Ceny Trzody

DRIPOL

Re: CENY TRZODY

Post autor: DRIPOL »

andre pisze:Strefa czerwona,tucznik 3.4 ,ON 5.15 brutto i zero negocjacji, śr.sojowa 2800,normalnie kraina mlekiem i miodem płynąca
Swiętokrzyskie tucznik 3.00+vat maciora 1.00+vat chętnych na kupno brak !!!
rom19

Post autor: rom19 »

Podobno mykotoksyn wycofał się z hodowli...
czarny

Post autor: czarny »

Jak kto ma cale auto loch to sprzeda,gorzej z miejszą partią, nie mowiac o pojedynczych sztukach. Trzeba poczekać aż większe chodowle polikwidują. Później juz bedzie błogo.
uefa

Post autor: uefa »

Lokalny Skupnik strefa bez asf 3,40 plus VAT stan na dziś maciory po 1.20 zł ciężko że sprzedażą macior jest problem mówił w Polsce jest góra mięsa jego słowa mięso jedzie do nas z dani Niemiec Belgii
GaL

Post autor: GaL »

Niebieska 4,10 żywa waga.
Ulan

Post autor: Ulan »

uefa pisze:Lokalny Skupnik strefa bez asf 3,40 plus VAT stan na dziś maciory po 1.20 zł ciężko że sprzedażą macior jest problem mówił w Polsce jest góra mięsa jego słowa mięso jedzie do nas z dani Niemiec Belgii
zapomniał jeszcze dodać Hiszpanie, Włochy, Holandię, i Za-siedmio-góro-gród ;) a poza tym zaraz Chiny tez mają do nas przywozić podobno. Także z jednego z większych eksporterów, staliśmy się worem na mięso dla całego świata
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Będę szczęśliwy jak pozbędę się świnek jak najszybciej to chyba ostatnie moje marzenie
nemezis

Post autor: nemezis »

Ulan pisze:
uefa pisze:Lokalny Skupnik strefa bez asf 3,40 plus VAT stan na dziś maciory po 1.20 zł ciężko że sprzedażą macior jest problem mówił w Polsce jest góra mięsa jego słowa mięso jedzie do nas z dani Niemiec Belgii
zapomniał jeszcze dodać Hiszpanie, Włochy, Holandię, i Za-siedmio-góro-gród ;) a poza tym zaraz Chiny tez mają do nas przywozić podobno. Także z jednego z większych eksporterów, staliśmy się worem na mięso dla całego świata
NO NA LOGIKĘ BIORĄC , skoro chiński Wh Group kupił amerykańskiego smieeld filda [ światowy koncern - matka animexu w Polsce] , ,przypomnijmy ze w hiszpani pod pretekstem zwalczania asf przez 30 lat smield field [obecnie chiński wh group] przejął całkowita kontrole nad produkcja trzody dzieki hotelarstwu - to czyje dzis juz kupujemy w marketach??????????????????hiszpańskie czy chinskie????????
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Walka z ASF. Polish Edition.
Załączniki
12_1643906292_372401.jpg
12_1643906292_372401.jpg (34.4 KiB) Przejrzano 10385 razy
Dzikbezasf

Post autor: Dzikbezasf »

Dzwonią za tucznikiem
Awatar użytkownika
Peron

Dają ze 3.8?
GaL

Dzikbezasf pisze:Dzwonią za tucznikiem
To dziwne, bo wczoraj po południu dzwoniłem do Łukowa i kolejka na odbiór tucznika do połowy miesiąca.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Animex podobno ma 60 tys tucznika ponad stan, nie maja co z tym zrobic, gora miecha jest, do tego w Niemczech i Hiszpani duzo ludzie choruja, u nas w pl zresztą tez, nie ma jak przerobic tych tucznikow, z dugiej strony to jest pierdo..nie o szopenie, bo drob idzie caly czas w dobrej cenie, a tam tez ludzie choruja. Zboza podobno za kazde jedno pisza kontrakty po ponad 1000, takze ten nie wyglada to kolorowo
magier

Post autor: magier »

Nie 60tys a 30tys. Ciągną elementy głównie z Hiszpanii. Nadwyzka spowodowana jest z tego tytułu że inne ubojnia w kraju biły mniej i wszyscy nagle do Animexu chcieli sprzedawać.
turbogrocho49

