FORUM
CENY TRZODY
-
- Posty: 42
- Rejestracja: sobota 27 paź 2007, 16:04
- Lokalizacja: Wielkopolska
O co chodzi??
Zastanawia mnie jedna sprawa: jedni dzisiaj sprzedają po 3,20 a drudzy 3,90 (znajomy hodowca wczoraj odstawił dużą partię po 4,10 za żywą!!!).
Kwestia dużych partii, wyrównanych, wysoka mięsność i duże wybicie...
Duże fermy odstawiają wyrównany towar w dużo lepszej cenie - i to jest logiczne.
Ale mniejsi hodowcy raz dostają 3 zł, na drugi dzień 4 zł - to już paranoja...
Kwestia dużych partii, wyrównanych, wysoka mięsność i duże wybicie...
Duże fermy odstawiają wyrównany towar w dużo lepszej cenie - i to jest logiczne.
Ale mniejsi hodowcy raz dostają 3 zł, na drugi dzień 4 zł - to już paranoja...
euro 3.45!!
Świnie w najbliższych dniach będą tanieć ( wiadomość od kierownika skupu u dudy.)
Powody są trzy
1 niekorzystny kurs euro
2 chwilowe zastój cen w europie
3 o dziwo pełne magazyny i brak zbytu
Panowie ja marzę o jak najszybszym wprowadzeniu euro. Tylko wtety ceny będą stabilniejsze. I nie rząd k.. weźmie się za aujeszkiego!
Świnie w najbliższych dniach będą tanieć ( wiadomość od kierownika skupu u dudy.)
Powody są trzy
1 niekorzystny kurs euro
2 chwilowe zastój cen w europie
3 o dziwo pełne magazyny i brak zbytu
Panowie ja marzę o jak najszybszym wprowadzeniu euro. Tylko wtety ceny będą stabilniejsze. I nie rząd k.. weźmie się za aujeszkiego!
Witam,
Cena skupu świń wg wbc kl E w Europie w tym tygodniu:
-- spadek o 5-6 % w Niemczech, Holandii, Belgii, Włoszech i Austrii
-- bez zmian w Hiszpanii, Francji i Szwecji,
-- niewielki wzrost o 2 % w Dani, Irlandii i W. Brytanii
Szczegółowe dane oraz wykres pod linkiem http://tiny.pl/p9q5
W USA w tym tygodniu bardzo niska cena sprzedaży półtusz 121.13 USD/100kg (cena najniższa od wielu lat) i jednocześnie cały czas nadwyżka tuczników do uboju. Ministerstwo Rolnictwa USA zaczyna skupować półtusze do rezerw państwowych, aby ratować zakłady mięsne.
Zdaje się, że nie tylko Europa, ale cały świat zaczyna się dusić od nadmiaru mięsa wieprzowego, co nie wróży najlepiej dla cen skupu żywca w najbliższym czasie.
Cena skupu świń wg wbc kl E w Europie w tym tygodniu:
-- spadek o 5-6 % w Niemczech, Holandii, Belgii, Włoszech i Austrii
-- bez zmian w Hiszpanii, Francji i Szwecji,
-- niewielki wzrost o 2 % w Dani, Irlandii i W. Brytanii
Szczegółowe dane oraz wykres pod linkiem http://tiny.pl/p9q5
W USA w tym tygodniu bardzo niska cena sprzedaży półtusz 121.13 USD/100kg (cena najniższa od wielu lat) i jednocześnie cały czas nadwyżka tuczników do uboju. Ministerstwo Rolnictwa USA zaczyna skupować półtusze do rezerw państwowych, aby ratować zakłady mięsne.
Zdaje się, że nie tylko Europa, ale cały świat zaczyna się dusić od nadmiaru mięsa wieprzowego, co nie wróży najlepiej dla cen skupu żywca w najbliższym czasie.
