FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
-
-
Weż się kolego odpierdól od Maruchy dobra ?arek pisze:wcale bym się nie zdziwił jak marucha jedynie co umie robić to zbierać szparagi u Niemca ale to tylko mój skromny wniosek tym bardziej bo pisał ze wiosna zniknie ciekawe czy czas zbioru pokryje się ze zniknięciem
pochwal się co tak umiesz
taki jesteś bystry i zapierdalasz przy świniach ?
albo taki biznesmen że cię świnie zjadły.
-
stan
moje prognozy są niezmienne, słabo czytacie chyba. Moje prognozy to to że muchozol zarobi na wstawieniu listopadowym i pokusi sie o następne wstawienia nie zważając na lamenty że warchlak już 320. Muchozol i to przetrawi. A ja dosyć mam mówienia a nie mówiłem. Dzisiaj kiedy tucznik ma tylko jeden słuszny kierunek do góry wszyscy to widzą i prognoz nie trzeba. A jeżeli i gospodarz tego forum został dzisiaj posądzony o naganiacza zm przedstawiając analizę i wyciągając z niej słuszne wnioski dla tych co nie wiedzą gdzie spojrzeć
to stan,wybacz
Arek dobrze że się w międzyczasie odezwałeś to troche łagodniej zakończę bo miałem inaczej. Ja kujawiok nie jestem ale rodzice byli więc z racji ich pochodzenia jeszcze resztki szacunku do ciebie nie straciłem
moje prognozy są niezmienne, słabo czytacie chyba. Moje prognozy to to że muchozol zarobi na wstawieniu listopadowym i pokusi sie o następne wstawienia nie zważając na lamenty że warchlak już 320. Muchozol i to przetrawi. A ja dosyć mam mówienia a nie mówiłem. Dzisiaj kiedy tucznik ma tylko jeden słuszny kierunek do góry wszyscy to widzą i prognoz nie trzeba. A jeżeli i gospodarz tego forum został dzisiaj posądzony o naganiacza zm przedstawiając analizę i wyciągając z niej słuszne wnioski dla tych co nie wiedzą gdzie spojrzeć
to stan,wybacz
Arek dobrze że się w międzyczasie odezwałeś to troche łagodniej zakończę bo miałem inaczej. Ja kujawiok nie jestem ale rodzice byli więc z racji ich pochodzenia jeszcze resztki szacunku do ciebie nie straciłem
-
Na jego posty to już tylko ACTA pomogą . Nie znam Cię ale dla mnie jesteś nr 1 na tym forum do odstrzału , myślę , że Cię admin nauczy kultury i słownictwa blokadą do kwietnia np , nowe konto każdy wychwyci po kilku postach , Pychy , chciwości , nieczystości , Zazdrości przede wszystkim , nieumiarkowaniu w jedzeniu i piciu , tym gniewie i lenistwie .
Myślę , że możesz zmienić nick na 7 grzechów głównych o ile wiesz co to jest , jeszcze wiesz . Amen .
Unikam Cię od tej pory i to co napiszesz po przeczytaniu tego będzie wykorzystanie przeciw Tobie . Alleluja
Myślę , że możesz zmienić nick na 7 grzechów głównych o ile wiesz co to jest , jeszcze wiesz . Amen .
Unikam Cię od tej pory i to co napiszesz po przeczytaniu tego będzie wykorzystanie przeciw Tobie . Alleluja
-
Panowie zaatakowaliście najpierw maruchę że wyolbrzymia fakty pisze bajki ,jest sprzątaczką u pana XXX ze wiosną wybiera się na szparagi itd...,uważam że to nie powinno mieć miejsca w naszym gronie babrzemy się w tym samym gów....te same problemy cenowe nas dotykają zamiast w tej sytuacji wspierać się na wzajem, a wy co robicie ? Kpiny sobie urządzacie podśmieh.......robicie z ludzi .Ja jako kobieta nie mogę tego słuchać najchętniej też co nie którym bym nawtykała .
vicia nie powinieneś tak ostro oceniać stana 1069 On stanął w obronie maruchy w czym go popieram z całą stanowczością Ja też nie pozwoliłabym zeby mnie ktoś na tym forum poniżał tak jak wy poniżacie swoich kolegów ,Jeśli wam nie odpowiadają bajki maruchy nie czytajcie,
stan1069 dobrze że walnąłeś pięścią w stół ,koniec docinek.
