FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
Jak paliwo będzie po 10 zł to też nie kupią żeby zaorać ? Ciebie też czeka na przyszły sezon zakup nawozu nie za 5 tys a za 7 , no chyba że na 10 lat miałeś naskładane
tylko problem polega na tym ze za 5 saletry dziś nie kupisz bo jej poprostu nie ma . Miałem oferte zakupu 25% azotu za 4,7 tyś/t Pozatym jest taka susza ze nic nie przemieszcza tych nawozow do systemu korzeniowego , rzepak tworzy tylko jeden ped, głowny .
-
kup sobie saletry po 5000 , warchlaków po 600 i potem płacz że trzeba dokładać i blokuj drogi żeby dopłaty do nawozu bylivicia1223 pisze:Stasiu ludzie kupują i po 5 tys bo są rolnikami i mimo wszystko chcą coś zebrać i patrzeć na zboże które jest ładne a ci co nie kupują bo drogi to nie są rolnikami , niestety na samej łasce pańskiej nie urośnie poza tym nawet jak po 1000 zł był azot to duża część rolników sypała raz po 100 kg .

Wniosek taki że każdy od stycznia 2022 roku powinien zrezygnować z uprawy i hodowli z racji braku opłacalności , do tego zmierza dyskusja z tobą, większość i tak ma wyjebane na twój tok myślenia i ja od dziś , radzę zbierać kasę na usługę kombajnownia bo może tej dopłaty 500 zł do hektara zabraknąć , ale najwyżej na polu zostawisz jak nie będzie się kalkulować .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dziwne u nas saletry jest pod dostatkiem. Wczoraj kolega kupił mocznik po 5100
Jedno jest pewne,że w takich warunkach nawet najstarsi z tego forum nigdy nie funkcjonowali więc nie ma na tę sytuację mądrych. Ten sezon mimo takich cen nie będzie najgorszy chociażby dlatego że pasze robimy jeszcze z ,,tańszego" zboża, większość jeszcze kupiła nawozy w minionym roku ,o paliwie nie wspomnę.
Kod: Zaznacz cały
I tak co roku będziesz mówisz że z tańszego produkują?.Nawozy kupuje na bieżąco tzn. na kilka tyg. lub nawet dni jak w tym roku przed siewem tak jak większość a zboże się dokupi jak większość z nas i tak do żniw a po wakacjach mam nadzieje że zakończę tą przygodę.
-4
6 partii, 1 sprzedana
6 partii, 1 sprzedana
Brutal przeczytaj do końca to co napisałem, że ból się zacznie jak koszty nie spadną . Gdybym nie miał w silosach zeszłorocznego zboża które było taniej wyprodukowane to dziś raczej już bym był na etapie wywożenia ostatnich macior na skup. Choć i tak pewno to nastąpi, bo kupno gotowca czy tak drogich zbóż z przeznaczeniem na pasze nie biorę pod uwagę.
Tak się robi baranów...trzy notowania w górę po 0,25 by zrobić szał i obuć w warchlaka i zjazd w dół trzy miechy by z nadmiaru w łbach się nie poprzewracało.
Wedlug mnie to po to by w niemczech troche wyhamowac cene
w dół za bardzo nie ma z czego schodzić. Na ten moment zakup warchlaka i wyprodukowanie z tego tucznika to koszty w granicach 1000zł. 1000/125kg=8zł na zero na żywą. Czyli żeby chociaż zapłacić rachunki to powinno byc 9zł na żywą za 3 miesiące.
Czy tak będzie ? ktoś ryzykuje i wstawia przy tych cenach? dla mnie coraz bardziej śmierdzi wtopą.
rok temu nikt by nie uwierzył że mogą być takie ceny a przede wszystkim takie koszty
quo vadis świecie ?
Czy tak będzie ? ktoś ryzykuje i wstawia przy tych cenach? dla mnie coraz bardziej śmierdzi wtopą.
rok temu nikt by nie uwierzył że mogą być takie ceny a przede wszystkim takie koszty
quo vadis świecie ?
Jakie u was ceny za male ilosci, u mnie po 6.5 netto
-
8,65 zł Wbc czerwona. 180 szt
Male ilosci? Posrednik czy ubojnia?vicia1223 pisze:7 netto różowa
Mała znów na minusie. Myślicie że jutro duża gielda też minus czy stabilizacja?