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
I to jest prawda o grupach panowie.andre pisze:Tez zaczynam sprzedawac po roznych zakladach bo lojalnosc kompletnie nie poplaca te gadanie ze grupa ma cos do powiedzenia albo zeby zwierac umowy kontraktacyjne to jest gadanie ludzi ktorzy siedza za biurkiem i nie maja pojecia o tym co sie dzieje. przeciez to jest kpina skoro w naszej grupie funkcjonuja rozne ceny skupu w zaleznosci od tego kto ma lepsze uklady
-
- Posty: 18
- Rejestracja: niedziela 24 lut 2008, 20:24
- Lokalizacja: wielkopolska
-
- Posty: 18
- Rejestracja: niedziela 24 lut 2008, 20:24
- Lokalizacja: wielkopolska
- marek mokwa
- Posty: 634
- Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
- Lokalizacja: --SUBKOWY
- Kontakt:
-
- Posty: 29
- Rejestracja: piątek 07 mar 2008, 22:54
- Lokalizacja: kaliskie
ARiMR ma u siebie straszny bałagan,szczegolnie dotyczy do ewidencji swin,a na podstawie tej ewidencji bedzie prowadzony monitoring ch.Aujeszkyego,przejrzałem kilka znanych mi gospodarstw i wszedzie liczba swin była dwukrotnie wyzsza od faktycznej(z najlepszych czasów) bo teraz bedzie to o wiele mniej.wiec jezeli sasiad uprzejmnie nie poinformuje ARiMR to nawet nie beda wiedzieli ze nie masz swin
Drodzy państwo lada dzień cena pójdzie do góry i nie słuchajmy tych którzy mówią ze świnek jest pod dostatkiem bo to są pośrednicy !!!!!!!!!!
Na moim terenie mase ludzi polikwidowało i jest sytuacja tego typu że dzis dzwonie i jutro przyjeżdzają po 100 szt co najmniej. Póki co dostaje od 2 miesięcy 4 zł z vat. Lada dzień będą prosić o towar !!!! Pozdrawiam.
Na moim terenie mase ludzi polikwidowało i jest sytuacja tego typu że dzis dzwonie i jutro przyjeżdzają po 100 szt co najmniej. Póki co dostaje od 2 miesięcy 4 zł z vat. Lada dzień będą prosić o towar !!!! Pozdrawiam.
Subskrypcja komunikatów prasowych MRiRW
"Polska delegacja, pod przewodnictwem podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP, Andrzeja Dychy przebywała w dniach 7-8 kwietnia br. w Kijowie, gdzie odbyły się rozmowy z delegacją ukraińską. Delegacji ukraińskiej przewodziła premier Ukrainy, Julia Tymoszenko. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku mięsa na Ukrainie i możliwości zwiększenia dostaw polskiego surowca mięsnego na ten rynek.
Strona ukraińska poinformowała o szacunkowej wartości deficytu surowca mięsnego w wysokości 350-500 rys. ton mięsa rocznie oraz o planowanych działaniach ukierunkowanych na zwiększenie podaży mięsa z zagranicy (ustanowienie kontyngentu na bezcłowy wwóz mięsa na Ukrainę w wysokości 350 tys. ton rocznie, przy jednoczesnym obniżeniu cła na import mięsa w wysokościach przewyższających ustanowiony kontyngent.
Strona polska przedstawiła propozycje działań, których realizacja przyczyni się do zwiększenia eksportu mięsa z Polski na Ukrainę: obniżenie stawek celnych, istotne zwiększenie liczby polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających wymagane przez przepisy prawne Ukrainy pozwolenia weterynaryjne, zniesienie ograniczeń w imporcie mięsa drobiowego z Polski na Ukrainę.
W dniu dzisiejszym uzgodniono m.in.:
1. Strona ukraińska, niezwłocznie po ich ustaleniu, przekaże stronie polskiej zasady dostaw do 25 tys. ton mięsa z Polski miesięcznie na zasadach bezcłowych na potrzeby interwencji dokonywanych przez Państwowy Komitet Ukrainy ds. Państwowych Rezerw Materiałowych. Strony wspólnie opracują mechanizm realizacji dostaw i dokonywania płatności.
2. Strona polska podkreśliła, iż oczekuje dopuszczenia do eksportu na Ukrainę wszystkich polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających pozwolenia weterynaryjne dopuszczające produkcję tych zakładów do obrotu na jednolitym rynku UE. Strona ukraińska zobowiązała się do rozważania takiej możliwości. Służby weterynaryjne obu krajów przeprowadzą w najbliższym możliwym terminie w Warszawie dalsze rozmowy na ten temat.
