Krajowy program odbudowy pogłowia trzody chlewnej

baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Bugsik mowa jest o średniej! U mnie dośc często sa mioty powyżej 20 żywych i nie koniecznie kilogramowe sa to prosięta ale tak od 1,5 w górę.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

stan duńczyk a duńczyk to jest róznica
pierwsze czy to prosiak tak na polskie pbz wbp lub krzyżowanie
tu jest inna budowa ciała itp
drugie selekty czyli męskie osobniki z pbzxwbpx duroc
trzecie towarowy czyli 50% loszek 50% wiep pbzxwbpxduroc
to jest szczyt piramdy genetycznej dunskiego programu selekcji
jedna najważniejsza sprawa to odpowiednie żywienie
aby mięso miało odpowiednią strukturę i jakość co jest warunkiem koniecznym w hybrydach
dzis rozmawiałem z małą ubojnią i są żywo zainteresowani moimi tucznikami
bo mówią jakość już widac na oko mięso ma dopowiednią konsystencje nie rozplywa sie praktycznie zero tłuszczu wprost mięso kulinarne
Drugi raz to rozwiń temat na ubojni i tyle
ChlewMistrz
Posty: 137
Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
Kontakt:

Post autor: ChlewMistrz »

Do staś76 czytałem kiedys wywiad z Linką (facet ma certyfikat polsusa w woj. łódzkim ma renome ale jest niesłowny) Pytany o sukces w hodowli powiedział że posiłkował sie genetyką zachodnią...

Stan taka cena to jest za sam ogon :D
staś76
Posty: 1221
Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Lokalizacja: CLI

Post autor: staś76 »

to prawda , nasze pbz ,są tylko w nazwie .
tu podolewana jest genetyka z całej Europy.
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: F1 »

Muchozolali pisze:stan duńczyk a duńczyk to jest róznica
pierwsze czy to prosiak tak na polskie pbz wbp lub krzyżowanie
tu jest inna budowa ciała itp
drugie selekty czyli męskie osobniki z pbzxwbpx duroc
trzecie towarowy czyli 50% loszek 50% wiep pbzxwbpxduroc
to jest szczyt piramdy genetycznej dunskiego programu selekcji
jedna najważniejsza sprawa to odpowiednie żywienie
aby mięso miało odpowiednią strukturę i jakość co jest warunkiem koniecznym w hybrydach
dzis rozmawiałem z małą ubojnią i są żywo zainteresowani moimi tucznikami
bo mówią jakość już widac na oko mięso ma dopowiednią konsystencje nie rozplywa sie praktycznie zero tłuszczu wprost mięso kulinarne
Drugi raz to rozwiń temat na ubojni i tyle
Teraz to już kolego głupoty piszesz,żywienie powinno być zbilansowane tzn białko energia i to wszystko, a co w tym dziwnego że są zainteresowani jak świń nie ma ,kiedyś byłem sąsiadowi na skupie z bykim ,byk ładny ponad 800kg a klasyfikator gadkę wciska że nie może tyle dać bo nie jest mięsny,drugi gość miał mięsnego to mówi że znów nie da tyle bo zębów nie ma, następny mniał mięsnego z zębami a on do niego -panie a co ja z zębów zrobię :wink: i taka nasza rzeczywistość jak towaru brak to wszystko jest dobre a jak jest nadmiar to o byle g.. się czepiają
SA
Posty: 768
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: SA »

A
dlaczego produkować tucznika z czysto rasowej matki PBZ czy WBP ?od tego są krzyżówki lub hybrydy różnica w nazwie .
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

