Cena Prosiaka

Ooset54
Posty: 31
Rejestracja: wtorek 22 sty 2008, 00:09

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Ooset54 »

Kupię JUŻ 250szt /21-25 kg/ chętnie holendry , ale niekoniecznie .Oferty SMS 513020493 .
kornik9876
Posty: 76
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 22:32
Lokalizacja: wadowice,małopolska

Re: Cena Prosiaka

Post autor: kornik9876 »

miał ktoś prosiaka od tego gościa -GOSPODARSTWO ROLNE DŁUGOSZ,świętokrzyskie/jędrzejowski
Klimontówek 50
28-340 Sędziszó,jakieś opinie proszę
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Chief »

kornik9876 pisze:miał ktoś prosiaka od tego gościa -GOSPODARSTWO ROLNE DŁUGOSZ,świętokrzyskie/jędrzejowski
Klimontówek 50
28-340 Sędziszó,jakieś opinie proszę
Kuzyn kupuje od niego
Co do mięsności to nie powiem nic bo handluje na wż ale chwali sobie prosiaka ze dobry towar produkuje
Z ciekawości zapytam ile ci tam Krzysiu zaśpiewał za dwudziestkę?
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Muchozolali »

kornik9876 pisze:miał ktoś prosiaka od tego gościa -GOSPODARSTWO ROLNE DŁUGOSZ,świętokrzyskie/jędrzejowski
Klimontówek 50
28-340 Sędziszó,jakieś opinie proszę
kornik9876
Posty: 76
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 22:32
Lokalizacja: wadowice,małopolska

Re: Cena Prosiaka

Post autor: kornik9876 »

207zł za 20 kg
Awatar użytkownika
mytotoksyna1
Posty: 6025
Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45

Re: Cena Prosiaka

Post autor: mytotoksyna1 »

kornik9876 pisze:207zł za 20 kg
...przy takiej cenie nabyć do chowu od osób drugich to już jest ryzyko.
..przypominam ,że rynek trzody chwieje się jak stare drzewo lipy 9 listopada.
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Chief »

kornik9876 pisze:207zł za 20 kg
matko jak on wylicza te cene....
nie wiem jaka ilość chcesz tam kupic od niego ale wiem ze w srode szly po 200pln
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Peron »

tymczasem dobry dun do 315, do końca roku wszystko sprzedane...
Chief
Posty: 789
Rejestracja: piątek 15 cze 2007, 23:35
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Chief »

Peron pisze:tymczasem dobry dun do 315, do końca roku wszystko sprzedane...
Od kogo bierzesz?
Ja mam poniżej 300 UNKED ale badania zrobione i nawet dobrze mi wyszły
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

Peron pisze:tymczasem dobry dun do 315, do końca roku wszystko sprzedane...
Jak się nie chce przy maciorach chodzić to trzeba płacić i kwiczyć wolę trzymać 30 % tego co w otwartym i masz tyle samo zysku 8)
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Peron »

Pewnie tak, ale jakby było tak super z tymi maciorami, to by w Polsce nie było ani jednej chlewni z cyklem otwartym i cena warchlaka duńskiego nie powinna nikogo obchodzić...
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

No fakt :roll:
yaro_1
Posty: 309
Rejestracja: poniedziałek 22 sie 2016, 12:30
Lokalizacja: wschodnie mazowsze

Re: Cena Prosiaka

Post autor: yaro_1 »

w cyklu zamkniętym na pewno jest lepiej, ale jest kilka razy więcej roboty, więcej pilnowania, dużo więcej powodów, żeby coś się nie udało, i na koniec, żeby było mniej roboty duża kasa na wyposażenie budynku

większość wychodzi z założenia, że lepiej sprzedać trzy razy więcej sztuk świń, z mniejszym zyskiem jednostkowym, ale też dużo mniejszym ryzykiem że coś nie wyjdzie
Awatar użytkownika
Bugsik
Posty: 656
Rejestracja: czwartek 24 gru 2009, 00:44
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Bugsik »

czy to takie mniejsze ryzyko to bym polemizowal, jesli akurat cena poleci w dól jak caly rzut sprzedajesz i jestes w plecy tak, ze
Cie nie stac na kolejny lub jesli masz pechac to dwa rzuty z rzedu... w zamknietym jakos to przetrwasz w otwartym niekoniecznie...
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Peron »

ok, dzięki.
krzysieko71
Posty: 839
Rejestracja: piątek 23 paź 2015, 19:33
Lokalizacja: Warmińsko-mazurskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: krzysieko71 »

mi się jednak wydaje, że to w zamkniętym mniejsze ryzyko jest, częstsze sprzedaże i raz na plusie, raz na minusie. Sam sprzedaje tuczniki praktycznie co tydzień i raz trafie lepiej, raz gorzej, ale suma sumarum zawsze na +.
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Awatar użytkownika
mytotoksyna1
Posty: 6025
Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45

Re: Cena Prosiaka

Post autor: mytotoksyna1 »

Kazik pisze:Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Kazmierz -tylko nie przeholuj ,bo świnie karmione kukurydzą mają żółtą słoninę!
Widzę ,że idziesz w kierunku wielkiego biznesu , możesz upaść... 8)
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Re: Cena Prosiaka

