Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)

kriss8309

Post autor: kriss8309 »

ZM H.A.M nie polecam- wybicie i mięsnośc pozostawiają wiele do życzenia.
No i oczywiście spora korekta w dół od ustalonej ceny

Pozdrawiam
nemezis

Post autor: nemezis »

Skoro w temacie przemyslen to mam dla was wiadomosc. Niemiec ma zezwolenie na uzywanie białka zwierzecego [nie wszystkie landy]
baraki

Post autor: baraki »

To bardzo ciekawa wiadomość! Skad masz ta informację?
nemezis

Post autor: nemezis »

Pozostały mi jeszcze pewne kontakty,a szczegółowo to mozesz dowiedziec sie wszystkiego u swojego powiatowego.
farmer84

Post autor: farmer84 »

jakiś czas temu firma zabierała mi świnię padniętą pytam się kierowcy dokąd to idzie to mówił ,że do Henia S....a pan Henio opyla białkowy towarek do naszych kochanych niemaszków a oni sypią świnkom i śmieją się z nas do bólu!
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

ceny polskiej soji sa teraz tak wysokie ze nie opłaca sie jej stosować. Od nowego roku czyli od stycznia wchodzi prawo, powiatowy lekarz sam na rolnika bedzie mogł nałożyć sankcje za karmienie maczka do 100 tys zł, plus ubój sanitarny i utylizacja paszy na koszt rolnika
dragonlux

Post autor: dragonlux »

nemezis pisze:Pozostały mi jeszcze pewne kontakty,a szczegółowo to mozesz dowiedziec sie wszystkiego u swojego powiatowego.
A czy to nie jest przypadkiem hydrolizat białka bo takie cudo można u nas też stosować oficjalnie ale nikt do tego się nie przyznaje. Podejrzewam że są hodowcy na tym forum którzy dają ten dodatek do paszy ale siedzą cicho żeby nie robić zamieszania oficjalnie 1 tona kosztuje 140 zł plus transport więc chyba warto.
turbogrocho49

U nas na terenie mozna z trudem załatwić po 1350, i nigdy nie zbilansujesz z tym paszy bo to jest towar niestandaryzowany, zużycie z czarną soją wychodzi na poziomie 3,1-3,2 na kg przyrostu, także to nie to co rok dwa lata temu jak była o połowę tańsza czarna soja
baraki

Zastanówmy się jak może wyglądać sytuacja na rynku trzody w 2013.
Pewien mądry człowiek który zbił majątek na handlu walutami twierdzi ze wiosna złoty sie mocno osłabi. Jeśli sie nie myli to takie przewartościowanie naszej waluty może sporo namieszać.
Po pierwsze droższe euro do spółki z cross compilance może mocno podrożyc koszt zakupu warchlaka oraz pasz.
Jednocześnie można by liczyć na wyższe ceny tucznika krajowego bo koszt importu wzrośnie, ale trzeba tez pamiętac o drobiu który zdaniem wielu skutecznie konkuruje ze schabowym a którego koszt produkcji mało zalezy od walut bo pisklaki mamy krajowe.
A wy jak myślicie?
I niech nikt nie wierzy Mietkowi w te brednie że optymistyczne prognozy powodują nadprodukcję! Otóż ludzki umysł nie jest tak prostolinijny i przewidywalny jak by się Mietkowi wydawało, jedni inwestuja na fali optymizmu a inni wprost przeciwnie, i kto ich tam wie jaka szkoła ma przewage w danej chwili.
turbogrocho49

jedno jest pewne w naszym kraju, podatki i śmierć, reszty nie wie nikt :D
mietko75

Post autor: mietko75 »

Przecież to oczywiste że przewagę ma ta druga" szkoła ". Rób zawsze na odwrót , a będziesz" wielki ". To że teraz będą ceny spadać , to było do przewidzenia . Była nagonka co do kapitalnych żniw , to i prosiąt wszyscy nakupili i teraz mamy co mamy i żadne zaklinanie rzeczywistości nic tu nie pomorze . Moje zdanie od dawna się nie zmienia i jest takie same : Tucznik nadal jest o wiele za drogi , bo za dorosłego tucznika można kupić więcej niż jednego prosiaka , a nawet i dwa . Żarcie dla świń jest historycznie drogie a i tak nikt nie zamierza z tego rezygnować . Może jakby tak za jednego dorosłego brakowało na prosiaczka , to by się wszyscy nauczyli szanować własne zdrowie i pracę .
ziutek

Post autor: ziutek »

Zapomniałeś dodać zeby jeszcze zboże spadło do 300zł za tonę i pola ludziom by sie odechcialo wtedy był by złoty interes
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

