FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
Baraki przedstaw kalkulacje w miare dokładnie.baraki pisze:U mnie koszt produkcji 120kg tucznika zamyka się w 400zł.Muchozolali pisze:jaką możesz zastosowac technologiebaraki pisze:Troche optymizmu Panowie 4 to w połowie 8!
Najprawdopodobniej wszystko potoczy się podobnie jak zeszłego roku(o ile nic szczególnego sie nie wydaży), jak narazie wykresy sie na siebię nakładają. Koszty rosną, trzeba szukac oszczedniości i taniej technologii a nie tylko oczekiwać wyższej ceny.
jak niema sie na to kasy bo to kosztuje
dzis zaoszczedzisz 1zł jutro stracisz dwie
przecież niema nic za darmo
jeszcze chwila a tucznik sie skonczy
a szanowana Pani jak by mogła
to by ci rozporek rozpinała jak była przy tobie
abys co sprzedał
Ale jak dajesz 300zł za coś czego wyprodukowanie kosztuje 100zł+ granulowana pasza...
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
techniczny koszt urodzenia 1 prosiaka to 100zł
pasza do 30kg to 40kg daje nam 110zł
to już jest 210zł za 30kg plus do tego podaj ogrzewanie
leki koszty kredytów modernizacji daje nam koszt ok 30zł
czyli 240zł brutto daje nam wyprodukowanie 30kg
teraz jak ja kupuje po 280zł za 30kg a kupuje po selekcji czyli 80% stawki
czyli 240 razy 1,2 280zł taki jest koszt brutto przygotowania prosiaka
do sprzedaży u ciebie
302zł ja płace brutto
teraz jak byś miał pasze po 800zł tone
razy zuzycie 2,8 to 200zł koszt paszy
juz nam daje 480zł plus koszt leki 10zł woda media
czyli 520zł daje nam koszt brutto u ciebie
a jeszcze do tego dolicz tucz selektów i cudów niema
pasza do 30kg to 40kg daje nam 110zł
to już jest 210zł za 30kg plus do tego podaj ogrzewanie
leki koszty kredytów modernizacji daje nam koszt ok 30zł
czyli 240zł brutto daje nam wyprodukowanie 30kg
teraz jak ja kupuje po 280zł za 30kg a kupuje po selekcji czyli 80% stawki
czyli 240 razy 1,2 280zł taki jest koszt brutto przygotowania prosiaka
do sprzedaży u ciebie
302zł ja płace brutto
teraz jak byś miał pasze po 800zł tone
razy zuzycie 2,8 to 200zł koszt paszy
juz nam daje 480zł plus koszt leki 10zł woda media
czyli 520zł daje nam koszt brutto u ciebie
a jeszcze do tego dolicz tucz selektów i cudów niema
Cała ta obłuda przestała już być zabawna . Po co porównywać normalną murowaną chlewnie do pałacy . Samemu się w zeszłym roku przeręble kuło w linii zadawania mokrego pokarmu i to w murowanych budynkach a dziś się popiera szałasy . Było trochę spokoju , bo jedna marionetka nie miała odwagi karmić nas swymi głupotami i było nam z tym dobrze 

Muchozol kup sobie nowy kalkulator bo ten ci szwankuję . W listopadzie 20012 liczyłem z z zootechnikiem koszty wyprodukowania 20 kg sztuki fermie 1800 macior wyszło 220 zł netto tak ze te swoje wupociny włóż pod poduszkę i miłych snów w nocyMuchozolali pisze:techniczny koszt urodzenia 1 prosiaka to 100zł
pasza do 30kg to 40kg daje nam 110zł
to już jest 210zł za 30kg plus do tego podaj ogrzewanie
leki koszty kredytów modernizacji daje nam koszt ok 30zł
czyli 240zł brutto daje nam wyprodukowanie 30kg
teraz jak ja kupuje po 280zł za 30kg a kupuje po selekcji czyli 80% stawki
czyli 240 razy 1,2 280zł taki jest koszt brutto przygotowania prosiaka
do sprzedaży u ciebie
302zł ja płace brutto
teraz jak byś miał pasze po 800zł tone
razy zuzycie 2,8 to 200zł koszt paszy
juz nam daje 480zł plus koszt leki 10zł woda media
czyli 520zł daje nam koszt brutto u ciebie
a jeszcze do tego dolicz tucz selektów i cudów niema
Ale patrzmy realnie 1800 macior ile jest takich fermdragonlux pisze:Muchozol kup sobie nowy kalkulator bo ten ci szwankuję . W listopadzie 20012 liczyłem z z zootechnikiem koszty wyprodukowania 20 kg sztuki fermie 1800 macior wyszło 220 zł netto tak ze te swoje wupociny włóż pod poduszkę i miłych snów w nocyMuchozolali pisze:techniczny koszt urodzenia 1 prosiaka to 100zł
pasza do 30kg to 40kg daje nam 110zł
to już jest 210zł za 30kg plus do tego podaj ogrzewanie
leki koszty kredytów modernizacji daje nam koszt ok 30zł
czyli 240zł brutto daje nam wyprodukowanie 30kg
teraz jak ja kupuje po 280zł za 30kg a kupuje po selekcji czyli 80% stawki
czyli 240 razy 1,2 280zł taki jest koszt brutto przygotowania prosiaka
do sprzedaży u ciebie
302zł ja płace brutto
teraz jak byś miał pasze po 800zł tone
razy zuzycie 2,8 to 200zł koszt paszy
juz nam daje 480zł plus koszt leki 10zł woda media
czyli 520zł daje nam koszt brutto u ciebie
a jeszcze do tego dolicz tucz selektów i cudów niema




