FORUM
Ceny skupu zbóż
Re: Ceny skupu zbóż
mam wrażenie ze co niektórzy się przeliczyli z cena zboża i teraz jest dużo ofert sprzedaży
kupilem 11ton jeczmienia po 500brutto
pszenice kupuje max 550brutto i zboża w opór
pszenice kupuje max 550brutto i zboża w opór
-
pszenzyto z dzisiaj 20 t po 430 z moim odbiorem
dziś pszenica z dostawą 550
-
Skąd wy ludzie macie pieniążki na to zboże ????????????? i te warchlaki ????????????? z wonga ???????????? bo chyba nie z zysków 

Ostatnio taki znajomy opowiadał że kupił 120 warchlaków po 230 zł/szt. Sprzedał po 103 dniach po 5,60 za E. I mówi że jak policzył to mu wyszło że zarobił na tym rzucie 11 500 zł, czyli około 100 zł/szt. Pewnie stąd biorą kasę na te zakupy.stan1069@o2.pl pisze:Skąd wy ludzie macie pieniążki na to zboże ????????????? i te warchlaki ????????????? z wonga ???????????? bo chyba nie z zysków
-
Co tu jest kabaret ??????????????????oscilek pisze:Ostatnio taki znajomy opowiadał że kupił 120 warchlaków po 230 zł/szt. Sprzedał po 103 dniach po 5,60 za E. I mówi że jak policzył to mu wyszło że zarobił na tym rzucie 11 500 zł, czyli około 100 zł/szt. Pewnie stąd biorą kasę na te zakupy.stan1069@o2.pl pisze:Skąd wy ludzie macie pieniążki na to zboże ????????????? i te warchlaki ????????????? z wonga ???????????? bo chyba nie z zysków

Pszenica 11,8 białka kupiona 620netto.
Pszenżyto 540netto także.
Chojny jesteś.
stan1069@o2.pl pisze:Co tu jest kabaret ??????????????????oscilek pisze:Ostatnio taki znajomy opowiadał że kupił 120 warchlaków po 230 zł/szt. Sprzedał po 103 dniach po 5,60 za E. I mówi że jak policzył to mu wyszło że zarobił na tym rzucie 11 500 zł, czyli około 100 zł/szt. Pewnie stąd biorą kasę na te zakupy.stan1069@o2.pl pisze:Skąd wy ludzie macie pieniążki na to zboże ????????????? i te warchlaki ????????????? z wonga ???????????? bo chyba nie z zysków![]()
![]()
zmień znajomego bo temu się zwiduje
![]()
![]()
albo Tobie
Napisałem tylko to co on opowiadał. Czy to jest możliwe czy nie, to już nie mnie oceniać.
-
A nie lepiej tucznika kupić ?????????lukas1982 pisze:Pszenica 11,8 białka kupiona 620netto.

U nas taniej ciężko coś kupić, taki region. Nie widzę podstaw aby narazie narzekać choć eldorado to to nie jest.
No to Ci powiem Lukas że słabo szukasz bo jeżeli dobrze myślę to mieszkasz całkiem blisko mnie a dziś miałem propozycje pszenżyta po 500 brutto i to z powiatu rawickiego czyli na miejscu.Było tego 40 ton ,ale z uwagi że nie byłem zainteresowany nie podjąłem tematu
No trzeba by się rozejrzeć gdzieś dalej bo u mnie (powiaty Gostyń i Krotoszyn) produkcji sporo choć głównie bydlarzy i tego taniego zboża coś poszukać nie mogę. Trafią się okazje ale kilku tonowe.
Poza tym nie każdy chce do mnie dowieźć a ja nie mam czasu aby pół dnia za załadunkiem czekać.
Poza tym nie każdy chce do mnie dowieźć a ja nie mam czasu aby pół dnia za załadunkiem czekać.
stan1069@o2.pl pisze:A nie lepiej tucznika kupić ?????????lukas1982 pisze:Pszenica 11,8 białka kupiona 620netto.
Pszenżyto 540netto także.![]()
Kibicuje ci chłopie i musze przyznać że twardy jesteś
i chyba przy obecnej pogodzie musisz jeszcze twardziejszy sie zrobić albo w końcu musisz wyposażyć się w taki kalkulator żeby Ciebie nie oszukiwał
Głupotki gadasz stan, tyle Ci powiem... Porównując cenę zbóż do cen tucznika na obecną chwilę można zarobić, i nie pisz że się nie opłaca, albo że trzeba sobie kalkulatory zmieniać... Jeżeli Tobie się nie udało (tak sądzę po Twoich postach) to chociaż nie dołuj innych, bo to się mija z celem.. Mamy już tu jednego agenta co tę czarną robotę odwala i to wystarczy.
Kazik a zboże masz własne czy kupujesz ?
własne, ale jakbym nawet kupował po 550-600zł/t to i tak zawsze coś by zostało z kabana..
-
Kazik Tobie za to się wszystko opłaci
i dzięki właśnie takim ekonomistom ja Ty mnie sie nie opłaci
chłopie mowa tu o cenie pszenicy 620 neto i pszenżycie 540 ostatnio troche za te świnie więcej dostajecie stąd te Twoje zyski olbrzymie
skąd wiesz po ile sprzedaż te świnie które zarły pszenice po 620 ???? na nizsze ceny za zboże sie nie zanosi bo sucho i chociaż by plony były niezłe to większość będzie trzymać znowu cały rok
za to niższe ceny świń możliwe
Ja jak bym miał cały prawie rok kupować zboże to albo gotowa pasza i bez roboty o ile coś z tego zostanie
albo wczasy pod gruszą cały rok

