Strona 83 z 236
: piątek 13 lip 2012, 18:26
autor: mietko75
Przed chwilą zawiozłem na skup 1,15 , biorą każde ilości . W promieniu 10 kilometrów mam jakieś 10 skupów . Kokosy to nie są ,bo 0,70 to po kosztach .
Populista frajer będzie ten co po żniwach po niżej stówki będzie sprzedawał .
: piątek 13 lip 2012, 19:31
autor: stan1069@o2.pl
Mietek a jak się po żniwach będzie nazywał ten co będzie świnie trzymał ??
: piątek 13 lip 2012, 21:41
autor: Muchozolali
dziś na polsacie wypowadali rolnicy ze niebeda kopac ziemników
tak jak mówiłem ze ziemia bedzie odłogiem stac
ameryka zeby nie kapitał spekulacyjny to ceny były cudowne
ponosc okazuje sie ze ludzie na kupili złota którego niema
i tak moze okazac sie zbozem nakupili tylko nik tego nie kupi bo zadrogo
poz
: piątek 13 lip 2012, 22:34
autor: mietko75
Ci co mają odrobinę oleju w głowie niech uważnie przeczytają ten ling i wyciągną odpowiednie wnioski .
http://www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat ... 5,1,0.html
: piątek 13 lip 2012, 22:39
autor: arek
wniosek z tego taki ze nie będą mieli czym karmić świń wiec zmuszeni będą kupować wieprzowinę u nas bo zboża i świń będzie pod dostatkiem chłopy zapełniajcie tuczarnie
: piątek 13 lip 2012, 22:52
autor: stan1069@o2.pl
arek pisze:wniosek z tego taki ze nie będą mieli czym karmić świń wiec zmuszeni będą kupować wieprzowinę u nas bo zboża i świń będzie pod dostatkiem chłopy zapełniajcie tuczarnie
Żebyś się tylko we zniwa nie zdziwilł

tymi rekordami
w Polsce zawsze jest wszystkiego dużo

, a pużniej gadanie że pogoda nie dopisała

13 Lipiec ,a jak by była pogoda taka jak kilka dni wcześniej to żniwa na całego a ziarenka cieniutkie
: piątek 13 lip 2012, 22:52
autor: baraki
Masz racje Arku, jest tylko jeden problem do rozwiązania... cena śruty sowej!
Mamy zboża full, prosiaka trochę jes krajowego a resztę dowiozą, ale bez amerykańskiej soi to ciężko będzie tuczyć.
: piątek 13 lip 2012, 23:01
autor: arek
STAN ja patrze na pola własne i okolicznych rolników i nie jest źle ze zbożami
BARAKI soja będzie droga ale przy taniejącym zbożu cena pasz będzie na podobnym poziomie przy wysokich cenach tucznika to soja nie będzie miała aż tak wielkiego wpływu na koszty
: sobota 14 lip 2012, 06:24
autor: mietko75
Dwóch ostatnich panów w ogóle nie wie o czym pisze .
W Stanach lwia część zbiorów jest eksportowana i to na cały świat . Na własne potrzeby z takich gigantycznych połaci pól pewnie im wystarczy .
Druga sprawa to , jak Wy sobie wyobrażacie transport mięsa przez oceany . Zbyt kosztowne przedsięwzięcie , chyba że zimą .
: sobota 14 lip 2012, 08:54
autor: stan1069@o2.pl
arek pisze:STAN ja patrze na pola własne i okolicznych rolników i nie jest źle ze zbożami
BARAKI soja będzie droga ale przy taniejącym zbożu cena pasz będzie na podobnym poziomie przy wysokich cenach tucznika to soja nie będzie miała aż tak wielkiego wpływu na koszty
Jak podmioty skupowe i młynarze będą myśleć tak ja Wy to we Wrześniu nie będzie z czego bułki upiec
a ze świnami będziecie chodzić na snurku po wsiach po prośbie