Post autor: stan1069@o2.pl »

Kazik pisze:Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Głupie to to wcale nie jest , ale zasada całe pelne , całe puste jest nie zachowana i dopóki kupujesz ten sam status to jest ok. ale jak coś sie wpieprzy to się obudzisz z ............. :roll:
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

mytotoksyna1 pisze:
Kazik pisze:Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Kazmierz -tylko nie przeholuj ,bo świnie karmione kukurydzą mają żółtą słoninę!
Widzę ,że idziesz w kierunku wielkiego biznesu , możesz upaść... 8)
Żółtą słoninę, to świnie mają podobno ale po suchej kukurydzy, a nie mokrej... Do tej pory żaden zakład nie wspominał o tym ani słowem..
stan1069@o2.pl pisze:
Kazik pisze:Ja tez sprzedaje raz w tygodniu, gora co 2-3 tygodnie.. Ale wstawienia dziele na 2 co półtora miesiąca.. Ostanie sztuki z pierwszego wstawienia schodza,a zaraz po nich pierwsze sztuki z drugiego.. I tak w kolko :D w przyszlosci będę miał podzielone na 3 wstawienia.. Sprzedaż non stop..
Głupie to to wcale nie jest , ale zasada całe pelne , całe puste jest nie zachowana i dopóki kupujesz ten sam status to jest ok. ale jak coś sie wpieprzy to się obudzisz z ............. :roll:

Otóż stan, zasada ta będzie zachowana bo nowa tuczarnia podzielona jest na 4 niezależne komory (łącznie z kanałami gnojowymi, wentylacją itp), z czego wstawiał będę po dwie komory naraz.. Czyli masz 2 niezależne wstawienia, a trzecie będzie w dotychczasowych budynkach, więc styczności 3 grupy nie będą miały ze sobą...
zenekzkition
Posty: 196
Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38

Re: Cena Prosiaka

Post autor: zenekzkition »

Ja stosuje 30 % kukurydzy suchej od poczatku do konca tuczu efektow ubocznych o ktorych wszyscy mowia nie ma ani nie pogarsza sie miesnosc ani sloniny zoltej brak
danielski813
Posty: 1428
Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 14:24
Lokalizacja: podlasie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: danielski813 »

Jedyny minus to to że białko drogie a qq w porównaniu do reszty zbóż cienko w białku wypada
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Nie wiem jak to jest, ale moja kukurydza ma 10,85% białka przy wilgotności 25%...
Na 16% białka w paszy potrzeba 15% soi...
zenekzkition
Posty: 196
Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38

Re: Cena Prosiaka

Post autor: zenekzkition »

A moja sucha ma 9.1 bialka kazik moze w suchej masie?
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

i gdzie leży prawda?
zenekzkition
Posty: 196
Rejestracja: czwartek 28 mar 2013, 19:38

Re: Cena Prosiaka

Post autor: zenekzkition »

Nie mam pojecia Kazmierz badaly mi dwie firmy paszowe i wynik podobny.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: baraki »

Tu się niema czemu dziwować, kiszenie poprawia strawność białka i gotowej paszy. Bakterie które ten cały proces kiszenia realizuja to jest prawie czyste białko i to lepsze od soi, ale to nie wszystko bo dochodzi jeszcze działanie probiotyczne, bakterie hulają w przewodzie pokarmowym (w takim jelicie grubym 80% masy kału to bakterie) pomagają w rozkładaniu pokarmu a jak zemrą sa same rozkładane i wchłaniane. Badanie zawaratości białka to jest tylko pomiar poziomu azotu w danej próbce i przemnożenie tego poziomu przez współczynnik 6,25. I teraz już można mówić o pewnych przekłamaniach bo jak głębiej podrążyc temat to okazuje się że ten współczynnik dla kukurydzy wynosi 6, dla pszenicy, żyta pszenżyta 5,7 a dla soi 5,5 ale jesli mowa o kukurydzy kiszonej to współczynnik będzie jeszce wyższy gdyż bakterie absorbują azot niebiałkowy (którego tez pewne ilości się w ziarnie znajduja) i zamieniają na białko. Także pasza która na papierze wyglada słabo w praktyce okazuje si znacznie lepszą niz się by to mogło wydawać. W badaniach strawnosci okazuje się ze kiszenie ziarna poprawia strawność od 5 do 10% natowmiast suszenie pogarsza od 5 do 10 tak wiec w skrajnych przypadkach pomimo mniejszej zawartosci suchej masy kiszone ziarno może mieć nawet wyższą wartosć pokarmowa niż suszone.
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Ile dzis dun stanial?
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Peron »

Podobno staniał o okrągłą kwotę. Czyli o 0.
kędzierzawy
Posty: 335
Rejestracja: wtorek 10 lis 2009, 17:26
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: kędzierzawy »

nic nie stanieje a nawet będzie drożał aż do maja
na obecną chwile występuje ogromne ssanie na zakup warchlonów :lol:
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Co racja to racja..
Podobno W Danii już wszystko zamówione do końca roku od kilku tygodni..
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Tuczył ktoś kastrata?
Jakie wyniki można na nim zrobic.. Oczywiście mówię o Blue..
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

Ja tuczę f1 i150 dni od urodzenia waga śrgrupa 39 sztuk 120 kg status Beeee :roll:
Marcin1606
Posty: 359
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 22:12
Lokalizacja: Polska

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Marcin1606 »

Kazik pisze:Tuczył ktoś kastrata?
Jakie wyniki można na nim zrobic.. Oczywiście mówię o Blue..



