FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
-
A czy to nie jest przypadkiem hydrolizat białka bo takie cudo można u nas też stosować oficjalnie ale nikt do tego się nie przyznaje. Podejrzewam że są hodowcy na tym forum którzy dają ten dodatek do paszy ale siedzą cicho żeby nie robić zamieszania oficjalnie 1 tona kosztuje 140 zł plus transport więc chyba warto.nemezis pisze:Pozostały mi jeszcze pewne kontakty,a szczegółowo to mozesz dowiedziec sie wszystkiego u swojego powiatowego.
-
Zastanówmy się jak może wyglądać sytuacja na rynku trzody w 2013.
Pewien mądry człowiek który zbił majątek na handlu walutami twierdzi ze wiosna złoty sie mocno osłabi. Jeśli sie nie myli to takie przewartościowanie naszej waluty może sporo namieszać.
Po pierwsze droższe euro do spółki z cross compilance może mocno podrożyc koszt zakupu warchlaka oraz pasz.
Jednocześnie można by liczyć na wyższe ceny tucznika krajowego bo koszt importu wzrośnie, ale trzeba tez pamiętac o drobiu który zdaniem wielu skutecznie konkuruje ze schabowym a którego koszt produkcji mało zalezy od walut bo pisklaki mamy krajowe.
A wy jak myślicie?
I niech nikt nie wierzy Mietkowi w te brednie że optymistyczne prognozy powodują nadprodukcję! Otóż ludzki umysł nie jest tak prostolinijny i przewidywalny jak by się Mietkowi wydawało, jedni inwestuja na fali optymizmu a inni wprost przeciwnie, i kto ich tam wie jaka szkoła ma przewage w danej chwili.
Pewien mądry człowiek który zbił majątek na handlu walutami twierdzi ze wiosna złoty sie mocno osłabi. Jeśli sie nie myli to takie przewartościowanie naszej waluty może sporo namieszać.
Po pierwsze droższe euro do spółki z cross compilance może mocno podrożyc koszt zakupu warchlaka oraz pasz.
Jednocześnie można by liczyć na wyższe ceny tucznika krajowego bo koszt importu wzrośnie, ale trzeba tez pamiętac o drobiu który zdaniem wielu skutecznie konkuruje ze schabowym a którego koszt produkcji mało zalezy od walut bo pisklaki mamy krajowe.
A wy jak myślicie?
I niech nikt nie wierzy Mietkowi w te brednie że optymistyczne prognozy powodują nadprodukcję! Otóż ludzki umysł nie jest tak prostolinijny i przewidywalny jak by się Mietkowi wydawało, jedni inwestuja na fali optymizmu a inni wprost przeciwnie, i kto ich tam wie jaka szkoła ma przewage w danej chwili.
-
Przecież to oczywiste że przewagę ma ta druga" szkoła ". Rób zawsze na odwrót , a będziesz" wielki ". To że teraz będą ceny spadać , to było do przewidzenia . Była nagonka co do kapitalnych żniw , to i prosiąt wszyscy nakupili i teraz mamy co mamy i żadne zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomorze . Moje zdanie od dawna się nie zmienia i jest takie same : Tucznik nadal jest o wiele za drogi , bo za dorosłego tucznika można kupić więcej niż jednego prosiaka , a nawet i dwa . Żarcie dla świń jest historycznie drogie a i tak nikt nie zamierza z tego rezygnować . Może jakby tak za jednego dorosłego brakowało na prosiaczka , to by się wszyscy nauczyli szanować własne zdrowie i pracę .
-
krims pisze:W Polsce stopy procentowe będą obniżane więc nie licz na wysoki kurs walut. Już w tej chwili w Szwajcarii musisz dopłacić oszczędzając pieniądze. Oprocentowanie wkładów jest na minusie.
Tomku widze ze znasz sie na kursach walut a nie splaciles jeszcze dlugu ktory masz wobec mnie dzwonie do ciebie pisze smsy a ty nic nie odpowiadasz unikasz mnie mam komornika wezwac czy jak ????????????
-
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ja tam macior nie mam, tylko warchlaka wstawiam i obrządzam
Ale czikitki z PIW już zdąrzyłem poznać. Jak pojechałem pierwszy raz, wysłali mnie do pewnego pokoju, a tam same młode laski siedzą. Pomyślałem, że to stażystki jakie, praktykanki albo co i w zarciki do nich. A tu masz!!! Wszystkie z tytułem wyższym weterynaryjnym. Głupio to mi się bardzo zrobiło....

