Strona 88 z 1432

: środa 23 kwie 2008, 20:56
autor: Michal03011
DO mazowszanin

co to za cena 3.65


poSrednik pLaci 3.60 jak leci

: środa 23 kwie 2008, 20:56
autor: heniek
drodzy forumowicze każdy czeka na cene 5zł. a ja uwazam ze taka cena to znów odbije sie na naszej kieszeni ponieważ euro jest 3.40 i poki nie bedzie po 4 to kazda cena powyzej 4zł za kg tucznika w wadze zywej bedzie skutkować drastycznym wzrostem importu i bardzo szybko okaze sie ze znów bedziemy sprzedawac tuczniki po 3zł wiec nie ma sie co łudzic ze w maju czy czerwcu zarobimy bo we wrzesniu mozemy stracic a to ze przedstawiciele mówia ze cena bedzie 5zł.to tylko marchewka aby ludzie wstawiali a oni na tym skorzystaja pozdrawiam

: środa 23 kwie 2008, 21:35
autor: dani
mazowszanin jesteś w błędzie wszytkie towary przetworzone czyli pasze nawozy środki ochrony s koczą z 3% na 7% a ryczałt bedzie z 5% na 6%

: środa 23 kwie 2008, 21:37
autor: rychu
przepraszam czy sa tu jacys optymisci?

: środa 23 kwie 2008, 21:43
autor: dani
każdy kto prowadzi teraz chodowle przy tych cenach jest optymistą

: środa 23 kwie 2008, 21:56
autor: rychu
no bo moim zdaniem to nie bedzie juz tak zle. swin juz jest malo i szybko nie bedzie wiecej. ceny moga isc juz tylko w gore.

: środa 23 kwie 2008, 22:06
autor: WOJCIECH1236
zgadzam się z rychem.... ja tez uwazam, że teraz to tylko podwyżki są mozliwe, chociaz w Polsce wszystko jest możliwe....

: środa 23 kwie 2008, 22:08
autor: waldi
porażka pisze:
rychu pisze:podobno ceny maja isc do gory mocno niebawem juz
i na tym się to wszystko opiera wszyscy licza na to że BĘDĄ PO 5 ZŁ więc można dokładac przez 2 lata lub jechac po kosztach albo spasac zboże ,które można sprzedać po 900 bo może kiedyś będa drogie - czysty zysk a pan d i inni się śmieją z prostego chłopa - i słusznie !
Zamiast zapier.przy tucznikach weź się za co innego będziesz miał lepiej

: środa 23 kwie 2008, 22:15
autor: Zbyszek.
[quote="tawaso"]Zbyszek odpowieć jest prosta.Niemieckie zaklady miesne ograniczaja wlasne zyski żeby nie zniszczyc zaplecza surowcowego.W drugim polroczu 2008 przewiduja duzy wzrost sprzedazy do Polski przy znacznej poprawie koniunktory czytaj zyskow. Masz rację tawaso. W Niemczech między ZM. a rolnikami panuje symbioza a u nas pasożytnictwo, tam dopłata do 1ha to ok. 1000 euro , unas ok. 1000 zł. Tam się produkuje, u nas się doświadcza. :( Pan grzecki dobrze pisze- winny jest system. Pozdrawiam.

: środa 23 kwie 2008, 23:12
autor: Bobo
he euro taniej to i sobie zakłady swinek z zachodnu naciagna...łobuzy...

: czwartek 24 kwie 2008, 06:50
autor: michał 11
Świętokrzyskie świnek mało cena3.4 do 3.7 netto. Mają iść w górę podobno tylko nie wiadomo jak szybko

: czwartek 24 kwie 2008, 08:52
autor: WALDEK
3.70 plus vat swinek malo prosiaki ida jak ciepłe buleczki

: czwartek 24 kwie 2008, 09:31
autor: mateusz
Waldek skad jestes?? u nas 3.30,3.40 plus vat.

: czwartek 24 kwie 2008, 09:33
autor: WALDEK
centralna polska kiernozia a ty skąd ?

: czwartek 24 kwie 2008, 10:15
autor: mateusz
wschod woj. mazowieckiego. okolice biala podlaska..