vicia nie powinieneś tak ostro oceniać stana 1069 On stanął w obronie maruchy w czym go popieram z całą stanowczością Ja też nie pozwoliłabym zeby mnie ktoś na tym forum poniżał tak jak wy poniżacie swoich kolegów ,Jeśli wam nie odpowiadają bajki maruchy nie czytajcie,
O sprzątaczce to sam Marucha przecież o tym pisał , a czytając posty maruchy to sie ma mieszane uczucia niedawno pośrednicy byli be i najgorsze co może istnieć pod slońcem ,miał stałego dobrego odbiorcę ,teraz nagle nie ma przy takiej ilości świń i pośrednikom sprzedaje i wróg stał sie przyjacielem ,wiec nie wiadomo kiedy bajki piszę a kiedy prawdę 

-
Ja zrozumiałam trochę inaczej wypowiedzi maruchy!!! .Mi też zarzucaliście że nazywam"co niektórychwojce pisze:O sprzątaczce to sam Marucha przecież o tym pisał , a czytając posty maruchy to sie ma mieszane uczucia niedawno pośrednicy byli be i najgorsze co może istnieć pod slońcem ,miał stałego dobrego odbiorcę ,teraz nagle nie ma przy takiej ilości świń i pośrednikom sprzedaje i wróg stał sie przyjacielem ,wiec nie wiadomo kiedy bajki piszę a kiedy prawdę
agentami"" "",naganiaczami ""' więc postanowiłam milej ich nazywać "przyjaciele" tak jak nazywa ich również marucha ,i cóż w tym złego, Ja również tak jak każdy z nas mam stałego kontrahenta ale sprzedaję tam gdzie większą cenę uzyskuję .
-
Maryla pamiętaj są dwie rzeczy jeszcze nie zbadane na tym świecie Siła Byka i Rozum Chłopa!! smutne ale niestety jeszcze prawdziwe, da się zauważyć na forum i na swoim "podwórku"marylakulasinska pisze:Panowie zaatakowaliście najpierw maruchę że wyolbrzymia fakty pisze bajki ,jest sprzątaczką u pana XXX ze wiosną wybiera się na szparagi itd...,uważam że to nie powinno mieć miejsca w naszym gronie babrzemy się w tym samym gów....te same problemy cenowe nas dotykają zamiast w tej sytuacji wspierać się na wzajem, a wy co robicie ? Kpiny sobie urządzacie podśmieh.......robicie z ludzi .Ja jako kobieta nie mogę tego słuchać najchętniej też co nie którym bym nawtykała .
-
Tak zgadzam się ,ale nie dopuszczajmy do takich sytuacji że jeden drugiego będzie poniżał i się z niego wyśmiewał ,kpił.To bardzo żle swiadczy o nas.Co o nas myślą Goście tego Forum.Między sobą takie nieporozumienia ,jeden chce być mądrzejszy od drugiego nic sobą nie reprezentujący.Każdemu z nas słoma z butów wystaje i nie mamy czego się wstydzić.Bo taka prawda!!!
Cała wina leży po stronie administratora . Arek kiedyś założył temat o dziwnym i potocznym nazewnictwie i to w tematach na wesoło . Ja podałem takie porównanie : młoda dziewczyna - młoda "*** "
starsza kobieta _ stara " *** "
Wtedy administrator wyplusował mnie i bodaj że Lukasa , mimo że było to w forum na wesoło .
starsza kobieta _ stara " *** "
Wtedy administrator wyplusował mnie i bodaj że Lukasa , mimo że było to w forum na wesoło .
-
Niektórym się przyda:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2575796
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2575796
Ejjj permanentna inwigilacja zabije kreatywność tego forum, nie życzmy sobie tego!!! Zawieje nudą!
Stan to swój chłop pisze prawdę! A, że jest ona bolesna, tak jak jego ostre czasami posty, trudno mnie to nie przeszkadza dopóty mnie od skur...... nie zwyzywa. Swoją drogą nie pamiętam aby kogokolwiek tak sponiewierał.
pozdrawiam
Stan to swój chłop pisze prawdę! A, że jest ona bolesna, tak jak jego ostre czasami posty, trudno mnie to nie przeszkadza dopóty mnie od skur...... nie zwyzywa. Swoją drogą nie pamiętam aby kogokolwiek tak sponiewierał.
pozdrawiam
miałem z wami dyskutować o waszych przemyśleniach ale naprawdę, szkoda mojego czasu.
Istotą mojego tutaj pobytu są ceny. Pośrednicy podnieśli ceny. Przed chwileczką. Moi ukochani pośrednicy. To wy piszecie że krwiopijcy. Mojej nie piją, nie pozwalam.