-
Chciałem się podzielić z wami dobrą wiadomością.
DZIŚ POJECHAŁY OSTATNIE ŚWINIE.
koniec tego dobrego. Nie wiem nawet po ile załadowalem.
Teraz tylko zostanie posprzątać i wszystko umyć.
Będę z wami jeszcze tutaj.
miałeś cykl zamknięty?Gregory_Fox pisze:Chciałem się podzielić z wami dobrą wiadomością.
-
Miałem produkcję warchlaka dla lokalnych odbiorców. Ale od czerwca byłem w strefie i wszystkie tuczarnie stanęły. Byłem zmuszony zamknąć cykl.
To trochę smutne ale pokazuje jak bardzo dałeś się asf .
To pokazuje jak pod pretekstem zwalczania asf procedury niby zwalczające asf zwalczają producentów. vicia.
-
Ja myślę że poprostu przegrałem konkurencje.
Asf to jeden z powodów.
A powodów miałem 5.
I popatrzyłem realnie na to i podjęcie decyzji o kasacji zajęła mi dwa dni.
Asf to jeden z powodów.
A powodów miałem 5.
I popatrzyłem realnie na to i podjęcie decyzji o kasacji zajęła mi dwa dni.
u mnie jest podobnie ale mam czas[+60] Pięć loch zostaje Z SZESCDZIESIECIU sztuk
6,7 na pt mała ilość
-
co tu masz takiego smutnego ?????? i co pokazuje że 'dałeś ''się ASFvicia1223 pisze:To trochę smutne ale pokazuje jak bardzo dałeś się asf .
wyrażnie przecież pisze że cieszy się że ze świniami skończył i jako jeden z 5 powodów wskazuje na powód ASF
pozostałych powodów można się jedynie domysleć i wcale nie trzeba być jasnowidzem

Zgadza się , do ciebie po zapomogę pojadę żebyś pożyczył od matki i mi dał .
To że ktoś kupił John Deera to znaczy że przyczynił się do upadku ursusa ?
A czy kolega stanie na nogi to nie dla nas oceniać , jedno jest pewne że smrodu nie będzie czuć i ręce domyje
To że ktoś kupił John Deera to znaczy że przyczynił się do upadku ursusa ?
A czy kolega stanie na nogi to nie dla nas oceniać , jedno jest pewne że smrodu nie będzie czuć i ręce domyje
Zero Niemiec
Ale się narobiło... Miało stanieć, a tu 0.
Nie wiem czy wiecie ale kto ma świnie to ma super biznes. Przecież taki zarobek po 7 zł płacą. No kurde jak to usłyszałem od kilku osób to myślałem że z liścia im dam. Wszyscy patrzą ile się za szt dostanie A nikt o kosztach nie mówi i o tym ile czasu się dokladalo do biznesu. U Was też tak ludzie mówią? Pozdrawiam wytrwalych.
Właśnie dzisiaj miałem analogiczna sytuację.
Nie ma się co dziwić, bo skąd ludzie mają o tym wiedzieć? Przecież nie z TVP czy innych wolnych mediów. Tam tylko o dopłatach, dopłatach do nawozu, suszonym, wspieraniu sektora rolnego, wyrównaniu dochodu, zwrocie 900 tyś za modernizację itp. Nie rozglądać się, tylko uświadamiać, a czy uwierzą, to już inna history.
-
Ciekawe czy tyle razy powtórzą że *** z dopłat do nawozów jak pieli że będą...
a czemu mają o tym nie mówić, wytłumaczenie jest dobre, my chcieliśmy, ale bruksela zabroniła
,,My chcieliśmy ale euroosły z opozycji które mają pole a nie orają by nie dostali i zablokowali. Jak będzie do hektara to dostano wszyści,, I my.
