Uprawa zboz

navaho13

Post autor: navaho13 »

A ja jestem po środku. pryskam, jak coś słaby ten zielony kolor. Po oprysku ciemnieje(a może mi w oczach). Miała być susza, a tu mokro. Mączniak zaczyna rządzić, ale zboża wyglądają co najmniej dobrze.
navaho13

Kto tak naprawdę zmienia końcówki na żółte do oprysku na grzyba. ? Czy na niebieskich fungicyd nie dotrze do dziada>?
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Jeżeli środek jest o działaniu systemicznym to dotrze chyba na każdym rodzaju rozpylaczy
niecew8

Post autor: niecew8 »

[quote="navaho13"]A ja jestem po �rodku. pryskam, jak co� s�aby ten zielony kolor. Po oprysku ciemnieje(a mo�e mi w oczach). Mia�a by� susza, a tu mokro. M�czniak zaczyna rz�dzi�, ale zbo�a wygl�daj� co najmniej d
obrze.[/quote
U nas też mączniak zaczyna pojawiać się w gęstym pszenżycie codziennie burza i słoneczko choć jeszcze nie tak ciepło.
małorolny

Post autor: małorolny »

Dzisiaj sypnąłem jednak 100kg saletry,gdyż faktycznie opryskując "to coś"to w dużej mierze byłoby to i tak bardziej dokarmianie doglebowe niż dolistne.Prysnę jak już się pokaże flagowy może wtedy wiecej trafi na liście
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

czy stosował na pszenżyto ktoś mieszaninę modussa z ccc, na zyto dawałem litra ccc plus 0,3 modusa, ciekawi mnie czy w pszenżycie by się sprawdziło, bo obawiam się ze samo ccc może nie wystarczyć
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Zawsze stosowałem na pszenżyto 1 litr ccc plus 0,2 modussa i było ok.Może ktos ma inne doświadczenia, ale moim zdaniem jest to wystarczająca dawka.
Don

Post autor: Don »

a do tego ccc i modusa coś na grzyba dajecie, zostało mi tiltu z tamtego roku moze by dodac do niego jakis prochloraz?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

turbogrocho49 pisze:czy stosował na pszenżyto ktoś mieszaninę modussa z ccc, na zyto dawałem litra ccc plus 0,3 modusa, ciekawi mnie czy w pszenżycie by się sprawdziło, bo obawiam się ze samo ccc może nie wystarczyć
Cześć !---ja daję Modysa 0,6 l na hektar pszenicy ozimej i 0,4 na jęczmień jary (w dwóch dawkach)-jest super ,nie ma możliwośći żeby coś się wyległo!
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Obawiam się że takich niespodzianek będzie więcej. Pini wykańcza małe ZM które biją na pół gwizdka i stają się nierentowne.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

niech zaczną płacic
i sie dostosują np odbiór z gospodarstwa
Rusałka

Post autor: Rusałka »

lukas1982 pisze:Obawiam się że takich niespodzianek będzie więcej. Pini wykańcza małe ZM które biją na pół gwizdka i stają się nierentowne.
DUDA w naszym terenie prubuje sie zakorzenić i nieżle mu idzie te wygryzanie rodzimych
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Rusałka pisze:
lukas1982 pisze:Obawiam się że takich niespodzianek będzie więcej. Pini wykańcza małe ZM które biją na pół gwizdka i stają się nierentowne.
DUDA w naszym terenie prubuje sie zakorzenić i nieżle mu idzie te wygryzanie rodzimych
Jak już się zakorzeni to wam dowali cenę tą z cennika.

Nie na temat. Też macie na forum jakieś dziwne znaki zamiast niektórych liter w co jakimś poście.
read

Post autor: read »

też widzę te znaki
a inne pytanie czy jest jakaś norma górna ile roślina w ciągu miesiąca może dostać siarczanu magnezu
navaho13

Jest tak, że jednorazowo maksymalnie 7,5 kg jednowodnego na ha, a oprysk według zaleceń można co około 14 dni.
andre

Post autor: andre »

A jest górna granica ilości kamieni na polu? nie wiem jak jest u Was z tym tematem ,ale mnie chol...a bierze . Dwa razy w roku zbierane i tego ustrojstwa nic nie ubywa a ten rok dopiero specyficzny bo na oziminach były zbierane i wiadomo plantacje do przesiania i od nowa bajka.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Wyłażą bo są potrzebne pod autostrady na euro :lol: :lol: :lol:
maciek*

Post autor: maciek* »

nie okreslal bym maksymalnej dawki siarczanu magnezu w kg bardziej chodzi o stężenie robocze które nie powinno przekraczac 5 %

wiec przy 200 l wody na ha mozna stosowac 10 kg/ha z powodzeniem tak robiłem
Blazej