No to czyli nadwyzka jest bo ktos tego nie ubija, co do kontraktów ma ktos jakies info, bo ja wlasnie rozmawialem z przedstawicielem z agroloku, to jeszcze cen nie maja na nowe zbiory
Wilk86

Post autor: Wilk86 »

Styczeń i luty były zawsze miesiącami że słabym pobytem. W następnych miesiącach powinno być lepiej
Wilk86

Ludzie chorują jeden czy drugi smarknie albo sraczke ma i idą się testować śmieszne to. Z drugiej strony dużo ludzi wykorzystuje sytuację żeby sobie odpocząć w domu. Wy nie pójdzie testu robić tak jak i ja bo musimy zapierdalac na tej gospodarce...
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Prawdą jest że Szamotuły podpisują kontrakt na trójkę netto?
BRUTAL

lukas1982 pisze:Prawdą jest że Szamotuły podpisują kontrakt na trójkę netto?
To nie jest żaden kontrakt!.SZUKANIE JELENI KTRYCH JUŻ NIE MA!.Dziś mogą być świnie ale jutro już nie i niech ZM mają na uwadze że to OSTATNIE SZTUKI W PROMOCJI a później płacz i zgrzytanie że tucznika brak.
turbogrocho49

lukas1982 pisze:Prawdą jest że Szamotuły podpisują kontrakt na trójkę netto?
Przy tych cenach i saletra po 3000 nie straszna
Awatar użytkownika
lukas1982

Wiem że to jednostronne złodziejstwo ale mimo wszystko kwota mnie niepokoi. Niestety dla chodowców zanosi się, że zboża w czasie żniw także będą około tysiaka chodzić a pszenica pewnie ok 1100 i lepiej.
Wtedy nawet świnia po 6zl to lichy interes.

Najbardziej jednak zastanawia mnie cena duńskiego warchlaka. Musi być jeszcze zbyt.
uefa

Giełdy na zero to do skupnikow i zakładów mięsnych woda na młyn do obniżek ceny a co gorsza nikt z tym nic nie robi ale za to po 1000zl częstują i złapią frajerów co przez 3 lata będą ich prostować z cena .Szkoda tylko tych hodowców co mają pod program coś nabrane z ARiMR kredyt spłacać i do tucznika dokladac
Ulan

lukas1982 pisze:Wiem że to jednostronne złodziejstwo ale mimo wszystko kwota mnie niepokoi. Niestety dla chodowców zanosi się, że zboża w czasie żniw także będą około tysiaka chodzić a pszenica pewnie ok 1100 i lepiej.
Wtedy nawet świnia po 6zl to lichy interes.

Najbardziej jednak zastanawia mnie cena duńskiego warchlaka. Musi być jeszcze zbyt.

Widać jaka to jest mistyfikacja. Giełda tucznika praktycznie bez zmian od grudnia -opuścili 3 eurocenty raptem. Cena u nas spadła z 4,6-4,8 do 4,0-4,1.

Giełda warchlaka w Danii bez zmian od początku roku praktycznie. 220 koron. Co daje około 135zł. Cena warchlaka w Polsce w tym czasie zaczęła się od 220zł za czystego blue spf, a obecnie pomimo iż na giełdzie się nic nie zmieniło, warchlaka oferują po 170zł. 50zł można opuścić mimo że giełda ani drgnie ? Chyba że cena w Danii jest stała, a te 50zł brali pośrednicy? Czemu cena na giełdzie nie spada skoro faktycznie cena spadła ? kto ma w tym interes? nawet przy cenie 220 koron, jaki jest koszt dowozu i marży pośrednika ? powiedzmy 20? 25?30 zł? to 135+30=165zł. Droższy warchlak nie powinien być. Oczywiście to znowu jest dramat hodowców warchlaków. Ale kto kupi ten towar skoro wysokie jest ryzyko wtopy na tuczu ?