stan1069@o2.pl pisze:Wczoraj byłem z kuzynem w ubojni , bo opylał maciory i pytam ile by dali za duńczyka , powiedział mi 4,7 :lol: :lol: :lol: więc powtórzyłem że chodzi o duńczyka , gosciu się zdenerwował i mi mówi ze połowa duńczyków jest gorsza od naszych . Więc się tymi hybrydami nie podniecajcie zbytnio :lol:
A co miał Ci powiedzieć, że jak kazdy zakład płaci za duńczyka 5,3 5,4? A jako patriota od was kupuje po 4,5 jak leci ale kolejki ma na 3 tyg bo przed św na białą kiełbase by mu te wasze przypasiły. Przecież dobrze wiedział, że duńczyka co najwyżej w tv widzieliście to nie będzie ryzykował strzała w pysk od lokalnych patriotów, bo mu po 4,5 przestaną wozić i może sobie roboty szukać.
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Pablo80 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Wczoraj byłem z kuzynem w ubojni , bo opylał maciory i pytam ile by dali za duńczyka , powiedział mi 4,7 :lol: :lol: :lol: więc powtórzyłem że chodzi o duńczyka , gosciu się zdenerwował i mi mówi ze połowa duńczyków jest gorsza od naszych . Więc się tymi hybrydami nie podniecajcie zbytnio :lol:
A co miał Ci powiedzieć, że jak kazdy zakład płaci za duńczyka 5,3 5,4? A jako patriota od was kupuje po 4,5 jak leci ale kolejki ma na 3 tyg bo przed św na białą kiełbase by mu te wasze przypasiły. Przecież dobrze wiedział, że duńczyka co najwyżej w tv widzieliście to nie będzie ryzykował strzała w pysk od lokalnych patriotów, bo mu po 4,5 przestaną wozić i może sobie roboty szukać.
Kochany udawalem że mam tego mięśniaka duńczyka :lol: i to napisalem co mówił i jak by był zainteresowany to by inaczej gadał :roll:
a Ty te swoje smierdziuchy po ile sprzedał ???????? bo się nie pochwaliłeś
jak się dowiem jaki nr. telefonu to Ci podam to sobie przedzwonisz :D
rafall
Posty: 363
Rejestracja: środa 18 sty 2012, 20:11

Post autor: rafall »

stan1069@o2.pl pisze:
Pablo80 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Wczoraj byłem z kuzynem w ubojni , bo opylał maciory i pytam ile by dali za duńczyka , powiedział mi 4,7 :lol: :lol: :lol: więc powtórzyłem że chodzi o duńczyka , gosciu się zdenerwował i mi mówi ze połowa duńczyków jest gorsza od naszych . Więc się tymi hybrydami nie podniecajcie zbytnio :lol:
A co miał Ci powiedzieć, że jak kazdy zakład płaci za duńczyka 5,3 5,4? A jako patriota od was kupuje po 4,5 jak leci ale kolejki ma na 3 tyg bo przed św na białą kiełbase by mu te wasze przypasiły. Przecież dobrze wiedział, że duńczyka co najwyżej w tv widzieliście to nie będzie ryzykował strzała w pysk od lokalnych patriotów, bo mu po 4,5 przestaną wozić i może sobie roboty szukać.
Kochany udawalem że mam tego mięśniaka duńczyka :lol: i to napisalem co mówił i jak by był zainteresowany to by inaczej gadał :roll:
a Ty te swoje smierdziuchy po ile sprzedał ???????? bo się nie pochwaliłeś
jak się dowiem jaki nr. telefonu to Ci podam to sobie przedzwonisz :D
Spoglądając w temat ceny macior i porównując je do cen w innych regionach to całkiem możliwe że dajecie się dymać swojemu odbiorcy.
krzywy
Posty: 971
Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01

Post autor: krzywy »

w poprzedniej partyjce był 1 tucznik kl. C ponad 120kg WBC, 4,50zł za kg. Mam kilka większych loszek do sprzedania i się zastanawiam, czy je nie puścić jako maciory po 3,80 na żywo. Będzie korzystniej.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

tej skąd jesteś
mam kontakt co by to ci wzieli po napewno 4,5
krzywy
Posty: 971
Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01

Post autor: krzywy »

Północne Mazowsze. Daj namiary. Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Przedwczoraj sprzedawałem tzw. miśki po 5 zł netto. No ale to już przegięcie z mojej strony, nigdy takich nie sprzedawałem. Pod 140 kg średnio, były i takie pod 170....
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

troche daleko
ale muszę zapytać
a ile ich masz
krzywy
Posty: 971
Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01

Post autor: krzywy »