3. Do czasu zakończenia rozmów ukraińska strona rozpatrzy możliwość odnośnie możliwości dopuszczenia do eksportu na Ukrainę polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających pozwolenia weterynaryjne dopuszczające produkcję tych zakładów do obrotu na jednolitym rynku UE oraz gwarancje Głównego Lekarza Weterynarii. Strony podejmą działania na rzecz zwiększenia liczby polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających wymagane przez przepisy prawne Ukrainy pozwolenia weterynaryjne, w tym:
- Główny Lekarz Weterynarii RP niezwłocznie poinformuje pisemnie o usunięciu naruszeń weterynaryjno-sanitarnych, wykrytych w 17 polskich zakładach mięsnych, kontrolowanych przez ukraińskich inspektorów weterynaryjnych w lipcu 2007 r,, a strona ukraińska niezwłocznie po otrzymaniu tej informacji podejmie decyzję, co do wydania tym zakładom stosownych pozwoleń weterynaryjnych;
- strona polska przekaże w terminie do 10 kwietnia 2008 r. pisemny wykaz kolejnych polskich ubojni i zakładów mięsnych rekomendowanych do przeprowadzenia kontroli przez ukraińskie służby weterynaryjne, a strona ukraińska w możliwie najbliższym terminie dokona inspekcji tych podmiotów i podejmie decyzję w sprawie wydania im stosownych pozwoleń, w tym w terminie do 12 kwietnia 2008 r. rozpocznie inspekcję 15 wskazanych przez stronę polską podmiotów i podejmie decyzje w sprawie wydania im pozwoleń;
- strona ukraińska będzie sukcesywnie dokonywała kontroli i podejmowała decyzje w sprawie wydania pozwoleń pozostałym polskim ubojniom i zakładom mięsnym, zainteresowanym eksportem swojej produkcji na Ukrainę.
4. Strona ukraińska rozpatrzy w terminie do 11 kwietnia 2008 r. aktualnie obowiązujące ograniczenia w dostępie polskiego mięsa drobiowego na Ukrainę.
5. Strony podejmą działania na rzecz uproszczenia przekraczania polsko-ukraińskiej granicy przez transporty przewożące ładunki mięsa z Polski aa Ukrainę. W szczególności strona polska rozważy niezbędne dla przyspieszenia odprawy działania organizacyjne po polskiej stronie granicy, a strona ukraińska zwiększy ilości punktów kontroli granicznej, w których możliwa będzie odprawa celna importowanego z Polski mięsa, oraz rozpatrzy możliwości w zakresie przyspieszenia procedur odprawy celnej."
"Polska delegacja, pod przewodnictwem podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP, Andrzeja Dychy przebywała w dniach 7-8 kwietnia br. w Kijowie, gdzie odbyły się rozmowy z delegacją ukraińską. Delegacji ukraińskiej przewodziła premier Ukrainy, Julia Tymoszenko. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku mięsa na Ukrainie i możliwości zwiększenia dostaw polskiego surowca mięsnego na ten rynek.
Strona ukraińska poinformowała o szacunkowej wartości deficytu surowca mięsnego w wysokości 350-500 rys. ton mięsa rocznie oraz o planowanych działaniach ukierunkowanych na zwiększenie podaży mięsa z zagranicy (ustanowienie kontyngentu na bezcłowy wwóz mięsa na Ukrainę w wysokości 350 tys. ton rocznie, przy jednoczesnym obniżeniu cła na import mięsa w wysokościach przewyższających ustanowiony kontyngent.
Strona polska przedstawiła propozycje działań, których realizacja przyczyni się do zwiększenia eksportu mięsa z Polski na Ukrainę: obniżenie stawek celnych, istotne zwiększenie liczby polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających wymagane przez przepisy prawne Ukrainy pozwolenia weterynaryjne, zniesienie ograniczeń w imporcie mięsa drobiowego z Polski na Ukrainę.
W dniu dzisiejszym uzgodniono m.in.:
1. Strona ukraińska, niezwłocznie po ich ustaleniu, przekaże stronie polskiej zasady dostaw do 25 tys. ton mięsa z Polski miesięcznie na zasadach bezcłowych na potrzeby interwencji dokonywanych przez Państwowy Komitet Ukrainy ds. Państwowych Rezerw Materiałowych. Strony wspólnie opracują mechanizm realizacji dostaw i dokonywania płatności.
2. Strona polska podkreśliła, iż oczekuje dopuszczenia do eksportu na Ukrainę wszystkich polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających pozwolenia weterynaryjne dopuszczające produkcję tych zakładów do obrotu na jednolitym rynku UE. Strona ukraińska zobowiązała się do rozważania takiej możliwości. Służby weterynaryjne obu krajów przeprowadzą w najbliższym możliwym terminie w Warszawie dalsze rozmowy na ten temat.