: czwartek 24 kwie 2008, 12:50
autor: Michal03011
Panowie swinek jest malo i bedzie jeszcze mniej
tylko co z tego skoro cena nie ma
nawet jesli bedzie 4 zeta to przy cenie pasz jestesmy na minusie
z.m są tak pazerne że wolą ściągnąć chabaline niż dać nam zarobić
dziś EŁK płaci 4.40 bazowo
a lokalna ubojnia 3.80

Ceny

: czwartek 24 kwie 2008, 13:12
autor: Mazowszanin
Ma być ustawa,że pasze dalej do 2010 roku 3%. Oby tylko poslowie nie zaspali. Uniia się zgodziła.

:/

: czwartek 24 kwie 2008, 18:54
autor: jaqbn
Panowie chciałbym poruszyć jeszcze jeden problem.

bardzo z tego powodu będzie nie zadowolona moja koleżanka z ubojni (serdecznie ją pozdrawiam) ale ja przede wszystkim jestem hodowcą.

O co chodzi - przez przypadek nasze forum stało się skarbnicą wiedzy dla skupujących. Nie trzeba wchodzić na różne strony ani dzwonić - tylko przejrzeć naszą stronę !!! Zakłady bez żadnego ale dają teraz 4,90 za E i więcej ale wzorują się niestety też na naszej stronie i wpisują oczywiście posty też - my to łykamy i odbieramy jako normalne - niestety.

Jeszcze raz pozdrawiam koleżankę i przepraszam - mam nadzieję, że będziemy handlować dalej

: czwartek 24 kwie 2008, 19:05
autor: PO-pulista
dani pisze:mazowszanin jesteś w błędzie wszytkie towary przetworzone czyli pasze nawozy środki ochrony s koczą z 3% na 7% a ryczałt bedzie z 5% na 6%
Pasze pozostają na 3%. Na 7% przechodzą środki ochrony roślin,nawozy,usługi rolnicze.

: czwartek 24 kwie 2008, 19:58
autor: rychu
a niech se zaklady pisza posty kombinuja dalej, jeszcze troche i jak tak dalej bedzie to nie beda mieli co przerabiac. jezeli w najblizszym czasie swinie nie dojda do 4,50 to za pol roku nie bedzie ich w polsce nawet 10 mln.

: czwartek 24 kwie 2008, 20:15
autor: rychu
w naszym kraju jest potrzebna stabilizacja, az zeby to bylo mozliwe interesy musza byc prowadzone tak zeby obie strony mogly to przetrwac. a u nas wyzysk panuje. jak tak dalej bedzie to nie bedzie ani hodowcow ani skupujacych bo swietnie poukladany strategicznie zachod nas wykonczy, chociaz nie my sami sie wykonczymy a oni zajma pustke ktora powstala. nie zrozumcie mnie tylko zle bron boze nie namawiam teraz do sprzedawania tucznikow po niezbyt wygorowanych cenach, my musimy dostac wiecej teraz zeby pokryc straty i przetrwac

: czwartek 24 kwie 2008, 20:45
autor: Adrian
Witam jakie obecnie ceny otrzymójecie z klase E

: czwartek 24 kwie 2008, 21:21
autor: dani
dziś brał unas łukuw 5 zł w kl.E

: czwartek 24 kwie 2008, 21:22
autor: Mariusz1986
Panowie powiedzcie jak doprowadzić do tego żeby producent świń miał zagwarantowana cenę minimalna pokrywającą minimum koszty produkcji?
Myślicie ze jest to możliwie w naszym kochanym kraju?
Wiadomo braknie świń będzie cena a potem znowu nadprodukcja i dalej dokładka tak sie nie da...

: czwartek 24 kwie 2008, 21:29
autor: maciek*
nie jest to mozliwe bo mamay wolny rynek ( gospodarka rynkowa)

: czwartek 24 kwie 2008, 21:36
autor: WOJCIECH1236
ZM podszywają sie na forum... przejebane, to oni piszą te posty z niską ceną i potem wszyscy myslą że cena maleje i nie targują sie przy sprzedaży...

: czwartek 24 kwie 2008, 21:37
autor: Mariusz1986
A w niemczech nie ma wolnego rynku i ponizej kosztow nie produkuja?

: czwartek 24 kwie 2008, 21:42
autor: brzydal
rychu ma racje niedługo w polsce będzie poniżej 10 mln świń w mojej gminie już jest z 30 może 40 % tego co rok temu było :shock:

: czwartek 24 kwie 2008, 21:56
autor: rychu
zawsze jak gadalem ze trzeba sie targowac o cene to ktos mi wrzucal na tym forum, teraz wiem dlaczego.