Niewiele. Przerośniętych - 4-6 może 8 loszek.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

ogłoś sie ze sprzedaż póltusze tak po 6,5kg
raz dwa to sprzedaż
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

rafall pisze:
stan1069@o2.pl pisze:
Pablo80 pisze: A co miał Ci powiedzieć, że jak kazdy zakład płaci za duńczyka 5,3 5,4? A jako patriota od was kupuje po 4,5 jak leci ale kolejki ma na 3 tyg bo przed św na białą kiełbase by mu te wasze przypasiły. Przecież dobrze wiedział, że duńczyka co najwyżej w tv widzieliście to nie będzie ryzykował strzała w pysk od lokalnych patriotów, bo mu po 4,5 przestaną wozić i może sobie roboty szukać.
Kochany udawalem że mam tego mięśniaka duńczyka :lol: i to napisalem co mówił i jak by był zainteresowany to by inaczej gadał :roll:
a Ty te swoje smierdziuchy po ile sprzedał ???????? bo się nie pochwaliłeś
jak się dowiem jaki nr. telefonu to Ci podam to sobie przedzwonisz :D
Spoglądając w temat ceny macior i porównując je do cen w innych regionach to całkiem możliwe że dajecie się dymać swojemu odbiorcy.
Sięgając pamięcią wstecz o ile się nie myle do Ciebie dzwonilem chyba rok temu , tez takie były rożnice na forum jak teraz :lol:
rozmowa wygladała tak ; dobry wieczór do....... ile chce pan za te świnie ?? odp. warchlak niemiecki genetyka dunska itd .
cena podałeś taką że wtedy za swoje bralem 10 gr. mniej :roll:
muszę przyznać że bardzo a bardzo kulturalnie się odzywałeś i już nie chciałem Ciebie gnębić z targowaniem , bo czułem w Twoim głosie przerażenie :wink:
dodam jeszcze że u nas świn malo i handlarze wożą do nas i sprzedają po 4,7 więc kogoś chyba jeszcze bardziej dymają :lol: :lol:
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

5,25 tydzień temu we wtorek, średnia waga 125 kg. 6,8 wbc nawet na jutro odbiór, także kolejki u nas nie ma. W ten sam dzień w miejscu gdzie sie ważyliśmy skup ogólnorozwojowy 5 netto. Na dziś podobno 4,9, ale od poniedziałku powrót na 5 przewidują. Jak będę chciał po 4,7 sprzedać to się odezwe. Narazie 5,3 wydaje mi się realne, a to jednak 75 zł na sztuce. To nawet przy mojej nie wielkiej skali produkcji daje prawie 100 tys rocznie. Pomyśl ile ten wasz zbawca ściąga z was rocznie, i kto tu jest Stasiu biały murzyn?
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Podaj na ten skup nr. telefonu w Wielkopolsce to jutro tyrkne :lol: :lol:
a różnica pomiędzy skupem a całosamochodową towarówką też mi nie pasi :lol:
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

Bo to nie towarówka tylko kastrat. Za towarówke 10 gr więcej.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

moja waga to 108,8
rafall
Posty: 363
Rejestracja: środa 18 sty 2012, 20:11

Post autor: rafall »

stan1069@o2.pl pisze:
rafall pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Kochany udawalem że mam tego mięśniaka duńczyka :lol: i to napisalem co mówił i jak by był zainteresowany to by inaczej gadał :roll:
a Ty te swoje smierdziuchy po ile sprzedał ???????? bo się nie pochwaliłeś
jak się dowiem jaki nr. telefonu to Ci podam to sobie przedzwonisz :D
Spoglądając w temat ceny macior i porównując je do cen w innych regionach to całkiem możliwe że dajecie się dymać swojemu odbiorcy.
Sięgając pamięcią wstecz o ile się nie myle do Ciebie dzwonilem chyba rok temu , tez takie były rożnice na forum jak teraz :lol:
rozmowa wygladała tak ; dobry wieczór do....... ile chce pan za te świnie ?? odp. warchlak niemiecki genetyka dunska itd .
cena podałeś taką że wtedy za swoje bralem 10 gr. mniej :roll:
muszę przyznać że bardzo a bardzo kulturalnie się odzywałeś i już nie chciałem Ciebie gnębić z targowaniem , bo czułem w Twoim głosie przerażenie :wink:
dodam jeszcze że u nas świn malo i handlarze wożą do nas i sprzedają po 4,7 więc kogoś chyba jeszcze bardziej dymają :lol: :lol:
A ja muszę przyznać Ci rację jeżeli otrzymałeś cenę 5,5 netto w tamtym okresie. W innym wypadku to blef :wink:
sentimo
Posty: 273
Rejestracja: sobota 10 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: sentimo »