-
W tam wariancie to dopłaty do nawozu nie były zgodne z ogólną koncepcją PIS i dlatego nie zostaną wprowadzone. Jak to żelazny elektorat PIS ma nie dostać dopłat tylko dlatego że nie kupuje nawozu. Co innego jakby ta dopłata dotyczyła tylko tych co nie zakupili nawozu na to środki by się znalazły od razu.Tak było teraz z marcową waloryzacją emerytur, rolnicy emeryci na KRUS-ie pomimo szumnych zapowiedzi dostali po 20 zł waloryzacji a pisowskie madki 4 plus 70 zł. Stanisław pochwal się ile tobie PIS dołożył bo ty tu pewnie jedyny na emeryturze w dodatku jeszcze wcześniejszej. Doszło do takiej patologi że szkoda nawet o tym pisać matka która 35 lat opłacała KRUS urodziła 8 dzieci dostała 20 zł waloryzacji a pisowskie madki 4 plus które w życiu nie zapłaciły żadnej składki ubezpieczeniowej 70 zł. Podobnie jest z tą obecną dopłatą do loch, czy tam prosiąt, nie jest ona do końca dopracowana, co rodzi różne patologie, ale wy pewnie o tym wiecie, więc nie będę się rozpisywał na ten temat.
Teraz wysłali wniosek podobno poprawnie napisany ,że z funduszu wojennego od 1 września koniecznie chcą wypłacać ,a wojna jest od 24 lutego pewnie tez wniosek padnie przez te niezgodne daty ,ale Wojciechowski zapewnia ,że nie 

I co z tych dopłat? Nasi uczciwi dystrybutorzy nawozow będą tylko mieli powód żeby podnieść znowu cenę . Tak to niestety się odbywa. Wszyscy uważają ze rolnicy muszą się z nimi dzielić każdym rodzajem wsparcia dotacji itd. Bezpośrednio do rolnika trafiają grosze...
Jak dla mnie to rolnicy nie powinni dostawać żadnych dopłat wyrównań utraconych dochodów itd itp.
Niech takie wsparcie dadzą zakladom a nam tylko dadzą normalna cene. Niech zaklady lataja po instytucjach z wnioskami poprawkami dlaczego rolnik tylko ma to robić i wszyscy z nas debili robią a na koniec powiedza no ile wam nadawalismy wszelakich doplat my o was dbamy !!!
Kur..a dbają niech nas tylko nie okradają a żadne dopłaty sraty nie będą nikomu potrzebne !
Zajeb.ć 30% po wilkich przejsciach oddadza 10 % i rolnik 20% w plecy ALE DALI !!!!
Niech takie wsparcie dadzą zakladom a nam tylko dadzą normalna cene. Niech zaklady lataja po instytucjach z wnioskami poprawkami dlaczego rolnik tylko ma to robić i wszyscy z nas debili robią a na koniec powiedza no ile wam nadawalismy wszelakich doplat my o was dbamy !!!
Kur..a dbają niech nas tylko nie okradają a żadne dopłaty sraty nie będą nikomu potrzebne !
Zajeb.ć 30% po wilkich przejsciach oddadza 10 % i rolnik 20% w plecy ALE DALI !!!!
Mial ktoś kontrolę odnośnie prosiąt bo ja w wczoraj wniosek złożyłem a jutro kontrola. Jak to będą liczyć wszystko czy tylko lochy.
Do kiedy ten wniosek należy złożyć?
-
Pio a lochy miałeś zarejestrowane i oznakowane niebieskim kolczykiem???
W TAKIM TĘPIE TO NIE DZIAŁAJĄ
Wjeżdżają na kontrole z bioasekuracji oczywiście przeliczony stan zgodnie z irz jest w pakiecie.

Wjeżdżają na kontrole z bioasekuracji oczywiście przeliczony stan zgodnie z irz jest w pakiecie.
Właśnie ze działają kontrola na zlecenie agencji w wzwiazku z złożonym wnioskiem na prosieta tak mi powiedział inspektor z weterynari.
Nie ma się co bać. Znakowania pilnować. I to rygorystycznie, żeby nie trafił się bez kolczyka.
Urodzenia zgłoszone do 15 kwietnia
A wniosek do konca kwietnia trzeba zlozyc
A wniosek do konca kwietnia trzeba zlozyc
Zapomnialem dodać że prosieta muszą być urodzone do konca marca
lochy nie muszą być specjalnie znakowane, czy też wpisane do bazy IRZ jako lochy, to jest wymagane tylko przy dobrostanie