Ta dziś rozmawiałem z gościem co kupuje maciory to nie nadążają odbierać tak ludzie wypychają bo pasze drogie łatwiej tuczyć zachodniego warchlaka bo zawsze można zakończyć i nie wstawiaćstaś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/minister-kalemba-program-odbudowy-trzody-chlewnej-jeszcze-w-styczniu,80427.html
cienko to widzę...

-
Jeszcze łatwiej z zachodnim warchlakiem zakończyć na minusie bo jak cena za tucznika wysoka to się wstawia ile wlezie bo można zarobić a jak przychodzi do sprzedaży to towaru się robi dużo na rynku i cena spada.F1 pisze:Ta dziś rozmawiałem z gościem co kupuje maciory to nie nadążają odbierać tak ludzie wypychają bo pasze drogie łatwiej tuczyć zachodniego warchlaka bo zawsze można zakończyć i nie wstawiaćstaś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/minister-kalemba-program-odbudowy-trzody-chlewnej-jeszcze-w-styczniu,80427.html
cienko to widzę...
- Muchozolali
-
-
przed świętami miałeś taką sytuację, cykle otwarte wypychały towar i z ceną zm pojechały konkretnieandrzej-guzik pisze:Jeszcze łatwiej z zachodnim warchlakiem zakończyć na minusie bo jak cena za tucznika wysoka to się wstawia ile wlezie bo można zarobić a jak przychodzi do sprzedaży to towaru się robi dużo na rynku i cena spada.F1 pisze:Ta dziś rozmawiałem z gościem co kupuje maciory to nie nadążają odbierać tak ludzie wypychają bo pasze drogie łatwiej tuczyć zachodniego warchlaka bo zawsze można zakończyć i nie wstawiaćstaś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/minister-kalemba-program-odbudowy-trzody-chlewnej-jeszcze-w-styczniu,80427.html
cienko to widzę...
-
Dobrostan się kłaniaF1 pisze:Ta dziś rozmawiałem z gościem co kupuje maciory to nie nadążają odbierać tak ludzie wypychają bo pasze drogie łatwiej tuczyć zachodniego warchlaka bo zawsze można zakończyć i nie wstawiaćstaś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/minister-kalemba-program-odbudowy-trzody-chlewnej-jeszcze-w-styczniu,80427.html
cienko to widzę...

a tak od siebie Wam powiem ze howanie prosiąt komuś to jest ucieranie dup.......y

zachod to robi , bo już nie ma co z gnojowicą robić , jak by nie to , to w Polsce by bylo już ze świńmi pozamiatane dawno

Należałoby zejść z tymi prognozami z tematu cen trzody , to tak dla porządku . Te Syberyjskie mrozy nie są tak szkodliwe , jak nieustabilizowana pogoda w Europie . Zachód Europy nie obsiany z powodu nadmiernych opadów na jesieni . W środkowej temperatura skacze jak na bandżi . Co będzie dalej nikt nie wie , jak na razie dobrze to nie wróży . Mrozy , deszcze i dodatnia temperatura i znów mrozy

http://tvnmeteo.tvn24.pl/

http://tvnmeteo.tvn24.pl/
To morze jak ruszy i rozkręci się program odbudowy stad w którym to hodowca będzie ściśle powiązany z ZM , to i takie zagrywki się ukrócą . Jak na razie ZM traktują nas jak trędowatych . Nikt nie patrzy na nasze koszty i co za tym idzie naszą przyszłość . W 2011 rok jak importowali tanie odpady z dioksynami , to jeszcze jakieś uzasadnienie ekonomiczne było . W 2012 już musieli płacić sporo drożej jak za krajowe tuczniki , to już racjonalnych argumentów nie było . W 2012 mieliśmy w kraju historycznie niskie pogłowie trzody i w dodatku rekordowe ceny pasz , co przemawiałoby za wzrostem cen tucznika a tu nasze ZM wolały sporo przepłacać i sprowadzać znacznie droższa świnie .
Do czego ma to prowadzić

Do czego ma to prowadzić

-