W Hiszpani masowo rezygnują z ogrzewania , bo ich pomału nie stać
Grecy masowo wyrejestrowują samochody z tego samego powodu
mnie sie wydaje ze w 2013 roku będziemy na spacery chodzić z tucznikami , bo nie będzie miał kto je kupować i jeść :lol:
krims

Post autor: krims »

W Polsce stopy procentowe będą obniżane więc nie licz na wysoki kurs walut. Już w tej chwili w Szwajcarii musisz dopłacić oszczędzając pieniądze. Oprocentowanie wkładów jest na minusie.
krims

Post autor: krims »

W Polsce stopy procentowe będą obniżane więc nie licz na wysoki kurs walut. Już w tej chwili w Szwajcarii musisz dopłacić oszczędzając pieniądze. Oprocentowanie wkładów jest na minusie.
baraki

Może i masz racje Tomku ale w takim razie musisz się zgodzic i z tym ze wzrost bezrobocia spowoduje podwyżkę średniej krajowej.
mat

Post autor: mat »

krims pisze:W Polsce stopy procentowe będą obniżane więc nie licz na wysoki kurs walut. Już w tej chwili w Szwajcarii musisz dopłacić oszczędzając pieniądze. Oprocentowanie wkładów jest na minusie.

Tomku widze ze znasz sie na kursach walut a nie splaciles jeszcze dlugu ktory masz wobec mnie dzwonie do ciebie pisze smsy a ty nic nie odpowiadasz unikasz mnie mam komornika wezwac czy jak ????????????
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

O proszę a kto to ten tomek?
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Gdy już wszyscy ekonomiści będą powtarzać, że złotówka będzie się umacniać to dopiero wtedy zacznie się "niespodziewanie" osłabiać.
wojce

Post autor: wojce »

Boom cenowy na tuczniki sie skończył ,a to czy się powtórzy taka sytuacja cenowa w 2013 to najstarsi górale nie wiedzą ,wielki znak zapytania jest ,pewnie cena będzie krążyć miedzy 4 zeta a 5
robert0169

Post autor: robert0169 »

oby nade mną 5-ka krazyla
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

02.01.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej:

http://www.cenyrolnicze.pl/tuczniki/1356908401/
farmer84

Z ostatniej chwili, czy ktoś miał w tym roku kontrolę IW ?
ziutek

Post autor: ziutek »

W tym jeszcze nie a kto to taki
F1

Post autor: F1 »

To taka weterynaryjna Policja :lol: :wink:
farmer84

Mnie dziś sprawdzali głównie powierzchnię dla macior ,szczeliny w rusztach ,szerokość beleczek, kojec knura ,izolatka ,stężenie gazów ,książka,ewidencja leczenia itp
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Tak znienacka wpadli?
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

02.01.2013 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/2360
farmer84

Dokładnie czarna i blondyna ,we wsi można powiedzieć jestem potentatem :) dwumaciorowców a jest może trzech nie kontrolowali z tego co wiem od sołtysa,croscompliance nie marnują czasu.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Ja tam macior nie mam, tylko warchlaka wstawiam i obrządzam :D Ale czikitki z PIW już zdąrzyłem poznać. Jak pojechałem pierwszy raz, wysłali mnie do pewnego pokoju, a tam same młode laski siedzą. Pomyślałem, że to stażystki jakie, praktykanki albo co i w zarciki do nich. A tu masz!!! Wszystkie z tytułem wyższym weterynaryjnym. Głupio to mi się bardzo zrobiło....
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Oj tam oj tam :P
Peron teraz ciężko określić czy to 20 czy 25 lat , od 10 roku życia tynkuje twarz , plus elewacja , kolor itd swoje robi . :lol:
farmer84

Paznokcie wymalowane ,makijaż i do chlewa :) na kontrull!
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Witam
U mnie też jeżdżą tyle, że pasze badają. W koncentratach z ProBio znaleźli salmonelle!
farmer84

to jak znajdą to pasza do utylizacji?
staś76

Post autor: staś76 »

mat

Post autor: mat »

vicia1223 pisze:O proszę a kto to ten tomek?
to złodziej i oszust nie robcie z nim interesow !!!!!!!!!!!!
F1

Post autor: F1 »

staś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/minister-kalemba-program-odbudowy-trzody-chlewnej-jeszcze-w-styczniu,80427.html

cienko to widzę...
Ta dziś rozmawiałem z gościem co kupuje maciory to nie nadążają odbierać tak ludzie wypychają bo pasze drogie łatwiej tuczyć zachodniego warchlaka bo zawsze można zakończyć i nie wstawiać :roll:
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

