FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
-
Staś76 a skąd to wiesz? Z ulotki informacyjnej? To ja Ciebie jeszcze dodatkowo poinformuje że te przeciw wskazania odnośnie laktacji tycza się krów mlecznych a to nie nasza branża
Nec2 na podstawie tego co piszesz to ja myślę że popełniasz błedy w żywieniu loch i to główna przyczyna. Zła pasza+ niewłaściwe dawki.

Nec2 na podstawie tego co piszesz to ja myślę że popełniasz błedy w żywieniu loch i to główna przyczyna. Zła pasza+ niewłaściwe dawki.
-
-
Mam problem padł mi dzisiaj warchlak ok 55 kg nie było żadnego wcześniej problemu .Warchlak jest kupczy a wygląda jak balon napompowany . Paszę robię sam podaję do paszy , zakwaszasz z LNB woda jest z wodociągów .Znajomy mówił ze o efekt bezlenowiec co mam robić co podać im i jak długo z góry dziękuję za odpowiedz.
-
- mytotoksyna1
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Marcin1606 pisze:Mam problem padł mi dzisiaj warchlak ok 55 kg nie było żadnego wcześniej problemu .Warchlak jest kupczy a wygląda jak balon napompowany . Paszę robię sam podaję do paszy , zakwaszasz z LNB woda jest z wodociągów .Znajomy mówił ze o efekt bezlenowiec co mam robić co podać im i jak długo z góry dziękuję za odpowiedz.
to masz problem padnie Ci je4szcze kilka !
Nie zgadzam się że padnie jeszcze więcej. I dobrze że reagujesz natychmiast. To na 98% beztlenowce.
Po pierwsze pilnuj żeby paśnik był zawsze pełny.
Po drugie żeby do niego nie brudziły. Zwróc uwagę czy nie jedzą ściółki czy kału. Zakwaszacza ile dajesz? Jak 1 kg to nic nie daje.
Pisze to na podstawie własnych doświadczeń, bo też to kiedyś przechodziłem.
Jeśli to spełniłeś to podam kolejne wskazówki.
Po pierwsze pilnuj żeby paśnik był zawsze pełny.
Po drugie żeby do niego nie brudziły. Zwróc uwagę czy nie jedzą ściółki czy kału. Zakwaszacza ile dajesz? Jak 1 kg to nic nie daje.
Pisze to na podstawie własnych doświadczeń, bo też to kiedyś przechodziłem.
Jeśli to spełniłeś to podam kolejne wskazówki.
Mimo wszystko dobrze było by przeprowadzić sekcję dla potwierdzenia objawów zewnętrznych. Najprawdopodobniej jest to beztlenowiec. Dzisiaj miałem podobny przypadek zarówno objawowy jak i wagowy.s Sekcja to potwierdziła.Marcin1606 pisze:Mam problem padł mi dzisiaj warchlak ok 55 kg nie było żadnego wcześniej problemu .Warchlak jest kupczy a wygląda jak balon napompowany . Paszę robię sam podaję do paszy , zakwaszasz z LNB woda jest z wodociągów .Znajomy mówił ze o efekt bezlenowiec co mam robić co podać im i jak długo z góry dziękuję za odpowiedz.
-
-
- mytotoksyna1
Zainwestuj i zrób tradycyjne koryta kamionkowe, chociaż na bieżąco będziesz widział codziennie w jakie kondycji są twoje ukochane świnie.Marcin1606 pisze:W tej komorze mam tubomaty ale wcześniejszym rzucie miałem karmniki a z higieną staram się jak najlepiej utrzymać .
Wtedy zareagujesz w porę ,czy tucznik je ,czy jest w podejrzanym stanie ,a na głupich karmnikach to nic tak naprawdę nie wiesz, co się dzieje w stadku ,bo tuczniki leżą w gromadzie i co .... nico!