chłopie mowa tu o cenie pszenicy 620 neto i pszenżycie 540 ostatnio troche za te świnie więcej dostajecie stąd te Twoje zyski olbrzymie

Ja jak bym miał cały prawie rok kupować zboże to albo gotowa pasza i bez roboty o ile coś z tego zostanie

Czytam, że niektórzy się mocno emocjonują moimi cenami 
Uściślam, pszenica dodawana jest tylko LK (150kg/t) i warchlakom 18-35kg również 150kg/t także tu chodzi o jakość a nie ilość bo tej dużo nie ma.
Pszenżyto noż cholera taniej nie mogę kupić a zużywam tonę dziennie. Będę wdzięczny za namiary taniego, dobrego pszenżyta z okolic mojej gminy (Pogorzela).
A mam chwilę to wyliczę dawkę T1 30-80kg
pszenżyto 400kg= 216zl
ccm 300kg = 105zł
premiks+myko+en = 200zł
soja 80kg = 132zł
rzepak 80kg = 85zł
słonecznik 80kg = 85zł
mieszanie = 30zł
Sumarum 853zł/t

Uściślam, pszenica dodawana jest tylko LK (150kg/t) i warchlakom 18-35kg również 150kg/t także tu chodzi o jakość a nie ilość bo tej dużo nie ma.
Pszenżyto noż cholera taniej nie mogę kupić a zużywam tonę dziennie. Będę wdzięczny za namiary taniego, dobrego pszenżyta z okolic mojej gminy (Pogorzela).
A mam chwilę to wyliczę dawkę T1 30-80kg
pszenżyto 400kg= 216zl
ccm 300kg = 105zł
premiks+myko+en = 200zł
soja 80kg = 132zł
rzepak 80kg = 85zł
słonecznik 80kg = 85zł
mieszanie = 30zł
Sumarum 853zł/t
Nie będę rozpisywał wyliczeń, bo już kiedyś to robiłem tu na forum i jak ktoś ma łeb na karku, to zarobi....
Cena rynkowa to jedno, umowy to drugie a tzw. cena ZMP to trzecie...
Cena rynkowa to jedno, umowy to drugie a tzw. cena ZMP to trzecie...
No właśnie licząc u mnie warchlaka wychodzi z 80zł drożej, finiszer z 60 taniej to do obliczeń można przyjąć cenę tucznika
20-120kg. Parametry średnio gorsze aby nie upiększać.
zużycie 2,8 tj 280kgx853zl =245zł
media prąd+woda 12zł
upadki 4% = 12zł
wet 10zł
inne(amortyzacja, kredyty) 40zl
prosiak 20kg mój 160zł
479zł liczmy 480zł
obecna cena 4,6-2% tj 4,5x120 tj 540zl
cena progowa przy tych średnich wynikach to 4zł netto.
Jednak na paszy gotowej daj na to za 950zł samo pasienie podraża nam koszt o 28zl/tucznika.
Itd
A pszenżyto za 500 zamiast 550 obniża nam koszt paszy o 20zł czyli o 5,6zł/tucznika. Także sporo
20-120kg. Parametry średnio gorsze aby nie upiększać.
zużycie 2,8 tj 280kgx853zl =245zł
media prąd+woda 12zł
upadki 4% = 12zł
wet 10zł
inne(amortyzacja, kredyty) 40zl
prosiak 20kg mój 160zł
479zł liczmy 480zł
obecna cena 4,6-2% tj 4,5x120 tj 540zl
cena progowa przy tych średnich wynikach to 4zł netto.
Jednak na paszy gotowej daj na to za 950zł samo pasienie podraża nam koszt o 28zl/tucznika.
Itd
A pszenżyto za 500 zamiast 550 obniża nam koszt paszy o 20zł czyli o 5,6zł/tucznika. Także sporo
Jak ceny za jęczmień ozimy z nowego zbioru
- zzetor11441
Jeden chce mi sprzedac świeży jeczmień ozimy po 600 zł, jakie sa ceny u was?
Miesiąc temu u mnie można było kupić jęczmień zimowy po 650 brutto, pszenicę paszową 600 brutto też bez większych problemów. Teraz raczej się nie zanosi na to żeby było taniej, no chyba że ktoś pilnie potrzebowałby sprzedać.
-
Pszenica na matif -10 euro w ciągu 2 dni
Jak potrzebuję kupić 20 ton to mnie matif nie obchodzi tylko ile sąsiad będzie wołał najwyżej przy flaszce sobie ponegocjujemy ale dużych spadków nie będzie a takich rolników jest mnóstwo