A ja nie pisałem że im sprzedałem. Informuję was o trendach. A wy róbta co chceta.
Istotą mojego tutaj pobytu są ceny. Pośrednicy podnieśli ceny. Przed chwileczką. Moi ukochani pośrednicy. To wy piszecie że krwiopijcy. Mojej nie piją, nie pozwalam.
A ja nie pisałem że im sprzedałem. Informuję was o trendach. A wy róbta co chceta.
-
marucha to pewne ,ze podniesli?marucha pisze:miałem z wami dyskutować o waszych przemyśleniach ale naprawdę, szkoda mojego czasu.
madzia
u mnie podnieśli.
a ty jeszcze świń nie sprzedałaś? jak nie musisz. Czekaj. W przyszłym tygodniu to co podnieśli u mnie pewnie dojdzie do was. A powinni podnieść.
Pisał o tym admin. Europa nas goni to nam pozostało tylko uciekać. Patrz aby ci nie przerosły bo potem trzeba będzie dłużej czekać aż jutrzejsza dwójka zrówna się z dzisiejszą jedynką. Holendrzy podnieśli w tym tygodniu, odrabiają to co ich w jajo zrobili. Zakłądy robią wycieczki krajoznawcze w poszukiwaniu potencjalnych dostawców. Lato w tym roku zapowiada się bardzo gorące, a i zima na razie bardzo łaskawa.
u mnie podnieśli.
a ty jeszcze świń nie sprzedałaś? jak nie musisz. Czekaj. W przyszłym tygodniu to co podnieśli u mnie pewnie dojdzie do was. A powinni podnieść.
Pisał o tym admin. Europa nas goni to nam pozostało tylko uciekać. Patrz aby ci nie przerosły bo potem trzeba będzie dłużej czekać aż jutrzejsza dwójka zrówna się z dzisiejszą jedynką. Holendrzy podnieśli w tym tygodniu, odrabiają to co ich w jajo zrobili. Zakłądy robią wycieczki krajoznawcze w poszukiwaniu potencjalnych dostawców. Lato w tym roku zapowiada się bardzo gorące, a i zima na razie bardzo łaskawa.
danielu, bo jak tak dalej pójdzie to ACONAR będzie zły że gościa nie przyjęliśmy i na rolpetrol wrócisz. Część z nas skupy omija i melduje że mieli propozycje po 5,4 netto ale czekają bo jutro powinno być lepiej a w przyszłym tygodniu powinni podnieść ceny ci co w tym tygodniu jeszcze nie podnieśli. Europa za nami galopuje - uciekamy. Na skupach pewnie jak na skupach od 4,5 netto jak meldują nasi przyjaciele. Spojrzyj też na cenyrolnicze - ikonka powyżej i zobaczysz co płaciły zakłady jak jeszcze nie zdążyły podnieść cen. Tak to wygląda mniej więcej. A skąd ty się wziąłeś? Jaki skup cie obsługuje że cen nie znasz?
nieźle, w zeszłym roku przekroczyliśmy cenę rozpoczęcia dopiero w 5 tygodniu. W tym roku już w 4 tygodniu roku osiągnęliśmy cenę z końca roku 2011. Kto by się spodziewał? W zeszłym dopiero na wiosnę zakłady przeczuwając braki trzody latem, organizowały spotkania z producentami i zakupy gwarantowane. W tym już organizują. W agrobiznesie w marcu mówili że ceny zbóż spadną. W tym już mówią że spadły a na naszym forum więcej kupujących zboża niż sprzedających i ceny niewąskie. W mojej okolicy skup dzisiaj podniósł cenę pszenicy paszowej a nie obniżył. Wysokie ceny warchlaka i pasz skutecznie odstraszą przypadkowych hodowców, A ryzyko możliwego kiedyś spadku cen warchlaka powstrzymuje przypadkowych inseminatorów. A świnie zachowają się zawsze w ten sam sposób - po świńsku. Pożyjemy zobaczymy. Na razie czekamy do lutego.
Mietko
ale to dobrze że zostaje czy nie dobrze?
znaczy że rolnicy zaczęli myśleć i nie chcą duńczykom i polskim hodowcom dawać kokosów zbijać. A jeżeli jeszcze połowa dzisiejszego tucznika myśli o macierzyństwie to do punktu skupu nie trafi w najbliższym czasie. Więc za 4 miesiące będziemy mieli prosięta a jeszcze za 3 tańszego warchlaka do zakupu, a jeszcze za 4 spadnie cena tucznika wynikająca ze swojskiej przedsiębiorczości. 4+3+4 = grudzień tego roku. To dopiero będzie gwiazdka. Rok zapowiada się więc spokojnie z niespodziankami na koniec roku. Więc zm słusznie obawiają się o letnie zakupy. Prezenty dostaną dopiero na Mikołaja.
