FORUM
Masz problem zdrowotny w stadzie?Moge Ci pomoc.
Czy to choroba? Prosiaki odsadzone,jedzące od 3 dnia życia (liczny miot 17 sztuk) ,Pigi forte mają po 15kg, brak temperatury siniejące uszy,po wystąpieniu osłabienia ( ok. 3godzin) wodnista biegunka i zgon. Mój weterynarz powiedział że to przejedzenie. Ale teraz podaję ospę rozcieńczoną z otrębami i już następny poleguje, po za tym w sąsiednich gospodarstwach występują takie same przypadki a prosiaki były w różnym wieku i jadły inne pasze. Czy to nie jest jakaś choroba wirusowa??
Witam.Mam kłopoty z prośiętami a dokładniej z biegunką. Mimo podania preparatu bajkox i żelaza oraz zabezpieczeniu lochy literguardem występuje u niektórych prośiąt majonezowata biegunka Zakwaszając paszę mija. Jednak po odsadzeniu prosiąt w ciągu tygodnia występuje szarobrunatna zgazowana biegunka Podając zakwaszacz trochę mija lecz czasami występują szybkie padnięcia z za śiniałym brzuchem Co to może być i jak z tym walczyć Pozdrawiam i z góry dziękuje
witam panie marku!mam w swojej chlewni problemy u tucznikuw z (zzzn).prowadze chodowle w cyklu zamknietym.wszystko zaczelo sie 3 lata temu gdy kupilem loszki z chodowli zarodowej.zaczelem od wtedy szczepic lochy przeciwko (zzzn) i bylo wszystko dobrze iostatnio zauwazylem na 40szt 2szt z krzywym nosem a teraz na 20szt ma gdzies 6szt.lochy szczepie pierwszyraz 8tyg. przed porodem ipowtazam po6tyg.szczepionki jakiej uzywam to porcilis ar-t.prosze cie o porade
Do henryboss- nie baw się w miody , zamów PigMilk jest super-przyrosty i brak biegunek, a stare metody to:1) mleko kozie z wodą1:1 ,2)kleik owsiany z mlekiem krowim w stosunku 2:1 i domięśniowo 1,0 vit.D3 , 3) mleko krowie+kleik owsiany w stosunku 1:1 +10ml soku z marchwi +10g mączki owsianej.<br>Ale jeszcze raz proponuję PigMilk
Do Bartka - widać że nie masz zaufania do stosowanych środków i chcesz dać wszystko ,przy Linco-Spectinie przeciwwskazaniem jest łączenie z erytromecyną ale chciałbym zwrócić na dwie sprawy 1) jednym z działań nieporządanych przy podawaniu Linco-Spectinu jest przejściowe rozluźnienie stolca i 2) stosowanie antybiotyków o szerokim spektrum działania p/bakteryjnego grozi poważnymi zabużeniami w składzie mikroflory bakteryjnej i związanymi z tym konsekwencjami (grzybice ,hypowitaminozy itp)
JAWOR!Jezeli zaczelo ci kaslac NAGLE cale stado to musiales wprowadzic do stada jakis czynnik zakazny tj. virusa lub bakterie z ktorymi twoje stado do tej pory sie nie zetknelo.Moze to byc Mycoplazma/ w co raczej watpie bo wiekszosc stad jest dodatnia/ albo moze byc to wirus grypy-Influenza.Jezeli to sa wirusy i NIE DOLACZA SIE BAKTERIE to po ok.7- 10 dniach to sie powinno uspokajac.Jezeli objawy nie ustapia to trzeba by wejsc z antybiotykami.Zrobic sekcje ,po ok 14dniach od wyst pierwszycg obj.pobrac krew bad w kierunku Influenzy+Mycopl.Na razie cieplo w chlewni dobra wentylacja /amoniak/.<br><br>
mam propozycję do hodowców i myślę że marek.r. się z tym zgodzi - piszcie więcej o waszym problemie z uwzględnieniem wielkości produkcji ,warunków zootechnicznych , czy podawaliście już jakieś leki , ilu sztuk dotyczy problem,czas trwnia choroby to wszystko jest istotne przy analizowaniu waszego przypadku.<br>Tak więc krakowianin napisz coś więcej -ilu sztuk problem dotyczy , które stawy,jaka masa świń,czy coś podawałeś
ROB! Dzieki Jasiek za podpowiedz.Jest to wysiekowe zap.skory spowodowane przez Staphylokoki.Leczenie:maciorze ZARAZ PO PORODZIE spryskac wymie np.roztworem Polleny J powtarzac to 2-3 dni,prosieta penicylina LA 1dzien po porodzie.Jezeli zmiany na skorze u prosiat -Pollena JK.Te zmiany powstaja gdy prosietan musza dlogo masowac wymie maciory-zdzieraja sobie skore na ryjku,dolaczaja sie bakt.mamy problemy.Sprawdzic mlecznosc macior-zywienie,problemy z MMA.
witam czy pogryzione pyszczki u małych prosiaczków około 2tyg po urodzeniu i zesadzonych ze sobą w jednym kojczyku,jednocześnie mających dostęp do matek może być spowodowane tym,że jedna z macior ma słabszy wyssanie i walczą one o cycek, czy też może to mieć inne powody, lecze to dupocyliną, jest jakiś sposób aby temu zapobiec?
GREGORIUS! Jezeli stado niestabilne po raz pierwszy 2x szczepienie w odstepie 4 tyg.potem szczepienie co 4 miesiace.Ogolnie-przechodzimy na szczepionke PORCILIS PRRS -o ile nie masz wynikow lab. ze w stadzie mamy amerykanski typ virusa.W stadach towarowych rezygnacja ze szczepien TO BLAD.Mamy ok.1 roku spokoju i sytuacja sie powtarza.Przerabialem to wielokrotnie choc rozumiem hodowcow.NIE PRZERYWAJCIE SZCZEPIEN POMIMO TEGO ZE SYTUACJA W STADZIE SIE STABILIZUJE.TO BARDZO DUZO KOSZTUJE.
Podałem na 10 dni przed porodem dectomax i porcylis parvo (aby zuzyc do końca fiolke)<br>po 2 dniach czesc macior straciła apetyt , podałem 2 razy enroxil ale nic nie pomogło. Jedna z macior się wczoraj oprosiła podałem oxytocin i vetrimoxin <br>ale nie ma mleka i tez nie pobiera pokarmu. <br>Czy wpływ na to mogły miec te szczepienia?
myslę ze samo szczepienie nie bylo tego przyczyna,ewentualnie maciory mogly byc troche osłabione po podaniu tej szczepionki i inne zarazki doszły do glosu.sprawdz temp i gr.mlekowy.podawaj kilka razy dzinnie oxytocyne 1ml/sztuke,clanohepar(raz ew.powtorzyc nast dnia),jezeli podwyzszona temp powtorz vetrimoxin