Druga sprawa to czy pomimo niższej ceny w ogóle opłaca się trzymać świnie w tym roku? (a może i w ogóle? ) Kupując teraz warchlaki (lub mając swoje), dodając do tego horendalnie droga paszę, koszty zamykają się w okolicach 4,8 , czyli musiało by być 5,5 zł/kg żywca żeby opłacało się trzymać świnie. Raczej wątpię żeby taka cena była za 3 miesiące.

Coś musiało by stanieć : zboża albo warchlak Ewentualnie trzeba być niepoprawnym optymistom żeby wierzyć że żywiec zdrożeje nagle o 1,5 zł
turbogrocho49

Raz po szwagrze puscilem komore 2 tyg pozniej i bylo 1,5 zl roznicy
chłop

Post autor: chłop »

Pasza 1500zl tona średnia cena
Warchlak 200-210zł

Podliczamy na szybko
Warchlak 200zł
Pasza 2,7kg x 1500 = 405zl
Koszty: prąd , woda, leki , upadek itp
Daje jakieś min 40 zł
Wychodzi jakies 645zł : 125kg = 5,16zł koszt ZERO !!!!!
No ja nadal nie zaryzykuje
Awatar użytkownika
lukas1982

No i widzisz. Ty nie zaryzykujesz, sąsiad także ma pusto. U mnie w okolicy u tuczarzy także tylko powietrze i myszy w chlewni. Obawiam się że kontrakt przejął już taką część rynku że to on zapewnia ciągłość zbytu dunczyka
Awatar użytkownika
lukas1982

Ulan

turbogrocho49 pisze:Raz po szwagrze puscilem komore 2 tyg pozniej i bylo 1,5 zl roznicy
Wiadomo że czasem się zdarzy, ale kto jest na tyle odważny że zaryzykuje zakład z samym sobą że cena z 4 zł, wzrośnie na 5,5 w 12 tygodni??Stawką jest darmowa praca w roli niewolnika przez 3 miesiące, a może i dopłata z własnej kieszeni do każdej sztuki. Cene eksperci prognozują na max 5zł w tym roku. Jak ktoś jest pomimo tego gotowy zaryzykować to pogratulować odwagi, bo ta cena już ma rosnąć od pół roku, a jedyne co robi to ciągle spada.. :roll:
Awatar użytkownika
Peron

2 lata temu w kwietniu z 4.6 na 6.2 w 4 tygodnie?
nemezis

lukas1982 pisze:No i widzisz. Ty nie zaryzykujesz, sąsiad także ma pusto. U mnie w okolicy u tuczarzy także tylko powietrze i myszy w chlewni. Obawiam się że kontrakt przejął już taką część rynku że to on zapewnia ciągłość zbytu dunczyka
Lukas ci tuczarze to hotele [agri] czy prywatni??????????????????/
GaL

Bodajże 2018r w styczniu z 4 zł na ponad 6zł w kwietniu/maju. Takiego szaleństwa i "bicia" się o tucznika jak w tym czasie nie doznałem jeszcze nigdy.
Ulan

a może zamiast podawać przykłady kiedy wzrosło, zaczniemy wymieniać daty kiedy nie wzrosło, albo wręcz staniało. Myślę że było by więcej. A wyjątek tylko potwierdza regułę.
Fakt faktem jest że ryzyko jest w tej chwili ogromne w produkowaniu tuczników.
Złota zasada jest taka żeby przyjmować cenę taka jak jest teraz. Jeśli przy tej cenie coś by zostawało, to można hodować, a niestety przy tej cenie, była by dokładka 1zł do każdego kilograma za 3 miesiące przy obecnych kosztach. Lepiej zawsze mile się zaskoczyć niż rozczarować moim zdaniem.
uefa

Chłop co ty liczysz dam ci 40 zł i uchoduj mi tucznika zakładam 3 miesiace tuczu i wszystkie szczepienia to 140 wyjdzie samo świadectwo na niego 10 zl kolczyk 1zl to wody wychla 100litrow i prąd na śrutownik mieszalnik plus 3 kontrolę weterynaryjne nie kalkulować tylko rezygnować z hodowli za czym wy czekacie
Wilk86