....
: sobota 14 lip 2012, 11:07
autor: jaqbn
Mam kuzyna w stanach - własnie z nim rozmawiałem - i paradoks polega na tym że oni o tej suszy nic nie wiedza.
: sobota 14 lip 2012, 11:36
autor: mat
czyli zapewne znowu spekulacje rynkiem aby ceny zboz poszybowaly w gore a pzoniej zlecialy w dol ???????
: sobota 14 lip 2012, 12:32
autor: wojce
Bo tymi kontraktami handlują cwaniacy i spekulanci którzy zboże to widzieli na fotografi mietek to niech sobie zapisze tą ceną którą to niby teraz są gotowi płacić za pare miesięcy i jak już miną te miesiące niech sprawdzi czy ta cena jest jaką proponowal, kolejny instrument który jest stworzony do wirtualnego handlowania niczym oczywiście można na tym sporo zarobić jak i stracić taki legalny hazard
: sobota 14 lip 2012, 13:29
autor: mietko75
: sobota 14 lip 2012, 15:37
autor: robak
na ryż jak znalazł

Re: ....
: sobota 14 lip 2012, 20:24
autor: PO-pulista
jaqbn pisze:Mam kuzyna w stanach - własnie z nim rozmawiałem - i paradoks polega na tym że oni o tej suszy nic nie wiedza.
Ich niewiedza to już nikogo nie powinna dziwić,to jest duży kraj a nie San Marino. Poza tym czy choć z 5 % Amerykanów wie że istnieje taki kraj jak Polska.
: sobota 14 lip 2012, 21:17
autor: magier
a czy ty znasz wszystkie stany Ameryki???? Chyba NIE:) Polska to nie pępek świata żeby każdy wiedział gdzie leży.
: sobota 14 lip 2012, 21:42
autor: mietko75
Jagbn powiem wprost , albo tę historyjkę z kuzynem wymyśliłeś , albo Twój kuzyn to idiota , albo ten Twój kuzyn robi z Ciebie kompletnego , bez mózgowego IDIOTĘ .
W połowie Ameryki ze względy na straszliwą suszę ogłoszone są stany klęski żywiołowej , a Ty tu pierdo... takie głupoty .
: sobota 14 lip 2012, 21:45
autor: nemezis
A nie przyszło wam do głowy ze kuzyn jest z miasta i h.j go interesi susza.
: sobota 14 lip 2012, 21:53
autor: nemezis
mietko75 pisze:Druga sprawa to , jak Wy sobie wyobrażacie transport mięsa przez oceany . Zbyt kosztowne przedsięwzięcie , chyba że zimą .
W puszkach
: sobota 14 lip 2012, 22:11
autor: nemezis
baraki pisze:Masz racje Arku, jest tylko jeden problem do rozwiązania... cena śruty sowej!
Mamy zboża full, prosiaka trochę jes krajowego a resztę dowiozą, ale bez amerykańskiej soi to ciężko będzie tuczyć.
Moze pozwola stosowac czarnš soje
: niedziela 15 lip 2012, 12:10
autor: PO-pulista
magier pisze:a czy ty znasz wszystkie stany Ameryki???? Chyba NIE:) Polska to nie pępek świata żeby każdy wiedział gdzie leży.
Wszystkich nazw Stanów to nie znam ale tak z 90% to na bank. Taki but z geografii jak Angela Merkel to ja nie jestem żeby nie móc pokazać na mapie swego rodzinnego Hamburga a stolicy Niemiec szukać w Rosji.Co do USA to tam 95% ludności meszka w miastach i nic ich nie obchodzi jakaś tam susza. Duża część Amerykanów uważa że Europa to jest państwo, więc jak mogła by słyszeć o Polsce.
: poniedziałek 16 lip 2012, 10:12
autor: andrzej-guzik
A ci co słyszeli są przekonani że mamy białe niedźwiedzie, mieszkamy w jaskiniach i biegamy po lasach z dzidą

