FORUM
Ceny skupu zbóż
Re: Ceny skupu zbóż
wczoraj kupione 10 t kukurydzy po 750 z transportem
na kukurydzę to trzeba uważać , żeby syfu nie kupić!
koło mnie firma suszy i na hałdzie pod gołym niebem jaszcze przed świętami miała kupe , która na dnie pewnie od września ,także tej to za darmo nie chcę , chyba że do pieca.
koło mnie firma suszy i na hałdzie pod gołym niebem jaszcze przed świętami miała kupe , która na dnie pewnie od września ,także tej to za darmo nie chcę , chyba że do pieca.
Ta kukurydza po 175 dolarów to pewnie taka właśnie jak pisze Staś, ale większośc o tym nie myśli, bo jak cena taka, to kupowac trzeba szybko, bo może zabraknącstaś76 pisze:na kukurydzę to trzeba uważać , żeby syfu nie kupić!

- mytotoksyna1
Prawdziwy gospodarz z kilkuletnim doświadczeniem w branży ,potrafi ocenić jakość jakiegokolwiek ziarna -biorąc go po prostu w rękę i oczętami ,noskiem postawi prawidłową diagnozę.
po bardzo długich poszukiwaniach kupione 15 t pszenicy po 800. ogólnie w mojej okolicy cienko ze zbożem a jak ktoś ma to czeka aż będzie 1000 za tone 

-
prognozowane spadki kto nie musi niech nie kupuje
Zakupy z wczoraj
Pszenica 11,2%białka 0,751 gęstość - 790netto
śr rzepakowa - 1030netto
śr sojowa - 1935netto.
Pszenica 11,2%białka 0,751 gęstość - 790netto
śr rzepakowa - 1030netto
śr sojowa - 1935netto.
pszenżyto 700 pare złotych brutto duże ilości ma gość w sąsiedniej wiosce,
zboze tanieje juz od swiat ale to normalne bo w stanach i we francji potanialo a ponadto firmy paszowe od jakiegos czasu ciagna i magazynuja duze ilosci kuku z ukrainy
Duze ilosci to są jeszcze z roku 2012 takie pszenzytko np po 500 zeta. Zytko jest praktycznie niesprzedawalne i nie bardzo wiem czy młyny oferują kiepską cene czy parametry kiepskie.Moze ktos wie jaką cenę aktualnie płacą młyny.Jeszcze jedno masa kurnikarzy po ostatniej wtopie robi przerwe do wiosny [koszty ogrzewania]Pablo80 pisze:pszenżyto 700 pare złotych brutto duże ilości ma gość w sąsiedniej wiosce,
Żyto w mojej okolicy 600 brutto.
Pszenżyto 20,34 ton w wannie 26m3 po 720 brutto za tonę a to dlatego ,że pół pieniędzy po żniwach płacę:) ziemię kupiłem 7 ha
po ile ta ziemia? 70tys?farmer84 pisze:Pszenżyto 20,34 ton w wannie 26m3 po 720 brutto za tonę a to dlatego ,że pół pieniędzy po żniwach płacę:) ziemię kupiłem 7 ha

Ziemia 17,600zł/ha rejent na pół klasa 4a, 4b ,troszkę 5 tyle, że bez drenacji na 0,5 m zaczyna się czerwona glina obok dużo sadów pozakładanych jest po 70,000zł ha to wolałbym handelek zbożem rozkręcić 

-
to ile tych hektarów kupiłes w tej promocyjnej cenie w jednym kawałku to jest
u mnie krowiarz by dał min 70za ha
Na mazowszu takie ceny?
Skąd dokładnie jesteś kolego? Kupiłeś ją można powiedzieć za darmo.

- mytotoksyna1
farmer84 pisze:Ziemia 17,600zł/ha rejent na pół klasa 4a, 4b ,troszkę 5 tyle, że bez drenacji na 0,5 m zaczyna się czerwona glina obok dużo sadów pozakładanych jest po 70,000zł ha to wolałbym handelek zbożem rozkręcić
..jak bez melioracji ten grunt -to loteria i kłopot dla Ciebie.
Cena za hektar bardzo niska ,ale jak mokre lata będą to współczuję.
Ale jak przyjdzie susza, to ta glina pół metra wgłąb ziemi będzie ładnie trzymała wodę.
- mytotoksyna1
... inwestycja w kupno ziemi (obojętnie ,czy rolnej , budowlanej to na ten czas bardzo dobry pomysł na przyszłość .
Mówiąc krótko dobry interes.
Ziemia będzie droga i nikt na to nie poradzi.
50 000 euro -tyle będzie kosztować w niedalekiej przyszłości.
Hektar (oczywiście)
Mówiąc krótko dobry interes.
Ziemia będzie droga i nikt na to nie poradzi.
50 000 euro -tyle będzie kosztować w niedalekiej przyszłości.
Hektar (oczywiście)
Już gdzieś to pisałem, tylko nie wiem gdzie.
U mnie w okolicy w grudniu transakcja - 130 tys.zł/ha (3 klasa). Do 50 000 euro jeszcze trochę brakuje, ale za kilka/kilkanaście lat kto wie..........
U mnie w okolicy w grudniu transakcja - 130 tys.zł/ha (3 klasa). Do 50 000 euro jeszcze trochę brakuje, ale za kilka/kilkanaście lat kto wie..........
-
Żeby czasami ziemia 1000 000 euro nie kosztowała
od świąt tuczarzy czyści
po niedzieli zacznie zbożowców
a jak kwoty mleczne zniosą to z krowiarzami lepiej nie będzie
drobiarzom pomału też się śmiać nie chce