Krajowy program odbudowy pogłowia trzody chlewnej u nas już działa-na skupie było 10 tuczników i 10 macior. :)
maciejatym
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2008, 18:44

Post autor: maciejatym »

Wedlug mnie program odbudowy powinien sie skladac z dwoch segmentow:
1. cykl zamkniety
2. zrzeszenia producentow trzody chlewnej

ad1 cykl zamkniety powinien byc wspiereny od 20-25 loch. Rolnik majac troche ziemni i troche swin + wsparcie moze sie odbic i wyjsc na dobra prosta. A cykl zamkniety gwarantuje stabilnosc produkcji i stabilnosc dostaw

ad2 to grupy producentow powinne sie zajac produkcja prosiat na swoje potrzeby - nie bedzie problemow z ewentualnym odbiorem. Rzad daje kase grupom, grupa wybiera rolnikow najbardziej odpowiednich (zaplecze, budynki, wiedza) i chetnych do produkcji prosiat i ta kasa idzie od grupy do rolnika np na budowe porodowki, remonty i tp. Rolnik podpisuje jakis weksel lub po prosu porodowka czy odchowalnia bedzie wlasnoscia grupy a rolnik bedzie na niej pracowal. Grupa powinna miec przykaz od gory aby stawac sie samowystarczalna co do prosiat na potzreby tuczu w grupie.

Proste do wykonania Pewne co do efektywnosci dotaci i co najwazniejsze nie odrzuca malych i srednich gospodarst. Nie tworzy molochow a opiera sie efektywnie na tym co w Polsce mamy.
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

Panowie nie fantazjujmy. Jak będzie dotacja do każdego gospodarstwa co ma 20 macior to nic to nie zmieni , co najwyżej odsunie w czasie niektóre sprawy. z taką hodowlą to nas zachód zawali mięsem i za parę lat będziemy myśleć co zrobić przy pogłowiu 4 mln.
Zresztą ile tej kasy mogą znaleść, jak dadzą wszystkim chętnym od 20 szt to chyba dotacja będzie po 11 tys na gmine a nie na stanowisko. Kto był kiedyś u niemców holendrów albo dunów w ostatnim czasie wie o czym mówie. Odjechali nam strasznie pod każdym wzgledem i dystans sie powiększa. Tu trzeba ułatwić rozpoczęcie inwestycji, jakiś może kredyt z korzystnym oprocentowaniem, a inwestycja musi sama na siebie zarabiać,. Rozdawanie pieniędzy według nie wiadomo jak wybieranego klucza skończy się aferą, sprawami w cba, a może nawet sejmową komisją śledczą. Zaraz się pewnie odezwą głosy,że fermy, to tamto, ale niestety to nas czeka i nic na to nie poradzimy. Chcesz odbudowywać pogłowie w 300 tys gospodarstw? Toż to jedynie wszelkiej maści handlarze i posrednicy na tym zarobią.
maciejatym
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2008, 18:44

Post autor: maciejatym »

Jasne jasne
a co z ludzmi - nikt sie nad tym nie zastanawia

Pojedynczy rolnik pewnie ze nic nie zdziala ale do jasnej chol.... tyle lat pakujemy pieniadze w grupy i po co zeby teraz najwieksi poroducencji zrobili z siebie fabryki a reszta pod sklepy.
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

Kto będzie hodował dobrze to na lokalnym rynku sprzeda. Jedynie małym przetwórniom nie można rzucac tyle kłód pod nogi. Zakazali im bić, zaczeli kupować półtusze, potem kupili elementy z importu i teraz jadą na tym i mamy wędliny jakie mamy. A takie molochy jak pini muszą iść całą parą, jak im my nie sprzedamy kupią u niemców co juz teraz robią. Unia nas wzieła nie po to żebyśmy tu sobie spokojne rolnictwo ekologiczne praktykowali.
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

maciejatym pisze:Jasne jasne
a co z ludzmi - nikt sie nad tym nie zastanawia

Pojedynczy rolnik pewnie ze nic nie zdziala ale do jasnej chol.... tyle lat pakujemy pieniadze w grupy i po co zeby teraz najwieksi poroducencji zrobili z siebie fabryki a reszta pod sklepy.
Czym Ty się q.......... a martwisz jak się od świni uwolnisz to dopiero będziesz wiedział że żyjesz :lol: :lol: :lol:
marylakulasinska
Posty: 439
Rejestracja: wtorek 15 mar 2011, 21:42