: poniedziałek 16 lip 2012, 22:13
autor: maciek*
desykowalem dzisiaj czesc jeczmienia jarego wyglada bardzo dobrze mysle ze 6 ton spokojnie sie nazbiera
: poniedziałek 16 lip 2012, 22:34
autor: sanczo44
był Ktoś z Kolegów na Dniach Pola . firmy PROKAM ?
: poniedziałek 16 lip 2012, 22:44
autor: sanczo44
maciek to u Was też mokrawo .w naszym terenie czepiamy bliżniaki ,żeby wykosić jęczmień ozimy
: wtorek 17 lip 2012, 07:27
autor: Muchozolali
Muchozolali pisze:http://www.youtube.com/watch?v=Quucpw2TCGQ&feature=related
co zaowocuje takim pracami
a nie mówiłem
: wtorek 17 lip 2012, 11:44
autor: maciek*
zawsze deyskuje jeczmienie - choc w tym roku faktycznie bardzo mocno sie odmładza
: wtorek 17 lip 2012, 22:29
autor: niecew8
Uwaga jęczmień j . pryskany axialem w fazie 4 liści przepuścił owies głuchy ,wniosek odchwaszczać w póżniejszej fazie!!!!
: środa 18 lip 2012, 11:01
autor: read
http://www.youtube.com/watch?v=Nwa9h6RN ... age#t=558s
What a great year it was! Our wheat yielded well this year. There was so much to run in we tore up all of our trucks!
funkydunky1 2 tygodnie temu
http://www.youtube.com/watch?v=INpASDuptDM
"Harvesting wheat this summer. It was a successful harvest!"
"Cutting wheat in Altus, Oklahoma on May 6th. This year of cutting started around May 4th, which is unheard of for this area of the country."
co suche to suche.
następny zadowolony
http://www.youtube.com/watch?v=wJii_QNf ... re=related
am from northeast Texas close to Dallas. This year was a strange year it was very warm during the spring and the wheat got ready early. We normally cut wheat the very beginning of June.
: środa 18 lip 2012, 11:13
autor: arek
Maciek nie pomyślałeś dlaczego ciągle dedykujesz jęczmień gdzieś musi być problem
: środa 18 lip 2012, 12:23
autor: maciek*
w sciezkach zawsze jest cos zielonego a desykacja jest tak małym kosztem ze robimy to rutynowo
: środa 18 lip 2012, 12:41
autor: nemezis
A jakim srodkiem desykujesz Maciek.
: środa 18 lip 2012, 13:36
autor: baraki
maciek* pisze:w sciezkach zawsze jest cos zielonego a desykacja jest tak małym kosztem ze robimy to rutynowo
Finansowo może i małym ale kiedyś trzeba bedzie zapłacić własnym zdrowiem.
: środa 18 lip 2012, 13:39
autor: Adrian
baraki pisze:maciek* pisze:w sciezkach zawsze jest cos zielonego a desykacja jest tak małym kosztem ze robimy to rutynowo
Finansowo może i małym ale kiedyś trzeba bedzie zapłacić własnym zdrowiem.
no i tyle chemii nie bardzo dla mikro organizmów które będą rozkładać resztki pożniwne..
: środa 18 lip 2012, 14:47
autor: arek
to zielone w ścieżkach nie ma żadnego znaczenia dla zbioru i jakości plonu gdyby tylko to było zielone to twój zabieg nie ma żadnego uzasadnienia
: środa 18 lip 2012, 15:12
autor: read
i takiej słomy nie można użyć pod produkcję podłoża do pieczarek
: środa 18 lip 2012, 17:49
autor: stan1069@o2.pl
maciek* pisze:w sciezkach zawsze jest cos zielonego a desykacja jest tak małym kosztem ze robimy to rutynowo
Lekarze też rutynowo badają i w prawie każdym badaniu obecność glifosatu w moczu ludzi
nie długo to koło jajek sobie będziecie smarować tym środkiem żeby nie rosło