A Ty ufea zrezygnowałem z hodowli swin?
Ulan

ale po co rezygnować z hodowli ? Lepiej wysłać przelewem po 100 zł duńczykowi a drugie 100zł do ZM od każdego miejsca tuczowego. Rachunek ekonomiczny wyjdzie ten sam, a przynajmniej się nie narobi człowiek.
Taki pomysł wydaje się głupi, ale w rzeczywistości większość z nas tak właśnie robi i do tego jeszcze dokłada swoją pracę za darmo, ot tak z dobrego serca
uefa

Oczywiście że tak już 1.5 roku jestem wolnym człowiekiem ale nie ukrywam że mi żal tego długo na to pracowałem aczkolwiek nie miałem nic z ARiMR pod program żadnego prowu nic . Pracuję zawodowo kupę lat żona też pracuję już też kupę czasu dwóch synów mieszkają w Poznaniu .Przychodzę z pracy o 14 i nie wiem co ze sobą zrobić chodzę na drzemki tak o 16 godz do 18 do panoramy jeszcze 8 lat i emerytura chyba na drutach będę robił ha ha .Kojce i wygrodzenia jeszcze są liczyłem że coś się odblokuje ale lipa jest na wiosnę wszystko demontaż i zlom
Dzikbezasf

Widzę forum zbiera na wspomnienia , pojedyncze Szoty się przypominają ,może warto wspomnieć po ile poszedł tucznik latem 2020 z warchlaka po 450 -500 .
GaL

4,30-4,40
Od tego momentu zaczelo się pieprzyć i trwa to do dziś, z małymi kilkumiesięcznymi wyjątkami.
uefa

Dziś a programie tydzień mówili że Unia chce wprowadzić zakaz promocji mięsa dobrze nie będzie lipa
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

Witam-adwersarzy.

Jak myślicie kiedy te świnie podrożeją. Według mojego sąsiada to powinny tylko drożeć,bo on tylko liczy ilu to rolników na wiosce przestało hodować kabany.Niestety tylko to przynosi odwrotny do zamierzonego efekt, czym mniej hodowców tym cena słabsza.Kiedyś za śp Andrzeja to się jeszcze ktoś rolników bał, teraz jak została ich garstka to każdy nimi pomiata jak bezużyteczną szmatą.
brzydal

Post autor: brzydal »

wg. mnie wzrost ceny to jest już kwestia godzin...
rom19

Post autor: rom19 »

Cen czego?
Awatar użytkownika
Peron

Nie liczę godzin i lat,
To cena pada, nie ja.
Bliżej świń, bliżej dna
Jestem wciąż taki sam,
Wciąż ten sam...
adamk9335

Post autor: adamk9335 »

I to jest to, pozytywne nastawienie do życia pozdr.
yaro_1

Post autor: yaro_1 »

u mnie jedno było by pewne, nawet jak by przyszło zrezygnować ze świń to jedną maciorę sobie zostawię, swoje mięso i wędliny smakują dużo lepiej niż to coś ze sklepów, a i z nadwyżką tuczników nie było by problemu żeby je sprzedać po 6 czy 7 złociszy, brat ma kilku kolegów co wolą kupić świnkę i zrobić wyroby niż kupować ze sklepu
czarny

Post autor: czarny »

W wojnę dziadek za nielegalny ubój to rok siedział i za darmo miał jedzenie, niewiem jak teraz .
nemezis

Teraz w pierdlu oprócz wiktu opierunku to nawet tgzw. pokoje miłości są - panienka przysługuje.
Dzikbezasf

Jutro 4.3 netto , White Zone
turbogrocho49

nemezis pisze:Teraz w pierdlu oprócz wiktu opierunku to nawet tgzw. pokoje miłości są - panienka przysługuje.
A co tam maja po sobie skakac :D
BRUTAL

Dzisiejszy wywiad ile mam świń. Mówi mi że wywiad płatny 60 zł a i ja z góry krzyczę że nie chcę na ten temat rozmawiać ale facetka po kilku słowach sprowokowała mnie i ja do niej ok pytaj pani!. 1 pytanie ile sztuk jest w gospodarstwie?dalej ile macior,prosiąt,warchlaków,tuczników i dalej HIT ZIMY 2022 ..... JA JUŻ MUSZĘ ZAKOŃCZĆ BO WYWIAD JEST OD 100 LOCH!!!.
ODPOWIEDZ