Post autor: marylakulasinska »

Pablo80 pisze:Panowie nie fantazjujmy. Jak będzie dotacja do każdego gospodarstwa co ma 20 macior to nic to nie zmieni , co najwyżej odsunie w czasie niektóre sprawy. z taką hodowlą to nas zachód zawali mięsem i za parę lat będziemy myśleć co zrobić przy pogłowiu 4 mln.
Zresztą ile tej kasy mogą znaleść, jak dadzą wszystkim chętnym od 20 szt to chyba dotacja będzie po 11 tys na gmine a nie na stanowisko. Kto był kiedyś u niemców holendrów albo dunów w ostatnim czasie wie o czym mówie. Odjechali nam strasznie pod każdym wzgledem i dystans sie powiększa. Tu trzeba ułatwić rozpoczęcie inwestycji, jakiś może kredyt z korzystnym oprocentowaniem, a inwestycja musi sama na siebie zarabiać,. Rozdawanie pieniędzy według nie wiadomo jak wybieranego klucza skończy się aferą, sprawami w cba, a może nawet sejmową komisją śledczą. Zaraz się pewnie odezwą głosy,że fermy, to tamto, ale niestety to nas czeka i nic na to nie poradzimy. Chcesz odbudowywać pogłowie w 300 tys gospodarstw? Toż to jedynie wszelkiej maści handlarze i posrednicy na tym zarobią.
Nie zgadzam się z twoją wypowiedzią .Jeśli przytaczasz Niemców Holendrów i Dunów jak to odjechali nam strasznie ....Ale nie dopowiedziałeś o dopłatach które otrzymują na każdą lochę itd a w ostatnich latach to my ich bardzo wspomogliśmy pozbyć się prośiaczka bo byłaby u nich nadprodukcja i napychamy im w dalszym ciągu kieszenie oni się rozwijają a my jesteśmy ich parobkami """"Cudze chwalicie swego nie znacie""""!!!!
sim601
Posty: 86
Rejestracja: niedziela 15 sty 2012, 21:42
Lokalizacja: łódzkie ESI

Post autor: sim601 »

Panowie i Panie jak będzie odpowiednio wysoka cena na tucznika to pogłowie samo szybciej się odbuduje i nie będzie tu potrzebna żadna pomoc.
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

marylakulasinska pisze:
Pablo80 pisze:Panowie nie fantazjujmy. Jak będzie dotacja do każdego gospodarstwa co ma 20 macior to nic to nie zmieni , co najwyżej odsunie w czasie niektóre sprawy. z taką hodowlą to nas zachód zawali mięsem i za parę lat będziemy myśleć co zrobić przy pogłowiu 4 mln.
Zresztą ile tej kasy mogą znaleść, jak dadzą wszystkim chętnym od 20 szt to chyba dotacja będzie po 11 tys na gmine a nie na stanowisko. Kto był kiedyś u niemców holendrów albo dunów w ostatnim czasie wie o czym mówie. Odjechali nam strasznie pod każdym wzgledem i dystans sie powiększa. Tu trzeba ułatwić rozpoczęcie inwestycji, jakiś może kredyt z korzystnym oprocentowaniem, a inwestycja musi sama na siebie zarabiać,. Rozdawanie pieniędzy według nie wiadomo jak wybieranego klucza skończy się aferą, sprawami w cba, a może nawet sejmową komisją śledczą. Zaraz się pewnie odezwą głosy,że fermy, to tamto, ale niestety to nas czeka i nic na to nie poradzimy. Chcesz odbudowywać pogłowie w 300 tys gospodarstw? Toż to jedynie wszelkiej maści handlarze i posrednicy na tym zarobią.
Nie zgadzam się z twoją wypowiedzią .Jeśli przytaczasz Niemców Holendrów i Dunów jak to odjechali nam strasznie ....Ale nie dopowiedziałeś o dopłatach które otrzymują na każdą lochę itd a w ostatnich latach to my ich bardzo wspomogliśmy pozbyć się prośiaczka bo byłaby u nich nadprodukcja i napychamy im w dalszym ciągu kieszenie oni się rozwijają a my jesteśmy ich parobkami """"Cudze chwalicie swego nie znacie""""!!!!
Popieram naszego rodzynka :lol:
dodam jeszcze od siebie ; jak będziecie płacić za 3 sort ponad 300 zł za sztuke to dopiero wtedy odjadąąąąąąąąąąąąąąąąąąą :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=WxUYgiTVyIs

tak jak by unia śpiewała :o :o :o :o
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.