Re: :/

: czwartek 24 kwie 2008, 22:06
autor: roki
jaqbn pisze:Panowie chciałbym poruszyć jeszcze jeden problem.

bardzo z tego powodu będzie nie zadowolona moja koleżanka z ubojni (serdecznie ją pozdrawiam) ale ja przede wszystkim jestem hodowcą.

O co chodzi - przez przypadek nasze forum stało się skarbnicą wiedzy dla skupujących. Nie trzeba wchodzić na różne strony ani dzwonić - tylko przejrzeć naszą stronę !!! Zakłady bez żadnego ale dają teraz 4,90 za E i więcej ale wzorują się niestety też na naszej stronie i wpisują oczywiście posty też - my to łykamy i odbieramy jako normalne - niestety.

Jeszcze raz pozdrawiam koleżankę i przepraszam - mam nadzieję, że będziemy handlować dalej


to juz wiem dlaczego tak długo czekam za na przelew z MATU.taka jest prawda my nie wiemy kto czyta nasze posty :cry:

: piątek 25 kwie 2008, 00:01
autor: Zbyszek.
I należy się z tym liczyć co nie znaczy że nie można wypowiadać swoich opini !

: piątek 25 kwie 2008, 08:13
autor: WALDEK
3.80 plus vat swin bardzo mało a waga 95 do 105

: piątek 25 kwie 2008, 08:43
autor: lukas1982
Uwaga na Łagrom, przeciągają z zapłatą nawet do dwóch m-cy szczególnie watowcom

: piątek 25 kwie 2008, 10:54
autor: Muchozolali
No przecierz to normalne że łagrom wali kite
i tak samo zm biernacki ci to sa niemozliw za wołonie nawet do 3 miechów
pozdrowienia

Ceny... a wydajność produkcji!

: piątek 25 kwie 2008, 11:32
autor: krzysztof_spec
Wiem, że od razu odezwie się rzesza hodowców, którzy napiszą, że nie mam racji, ale:

1) Cena za klasę E i duże, wyrównane partie towaru nie będą wyższe niż 5,00 - 5,20 zł.

2) W przeliczeniu na żywą to ok. 4,00 - 4,10 zł.

3) Mamy, czy się to niektórym podoba czy nie, wspólny rynek (w znaczeniu globalny). Rynek polski nie jest oderwany od reszty!

4) A wniosek z punktu 3 taki, że gdy tylko cena podskoczy powyżej tych
przykładowo 4 zł za żywą to wchodzi import...

5) Dlaczego? Z bardzo prostego powodu - Duńczykowi opłaca się hodować poniżej tej kwoty - polskiemu hodowcy (przeważnie) nie...

6) Dlaczego? Z równie prostego powodu: WYDAJNOŚĆ!!! Co robi polski hodowca (przeważnie) gdy cena jest niska - narzeka! A co robi hodowca Duński? Skupia się na zwiększeniu wyjdajności, ograniczenia kosztów (nie mylić z cięciem kosztów paszy, dodatków, profilaktyki - bo tak robi tylko głupiec!).

I TUTAJ JEST PROBLEM W POLSKIEJ HODOWLI!! JEDNO PROSTE PYTANIE KTÓRE DAJE DO MYŚLENIA:

Ile odstawiacie tuczników od jednej lochy w roku??

W Danii na fermach średnio jest to 27,8 - 28,2 świń w roku !!! (dane statystyczne z zeszłego roku)


RECEPTA NA PRZETRWANIE I ŻYCIA ZE ŚWIŃ:

1) Nowoczesna genetyka!
2) Wysoki status zdrowotny (stan budynków, higiena, stan środowiskowy)
3) Pełny program profilaktyczny (szczepienia, higiena, dezynfekcja, kwarantanna etc.)
4) Wyłącznie najlepsze żywienie:
a) lochy (odpowiednie pasza - 3-4 rodzaje wg. schematu żywienia, dodatki poprawiające plenność, ochraniające zarodki - na niektórych fermach stosuje się blisko 20 dodatków dla loch!)
b) prosiaki (najlepsze - czyt. najlepsza konwersja paszy, często 1,1 zużycia paszy do 1,0 kg przyrostu prosiaka, dopracowany skład, odpowiedni granulat, często pasza z osłoną leczniczą - wysokie parametry wymuszają osłonę)
c) tucz (pasza o wysokiej strawności, przygotowywana na bazie mieszanek paszowych uzupełniających (4-8% w mieszance pełnoporcjowej)
5) Wielkość stada podstawowego - na zachodzie to min. ok. 150 loch, często ok. 200 - 300 loch. Hodowca z 10-15 lochami nie jest w stanie z tego wyżyć w chwili obecnej - nadszedł czas specjalizacji hodowli).
6) Czynnik ludzki - bardzo ważny, jednak często zawodzący najbardziej - dlatego ograniczany do miniumum - a to równa się automatyzacja procesów na fermie.