F1 pisze:
staś76 pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/minister-kalemba-program-odbudowy-trzody-chlewnej-jeszcze-w-styczniu,80427.html

cienko to widzę...
Ta dziś rozmawiałem z gościem co kupuje maciory to nie nadążają odbierać tak ludzie wypychają bo pasze drogie łatwiej tuczyć zachodniego warchlaka bo zawsze można zakończyć i nie wstawiać :roll:
Jeszcze łatwiej z zachodnim warchlakiem zakończyć na minusie bo jak cena za tucznika wysoka to się wstawia ile wlezie bo można zarobić a jak przychodzi do sprzedaży to towaru się robi dużo na rynku i cena spada.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

wasze wywody
dziś powiedziałem ze sprzedam wtedy i wtedy
ale jeszcze fizycznie prosiaków niema
a ładuje co mis po 220-230
poz
stan1069@o2.pl

Muchozolali pisze:wasze wywody
dziś powiedziałem ze sprzedam wtedy i wtedy
ale jeszcze fizycznie prosiaków niema
a ładuje co mis po 220-230
poz
O co tu chodzi ????????????? bo trudno się domyśleć
robert0169

Post autor: robert0169 »

o kase
farmen

Post autor: farmen »

z całym szacunkiem dla muchozola ale mało kto rozumie jego wypowiedzi nie mam racji ?
FarmerB

Post autor: FarmerB »

andrzej-guzik pisze:
F1 pisze:

cienko to widzę...
Jeszcze łatwiej z zachodnim warchlakiem zakończyć na minusie bo jak cena za tucznika wysoka to się wstawia ile wlezie bo można zarobić a jak przychodzi do sprzedaży to towaru się robi dużo na rynku i cena spada.
przed świętami miałeś taką sytuację, cykle otwarte wypychały towar i z ceną zm pojechały konkretnie
stan1069@o2.pl

F1 pisze:

cienko to widzę...
Dobrostan się kłania :lol: + bojażń o zostanie z prosiaczkiem :lol:
a tak od siebie Wam powiem ze howanie prosiąt komuś to jest ucieranie dup.......y :lol:
zachod to robi , bo już nie ma co z gnojowicą robić , jak by nie to , to w Polsce by bylo już ze świńmi pozamiatane dawno :roll:
mietko75

Należałoby zejść z tymi prognozami z tematu cen trzody , to tak dla porządku . Te Syberyjskie mrozy nie są tak szkodliwe , jak nieustabilizowana pogoda w Europie . Zachód Europy nie obsiany z powodu nadmiernych opadów na jesieni . W środkowej temperatura skacze jak na bandżi . Co będzie dalej nikt nie wie , jak na razie dobrze to nie wróży . Mrozy , deszcze i dodatnia temperatura i znów mrozy :?: :?:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/
brzydal

Post autor: brzydal »

wszystko sie może zdarzyć ale jak narazie powodów do paniki nie ma z kazdym dniem bez okrywy śnieżnej zmiejsza sie zagrożenie pleśnią śniegową
mietko75

Piszę tu , aby transakcyjnych nie zaśmiecać . Pini cennik podnosi a Sokołów podobno obniża , a ja w sylwestra dowiedziałem się że Pini zaopatruje Sokołów w gotowe produkty . Mówili mi to ci co to przygotowują .
Jedna wielka banda , do wykorzystywania hodowcy !!
staś1961

Post autor: staś1961 »

wszystkie chwyty dozwolone ,dla zakładu liczy się tylko kasa.
mietko75

To morze jak ruszy i rozkręci się program odbudowy stad w którym to hodowca będzie ściśle powiązany z ZM , to i takie zagrywki się ukrócą . Jak na razie ZM traktują nas jak trędowatych . Nikt nie patrzy na nasze koszty i co za tym idzie naszą przyszłość . W 2011 rok jak importowali tanie odpady z dioksynami , to jeszcze jakieś uzasadnienie ekonomiczne było . W 2012 już musieli płacić sporo drożej jak za krajowe tuczniki , to już racjonalnych argumentów nie było . W 2012 mieliśmy w kraju historycznie niskie pogłowie trzody i w dodatku rekordowe ceny pasz , co przemawiałoby za wzrostem cen tucznika a tu nasze ZM wolały sporo przepłacać i sprowadzać znacznie droższa świnie .
Do czego ma to prowadzić :?: :?:
stan1069@o2.pl

Mietko tu już było wcześniej pisane , że nasze zakłady to tylko karne zostały
ODPOWIEDZ