Pewnie by i urosla i przyjechała 1 może 3 razy a tak to bedzie na jeżdzić na okrągło
noiiiiiiiiiiiiiiii pytanie komu w tym przypadku coś w kieszeni zostanie , temu co tuczył ???????????? to chyba zostanie ale słoma w gumofilcach :lol: :lol: :lol:

są jeszcze tacy co im coś zostawało , ale większośći zostanie zadłużenie i smród :wink:
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Pablo!
Jak odjechali w produkcji prosiąt to w produkcji tucznika również są daleko! Zakładasz że tylko maciorowcy padną a wy będziecie spokojnie tuczyc duńczyki? A ja myśle że każda firma jest nastawiona na rozwój i ekspansję, nawet w Polsce jak ktoś zacznie od produkcji prosiąt to wcześniej czy później chce zamknąc cykl i zgarnąc całą pulę. Tamtejsze fermy to sa już ogromne przedsiębiorstwa, nawet można powiedziec korporacje, mają potencjał do kolejnych dużych inwestycji, także tu w Polsce.
Moim zdaniem jesli zabraknie macior w polskich chlewach to będzie koniec Polskiej produkcji trzody chlewnej.
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: F1 »

Pablo80 pisze:Kto będzie hodował dobrze to na lokalnym rynku sprzeda. Jedynie małym przetwórniom nie można rzucac tyle kłód pod nogi. Zakazali im bić, zaczeli kupować półtusze, potem kupili elementy z importu i teraz jadą na tym i mamy wędliny jakie mamy. A takie molochy jak pini muszą iść całą parą, jak im my nie sprzedamy kupią u niemców co juz teraz robią. Unia nas wzieła nie po to żebyśmy tu sobie spokojne rolnictwo ekologiczne praktykowali.
Jasne dlatego nikomu do niczego nie dopłacać a niech produkują ci co im się opłaca bo niby czemu z naszych podatków dopłacać dużym fermom przecież w sklepach od tego nie stanieje :lol:a pieniądze przeznaczyć na rozwój małych przetwórni przy gospodarstwach a nie wymyślać głupie przepisy i je zamykać :twisted:
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: F1 »

Pablo80 pisze:Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.
Przeaz ten 3 sort ludzie mięsa w sklepach nie kupują a będą jeszcze mniej bo to sama chemia od początku do końca na antybiotykach a dzieci umierają od gorączki jak w średniowieczu :roll:
Stanislaw
Posty: 3302
Rejestracja: środa 18 sty 2012, 21:57

Post autor: Stanislaw »

Czy myslicie ze ktos tych naszych prawd slucha bo ja nie mam takiej nadziei , Rzad zyje w innym swiecie zyje nie rzadem Szkoda naszego czasu Wyklety powstan ludu, niewierzcie w inna opcje
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Stanislaw pisze:Czy myslicie ze ktos tych naszych prawd slucha bo ja nie mam takiej nadziei , Rzad zyje w innym swiecie zyje nie rzadem Szkoda naszego czasu Wyklety powstan ludu, niewierzcie w inna opcje
O tym co dyskutujemy to rząd ma ++++ do gadania a w ogóle to nawet na obecną chwile to rząd mamy w Brukseli :lol:
natomiast na to co jemy i co robimy wpływ mamy my sami HA HA HA tylko większość ma oczy zatkane szmatą :lol: :lol: :lol:
kiedy przejrzą nie wiem ????????? może jak szmata zgnije :D :D
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