od świąt tuczarzy czyści

-
Można i tyle dać ale pod warunkiem że się podzieli na działki budowlane po 10 arów i sprzeda po 5 000 za ar ale żeby tyle dać i ją uprawiać to trzeba mieć w główce nasran...............Kazik pisze:Już gdzieś to pisałem, tylko nie wiem gdzie.
- mytotoksyna1
Powtarzam jeszcze raz ,cena dobrej ziemi ornej będzie kosztować w niedalekiej przyszłości 50000 euro .
Trudno w to uwierzyć dzisiaj ,ale niestety tak będziE!!!
Trudno w to uwierzyć dzisiaj ,ale niestety tak będziE!!!
stan1069@o2.pl pisze:Można i tyle dać ale pod warunkiem że się podzieli na działki budowlane po 10 arów i sprzeda po 5 000 za ar ale żeby tyle dać i ją uprawiać to trzeba mieć w główce nasran...............Kazik pisze:Już gdzieś to pisałem, tylko nie wiem gdzie.
Trzeba mnieć albo w głowie za mało albo w kieszeni za dużo. Kupił to facet, co sprzętem zachodnim, używanym handluje. Gospodarstwo jakieś tam ma, ale nie aż tak duże, żeby po tyle za ziemie płacić.. Jaki wniosek?... Handelek to do kasy szpadelek..
no nie wiem czy tak będzie drożała zwłaszcza ze brak kredytów preferencyjnych chyba ze na wielkie obszary to zachodni kapitał będzie chętny
A nie lepiej było płacić po żniwach po 520 brutto za tone pszenżytafarmer84 pisze:Pszenżyto 20,34 ton w wannie 26m3 po 720 brutto za tonę a to dlatego ,że pół pieniędzy po żniwach płacę:) ziemię kupiłem 7 ha
Ziemia w jednym kawałku gm.Mordy u nas takie ceny są chyba,że ziemia przy trasie to co innego ale też do 50000 to max cenią i to musi być dobry punkt nawalić pieniędzy nie sztuka! W gm.wodynie to nie ma komu po 10000 zł dać pola leżą ugorem fakt większość gleb 5 ,6 klasa ale ludzie
robią przeważnie w Siedlcach a chętnych do obrabiania brak to brzózki i sosenki porastają
robią przeważnie w Siedlcach a chętnych do obrabiania brak to brzózki i sosenki porastają
A kto bogatemu zabroni zapłacić 50000zł za ha i Wodyniach może kupić gdy zwietrzy interesfarmer84 pisze:Ziemia w jednym kawałku gm.Mordy u nas takie ceny są chyba,że ziemia przy trasie to co innego ale też do 50000 to max cenią i to musi być dobry punkt nawalić pieniędzy nie sztuka! W gm.wodynie to nie ma komu po 10000 zł dać pola leżą ugorem fakt większość gleb 5 ,6 klasa ale ludzie
Gacek wiem ,że można było sprzedając rzepak pośrednikowi po 1300 byłem świadkiem jak kupował po 520 zł duże ilości pszenżyta ,jestem na rzepaku w tym roku 50000 w plecy a ziemię kupić bez kredytu i wznowić produkcję pod chmurką + bieżące wydatki niema mocnych 

- mytotoksyna1
arek pisze:no nie wiem czy tak będzie drożała zwłaszcza ze brak kredytów preferencyjnych chyba ze na wielkie obszary to zachodni kapitał będzie chętny
Arek idziesz dobrym tropem MYŚLENIA KONSTRUKTYWNEGO .
03 05 2016 roku.
....będzie jazda bez TRZYMANKI.
-
to nas rozbiarą do końca wsumie juz nas rozebrali pozostała tylko bielizna
a w 2016 bedziemy goli i nie wesoli 