Kastrat to Rod a nie Blue a mięsność zależny od żywienia i kolczyka ja miałem na kastracie ok 57 % zużycie paszy na pewno większe i bardziej agresywne.
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Może i Rod, nie wiem, dopiero się przymierzam do wstawienia kastrata...
57% mięsności na kastracie to chyba rewelacyjny wynik?
Zużycie większe, ale za to przyrosty zapewne też większe?
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Peron »

miałem, bardzo nierówne przyjechały, rosły szybko, sprzedaż rozciągnięta w czasie, niespokojne, podgryzały się prawie przez cały czas, chociaż ogonów na szczęście nie gryzły...
Awatar użytkownika
mytotoksyna1
Posty: 6025
Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45

Re: Cena Prosiaka

Post autor: mytotoksyna1 »

Peron pisze:miałem, bardzo nierówne przyjechały, rosły szybko, sprzedaż rozciągnięta w czasie, niespokojne, podgryzały się prawie przez cały czas, chociaż ogonów na szczęście nie gryzły...

..to chociaż troche życia mieli w sobie. 8)
brzydal
Posty: 2013
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Lokalizacja: północne mazowsze

Re: Cena Prosiaka

Post autor: brzydal »

przyrosty na kastracie będą słabsze bo kastrat to nie towarówka tylko produkt uboczny od produkcji loszek hodowlanych jak ktoś was zapewnia że jest inaczej to znaczy że nie jest uczciwy
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

Nie zgodzlbym się z tym że gorszy produkcja loszek to nie jakaś produkcja uboczna a hodowla jak każda
brzydal
Posty: 2013
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Lokalizacja: północne mazowsze

Re: Cena Prosiaka

Post autor: brzydal »

inny jest cel hodowlany przy produkcji loszek a inny przy krzyżowaniu towarowym F1xduroc duński albo jakiś inny szybkorosnący mięsny mieszaniec na pewno będzie lepszym tucznikiem niż PBZ czy WBP nawet duński
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: turbogrocho49 »

Niech wszyscy sobie odpowiedzą na pytanie dlaczego jest 30-40 zl tańszy kastrat
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

Bo mięsność jest gorsza z reguły i popyt z tego powodu jest mniejszy
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Aby dobiła do 56% i będzie gitara... A 40 zł przy 1500 szt/rok w moim przypadku to zostaje już w kieszeni trochę..
A z resztą jak jest poniżej 56% mięsność to Ełk obcina max 10 gr z haka, więc przy 100 kg mięsa wychodzi 10 zł mniej, czyli 30 zł na czysto... Tylko ta agresja mnie niepokoi.... Bo jak zamiast 1-2% upadków będzie 4-5% to nici z oszczędności...
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

Kastrat powinien być spokojniejszy
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

F1 pisze:Kastrat powinien być spokojniejszy
:shock: ? A to dlaczego?
F1
Posty: 2093
Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 12:36
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: F1 »

Co knura w życiu nie miałeś? 8)
Kazik
Posty: 2264
Rejestracja: niedziela 17 lut 2008, 14:31

Re: Cena Prosiaka

Post autor: Kazik »

Miałem, ale zawsze jednego :)
A jak będzie 50 takich napaleńców w komorze to myślisz że też będą takie spokojne?
brzydal
Posty: 2013
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Lokalizacja: północne mazowsze

Re: Cena Prosiaka

Post autor: brzydal »

kaziu po kastracji tez byś był spokojniejszy :lol: do tej różnicy w kosztach dolicz też nieco dłuższy tucz i gorsze wykorzystanie paszy
stan1069@o2.pl
Posty: 5786
Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
Lokalizacja: Malopolska

Re: Cena Prosiaka

Post autor: stan1069@o2.pl »

Te kastraty to wcale nie muszą być osobniki płci męskiej ze stad produkujących loszki . Kastraty mają gorsze jakościowo wyręby są tańsze i jadą do Polski :lol: :lol: bo polskiego tuczarza pomału nie stać na warchlaka i niedługo tylko na przepuklaki będzie go stać :lol: :lol:
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Re: Cena Prosiaka

Post autor: turbogrocho49 »

Zużycie paszy ok 20 kg większe na szt, mięsność na ostatnim kastracie wyszla mi 58, aż się z kierownikiem dziwiliśmy ze tak dobrze, wybicie tragedia, na slomie dają rade, na ruszcie kanibalizm może wystąpić bo towarzystwo raczej nie spokojne, jak roznica 40 zl to można próbować, jak mniejsza wg mnie bez sensu
ODPOWIEDZ