Tucz zamknięty tak, ale jak tuczarnia jest oddalona o kilka km od porodówki i inni ludzie ją obsługują. A takie łazenie wkółko z porodówki w tucz . Zresztą, każdy wie ile leków urzywa. Ja wiem ile urzywalem w tuczu zamkniętym, ile teraz, jakie miałem upadki. Za chwile 10 mln duńczyka będzie wjeżdzać a wy bedziecie mówić ile to się na tuczu zamkniętym zarabia. Stan liczy w tuczu zamkniętym swoje zboże z dopłatami, co go za darmo wychodzi, a mi w otwartym pełnoporcjówke z najdroższej firmy. Wyobraź sobie Stan że w otwartym też można swoje zboże skarmiać, niewiarygodne a jednak możliwe. Ja jak wróce moze kiedyś do macior to wtedy napewno zrezygnuje z tuczu. Ale póki co tak mi dobrze, teraz nic nie robie bo sprzedałem.
A rządzącym niedługo się o nas przypomni, wybory się zbliżają.
SA
Posty: 768
Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 12:30
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: SA »

Mam pytanie czytałem ten program odbudowy i nie wiem ile to tych stad czy chlewni ma powstać i ile wszystkich ma być i czy oni wiedzą???
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

Pablo80 pisze:Tucz zamknięty tak, ale jak tuczarnia jest oddalona o kilka km od porodówki i inni ludzie ją obsługują. A takie łazenie wkółko z porodówki w tucz . Zresztą, każdy wie ile leków urzywa. Ja wiem ile urzywalem w tuczu zamkniętym, ile teraz, jakie miałem upadki. Za chwile 10 mln duńczyka będzie wjeżdzać a wy bedziecie mówić ile to się na tuczu zamkniętym zarabia. Stan liczy w tuczu zamkniętym swoje zboże z dopłatami, co go za darmo wychodzi, a mi w otwartym pełnoporcjówke z najdroższej firmy. Wyobraź sobie Stan że w otwartym też można swoje zboże skarmiać, niewiarygodne a jednak możliwe. Ja jak wróce moze kiedyś do macior to wtedy napewno zrezygnuje z tuczu. Ale póki co tak mi dobrze, teraz nic nie robie bo sprzedałem.
A rządzącym niedługo się o nas przypomni, wybory się zbliżają.
Nigdy nie pisałem kto i co ma robić , bo każdy może robić co uważa bo póki co żyjemy w wolnym kraju :lol:
nie licze również nikomu po ile mu pasza wychodzi , bo to mnie nie interesuje , ale lamentowanie że drogie zboze albo pasza podczas gdy sa dopłaty po to właśnie ,wydaje sie być dziwne
przy otwartych granicach Europy o tym żeby kupić warchlaka i żarcie dla niego i jeszcze na tym zarobić jest rzeczą niemożliwą , może się to zdarzyć jak po okresie drogiego zboża nastąpi jego spadek o połowe , ale to najwyżej potrwa 1 zasiedlenie
Pablo z tego co czytam masz zdrowy układ :lol: jak Ci gościu przywiezie w miare zdrowego kastrata i jak jeszcze w miare dobrze sprzedasz ,chlewni nie spłacasz do tego jak masz pole i widze że się starasz taniej żywić to jeszcze zarobisz , ale pewnie przyznasz ze coraz mniej :wink:
a co mają powiedzieć ci co wybudowali chlewnie na kredyt , kupują warchlaka i tak drogą pasze , do tego wszystkiego jak go handlarze obdarują takim warchlakie że za zdrowy żeby zdechł , a za chory żeby rósł
przy tuczu roboty nie ma za wiele , więc wszystcy ida na łatwizne :lol: ale ona pomału zaczyna kosztować , a pewnie będzie kosztować coraz więcej
płacąc 300 za warchlaka nie trudno sobie policzyć , że nawet przy marnej wydajnosci loch daje się zarobić ponad 100 zł. a ta kwota to wydaje mi sie że licząć przez 5 ostatnich lat to cały zysk na sztuce od jej urodzenia

na obecną chwile redukując tucz otwarty o 70 % na tucz zamkniety zysk jest taki sam , a roboty jeszcze mniej :lol:

w tym tygodniu było szkolenie odnośnie dobrostanu zwierząt , po jego zakonczeniu większość zapowiedziała likwidacje świn lekając się obniżeniem dopłat :lol:
reszta macior pod nóż i sprzedaż zboża :lol: , pytań jest 2 komu ?? i po ile jak wszystkim dobrze sypnie :shock:
trzecie pytanie jest takie ile będzie kosztował warchlak ???????? aż strach pomyśleć :lol: :lol:
tak wlaśnie unia zadbała o pogłowie w Polsce

myśle że większość do cyklu zamkniętego wróci już do jesieni :lol:
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

