FORUM
Uprawa zboz
-
[quote="navaho13"]A ja jestem po �rodku. pryskam, jak co� s�aby ten zielony kolor. Po oprysku ciemnieje(a mo�e mi w oczach). Mia�a by� susza, a tu mokro. M�czniak zaczyna rz�dzi�, ale zbo�a wygl�daj� co najmniej d
obrze.[/quote
U nas teĹź mÄ czniak zaczyna pojawiaÄ siÄ w gÄstym pszenĹźycie codziennie burza i sĹoneczko choÄ jeszcze nie tak ciepĹo.
obrze.[/quote
U nas teĹź mÄ czniak zaczyna pojawiaÄ siÄ w gÄstym pszenĹźycie codziennie burza i sĹoneczko choÄ jeszcze nie tak ciepĹo.
-
-
- mytotoksyna1
Cześć !---ja daję Modysa 0,6 l na hektar pszenicy ozimej i 0,4 na jęczmień jary (w dwóch dawkach)-jest super ,nie ma możliwośći żeby coś się wyległo!turbogrocho49 pisze:czy stosowaĹ na pszenĹźyto ktoĹ mieszaninÄ modussa z ccc, na zyto dawaĹem litra ccc plus 0,3 modusa, ciekawi mnie czy w pszenĹźycie by siÄ sprawdziĹo, bo obawiam siÄ ze samo ccc moĹźe nie wystarczyÄ
Pozdrawiam.
- Muchozolali
-
Jak już się zakorzeni to wam dowali cenę tą z cennika.Rusałka pisze:DUDA w naszym terenie prubuje sie zakorzenić i nieżle mu idzie te wygryzanie rodzimychlukas1982 pisze:Obawiam się że takich niespodzianek będzie więcej. Pini wykańcza małe ZM które biją na pół gwizdka i stają się nierentowne.
Nie na temat. Też macie na forum jakieś dziwne znaki zamiast niektórych liter w co jakimś poście.
-
Ja mam ten sam problem tylko u mnie kamień wapienny jest go tak dużo że pole wygląda jak by śnieg leżał zbieram cały czas a na polu wcale go nie ubywaandre pisze:A jest górna granica ilości kamieni na polu? nie wiem jak jest u Was z tym tematem ,ale mnie chol...a bierze . Dwa razy w roku zbierane i tego ustrojstwa nic nie ubywa a ten rok dopiero specyficzny bo na oziminach były zbierane i wiadomo plantacje do przesiania i od nowa bajka.

Też mam problem kamieni z którymi nie wiem już co mam robić.Kiedyś w erze lanych ścian fundamentowych udawało się jeszcze coś sprzedać,ale teraz są bloczki i kamień stał się niepotrzebny.Mam takie pole gdzie często "plon" kamienia z hektara jest wyższy od plonu zboża.Zazdroszczę Ci baraki też tak bym chciał
-
U nas też podobna cena na kamienie, choć w ubiegłym roku szukali kamienia do budowy drogi i i nawet cenę dobrą oferowali 80zł za metr sześcienny. Tylko na tym szukaniu się skończyło i ci co liczyli już kasę za kamienie zostali z towarem na polu. Firmy oferują kruszywo, gruz po 28 zł za tonę więc nikt więcej za kamień nie zapłaci. Głupich nie ma wśród budowniczych drug. Co prawda ja sprzedałem przyczepę 6t kamienia polnego za 300zł ale był to kamień wybierany do budowy płotów który podobno w mojej okolicy jest najlepszy.
no siej juz jeszcze maja nie nie ma !!!!!!!!!!!!!!staś76 pisze:jeszcze do przesiania pszenżyto które myślałem że się pozbiera, ale mimo ciepła brak wzrostu.
tylko czym to jeszcze przesiać ,pole dzierżawione pierwszy rok nieźle wyciągnięte,4 klasa, jęczmień urośnie jeszcze, bo nic innego nie wchodzi w rachubę?
czasami jeszce moze wydac niezly lon tylko zwieksz ilosc wysiewu i jazda !!!!!
Ta częśc wlkp. w której mieszkam też ma odwieczne problemy z wodą a jeszcze kopalnie węgla brunatnego chcą nam zfundowac . Buraki siejemy na 4-5 klasie bo 4 występuje sporadycznie także Baraki każdy funkcjonuje w innych warunkach i pisanie o tym że my z WLKP. umiemy tylko narzekac świadczy o tym że nie dokońca masz pojecia akurat w tej kwesti
Nie ma co narzekać. To na pewno nam nie pomoże. Nikt z nas nie ma wpływu na jakość uprawianej ziemi, może trochę na jej zasobność i urodzajność. A już na pewno nie zależy od nas wielkość i rozkład opadów. Ładna, bezdeszczowa pogoda w czasie żniw nie sprzyja wzrostowi kukurydzy czy buraków. Żyjemy, gdzie żyjemy i gospodarujemy w takich warunkach jakie są.
-
-
- mytotoksyna1
zapewne zasiałeś w mokrą i gliniastą ziemnię...............navaho13 pisze:Konkurs: Jęczmień jary zanika placami, żółknie i nie rozwija kolejnych liści. Dzieje się to na jednej działce, a w pobliżu mam jeszcze dwie działki z tym samym jęczmieniem i jest ok. Nawożenie jednakowe, nie znam ph, bo to dzierżawa.
i tak to jest...
- mytotoksyna1
te ,te n.... to ---takie tam.mytotoksyna1 pisze:zapewne zasiałeś w mokrą i gliniastą ziemnię...............navaho13 pisze:Konkurs: Jęczmień jary zanika placami, żółknie i nie rozwija kolejnych liści. Dzieje się to na jednej działce, a w pobliżu mam jeszcze dwie działki z tym samym jęczmieniem i jest ok. Nawożenie jednakowe, nie znam ph, bo to dzierżawa.
i tak to jest...
-
lepiej nie inwestować w leczenie bo i tak nie ma co liczyć na przyzwoity plon,zrobić badanie koszt 11 zł za próbe i cwikać wapno, najlepiej z 1 t kredy i weglanu wapnia (wapno z kielc 5-6 t) na ha, też przerabiam dzierżawy, plony zaczyna sie zbierać na 3 4 rok po przejeciu, w miedzy czsasie imtensywne odkwaszanie i nawożenie organiczne i mineralne, rozmawiałem ostatnio z kolegą i mówił że na takich działkach prawdziwy plon to dopiero na 7 rok, sczerze cos w tym jestnavaho13 pisze:Oprócz diagnozy poprosze o mozliwości leczenia.
-
Przed siewem poszło 0.5 tony kredy koszelowskiej, ale chyba za mało? Czy mam sens jakiś oprysk wapnowitem lub rozsianie jakiegoś nawozu z wapnem? Jęczmień ma 3 liście, ten chory 1 lub 2 ijest żółty lub brązowy, korzeń ma zdrowy.turbogrocho49 pisze:lepiej nie inwestować w leczenie bo i tak nie ma co liczyć na przyzwoity plon,zrobić badanie koszt 11 zł za próbe i cwikać wapno, najlepiej z 1 t kredy i weglanu wapnia (wapno z kielc 5-6 t) na ha, też przerabiam dzierżawy, plony zaczyna sie zbierać na 3 4 rok po przejeciu, w miedzy czsasie imtensywne odkwaszanie i nawożenie organiczne i mineralne, rozmawiałem ostatnio z kolegą i mówił że na takich działkach prawdziwy plon to dopiero na 7 rok, sczerze cos w tym jestnavaho13 pisze:Oprócz diagnozy poprosze o mozliwości leczenia.