REASUMUJĄC: MAKSYMALIZACJA WYDAJNOŚCI PRODUKCJI Z JEDNOCZESNYM OGRANICZANIEM KOSZTÓW PRZY ZACHOWANIU WYSOKIEJ JAKOŚCI PRODUKOWANEGO MIĘSA !!!

Kto tego nie rozumie - nie jest w stanie profesjonalnie zajmować się hodowlą i z tego żyć!

Tak uważam - to co ostatnio dzieje się na rynku jest tylko tego potwierdzeniem, RYNEK = dobry towar w niskiej cenie, a wtedy można mieć zbyt.

Tak często nienawidzone zakłady mięsne (Z.M.) też zapewne chciałby by zaopatrywać sie w surowiec u np. 10 dużych dostawców dostarczających towar o stałej, dobrej jakości - wtedy byłby w stanie płacić stosunkowo wysoką, stałą stawkę - STABILIZACJA RYNKU ZBYTU!!!

A by to osiągnąć to trzeba dobrego zarządzania, myślenia przyszłościowego i profesjonalizmu!

Dla mniejszych hodowców pozostaje tylko zjednoczenie, ale gdy słyszę, że ktoś działa w grupie, ale grupa jako całość nie potrafi wynegocjować lepszy warunków, każdy kupuje środki produkcyjne osobno (premiksy, koncentraty, pasze, dodatki, leki etc.), nie ma spójnej polityki sprzedaży to na cholerę ta grupa??

A grupa ma być to by:
- kupić taniej
- sprzedać drożej
Efekt: dodatkowa korzyść, czyt. efekt synergii

TYLE NA CHWILĘ OBECNĄ DO PRZEMYŚLENIA, bo czasami ręce opadają przy rozmowach z hodowcami, a sam nim jestem i dodatkowo próbuję pomagać innym przy współpracy z dostawcami środków i usług dla rolnictwa...

Czekam na KONSTRUKTYWNE uwagi...

: piątek 25 kwie 2008, 11:40
autor: ja
Czesc Waldek kim ty jestes ze z tymi cenami jestes tak na bierząco? kupujesz swinie czy co?

: piątek 25 kwie 2008, 11:50
autor: krims
*krzysztof_spec
Oczywiscie masz rację. Tylko zauważ, że duńczycy mają udziały w zakładah i czerpią z tego profity. U nas jak była prywatyzacja to dyrektorzy i prezesi firm (czytaj cwaniacy i złodzieje) wykupili zakłady za grosze.

Powiekszanie produkcji prowadzi do zaniezyszczenia środowiska. Nie wiem, czy wiesz, ale na zachodzie wiercą otwory i pompują gnojówkę w nie. Widziałem takie praktyki.

: piątek 25 kwie 2008, 13:36
autor: jelonek
A Ty Krzysztofie Spec myślisz że polski rolnik to jest daleko w tyle za duńskim tak jak napisałeś o liczbie prosiąt odsadzonych - zgoda tylko że takie wyniki osiąga kilka procent ferm w Danii i tak samo jest w Polsce są fermy 25-27 prosiąt a są też 15-17

p.s 2 Pewnie myślisz ze receptą na dużą ilosc prosiąt w roku od lochy jest tylko pasza od Twojego Doradcy - Czarodzieja z firmy którą reklamujesz

: piątek 25 kwie 2008, 16:01
autor: a1980
ja pisze:Czesc Waldek kim ty jestes ze z tymi cenami jestes tak na bierząco? kupujesz swinie czy co?
naganiacz "świń mało" a teraz to już "świń bardzo mało"
WALDKU narazie świnie są ,mało i bardzo mało to będzie na jesień

: piątek 25 kwie 2008, 16:08
autor: a1980
teraz mamy tuczniki z macior zaproszonych w sierpniu.
jeszcze z pół roku to będzie mało

: piątek 25 kwie 2008, 16:55
autor: rej
WITAM, dlaczego kazdy kto cos produkuje wystawia cene ktora gwarantuje mu zysk a my jak te niepowiem co zgadzamy sie na wszystko , a moze niech kazdy powie cene za ktora sprzeda a jak ktos nie da to niech sie wali POZDRAWIAM I NIE DAJMY SIE DYMAC

: piątek 25 kwie 2008, 17:28
autor: krims
Za pół roku pojawią się tuczniki z przełomu roku. Wtedy nastąpiła zwiększona ilość kryć, tak wynika z danych SHiUZ.