Są może na forum sprzedający nasienie? Czy wasze knury już robią bokami oddając zwiększone ilości nasienia.
ale to dobrze że zostaje czy nie dobrze?
znaczy że rolnicy zaczęli myśleć i nie chcą duńczykom i polskim hodowcom dawać kokosów zbijać. A jeżeli jeszcze połowa dzisiejszego tucznika myśli o macierzyństwie to do punktu skupu nie trafi w najbliższym czasie. Więc za 4 miesiące będziemy mieli prosięta a jeszcze za 3 tańszego warchlaka do zakupu, a jeszcze za 4 spadnie cena tucznika wynikająca ze swojskiej przedsiębiorczości. 4+3+4 = grudzień tego roku. To dopiero będzie gwiazdka. Rok zapowiada się więc spokojnie z niespodziankami na koniec roku. Więc zm słusznie obawiają się o letnie zakupy. Prezenty dostaną dopiero na Mikołaja.
Są może na forum sprzedający nasienie? Czy wasze knury już robią bokami oddając zwiększone ilości nasienia.
-
MARUCHA napisał - i tu się przyjacielu z tobą zgadzam. Jeszcze raz przed chwilą sprawdziłem wczorajszy agrobiznes, wyrażnie powiedzieli konsumpcja w górę pasze w dół. ( Pewnie takie mają życzenie, ja też bym chciał) A wczoraj właśnie punkt skupu podniósł ceny. Wychodzi że nie trzeba wierzyć w to co mówią i piszą tylko sprawdzać i używać swojego rozumu.
Jeszcze nie tak dawno pisałeś że ceny świń będą na wysokim poziomie, dopóki ceny zboża będą wysokie.
Ja Ci powiem że miałeś rację i także przychylam się do tamtej Twojej prognozy.
Tylko zastanawiam się nad nagłym zwrotem w Twoim rozumowaniu, teraz chciałbyś niskich cen zboża a co za tym idzie niskich cen świń.
Co do Agrobiznesu to już kiedyś pisałem potrafi w ciągu tygodnia podać trzy sprzeczne ze sobą wiadomości dotyczące cen jakiegoś produktu.
Jeszcze nie tak dawno pisałeś że ceny świń będą na wysokim poziomie, dopóki ceny zboża będą wysokie.
Tylko zastanawiam się nad nagłym zwrotem w Twoim rozumowaniu, teraz chciałbyś niskich cen zboża a co za tym idzie niskich cen świń.
Co do Agrobiznesu to już kiedyś pisałem potrafi w ciągu tygodnia podać trzy sprzeczne ze sobą wiadomości dotyczące cen jakiegoś produktu.
Zboże i swinia to naczynia połączone, jak przybywa świni ubywa zboża i na odwrót.
Zgodnie z prawem ekonomi dobro którego ubywa zyskuje na cenie a to którego przybywa traci na wartości, zależność jest więc następująca: drogie zboże=tania swinia, tanie zboże=droga świnia co zresztą fakty historyczne znakomicie potwierdzają.
Zgodnie z prawem ekonomi dobro którego ubywa zyskuje na cenie a to którego przybywa traci na wartości, zależność jest więc następująca: drogie zboże=tania swinia, tanie zboże=droga świnia co zresztą fakty historyczne znakomicie potwierdzają.
kolegoPO-pulista pisze:MARUCHA napisał - i tu się przyjacielu z tobą zgadzam. Jeszcze raz przed chwilą sprawdziłem wczorajszy agrobiznes, wyrażnie powiedzieli konsumpcja w górę pasze w dół. ( Pewnie takie mają życzenie, ja też bym chciał) A wczoraj właśnie punkt skupu podniósł ceny. Wychodzi że nie trzeba wierzyć w to co mówią i piszą tylko sprawdzać i używać swojego rozumu.
napisałem przekornie. Tak ja chcę minimalnych cen zakupu zbóż ale dla mnie. Dla ciebie powinny być wysokie, trzeba dbać o własne interesy. A z drugiej strony jako producent zbóż chcę je sprzedawać jak najdrożej. Suma sumarum najlepiej żeby rolnik zarobił na zbożu, warchlakarz na warchlaku, tuczarz na tuczniku, a jeszcze klienta znaleźć na mięsko? Ideał.
