FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
-
-
mam problem, mianowicie warchlaki w wadze około 50-60 kg, maja problemy z kończynami, mianowicie siadaja im tylnie nogi, jak się do nich podejdzie to nawet nie probuja uciekać, a i jeszcze jak wstaja to zauważalne są tak jakby drgawki tych kończyn, jak sie odizoluje sztuki to po pewnym czasie maja sie lepiej, dodam ze ten problem wystepuje w jednym kojcu, a w budynku jest 300 szt, czy może to być skutek zbyt dużej obsady? jak temu zaradzić, co podać
-
witam ! mam coraz częsciej w mojej chlewni zdażają sie padniecia tuczników spowodowane beztlenowcami może macie jakieś skuteczne sposoby na ten problem ja stosuje pulsacyjnie doksycykline ale to nie jest tanie i kiedy ją podaje to jest spokój jak przestane to juz po kilku dniach potrafi jakiegoś tucznika położyć
-
Witam . Mam taki problem , w czasie dwóch tygodni padły mi 3 macioy .Weterynarz dawał antybiotyki ale nic nie pomagają . Obiawy jakie występóją to brak pobierania paszy , gorączka 40 stopni i czasie 24 godzin padają . Po sekcji weterynarz stwierdził duże powiększenie śledziony która jak mówił rozlatuje się , reszta organów w porządku . Może ktoś spotkał się z czymś takim i mógłby coś doradzić ?
-
...
Mam pytanie. Szczepiłem prosieta Circoflexem i Ingelvaciem M.hyo. Upraszczając sobie pracę przeszedłem na Circoflex + Mycoflex. Spotkałem się z opinią znanego weterynarza , że jest gorszy wariant o wiele mniej skuteczny. Spotkaliście sie też z taką opinią ??
lysy!!!! Nagle upadki szczegolnie wokresie wysokiej temp.moga byc spowodowane przez beztlenowcce/w 80-90%/.Po smierci b.szybki rozklad zwlok,wzdecie,zolto -zielona sciana brzucha.Zapobieganie-zakwaszacz do wody lub paszy w max.dawkach ,tylozyna do wody lub paszy 100-150gr.tone lub 1000litrow wody.Zwiekszyc czestokroc podawania paszy.
Witam . Dzięki za odpowiedż . Sytuacja na dzień dzisiejszy wygłąda tak , po upadku kolejnych dwóch sztuk weterynarz podał wszystkim maciorom marbocyl i upadki się skończyły . Wcześniej podawał chorym maciorom penicyline , cefalosporyne , tetracykline ale z kiepskim rezultatem . Skutkiem ubocznym są powtórki loch nisko prośnych . Chciałem aby wet. wysłał krew i śledzione do badania ale stwierdził , że badania będą niewiarygodne ponieważ były już leczone i antybiotyk mógł zniszczyć część bakteri .
-
No ja jak się skalecze to odrazu chlustam spirytusem na rane i jest ok. Lekarze neonatolodzy zalecają przemywanie gojącego sie pempka u noworodka czystym spirutusem więc nie przesadzaj z tym podraznianiem!świniarz pisze:To polej pioktaninę na alkoholu sobie na jakieś otarcie lub skaleczenie. sam zobaczysz jak sie będzie goić.
Zgadzam się w 100 % z panem Markiem, jak sa problemy z rózycą to pomocne będzie szczepienie warchlaków i to dwukrotne np. Ruvaxem lub inną szczepionką na różycę a do leczenia chorych sztuk zawsze penicylina w zastrzyku najlepiej długodziałająca !beniu33 pisze:Mam pytanie-Czy CTC pomaga na różycę ,bo mój wet.zaleca profilaktyczne podanie Aurofaku do paszy w iloci 3 kg na tonę przez 2 tygodnie aby włoskowiec różycy nie mógł się zagniedzić i rozwinšć!
Skąd wy w ogóle bierzecie te Aurofaki i Tylany przecież to sa premiksy lecznicze ,samemu nie wolno tego stosować ,u naszych weterynarzy tego nie dostaniesz bo ich zaraz za to inspekcja ściga a w gospodarstwie zaraz masz kontrole !??
Dokładnie wczoraj wet. mi polecał CTC ,moja wiedza i dowiadczenie mówi to samo co ty Marku ale chciałem sie upewnić a co do premixu to mylisz Robek że w porzšdnej mieszałce nie da się tego wymieszać?(wiem....oczywicie znam przepisy w tej materii) a u weta można czasami wiele...,choć przeważnie daję leki do wody
Sinica uszu bardzo często jest następstwem niewydolności krążenia krwi (coś blokuje prawidłowy przepływ krwi przez naczynia obwodowe np. końcówki uszu). W twoim przypadku świnia nie należy do tych tłuściutkich więc domniemam że niewydolność krążenia może być spowodowana problemem z płucami (odpowiedzi na pytanie jaka konkretnie choroba nie można udzielić bez badań dodatkowych no chyba że ktoś jest Kaszpirowski), problem może leżeć w układzie krwionośnym może to być zapalenie wsierdzia powodowane np. przez włoskowca różycy, gronkowce, paciorkowce itd. lub początek tzw. syndromu martwicy uszu dawniej eperytrozoonozy coraz poważniejszego problemu w ostatnich czasach. Syndrom martwicy uszu jest jednostką polietiologiczną co oznacza że może wywoływać go kilka czynników zakaźnych np. cirkowirusy + bakterie. Co do leczenia i ewentualnego postępowania skontaktuj się ze swoim lekarzem weterynarii. Pozdrawiam.
- Muchozolali
- Muchozolali
czy to obrzękówka?
Witam!
Potrzebuję pomocy, u jednego z prosiaków z dnia na dzień pojawiły się sine uszy, powoli wstaje i jest wychudziały. Czy to może być obrzękówka? Jeśli tak to jak ją leczyć? [/b]
Potrzebuję pomocy, u jednego z prosiaków z dnia na dzień pojawiły się sine uszy, powoli wstaje i jest wychudziały. Czy to może być obrzękówka? Jeśli tak to jak ją leczyć? [/b]
Jeśli są po odsadzeniu to albo obrzękówka (czyli jedna z form kolibakteriozy)(często wystepuje biegunka i na sekcji są czerwone jelita) albo streptokokoza (sine, pijane, duża duszność, brak biegunki, jelita jasnoszare, czasem zap. stawów). Jak kolibakterioza to zabrać jedzenie na 36 godzin, podać wodę z zakwaszaczem (np kwas mlekowy 50% 1L/25L wody) i antybiotyki, najlepiej amoxycylinę (Longamox, Vetrimoxin) plus enrofloxacynę (Enroxil, Enrobioflox, itp.) plus pyralgivet. Jesli streptokokoza to podać Naxcel plus pyralgivet lub tolfina. I spiesz się.