My nie jesteśmy uni potrzebni jako producent tylko jako rynek zbytu żeby mogli do nas opychać co się da. Dla mnie tucz otwarty z ekonomicznego punktu widzenia nigdy nie był dobrą alternatywą, bo jest się dodatkowo uzależnionym od cen warchlaka a tu różnie bywa, lepiej jest popracować nad stadem podstawowym żeby były zadowalające wyniki, może więcej pracy ale coś za coś.
robert0169
Posty: 971
Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
Lokalizacja: swiętokrzyskie

Post autor: robert0169 »

wszystko zalezy od tego ile jest rak do pracy
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Post autor: stan1069@o2.pl »

robert0169 pisze:wszystko zalezy od tego ile jest rak do pracy
Mnie sie wydaje że do tuczu otwartego potrzeba więcrj rąk do roboty i to mocnych :lol: locha średnio je tylko 1 kg więcej jak tucznik , a pisanie o tym że trzeba spać w chlewni przy maciorach jest zabawne
są zdobycze techniki że można loche podglądać będąc w łóżku :lol: :lol: i potomstwem ma się opiekować matka a nie gospodarz :lol:
przy zdrowym stadzie też nie ma co latać ze strzykawkami :lol: jakieś pojęcie trzeba mieć to fakt
robert0169
Posty: 971
Rejestracja: sobota 16 sty 2010, 21:21
Lokalizacja: swiętokrzyskie

Post autor: robert0169 »

powiem ze sie mylisz zasmakowalem teg i teg
zeus-1
Posty: 627
Rejestracja: piątek 24 gru 2010, 11:04
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: zeus-1 »

Ja też miałem maciory więc troszkę wiem czym to pachnie i ile pracy kosztuje
Pablo80
Posty: 1614
Rejestracja: środa 23 mar 2011, 11:32
Lokalizacja: wlkp

Post autor: Pablo80 »

Stan, tak jak mówisz. Tym dobrostanem to kolejny milion zmniejszą pogłowie, albo więcej może nawet. A czy wrócą do hodowli ? Tacy do 10 macior może i wrócą, ale Ci średni to chyba już nie. 40 macior np żeby odnowić to trza trochę kasy wydać i czekać z rok, mając ciągle w tyle głowy to, że może być gówno z tego albo dokładka bo nowe maciory mogą nie lubić mieć po 10 prosiaków.
marek99a
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek 07 lut 2011, 20:01

Post autor: marek99a »

Kto prowadził cykl zamknięty miał wymierne korzyści ,jak nie na tuczu to na prosiaku ,pod warunkiem ,że miał trochę oleju w głowie do prowadzenia stada. Ja po zeszłorocznej depopulacji wziołem 1 rzut warchlaka ,po czym szybciutko wróciłem do macior. Zarobiłem całe 27 zeta i 50 GROSZY mimo że nic nie padło ,a w aptece zostawiłem tylko 3 zł na szt. Tylko usiąść i płakać :roll:
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

F1 pisze:
Pablo80 pisze:Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.
Przeaz ten 3 sort ludzie mięsa w sklepach nie kupują a będą jeszcze mniej bo to sama chemia od początku do końca na antybiotykach a dzieci umierają od gorączki jak w średniowieczu :roll:
Tak do porządku wymien mi tą chemie w mięsie surowym związki:
czekam z nie cierpliwoscią
krzywy
Posty: 971
Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 19:01

Post autor: krzywy »

To Ci Muchozol jedną historyjkę opowiem. Mój ojciec lubi powiesić kawałem surowego mięsa na grzejniku i potem to sobie po trochu konsumować. Było mięso swoje, było wszystko w porządku. W Polo mieli ładne mięso z łopatki. Też chciał ususzyć. Nie dało się. Tak było nasączone, że część wyciekła, reszta odparowała. W końcu kawałek się pomarszczył i zmniejszył o połowę.
Zapewne nie była to czysta woda, lecz z dodatkiem soli peklujących (ładniejszy kolor).
ODPOWIEDZ