: piątek 25 kwie 2008, 20:44
autor: rychu
moim zdaniem tucznikow nie bedzie do listopada 2009 roku. jezeli zboze pojdzie po 700 w zniwa to hodowla sie nie rozwinie szybko. a powinno byc nawet drozsze bo zapasow na swiecie nie ma, na biopaliwa potrzeba sporo urodzaje szczegolne nie beda jak zapowiadaja, a do zniw to jeszcze jakies niepowodzenia pogodowe moga przyjsc i plony poleca. a swinie beda drogie czy euro bedziedrogie czy nie, bo jak towaru brak to sie placi kazde pieniadze, a zagranicznym towarem to juz nas straszyc nie musza, bo na zachodzie nikt glupi nie jest i wiedza ze jak u nas brakuje to zaplacimy kazde pieniadze za ich mieso

: piątek 25 kwie 2008, 20:45
autor: grysza03
krims pisze:Za pół roku pojawią się tuczniki z przełomu roku. Wtedy nastąpiła zwiększona ilość kryć, tak wynika z danych SHiUZ.
Możesz cos wiecej powiedziec ?? Tez słyszalem cos podonego ale bez potwierdzenia z konkretnych zrodel

: piątek 25 kwie 2008, 20:53
autor: lantier
Panowie chyba mi nie powiecie ze sie sugerujecie tym ze w "pacanowie dolnym " na spedzie było 8 tuczników i płacili po 3,5zł a w "chraplewie" było do oporu i biora tylko na zapisy 2 tygodnie ............co mnie to obchodzi?????????


5,05 E netto na gotowo -60sztuk

Re: Ceny... a wydajność produkcji!

: piątek 25 kwie 2008, 21:17
autor: andre
krzysztof_spec pisze:Wiem, że od razu odezwie się rzesza hodowców, którzy napiszą, że nie mam racji, ale:

1) Cena za klasę E i duże, wyrównane partie towaru nie będą wyższe niż 5,00 - 5,20 zł.

2) W przeliczeniu na żywą to ok. 4,00 - 4,10 zł.

3) Mamy, czy się to niektórym podoba czy nie, wspólny rynek (w znaczeniu globalny). Rynek polski nie jest oderwany od reszty!

4) A wniosek z punktu 3 taki, że gdy tylko cena podskoczy powyżej tych
przykładowo 4 zł za żywą to wchodzi import...

5) Dlaczego? Z bardzo prostego powodu - Duńczykowi opłaca się hodować poniżej tej kwoty - polskiemu hodowcy (przeważnie) nie...

6) Dlaczego? Z równie prostego powodu: WYDAJNOŚĆ!!! Co robi polski hodowca (przeważnie) gdy cena jest niska - narzeka! A co robi hodowca Duński? Skupia się na zwiększeniu wyjdajności, ograniczenia kosztów (nie mylić z cięciem kosztów paszy, dodatków, profilaktyki - bo tak robi tylko głupiec!).

I TUTAJ JEST PROBLEM W POLSKIEJ HODOWLI!! JEDNO PROSTE PYTANIE KTÓRE DAJE DO MYŚLENIA:

Ile odstawiacie tuczników od jednej lochy w roku??

W Danii na fermach średnio jest to 27,8 - 28,2 świń w roku !!! (dane statystyczne z zeszłego roku)


RECEPTA NA PRZETRWANIE I ŻYCIA ZE ŚWIŃ:

1) Nowoczesna genetyka!
2) Wysoki status zdrowotny (stan budynków, higiena, stan środowiskowy)
3) Pełny program profilaktyczny (szczepienia, higiena, dezynfekcja, kwarantanna etc.)
4) Wyłącznie najlepsze żywienie:
a) lochy (odpowiednie pasza - 3-4 rodzaje wg. schematu żywienia, dodatki poprawiające plenność, ochraniające zarodki - na niektórych fermach stosuje się blisko 20 dodatków dla loch!)
b) prosiaki (najlepsze - czyt. najlepsza konwersja paszy, często 1,1 zużycia paszy do 1,0 kg przyrostu prosiaka, dopracowany skład, odpowiedni granulat, często pasza z osłoną leczniczą - wysokie parametry wymuszają osłonę)
c) tucz (pasza o wysokiej strawności, przygotowywana na bazie mieszanek paszowych uzupełniających (4-8% w mieszance pełnoporcjowej)
5) Wielkość stada podstawowego - na zachodzie to min. ok. 150 loch, często ok. 200 - 300 loch. Hodowca z 10-15 lochami nie jest w stanie z tego wyżyć w chwili obecnej - nadszedł czas specjalizacji hodowli).
6) Czynnik ludzki - bardzo ważny, jednak często zawodzący najbardziej - dlatego ograniczany do miniumum - a to równa się automatyzacja procesów na fermie.


REASUMUJĄC: MAKSYMALIZACJA WYDAJNOŚCI PRODUKCJI Z JEDNOCZESNYM OGRANICZANIEM KOSZTÓW PRZY ZACHOWANIU WYSOKIEJ JAKOŚCI PRODUKOWANEGO MIĘSA !!!

Kto tego nie rozumie - nie jest w stanie profesjonalnie zajmować się hodowlą i z tego żyć!

Tak uważam - to co ostatnio dzieje się na rynku jest tylko tego potwierdzeniem, RYNEK = dobry towar w niskiej cenie, a wtedy można mieć zbyt.

Tak często nienawidzone zakłady mięsne (Z.M.) też zapewne chciałby by zaopatrywać sie w surowiec u np. 10 dużych dostawców dostarczających towar o stałej, dobrej jakości - wtedy byłby w stanie płacić stosunkowo wysoką, stałą stawkę - STABILIZACJA RYNKU ZBYTU!!!

A by to osiągnąć to trzeba dobrego zarządzania, myślenia przyszłościowego i profesjonalizmu!

Dla mniejszych hodowców pozostaje tylko zjednoczenie, ale gdy słyszę, że ktoś działa w grupie, ale grupa jako całość nie potrafi wynegocjować lepszy warunków, każdy kupuje środki produkcyjne osobno (premiksy, koncentraty, pasze, dodatki, leki etc.), nie ma spójnej polityki sprzedaży to na cholerę ta grupa??

A grupa ma być to by:
- kupić taniej
- sprzedać drożej
Efekt: dodatkowa korzyść, czyt. efekt synergii

TYLE NA CHWILĘ OBECNĄ DO PRZEMYŚLENIA, bo czasami ręce opadają przy rozmowach z hodowcami, a sam nim jestem i dodatkowo próbuję pomagać innym przy współpracy z dostawcami środków i usług dla rolnictwa...

Czekam na KONSTRUKTYWNE uwagi...
madrze piszesz kolego ale zycie tez swoimi prawami sie rzadzi ,otoz naleze do grupy .kupujemy razem nawozy sr.och.roslin etc. ale ceny sprzedazy juz sa zupelnie inne . grupa nasza nalezy do jednego z liczacych sie Z.M -snychi niestety liczy sie kto ma lepsze uklady i tak jednego dnia jeden czlonek sprzedaje np. po 4.6 za E a drugi po 4.9i co Ty na to .Teraz wiadomo ze maja rozna zaplate to powiedz mi jak to zrobic zeby obydwoje rowno prosperowali przy podobnych kosztach ale innych profitach ,wyprzedzajac Twoje mysli ze pierwszy ma lepszy towar to juz zaznaczam ze obydwoje maja nie nizsza srednia niz 57% bo miedzy innymi na tej bazie powstawala grupa zeby jej czlonkowie mogli zaoferowac dobry porownywalny jakosciowo towar

: piątek 25 kwie 2008, 22:25
autor: Zbyszek.
andre- to proste niech ci członkowie zaczną razem sprzedawać!

: piątek 25 kwie 2008, 22:27
autor: arek
andre mysle ze powinniscie zrobic rozliczenie srednie tygodniowe tzn wziasc cene z calego tygodnia dla grupy i kazdemy po rowno wyplacic znam taka grupe co tak robi i sa zadowoleni i nie ma pchania jak tanieja czy drozeja

: sobota 26 kwie 2008, 00:00
autor: nita
krzysztof_spec napisał:
zapomniałeś jeszcze podac receptę jak osiągnąć 1 kg
2kg paszy

: sobota 26 kwie 2008, 07:54
autor: WALDEK
3.60 plus vat 150 szt dzis