- mytotoksyna1
-
-
-
- Muchozolali
Na beztlenowca zakwaszacz salmacid lub do paszy lavipan http://www.jhj.pl/pl/oferta.php?id=BYDŁO&pro=LAVIPAN
-
- mytotoksyna1
- Muchozolali
- Muchozolali
-
Najlepsze efekty da wymieszanie jednego i drugiego bo między tymi akurat antybiotykami występuje synergizm będzie trochę drożej ale dużo lepiej i przy okazji tiamulina ewentualne biegunki załatwi, a ile tego to ci wet powinien powiedzieć.mw pisze:mój problem polega na tym, że: świnie (do 50 kg) mają ciężki oddech. Czy podawać im do paszy doxy czy tiamutin? Co da lepsze rezultaty? Jeśli tak, to w jakich ilościach podawać, któryś z tych środków na 500 kg. paszy?
-
-
- mytotoksyna1
----------- najlepiej zrobisz jak dobrze kojce wyścielisz ,codziennie suchą pachnącą słomą!!buziak.mw pisze:mój problem polega na tym, że: świnie (do 50 kg) mają ciężki oddech. Czy podawać im do paszy doxy czy tiamutin? Co da lepsze rezultaty? Jeśli tak, to w jakich ilościach podawać, któryś z tych środków na 500 kg. paszy?
-
I garba od tego latania ze słomą dostanie, a nie napisał czy ma ściółkę czy ruszt. Poza tym jak już chorują to co im to pomoże no chyba że liczymy że bardzo słabe padną a silne wyzdrowieją i sprzeda jak 7 m-cy będą miały bo się tucz wydłuży.mytotoksyna1 pisze:----------- najlepiej zrobisz jak dobrze kojce wyścielisz ,codziennie suchą pachnącą słomą!!buziak.mw pisze:mój problem polega na tym, że: świnie (do 50 kg) mają ciężki oddech. Czy podawać im do paszy doxy czy tiamutin? Co da lepsze rezultaty? Jeśli tak, to w jakich ilościach podawać, któryś z tych środków na 500 kg. paszy?

Proszę o poradę,
warchlaki 40 kilowe przyszły 5 dni temu z 800 sztuk ( 1 numer, szczepienia prss, myko cirko)
pewnie z kilkadziesiąt bym wybrał z mniejszymi lub większymi bólami jak na zdjeciach, mimo tych bóli swinie narazie nie wykazują objawów chorobowych nie kuleja ani nie mają problemów z bieganiem!
20 sztuk dostało drugiego dnia vetrimoxin+rapidexon po 2 dniach poprawka ale te zgrubienia pozostały.
- Muchozolali
jesli to jest ropa płyna to jest swieże jesli kaszka to stareDon pisze:
Proszę o poradę,
warchlaki 40 kilowe przyszły 5 dni temu z 800 sztuk ( 1 numer, szczepienia prss, myko cirko)
pewnie z kilkadziesiąt bym wybrał z mniejszymi lub większymi bólami jak na zdjeciach, mimo tych bóli swinie narazie nie wykazują objawów chorobowych nie kuleja ani nie mają problemów z bieganiem!
20 sztuk dostało drugiego dnia vetrimoxin+rapidexon po 2 dniach poprawka ale te zgrubienia pozostały.
takie zjawisko pojawia sie po póżnym kolczykowaniu
i jeszcze sie dziwie ze nie kujeją
choroby
Przecież polskie prawo zabrania transportowania zwierząd chorych za to grożą kąsekfęcje karne. A gdzie weterynarja i obrońcy zwierząt jak kojce to umio mieżyć i byle czego się czepiać się rolnika a jak z zagranicy zwozi się to ich niema. jak mogą nas szanować inni jak my się nieszanujemy Jak tucznik padnie w transporcie lub noge złamie noge to utylizacja bo takie prawo i rolnikowi nie płaco a jak zagranicy to tesz rolnika strata i takie to nasze prawo i służbykrzywy pisze:Czegoś takiego nie powinno się nawet rozładowywać. Płacić duże pieniądze za zapaskudzenie chorobami budynku?
Prawdopodobnie to gronkowiec. Ropnie trzeba otworzyć, dokładnie oczyścić, zdezynfekować, podać penicylinę.
PRRS dostałeś gratis. Jeśli stado wolne, to po co szczepić?
- mytotoksyna1
jak płacisz - to wymagasz , tymbardziej ,że rzeznie wymagają tucznika "cacy" od stóp do głów ,a ty takie badziewie bierzesz pod swój DACH chlewni.Don pisze:
Proszę o poradę,
pozdrawiam....