Mietkomietko75 pisze:Nie 4+3+4 , tylko połowa ciąży czyli 2+najdłużej 2 + 3 =sierpień
Jeden mój znajomy mówił mi że rozpłodnik ma tyle roboty że do paszy dokłada mu permen . Nie wiem tylko czy czasami nie zastawia się rozpłodnikiem i na własne potrzeby nie używa .
jeżeli
2+3+4 to tani warchlak wcześniej, gdzieś na czerwiec a tucznik gdzieś na październik. Chyba jeszcze styczeń trwa.
marucha pisze:kolegoPO-pulista pisze:MARUCHA napisał - i tu się przyjacielu z tobą zgadzam. Jeszcze raz przed chwilą sprawdziłem wczorajszy agrobiznes, wyrażnie powiedzieli konsumpcja w górę pasze w dół. ( Pewnie takie mają życzenie, ja też bym chciał) A wczoraj właśnie punkt skupu podniósł ceny. Wychodzi że nie trzeba wierzyć w to co mówią i piszą tylko sprawdzać i używać swojego rozumu.
napisałem przekornie. Tak ja chcę minimalnych cen zakupu zbóż ale dla mnie. Dla ciebie powinny być wysokie, trzeba dbać o własne interesy. A z drugiej strony jako producent zbóż chcę je sprzedawać jak najdrożej. Suma sumarum najlepiej żeby rolnik zarobił na zbożu, warchlakarz na warchlaku, tuczarz na tuczniku, a jeszcze klienta znaleźć na mięsko? Ideał.
Marucha pieknie tylko jak to zrobic ?
- Muchozolali
Myślę że powinniście założyć forum dla sprzedawców pod tytułem jak sprzedawać dużo mięsa i wędlin. Rolnicy tego forum to mistrzowie sprzedaży. Czas na handlowców. Tylko jak mięcho od Niemca z daleka śmierdzi, kiełbacha że pies nie zje. Kiepskimi narzędziami nawet najlepszy rzemieślnik dobrej roboty nie zrobi. Przestańcie pieprzyć , będziecie więcej sprzedawać. I tak to dojdziemy do zakładanego ideału.0909 pisze:marucha pisze:kolegoPO-pulista pisze:MARUCHA napisał - i tu się przyjacielu z tobą zgadzam. Jeszcze raz przed chwilą sprawdziłem wczorajszy agrobiznes, wyrażnie powiedzieli konsumpcja w górę pasze w dół. ( Pewnie takie mają życzenie, ja też bym chciał) A wczoraj właśnie punkt skupu podniósł ceny. Wychodzi że nie trzeba wierzyć w to co mówią i piszą tylko sprawdzać i używać swojego rozumu.
Marucha pieknie tylko jak to zrobic ?
-
1.chciałbym wydzieżawić chlewnię na 12,500 tucznikaarek pisze:panowie chce postawić nowy obiekt na 200 loch cykl zamknięty czy warto inwestować i czy ta inwestycja ma sens powodzenia
2 chciałbym postawić obiekt na 200 loch w cyklu zamkniętym
3 chciałym kupić 2 ciągniki tylko się zastanawiam jakie
ad 1 i ad 2 chcieć to trochę za mało
ad 3 u nas imieniny parafi są 8 maja i dużo kramów myśle że za 60 zł kupisz 2 traktorki nawet z agregatami i jako dobry klijent to lizaka gratis dostaniesz
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
Było tak;
Pewne małżeństwo odłożyło część gotówki i myślą w co zainwestować, małżonek wpadł na pomysł ,że kupią samochód i zajmie się handlem.
Kupił dostawczaka i pojechał na jarmark nabył ziemniaka po 50 groszy za kg. udał się na giełdę do pobliskiego miasta sprzedał te ziemniaki ,ale po 35 groszy. wrócił do domu opowiada żonie jaki to zrobił interes.A żona na niego coś ty przecież dołożyłeś do tego , chłopina głowę spuścił i mówi: to połóżmy się i nie róbmy nic.
Pewne małżeństwo odłożyło część gotówki i myślą w co zainwestować, małżonek wpadł na pomysł ,że kupią samochód i zajmie się handlem.
Kupił dostawczaka i pojechał na jarmark nabył ziemniaka po 50 groszy za kg. udał się na giełdę do pobliskiego miasta sprzedał te ziemniaki ,ale po 35 groszy. wrócił do domu opowiada żonie jaki to zrobił interes.A żona na niego coś ty przecież dołożyłeś do tego , chłopina głowę spuścił i mówi: to połóżmy się i nie róbmy nic.
-