FORUM
Uprawa zboz
- Muchozolali
-
-
-
-
-
-
-
Widze że chociaż HUMOR wam dopisuje .
Właśnie na polach naprawdę tragedia i chyba trzeba będzie siać jeszcze raz czy czekać Ja w swoim życiu nie pamiętam takiego przypadku by tak wymarzło ,a wy koledzy Rolnicy co robicie ?
U mnie żyto w miarę też mój mąż dzisiaj posiał nawóz ale jęczmień i pszenzyto to szkoda gadać nie wiem co robić czekac czy orać?
Jak jest u was?
Właśnie na polach naprawdę tragedia i chyba trzeba będzie siać jeszcze raz czy czekać Ja w swoim życiu nie pamiętam takiego przypadku by tak wymarzło ,a wy koledzy Rolnicy co robicie ?

U mnie żyto w miarę też mój mąż dzisiaj posiał nawóz ale jęczmień i pszenzyto to szkoda gadać nie wiem co robić czekac czy orać?
Jak jest u was?
-
- Muchozolali
-
Mietkomietko75 pisze:Wróciłem z kościółka i po mszy wszystkie chłopiska rozmawiali o zbożach . O tym że trzeba wszystko przesiewać i mało kto ma jare swoje i trzeba będzie kupować . Jeśli moje prognozy się sprawdzą , to za miesiąc , dwa 150 na 100% i to za byle co .
jak Twoje prognozy dotyczące zbóz się sprawdzą
a wszystko wzkazuje na to że na tanie zboże się nie zanosi
to aż strach pomyśleć co się stanie z hodowcami
siał już ktoś przez przypadek zboże zimowe wczesną wiosną
czy oprócz zbioru późnym sierpniem są jeszcze jakieś wady?
jedna z okolicznych pszenic
http://desmond.imageshack.us/Himg716/sc ... res=medium
czy oprócz zbioru późnym sierpniem są jeszcze jakieś wady?
jedna z okolicznych pszenic
http://desmond.imageshack.us/Himg716/sc ... res=medium
tylko wtedy z najtańszej paszy robi się pasza najdroższa. Na dzisiaj co prawda ceny trochę dołują ale pszeniczkę można kupić po 740 netto, pszenżytko po 710 a kukurydza się trzyma na poziomie 780. A nie lepiej tak po bydlęcemu zakisić. Folię na betonie położyć, placuszek zrobić, ujeździć, przykryć folią i zasypać piaskiem. Żadnych zakiszaczy nie trzeba bo i tak dobrze się kisi. Placek taki wysoki i szeroki żeby zdążyć wybierać zanim się nie zepsuje. A jakby jeszcze jakiś stary silosik się znalazł to wystarczy podłogę wylać nową, i taniej będzie jak w rekawy pchać.arek pisze:może i sprawdziłby się ten sposób ale ile to zadymy z tym załadunkiem tone dwie to jo ale kilkadziesiąt albo kilkaset ton to nie taniej wysuszyć i suchą skarmić
kład, dobry pomysł, ale chyba za lekki. Dobry ciągnik na bliźniakach wystarczy. Są też i inne sprawdzone już pomysły
http://www.youtube.com/watch?v=yZb8scegK20
http://www.youtube.com/watch?v=yZb8scegK20
Tu się nie zgodzę - wiem z opowiadania Ojca który był w usłudze o takim przypadku i kosił pszenicę a obok pszenżyto zielone było - okazało się że gość w kwietniu zasiał zimowe zamiast jarego - dalszego efektu nie znam - a było to w latach - 90tych. Myślę ze plon wydało.mietko75 pisze:Read zimowe zasiane na wiosnę będzie się tylko krzewić , nie wykłosi się prawie wcale .
A w czym ta agrowłóknina ma pomócarek pisze:ja w zeszłą środę na kilku polach pszenżyta jęczmienia i pszenicy nakryłem agrowłókniną po około 2m2 poczekam za tydzień zobaczę czy coś zacznie wyrastać ale blado to widzę u nas największy problem z pszenżytem jarym owies jest w chemirolu centrum hurtowym pasz I centrali nasiennej Mogilno