3. Do czasu zakończenia rozmów ukraińska strona rozpatrzy możliwość odnośnie możliwości dopuszczenia do eksportu na Ukrainę polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających pozwolenia weterynaryjne dopuszczające produkcję tych zakładów do obrotu na jednolitym rynku UE oraz gwarancje Głównego Lekarza Weterynarii. Strony podejmą działania na rzecz zwiększenia liczby polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających wymagane przez przepisy prawne Ukrainy pozwolenia weterynaryjne, w tym:
- Główny Lekarz Weterynarii RP niezwłocznie poinformuje pisemnie o usunięciu naruszeń weterynaryjno-sanitarnych, wykrytych w 17 polskich zakładach mięsnych, kontrolowanych przez ukraińskich inspektorów weterynaryjnych w lipcu 2007 r,, a strona ukraińska niezwłocznie po otrzymaniu tej informacji podejmie decyzję, co do wydania tym zakładom stosownych pozwoleń weterynaryjnych;
- strona polska przekaże w terminie do 10 kwietnia 2008 r. pisemny wykaz kolejnych polskich ubojni i zakładów mięsnych rekomendowanych do przeprowadzenia kontroli przez ukraińskie służby weterynaryjne, a strona ukraińska w możliwie najbliższym terminie dokona inspekcji tych podmiotów i podejmie decyzję w sprawie wydania im stosownych pozwoleń, w tym w terminie do 12 kwietnia 2008 r. rozpocznie inspekcję 15 wskazanych przez stronę polską podmiotów i podejmie decyzje w sprawie wydania im pozwoleń;
- strona ukraińska będzie sukcesywnie dokonywała kontroli i podejmowała decyzje w sprawie wydania pozwoleń pozostałym polskim ubojniom i zakładom mięsnym, zainteresowanym eksportem swojej produkcji na Ukrainę.
4. Strona ukraińska rozpatrzy w terminie do 11 kwietnia 2008 r. aktualnie obowiązujące ograniczenia w dostępie polskiego mięsa drobiowego na Ukrainę.
5. Strony podejmą działania na rzecz uproszczenia przekraczania polsko-ukraińskiej granicy przez transporty przewożące ładunki mięsa z Polski aa Ukrainę. W szczególności strona polska rozważy niezbędne dla przyspieszenia odprawy działania organizacyjne po polskiej stronie granicy, a strona ukraińska zwiększy ilości punktów kontroli granicznej, w których możliwa będzie odprawa celna importowanego z Polski mięsa, oraz rozpatrzy możliwości w zakresie przyspieszenia procedur odprawy celnej."
-
- Posty: 18
- Rejestracja: niedziela 24 lut 2008, 20:24
- Lokalizacja: wielkopolska
Do Rycha-mój kolega 3 lata temu kupił ciągnik ,nie wiem czy to był SAPART czy PROW ale nie mógł tego zrobić na hodowlę trzody więc(jak większość wtedy)na warzywa ,konkretnie cebula.Jeżeli pamiętasz wówczas cebuli był taki nadmiar że wielu albo nie zbierało albo wywozili wiosną na pola.W następnym roku pytał się w agencji czy musi kontynuować ten niedochodowy interes-powiedzieli mu że nikt go do tego nie może zmusić.Nie wiem jednak czy tak jest nadal w twoim przypadku.
-
- Posty: 92
- Rejestracja: środa 13 lut 2008, 22:16
- Lokalizacja: mazowieckie
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela 28 paź 2007, 11:53
-
- Posty: 92
- Rejestracja: środa 13 lut 2008, 22:16
- Lokalizacja: mazowieckie
z cenom euro i importem z nasz wyciognom ostatnią złotówkę bo rolnik widzę to już po sobie jest gggłupi i dalej zapuszcza prosiaki w chlewnie ....żyjąc nadziejom że następny rzut się uda bo kiedyś kryzysu było pół roku ,a tu wielki hui zanosi się na dwa lata dopuki takich naiwniaków jak ja wyciągną ostatnom złotówkę ,i dopiero będzie cena
-
- Posty: 29
- Rejestracja: piątek 07 mar 2008, 22:54
- Lokalizacja: kaliskie
Panowie przypomnijcie sobie pierwsze spotkania jak wchodziliśmy do UE jak na szkoleniach mówili że ma zostac tylko 20% rolników potem wymyślili Grupy producenckie do których rolnicy nie są przekonani. Więc przyszedł czas na cenę tucznika Ktoś po prostu musi paśc Tak było z drobjówką potem bydło teraz my kto wytrzyma ten zostaje
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela 28 paź 2007, 11:53
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17