Post autor: Blazej »

andre pisze:A jest górna granica ilości kamieni na polu? nie wiem jak jest u Was z tym tematem ,ale mnie chol...a bierze . Dwa razy w roku zbierane i tego ustrojstwa nic nie ubywa a ten rok dopiero specyficzny bo na oziminach były zbierane i wiadomo plantacje do przesiania i od nowa bajka.
Ja mam ten sam problem tylko u mnie kamień wapienny jest go tak dużo że pole wygląda jak by śnieg leżał zbieram cały czas a na polu wcale go nie ubywa :lol:
baraki

Post autor: baraki »

A u mnie zupełny brak kamieni, ani sztuki nie znajdzie choćby 10ha raz przy raz zchodził, wpierw by nogi rozbolały i oczy od wypatryania.
Rusałka

Post autor: Rusałka »

stan1069@o2.pl pisze:Wyłażą bo są potrzebne pod autostrady na euro :lol: :lol: :lol:
Stan coś ty się uczepił tak tych autostrad???
ziutek

Post autor: ziutek »

bo bedzie musial przeglady do swych przyczep robic
arek

Post autor: arek »

Ziutek Stana stać na mandaty
małorolny

Post autor: małorolny »

Też mam problem kamieni z którymi nie wiem już co mam robić.Kiedyś w erze lanych ścian fundamentowych udawało się jeszcze coś sprzedać,ale teraz są bloczki i kamień stał się niepotrzebny.Mam takie pole gdzie często "plon" kamienia z hektara jest wyższy od plonu zboża.Zazdroszczę Ci baraki też tak bym chciał
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

dużo firm poszukuje kamienia polnego, kruszą go i wysypują na drogi, sąsiad sprzedawał kiedyś całą łódkę to nawet nieźle mu zapłacili...
arek

Post autor: arek »

za takiego do 5cm średnicy płacą 20 zeta za tone czy warto osądźcie sami jeszcze musisz dostarczyć w własnym zakresie do zakładu w moim przypadku 30 km
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

U nas też podobna cena na kamienie, choć w ubiegłym roku szukali kamienia do budowy drogi i i nawet cenę dobrą oferowali 80zł za metr sześcienny. Tylko na tym szukaniu się skończyło i ci co liczyli już kasę za kamienie zostali z towarem na polu. Firmy oferują kruszywo, gruz po 28 zł za tonę więc nikt więcej za kamień nie zapłaci. Głupich nie ma wśród budowniczych drug. Co prawda ja sprzedałem przyczepę 6t kamienia polnego za 300zł ale był to kamień wybierany do budowy płotów który podobno w mojej okolicy jest najlepszy.
staś76

Post autor: staś76 »

jeszcze do przesiania pszenżyto które myślałem że się pozbiera, ale mimo ciepła brak wzrostu.
tylko czym to jeszcze przesiać ,pole dzierżawione pierwszy rok nieźle wyciągnięte,4 klasa, jęczmień urośnie jeszcze, bo nic innego nie wchodzi w rachubę? :?
mat

Post autor: mat »

staś76 pisze:jeszcze do przesiania pszenżyto które myślałem że się pozbiera, ale mimo ciepła brak wzrostu.
tylko czym to jeszcze przesiać ,pole dzierżawione pierwszy rok nieźle wyciągnięte,4 klasa, jęczmień urośnie jeszcze, bo nic innego nie wchodzi w rachubę? :?
no siej juz jeszcze maja nie nie ma !!!!!!!!!!!!!!
czasami jeszce moze wydac niezly lon tylko zwieksz ilosc wysiewu i jazda !!!!!
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

u mnie po zasianiu jeczmienia wszystko juz zolte wedlug mnie to wina oprysku tolurex byl tam na przenzyto jesienia a wiosna tylko agregat siewny po glinie pole obok jeczmien pieknie zielony czy po tym tolurex juz nic nie bedzie?
mietko75

Post autor: mietko75 »

Takich chorych pul jest wszędzie sporo . Niedaleko mnie bardzo dobry gospodarz pole po rzepaku zgruberował i zasiał jęczmień . Powschodziło bardzo ładnie i nie ma w nim życia , inne ładnie rosną a to stoi takie blade .
andre

Post autor: andre »

Ta częśc wlkp. w której mieszkam też ma odwieczne problemy z wodą a jeszcze kopalnie węgla brunatnego chcą nam zfundowac . Buraki siejemy na 4-5 klasie bo 4 występuje sporadycznie także Baraki każdy funkcjonuje w innych warunkach i pisanie o tym że my z WLKP. umiemy tylko narzekac świadczy o tym że nie dokońca masz pojecia akurat w tej kwesti
maciek*

Post autor: maciek* »

klasy bonitacyjne w polsce nie sa zbyt rzetelnie ocenione panowie

nieraz na V klasie idzie z powodzeniem uprawiac rzepak i pszenice - wiele zalezy od podbudowy i od uregulowania warunkow wodnych
krzywy

Post autor: krzywy »

