FORUM
Ceny skupu zbóż
Re: Ceny skupu zbóż
bizon 270 na godzine nowe kombajny 300 za ha prasa kostka140 za godz balot 120 waga200 kg 7 złMekkaB pisze:A wogóle jakie są ceny usług na ten rok Bizon, prasa kostka mała? talerzówka?
wszystko ok, tylko ostanie suche lata spowodowaly, ze przyorana sloma sie nie rozlozyla, takze czasem mozna sprzedac...
A tak wogole zniwujecie juz. Mam na mysli wszystko oprocz rzepaku i jeczmienia ozimego
Bo słomy nie powinno się przyorywac ale to dyskusja na inny temat. Usługa kombajnami zachodnimi na calodniowym areale 260zł netto
wczoraj jęczmień jary poszedł pod kose, lichy przesiany po pszenżycie 2,5-3t/ha suchy jak wiór.
Jak za talerzówkę krzyknę 100 za ha to chyba nie ukrzywdzę co? (1 przejazd)
Jak za talerzówkę krzyknę 100 za ha to chyba nie ukrzywdzę co? (1 przejazd)
Myślę, że jest to górna akceptowalna stawka jeśli na 3-5 cm.
U nas się porobiło tyle usług, że jest trochę taniej od 80 do 100.
U nas się porobiło tyle usług, że jest trochę taniej od 80 do 100.
za ile obornika krowiego zamienić tonę słomy kupujący zabiera słome a obornik ja ładuje i zabieram ? 6 ton obornika za tonę słomy niebedzię za dóżo ?
-
Dziś rozpocząłem żniwa, wjechałem w żyto tylko z ciekawości, a tu wilgotność 9,6%. Jutro od rana jadę na ostro...
sprawdź najpierw swój przyżąd do mierzenia, w zeszłym roku po kilkudniowych upałach i koszone w 35 stopni miało 11.2 i to dopiero badane w laboratorium suszarką conajmiej miesiąc po zbiorach, a podczas koszenia wilgotnościomierz dramińskiego pokazywał ponad 12
Najdokladniejsze są wilgotnosciomierze na mielone ziarno.. Wtedy wychodzi prawdziwa wilgotność.. Ja niestety mam Draminskiego na cale ziarka.
-
na moim wilgotnosciomierzu wyszło 9,3%, a dla pewnosci sprawdził mi też sasiad, który ma urządzenie innej firmy i wyszło 9,6 więc chyba naprawde suchę. Poza tym czuc to w ręku.
jak bez dobrej ochrony grzybowej to mozliwe u mnie zyto jest zielone i ma najmniej okolo 40% wilgotnosci a sasiad przez miedze swoje mlocil .
Chyba głownie to kwestia nawożenia azotowego, moje żyto całkiem miękkie i słoma zielona a za miedza praktycznie można kosić.
Traciłem dziś 2ha psiożytka na najsłabszej glebie odmiana preludio 4,5t/ha także tragedi nie ma na normalnej glebie 6-7ton powinno być
tomek11 pisze:Dla tych co sprzedają słomę za bezcen
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/p ... tury-gleby
Użyj kalkulatora i uzasadnij mi wartość 150 zł za t słomy zbożowej i plon słomy na poziomie 4,5 t słomy z 1ha (tabela nr 4) . Kupowałem słomę sam belowałem zwoziłem produkowałem brykiet i plon słomy do zebrania (Zyto ,pszenżyto pszenica) waha się w granicach 2,5-3,3t przy plonie ziarna 4 do 10 t . Są maszynki do strzyżenia może trzeba z nich skorzystać i wygolić pole na glace, wtedy zgoda taki plon słomy może być.
nie warto inwestować w badziewne kręciołki które nie są w stanie zbadać dokładnie zboża, a potem są niespodzianki. Kupcie na spółkę z sąsiadem wagosuszarkę i będziecie mieć szybki dokładny pomiar, a kasy pójdzie tyle samo.krzysieko71 pisze:na moim wilgotnosciomierzu wyszło 9,3%, a dla pewnosci sprawdził mi też sasiad, który ma urządzenie innej firmy i wyszło 9,6 więc chyba naprawde suchę. Poza tym czuc to w ręku.
http://www.wagi-elektroniczne.pl/produk ... szarki,120
u nas przelicznik na słoma 1t- 2,5t obornika
- mytotoksyna1
kaluś pisze:u nas przelicznik na słoma 1t- 2,5t obornika

-
Powinien krowiarz do 1 tony obornika jeszcze krowę dorzucićbrzydal pisze:za ile obornika krowiego zamienić tonę słomy kupujący zabiera słome a obornik ja ładuje i zabieram ? 6 ton obornika za tonę słomy niebedzię za dóżo ?

-
To ile słoma waży i ile składników pokarmowych w niej jest zależy kiedy się ją zbiera , jak poleży dłużej na polu i na nią dobrze popada to ani składników pokarmowych ani wagi w niej nie ma i o to właśnie chodzi przy produkcji brykietu żeby ze słomy składniki pokarmowe wymyło a został sam koks w słomie321 pisze:tomek11 pisze:Dla tych co sprzedają słomę za bezcen
http://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/p ... tury-gleby
Użyj kalkulatora i uzasadnij mi wartość 150 zł za t słomy zbożowej i plon słomy na poziomie 4,5 t słomy z 1ha (tabela nr 4) . Kupowałem słomę sam belowałem zwoziłem produkowałem brykiet i plon słomy do zebrania (Zyto ,pszenżyto pszenica) waha się w granicach 2,5-3,3t przy plonie ziarna 4 do 10 t . Są maszynki do strzyżenia może trzeba z nich skorzystać i wygolić pole na glace, wtedy zgoda taki plon słomy może być.