Jak w rządzie byliby prawdziwi Polacy to targowali by się np.nierówne dopłaty -przedłużamy moratorium na zakup ziemi dla obcokrajowców do czasu wyrównania stawek .W 2004 roku weszlismy do bUErdelu na pewnych warunkach, które nijak mają się do dzisiejszych realiów!
i wtedy bedziemy lapac za szabelki a teraz to nie potrafimy nawet isc na wybory i madrze wybierac .Polowa idzie i wybiera oportunizm a ta czesc ktorej jest zle siedzi w domu i marudzi. a to od nich najwiecej by zalezalo.Ja najbardziej zawiodlem sie na Walesie i gdybym mogl cofnac czas do 4 czerwca 89 roku to zaglosowalbym na socjalistow bo jesli kto mowi o komunistach w latach 80 wPlsce to nie wie o tamtych czasach nic
-
przecież i tak niemamy nic do gadania w UE nam w brukseli rozkazuja (dyrektywy)co mamy w kraju robić za ustawy zeby bogaczą z zachodu sie lepiej żyło,mówiąc krótko prostytutka nie daje za darmo a nasi dają za poklepywanie po ramieniu i ładne fotki,jakie to jest przykre jak na to sie patrzy
zrobią z nas białych murzynów do pracy i konsumpcji na nienaszej juz ziemi 

Głosować powinienem na człowieka a nie na partię ,wtedy nie wchodziłby stęchły beton z jakim mamy do czynienia typu tusk ,miller,pawlak, kaczyński .Potrzeba nam drugiego Piłsudskiego,wodza ,autorytetu a nie demokracji chorej.Dobry gospodarz szanuje własną ziemię i przetrwa wiele wyzwań a byle jaka spółdzielnia gdzie każdy grabi upadnie!
w polsce jedynie dyktatura cos poprawi bo jak sie zaczelo od zlotej wolnosci szlachty tak do tej pory jestesmy zasciankiem europy i przykro mi to mowic ale my jako narod musimy byc trzymani mocno za ryja
-
opcja z piłsudzkim nie wchodzi w gre bo jakby sie taki ktoś pojaił nie wykluczam ze tak moze byc to jak zdobedzie zbierac zaufanie patryjotów to ktoś dziwnym trafem go zlikwiduje
wystarczy nasladowca Orbana wszyscy zlodzieje pouciekaja a wtedy zachod niech ich lapie i odbiera sobie dlugi ktore narobili za ich lapowki Orban mowi ze juz czas na Polske WIELKA w europie. Mysle ze ktos taki sie pojawi i nie bedzie sie bal seryjnego samobojcy
-
jak sie pojawi to go media zniszczą albo ktoś mu coś dosypie i bedzie spokuj,węgrzy mają otyle lepiej ze media sa pod opieką Orbana
Ale na kogo głosować??
Składowo podobał mi się PJN ale Gowina nie znoszę.
PSL??
Składowo podobał mi się PJN ale Gowina nie znoszę.
PSL??
Tona śruty rzepakowej kosztuje już blisko tysiąc złotych. A wszystko za sprawą braku produkcji w ciągu ostatnich kilku tygodni. Zakłady sprzedają stare zapasy, a nowe partie surowca znajdą się na rynku najwcześniej za tydzień. Ale ich ilość może być zdecydowanie mniejsza, niż już teraz zgłaszane zapotrzebowanie. Kto więc zrobił zakupy tylko na okres świąt i Nowego Roku, teraz ma twardy orzech do zgryzienia. Bo albo musi kupować rożej, albo szukać zamienników. A o te nie zawsze jest łatwo. Na śrutę sojową też nie ma co liczyć, bo jej notowania za oceanem, tylko w ciągu jednego dnia, wzrosły o prawie 6% i wynoszą 434,60 $/t.
-
łukasz widze że słuchasz agrobiznesu bo o śrucie słowo w słowo przepisałeś
zboża pujdą na dól to jest pewne od marca poleta juz napewno ale zeby niebylo to spadki bedą nie wieksze niz 50zl do tony

Rzepakową dziś kupiłem po 1110 brutto workowaną 5 ton. Białko 36 procent ponad. Sojowa 46,3 2100 brutto.
W mojej okolicy na dwóch punktach w ubiegłym tygodniu rzepakowa workowana 1100 brutto od 1 tony, przed swietami kupowałem tam ją po 1050. Srute mają z Akordu ze żmigródka na jednym punkcie a z farmpaszu na drugim.
Daje tucznikom w proporcji rzepakowa/sojowa 2/1
Daje tucznikom w proporcji rzepakowa/sojowa 2/1
770 brutto jęczmień, 680 brutto pszenżyto warto zapłacić?
u nas jęczmień netto 790 tak wołają
ja płaciłem w ubiegłym tyg po 700 brutto z dostawą za piękne pszenżyto
czyli rozumiem, że warto...
Peron sprawdz posty mateusza konrada twój teren zboza paszowe.