czy mógłby ktoś podrzucić link do matifa tak żeby na bieżąco kontrolować sytuację?
w tym tygodniu zrobiłem troche zapasów: 30t pszenicy po 630, 70t pszenżyta po 515 i 90t jęczmienia po 585 wszystko z transportem i brutto. w tym roku może być drożej......
u nas też spore zapasy zrobione, ale dziwna sprawa z ceną pszenicy najpierw zaszalała w górę a teraz spada ? a co to tuczniki że bedzie tak ceną szarpać w górę i w dół
gaceksz13 pisze:w tym tygodniu zrobiłem troche zapasów: 30t pszenicy po 630, 70t pszenżyta po 515 i 90t jęczmienia po 585 wszystko z transportem i brutto. w tym roku może być drożej......
Trochę zapasów?

po ile jęczmień z nowyc, zbiorów odbiór własny?
500-550 netto
w moich stronach jeczmien ozimy 500zl
- mytotoksyna1
W końcu 1 litr spadł z nieba.
i jebna.. ciebie w glowe
Myto, czytając Twoje posty to Tobie chyba codziennie 1 litr spada, niekoniecznie z nieba.
orientuje sie ktos ile za groch jadalny oczywiscie paszowka
pszenżyto 500 brutto, jęczmień 530 brutto.
-
Szwagier proponuje mi owies w cenie 500 brutto
Jaką realną cenę mu zaproponować?
Jaką realną cenę mu zaproponować?
-
Za owies w tej chwili 400 zł maksymalnie.
Kupiłem trochę żyta po 500 netto, taka cena obowiązuje na okolicznych skupach.
pszenzyto sprzedałam po 560 netto ale kolejka w skupie ze mozna oszalec.
Drogo u Was.
U mnie na skupach brutto
żyto 480
pszenżyto 560
pszenica 600-640
U mnie na skupach brutto
żyto 480
pszenżyto 560
pszenica 600-640
-
Skup
pszenica paszowa 600 zł netto
pszenżyto 510 zł netto kolejek brak, żniwa zakończone.
pszenica paszowa 600 zł netto
pszenżyto 510 zł netto kolejek brak, żniwa zakończone.
W środę jadę po jęczmień jary z tegorocznych zbiorów po 540 brutto
pszenica w skupie od 600 do 690 konsumpcja
- mytotoksyna1
.potwierdzam tak jest w istocie !ziutek pisze:pszenica w skupie od 600 do 690 konsumpcja
...to daje do myślenia na przyszłość.
W wyniku negocjacji
poszedł po 530 za tone , a towar na prawdę pierwsza liga

Panowie jak myślicie? Jaka w tym roku będzie cena na mokrą kukurydzę? Ja coś słyszałem o cenach w granicach 450-500 zł/t za 30% jeśli to prawda to szykuje się bardzo dobry rok
Ale coś nie chce mi się wierzyć jak pszenica po 600...

pszenica nie ma 70% SKROBI i niczym kuku w gorzelni nie przebijesz a co do cen zboz to pogadamy na wiosne, dzis wszystko sie robi aby jej niebylo.Mieszkam niedaleko silosu 50 tys ton i nigdy niewidzialem tylu wyjezdzajacych pociagow po zniwach ,przewaznie 21 wagonow