po kalkulacji Barakiego najlepsi hodowcy- patrz powyżej powiedzą że to i tak nieprawda.Stanislaw pisze:haha a gdzie zelazo witaminy antybiotyki areszta tabeli to chyba kosmos NIE masz pojecia o swinkach
Żelazo kolego kosztuje 0,5 złotego do sztuki a doczaszkowo gratis.
Przedstaw swoją kalkulację tylko nie na zasadzie że na kilo żywca 10 kilo żyta potrzeba. Albo że kilka biednych świnek musi wykarmić całą moją rodzinę . Konkrety panowie. Mietko jak doszło do konkretów to stwierdził że on sobie z nas jaja cały czas robił bo on jest wielki jajcarz. Już wspominałem mimochodem że to forum to forum drobiarzy jest.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 sty 2013, 19:50 przez tabou, łącznie zmieniany 1 raz.
staś1961 pisze:Panowi po co ta dyskusja nie pasi komuś, to nie hodowac.
Mamy wolny kraj i nikt nikogo nie zmusza do hodowli ,uprawy warzyw,zboża,itp.
Każdy podejmuje osobiście decyzie,czy będzie hodował duńczyka ,holendra , czy jakiegośc chińczyka ,japońca itd ,nie wasza sprawa a głowa was boli.
Czy byka h.....j boli jak się krowa cieli.
Starter 25-50kg
460 kg (400 suchej) x 500zl qq - 230zl
200 pszenżyta x 900 - 180zl
200 mieszanki x 800 - 160zl
200 koncentrat x 2400 - 480zl
starter 1.14 liz za 1050zl netto
finisz od 90 kg
460-400kg qq 230
450kg mieszanka 360
50kg sr rzep 65
100 konc 240
finisz 0.84 liz za 895 netto
Przykładowe dwie receptury moje.
460 kg (400 suchej) x 500zl qq - 230zl
200 pszenżyta x 900 - 180zl
200 mieszanki x 800 - 160zl
200 koncentrat x 2400 - 480zl
starter 1.14 liz za 1050zl netto
finisz od 90 kg
460-400kg qq 230
450kg mieszanka 360
50kg sr rzep 65
100 konc 240
finisz 0.84 liz za 895 netto
Przykładowe dwie receptury moje.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 sty 2013, 19:59 przez lukas1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
Widze że ładnie sobie liczycie
a cene paszy dopasowujecie do cen tucznika
jak jeszcze spadną do 4 za kilo to pasze zrobicie po 0,8 za kilo
Lukas jak kukurydze liczysz po 500 za mokrą , bo tyle była w żniwa to może policz i mieszanke po 200 bo kilka lat po tyle była
a śrutowanie i mieszanie liczyłeś ?????????
jeszcze napisz że 2,5 kilo na kilo przyrostu

jak jeszcze spadną do 4 za kilo to pasze zrobicie po 0,8 za kilo

Lukas jak kukurydze liczysz po 500 za mokrą , bo tyle była w żniwa to może policz i mieszanke po 200 bo kilka lat po tyle była

jeszcze napisz że 2,5 kilo na kilo przyrostu
-
- Posty: 5786
- Rejestracja: sobota 09 kwie 2011, 19:50
- Lokalizacja: Malopolska
- wet-zootechnik
- Posty: 250
- Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
- Lokalizacja: cała Polska
ceny
skąd jesteś? znam konkretnych wet.Stanislaw pisze:tabou gdzie ten wet za 20zl od sztuki bo umnie nie ma chetnych tylko sprzedac leki i adieu Tylko zadnych ALE
Re: ceny
dwie dychy od sztuki to dobry kąsek do schrupania. ALE ważne jeszcze żeby tych sztuk do opieki było przynajmniej tyle żeby kilka setek za dojazd się zwróciło.wet-zootechnik pisze:skąd jesteś? znam konkretnych wet.Stanislaw pisze:tabou gdzie ten wet za 20zl od sztuki bo umnie nie ma chetnych tylko sprzedac leki i adieu Tylko zadnych ALE
widzisz jak to dobrze jak kilku świniarzy rzeczowo ze sobą pogada. Ja bym jeszcze barakiemu soję na rzepak chętnie zamienił bo energii tam nie brakuje, chociaż na kilka dni temu soja z dowozem była przez moment po 1750 a rzepak nadal po około 1200 więc może nie ma sensu, ale to jego wybór i jego decyzja.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
finszer według barakiego
Etykieta Wartość
Nazwa fin baraki
Forma fizyczna Proszek
Nadwyżka energii, os. rosnący 0
Nadwyżka energii, os. dorosły 0
Sucha masa 77,44
Popiół 4,54
Białko ogólne 13,47
Tłuszcz surowy 2,39
Włókno surowe 3,03
czyli do ceny dodaj jeszcze 10% PROCENT WARTOSCI
1012zł
80-120 koszt 141zł
Etykieta Wartość
Nazwa fin baraki
Forma fizyczna Proszek
Nadwyżka energii, os. rosnący 0
Nadwyżka energii, os. dorosły 0
Sucha masa 77,44
Popiół 4,54
Białko ogólne 13,47
Tłuszcz surowy 2,39
Włókno surowe 3,03
czyli do ceny dodaj jeszcze 10% PROCENT WARTOSCI
1012zł
80-120 koszt 141zł
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17