Nie ma co narzekać. To na pewno nam nie pomoże. Nikt z nas nie ma wpływu na jakość uprawianej ziemi, może trochę na jej zasobność i urodzajność. A już na pewno nie zależy od nas wielkość i rozkład opadów. Ładna, bezdeszczowa pogoda w czasie żniw nie sprzyja wzrostowi kukurydzy czy buraków. Żyjemy, gdzie żyjemy i gospodarujemy w takich warunkach jakie są.
krzysiek29

Post autor: krzysiek29 »

Ma ktos moze na sprzedaz pszenzyto ozime odmiany Borwo, Agostino, Tulus
navaho13

Konkurs: Jęczmień jary zanika placami, żółknie i nie rozwija kolejnych liści. Dzieje się to na jednej działce, a w pobliżu mam jeszcze dwie działki z tym samym jęczmieniem i jest ok. Nawożenie jednakowe, nie znam ph, bo to dzierżawa.
turbogrocho49

nieznam ph(dzierżawa) na 100 złe ph
navaho13

Oprócz diagnozy poprosze o mozliwości leczenia.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

navaho13 pisze:Konkurs: Jęczmień jary zanika placami, żółknie i nie rozwija kolejnych liści. Dzieje się to na jednej działce, a w pobliżu mam jeszcze dwie działki z tym samym jęczmieniem i jest ok. Nawożenie jednakowe, nie znam ph, bo to dzierżawa.
zapewne zasiałeś w mokrą i gliniastą ziemnię...............
i tak to jest...
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mytotoksyna1 pisze:
navaho13 pisze:Konkurs: Jęczmień jary zanika placami, żółknie i nie rozwija kolejnych liści. Dzieje się to na jednej działce, a w pobliżu mam jeszcze dwie działki z tym samym jęczmieniem i jest ok. Nawożenie jednakowe, nie znam ph, bo to dzierżawa.
zapewne zasiałeś w mokrą i gliniastą ziemnię...............
i tak to jest...
te ,te n.... to ---takie tam.
1963

Post autor: 1963 »

szlak by trafil ten je.... tolurex
navaho13

Opijamy dzisiaj rocznicę wstąpienia do Inii? :?
turbogrocho49

navaho13 pisze:Oprócz diagnozy poprosze o mozliwości leczenia.
lepiej nie inwestować w leczenie bo i tak nie ma co liczyć na przyzwoity plon,zrobić badanie koszt 11 zł za próbe i cwikać wapno, najlepiej z 1 t kredy i weglanu wapnia (wapno z kielc 5-6 t) na ha, też przerabiam dzierżawy, plony zaczyna sie zbierać na 3 4 rok po przejeciu, w miedzy czsasie imtensywne odkwaszanie i nawożenie organiczne i mineralne, rozmawiałem ostatnio z kolegą i mówił że na takich działkach prawdziwy plon to dopiero na 7 rok, sczerze cos w tym jest
brzydal

Post autor: brzydal »

widze że nie tylko ja biorę w dzierżawe pola z ph 4,5 lub poniżej z własnych doświadczeń mogę powiedziec że najlepiej w takich warunkach radzi sobie żyto hybrydowe
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

daj Bozia deszczu bo sucho strasznie. Popadało wczoraj u kogoś??
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

u mnie grzmiało ale nie padało, bokiem przeszło. W kwietniu padało co chwilę i było ok, ale slabe ziemie u mnie bardzo i jak nie popada, to wszystkie jare szlag trafi.
navaho13

turbogrocho49 pisze:
navaho13 pisze:Oprócz diagnozy poprosze o mozliwości leczenia.
lepiej nie inwestować w leczenie bo i tak nie ma co liczyć na przyzwoity plon,zrobić badanie koszt 11 zł za próbe i cwikać wapno, najlepiej z 1 t kredy i weglanu wapnia (wapno z kielc 5-6 t) na ha, też przerabiam dzierżawy, plony zaczyna sie zbierać na 3 4 rok po przejeciu, w miedzy czsasie imtensywne odkwaszanie i nawożenie organiczne i mineralne, rozmawiałem ostatnio z kolegą i mówił że na takich działkach prawdziwy plon to dopiero na 7 rok, sczerze cos w tym jest
Przed siewem poszło 0.5 tony kredy koszelowskiej, ale chyba za mało? Czy mam sens jakiś oprysk wapnowitem lub rozsianie jakiegoś nawozu z wapnem? Jęczmień ma 3 liście, ten chory 1 lub 2 ijest żółty lub brązowy, korzeń ma zdrowy.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

U mnie 3 litry na metr około 19. W nocy chyba nie padało więcej, musze sprawdzić bo twardy sen miałem po grilu.
robak

Post autor: robak »

U mnie zaczęło o 21 i o 24 jeszcze padało. 20 l/ m2
ziutek

Post autor: ziutek »

to robek bajki ci tam z nieba sypnelo jak tak u nas sucho
ODPOWIEDZ