: środa 18 lip 2012, 18:07
autor: maciek*
skoro mam glifosat w moczu to chyba zaczne sikac do beczek :p
teraz by sie trzeba zastanowic czy lepiej miec glifosat w moczu czy truc mykotoksynami ktore powstana gdy do silosu trafia te zielone ziarna !!!!
kazdy robi jak uważa i oczywiscie nikt wam nie mówi że macie stosowac glifosat. Cenie wasze opinie, bo to naturalne ze kazdy ma swoje zdanie i dobrze ze sie nim dzielicie
a jesli nie bedziemy traktowac rolnictwa jak fabryki to ciezko bedzie wypracowac przyzowite zyski . Wiem ze natura , srdowisko ITD ale Harcerzami nie jestesmy
: środa 18 lip 2012, 19:49
autor: hodowca78
zgadzam się w 100% , w takim roku jak ten u siebie też przeprowadzam desykację , planowałem 50% pól , ale chyba zrobię wszystko
koszty desykacji są śmieszne w porównaniu nawet ze stratami jakie robi kombajn , a o wiele lepiej i szybciej się wymłaca , 3-4l glifosatu tj. ok 45-50zł to jest 60kg zboża z hektara
: środa 18 lip 2012, 22:24
autor: andrzej-guzik
A przypadkiem na jęczmieniu który ma nieoplewione ziarna to glifosat nie trafi do konsumpcji, z tego co pamiętam ze studiów to glifosatem nie wolno desykować jęczmienia właśnie z powodu nieoplewionych ziaren.A co z kontrolą pasz przez powiatowego ??? przecież to wyjdzie w badaniu na obecność herbicydów. A mykotoksyny w przypadku ludzi to nie są szkodliwe bo nie jemy zbóż na surowo tylko po obróbce termicznej, a temperatura toksyny rozkłada.
: środa 18 lip 2012, 23:21
autor: maciek*
na etykiecie Glifosatów wyraznie jest napisane ze ziarno nadaje sie do spozycia po 14 dniach
: środa 18 lip 2012, 23:27
autor: stan1069@o2.pl
Trudno żeby napisali że się nie nadaje

trutka tez ponoć w małych ilościach jest nieszkodliwa
: czwartek 19 lip 2012, 07:27
autor: baraki
Według etykiety konsumować ziarno i słomę można po 14 dniach ale tej samej słomy nie można używać jako wyściółki lub kompostu w ogrodnictwie czy pieczarkarstwie bo uprawy szlak trafi. Czy to znaczy że glifosat jak sie dowie że ma trafić do żołądka to szybko wyparuje ze strachu w 14dni a jak na podśćiółkę to zostanie na dłużej? Wierzysz Maciek w takie cuda?
Glifosat wbrew temu co piszą na etyietach nie ulega biodegradacji tylko kumuluje sie w środowisku. Na polach z uprawami gmo roślin typu" raundup redy " stężenie glifosatu osiągnęło już taki poziom że można tam uprawiać juz tylko rośliny odporne na ten środek. Desykujcie tak dalej to może będziecie mieli okazje doświadczyć tego na własnych polach.
: czwartek 19 lip 2012, 11:53
autor: Don
wracając jeszcze do wymarznięć
po moich protestach ARIMR zmieniło decyzje ,przyznając mi rację ze doplata do oprocentowania kredytu na ziemie nie jest de minimis i przyznali pomoc.
: piątek 20 lip 2012, 05:20
autor: mietko75
: piątek 20 lip 2012, 21:56
autor: Blazej
Oj tak ze 2-3 dni słońca i zaczynam
: piątek 20 lip 2012, 22:12
autor: Bugsik
a co Ty mietek masz drewniane burty, że chcesz piankowac?

: piątek 20 lip 2012, 23:19
autor: brzydal
mietek zainwestował w nowoczesna technologie bo wcześniej pewnie plandeki podkładał
: piątek 20 lip 2012, 23:27
autor: mytotoksyna1
Wpierw mydłem wyszoruj te przyczepy, bo pianka może nie trzymaćć.