-
zadałem pytanie o cene słomy a tu taka dyskusja wynikła pytałem dlatego bo u nas ceny za bele którą zrobi sam kupujący zaczynają sie od 35PLN za sztuke za zwykłą bele i ile by nie miał do sprzedania to i tak mało
U nas bela robiona przez kupującego kosztuje 5 zł i chętnych do sprzedaży nie brakuje.
-
a może ode mnie ktoś chce sobie słome zbelować, bo mam ze 100 ha, a sam potrzebuje tylko z 15, a reszte muszę siekać.
ja kupuje
pszenżyta 530-540 +
pszenice 570-600 + wat.
pszenżyta 530-540 +
pszenice 570-600 + wat.
słoma po 20zł za balot + balotowanie. Po tyle sprzedeje. Słomy w regionie mało bo po zeszłorocznej suszy krowiarze przeznaczyli na zielone dużo więcej areału.
Kontraktują u was już mokrą kukurydzę? Jak ceny w tym roku?
400 zł netto tona 30% wilgotności - Cedrob.
- Muchozolali
- Muchozolali
za wszytko oprócz pszenicy możnalukas1982 pisze:ja kupuje
pszenżyta 530-540 +
pszenice 570-600 + wat.
wołać max 500zł
i też ci sprzedadzą
Oczywiście że można. Ale można też szanować dostawcę, który sprzedaje Ci co roku i nie płacić najmniej w okolicy. Jeśli wiem, żę zboże jest dobre jakościowo a to często wiesz znając gospodarza to warto zapłacić.
Ja kupowałem pszenicę po 600+wat to gdybym chciał to i 500ton bym nakupił. I to dobrej pszenicy!. Ale miejsca brak.
Ja kupowałem pszenicę po 600+wat to gdybym chciał to i 500ton bym nakupił. I to dobrej pszenicy!. Ale miejsca brak.
600 x 500 = 300 000 zl netto.. Bogacz z Ciebie 

-
Oj tam zaraz bogacz skoro potrzebuje rocznie kupić 500 ton to tak gospodaruje pieniedzmi żeby zrobić zakupy jak jest najtaniej a przewaznie najtaniej jest w żniwa choć nie zawsze mądre gospodarowanie zasobami daje korzyści choć znam takich co jak maja kase to kupują samochód a zborze jak sie kończy i wazne za jaką cenę najwyzej odroczony termin płatności
u nas pszenica 550, pszenżyto 500, jęczmień 530, ale zaczyna taniec. Ceny brutto.
-
U nas ziarno już drożeje ,jęczmień podrożał z 450 na 460 brutto
pszenica od 500 do 540 brutto , żniwa na ukończeniu .

pszenica od 500 do 540 brutto , żniwa na ukończeniu .
U nas pszenżyto 580, jęczmień 560 zł - oczywiście ceny netto.
To chyba koszone przed deszczami bo to porośnięte to góra 450 można dać bo widać tam Mytotoksyny

- mytotoksyna1
Ceny zbóż lecą na pysk ,żeby nie powiedzieć na mordkę jeża. 

pszenżyto 560 netto cena jak w ubiegłym roku
Umnie 450 brutto i proszą by kupić jak ASF się rozejdzie to co z tym zrobią? 

Kupiłbym po 500 netto z transportem całą wannę, z pocałowaniem w rękę (nie dosłownie;-))F1 pisze:Umnie 450 brutto i proszą by kupić jak ASF się rozejdzie to co z tym zrobią?
Pszenzyto max 500
Przenica 530-550
Jęczmień 570
Ceny brutto
Chłopki maja jeszcze Zboze z ubiegłorocznych żniw
Przenica 530-550
Jęczmień 570
Ceny brutto

- mytotoksyna1
Całe szczęście ,że chłopaki mają zapas zboża .Chief pisze:Pszenzyto max 500
Przenica 530-550
Jęczmień 570
Ceny brutto
To chociaż nie płaczą !

a materiał siewny od 1700 zyla w gore
Jęczmień hybrydowy 240pln za jednostkę
Chyba zasieje zwykły...

Chyba zasieje zwykły...
-
Ja 5 lat temu siałem hybrydowe żyto i plon był bardzo dobry na słabej ziemi,ale nakłady duże jak na pszenicę.Później już siałem zwykłe i przy średnich nakładach plon był też bardzo dobry, ok 15 % mniejszy niż hybrydy.W tym roku plon miałem 4 tony z ha co uważam za niski ale wydaje mi sie że to wina środków ochr rośl z chemirolu które moim zdaniem są coraz gorsze!!
-
Kuku mokra 300 netto
Kto chce tyle dać bo też bym kupił w tej cenie
Jaki rejon ?turbogrocho49 pisze:Kuku mokra 300 netto
-
Po 300 to chyba w każdym zakątku kupi 

- mytotoksyna1
stan1069@o2.pl pisze:Po 300 to chyba w każdym zakątku kupi
....latoś na kukurydzę padł Blady strach !