FORUM
Uprawa zboz
http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/n ... 566,0.html
czy ktos to stosował ? ile w tym prawdy osobiscie stosowałem tylko basfoliary
czy ktos to stosował ? ile w tym prawdy osobiscie stosowałem tylko basfoliary
-
-
- Muchozolali
-
jeśli koniecznie mają być motylkowe to posiej łubin zółty lub seradelę, tylko tą drugą to nie wiem na jaką pamiątkę.
Saletra w oprysku to tragedia, zresztą pod motylkowe to tylko ewentualnie dawka startowa do 30kg N/ha.
Jeśli pisząc saletra wapniowa masz na myśli saletrę z Kędzierzyna 32% to wiedz że ona jest tylko zanieczyszczona węglanem wapnia.
Ja bym dał skromną dawkę wapna i zasiałbym owies. Uzyskałbym też tym sposobem całkiem dobre stanowisko pod żyto na następy rok.
Jeśli się mylę, to mnie poprawcie
Saletra w oprysku to tragedia, zresztą pod motylkowe to tylko ewentualnie dawka startowa do 30kg N/ha.
Jeśli pisząc saletra wapniowa masz na myśli saletrę z Kędzierzyna 32% to wiedz że ona jest tylko zanieczyszczona węglanem wapnia.
Ja bym dał skromną dawkę wapna i zasiałbym owies. Uzyskałbym też tym sposobem całkiem dobre stanowisko pod żyto na następy rok.
Jeśli się mylę, to mnie poprawcie
- Muchozolali
-
Z tym łubinem to też jest różnie, zależy jeszcze jaki chcemy siac. Najmniejsze wymagania glebowe ma łubin słodki, następnie łubin wąskolistny, na końcu łubin biały.wetman pisze:Dzięki za porady. I w ten sposób upadł sen o dopłatach do motylkowych... Zrobię tak jak napisał robak. A jakie granicznie musi być ph żeby można posiać łubin? Uprawia ktoś z was kukurydzę na ziarno do kiszenia?
Dla łubinu słodkiego ph od 5,0 w górę będzie OK. ph 4,0 to taki kwas, że "stężenie" trujących jonów glinu uśmierci chyba wszystko oprócz owsa i żyta. Wiem co mówię, na dzierżawie miałem właśnie takie ph, w takich warunkach doskonale czuje się rdest i tylko on tam urósł, zboże po wschodach, przed 3 liściem zbrązowiało.
Ja pokusiłbym się dac przed siewem wapno węglanowe ale bardzo drobno zmielone (jak mąka), można takie czasami dostac. Będzie to naprawdę tanio, a efekt powinien byc widoczny (szybka reakcja z glebą) ale nie gwałtowny. Na jesieni zeszłego roku okazyjnie oferowali mi beczkę (ponad 20 ton) takiej "mąki" za 800 zł.
Rozsiew tego to masakra, ale ekonomicznie niczym tego nie przebije. Kreda owszem bardzo dobra, ale to dośc drogi interes.
Z tymi okazjami z wapnem to bym okazał. Gdzieś w okolicach Gniezna próbowali wepchnąć rolnikom jakieś tanie wapno. niektórzy kupili, po badaniach okazało się że jest w nim około 5 % CaCO3.
Nie ma czegoś takiego jak łubin słodki. Chodzi ci pewnie o łubin żółty, który może być słodki ( na paszę) lub gorzki ( głównie na przyoranie). O ile się nie mylę chodzi tu o zawartość flawonoidów.
Zapoznaj się z odmianą owsa Szakal.
Co to za dopłata 250 zł
Nie ma czegoś takiego jak łubin słodki. Chodzi ci pewnie o łubin żółty, który może być słodki ( na paszę) lub gorzki ( głównie na przyoranie). O ile się nie mylę chodzi tu o zawartość flawonoidów.
Zapoznaj się z odmianą owsa Szakal.
Co to za dopłata 250 zł
Wczoraj zrobiłem spore kółko po Polsce i zaobserwowałem że na tych polach co na jesieni nie powschodziło z braku wody , teraz wyszło . To co wyszło teraz jest bardzo małe i zdrowe ale i najbardziej narażone na wymarznięcie . W prognozach długoterminowych ma być coraz większy mróz i żadnego pyłku śniegu .Jeśli prognozy się sprawdzą wymarznięcia są pewne , nie wiadomo tylko w jakiej skali .
U mnie wszystko ładne zielone było, wegetacja szła ciągle i na to ten suchy mróz. W nocy narazie -10, ale zapowiadają na przyszły tydzień -10 w dzień a w nocy do -20. Może być nie dobrze bo śnieg napewno już nie spadnie przy tak wysokom ciśnieniu i wietrze od wschodu. Powtórka z zeszłego roku tylko wcześniej.
-
- Muchozolali