FORUM
Uprawa zboz
Dla mnie najbardziej wiarygodna pogoda to meteo,
na Twojej pogodzie niby 16dni do przodu ale wczoraj prognozowali lekkie przymrozki a pózniej juz tylko ciepło a dzis zmienili i w połowie marca przewidują -10C.
Sprawdzi się czy nie , ale w ubiegłym roku przyszły kilkustopniowe przymrozki i wykosiły plantacje które rokowały a które wczesnie pobudziłem do wzrostu azotem
na Twojej pogodzie niby 16dni do przodu ale wczoraj prognozowali lekkie przymrozki a pózniej juz tylko ciepło a dzis zmienili i w połowie marca przewidują -10C.
Sprawdzi się czy nie , ale w ubiegłym roku przyszły kilkustopniowe przymrozki i wykosiły plantacje które rokowały a które wczesnie pobudziłem do wzrostu azotem
- zzetor11441
ja na razie tylko butem po ścieżkach ale tak jak mówisz twardo - oczywiście poza super bagienkamimaciek* pisze:dzisiaj wysiane na rzepak korn kali i saletrosan , czesc pszenicy tez obsiana korn kali jest zaskakujaco sucho i twardo , spokojnie sie przejechalo przez najwieksze dołki a mrozu nie bylo
ciekawe jaka będzie wiosna
-
-
ja mieszkam w północnej części mazowieckiego i siałem juz nie raz w pierwszej dekadzie marca jeczmień, owies, mieszankę jęczmienia z peluchą po siewie czasem przyszedł mróz i śnieg i znowu odwilż i jeszcze raz mróz i w rezóltacie to zboże najwcześniej zasiane zawsze było najlepsze tak że nie ma co sie zastanawiać jak tylko warunki na polu pozwalają to siać 

- Muchozolali
Tylko zapomniałeś dodać pio, że to przysłowie dotyczy owsa.
A ten rolnik co tak późno siał, to i z nawożenie tak się spieszył. Coś sypnął, albo i nie. Jak dbasz, tak masz. Szczególnie dobrze to widać na słabych ziemiach. Na mocniejszych, wilgotnych musisz poczekać z siewem do obeschnięcia. A to ma miejsce, zależnie od roku i kawałka, w pierwszej dekadzie a czasami i pod koniec kwietnia.
A ten rolnik co tak późno siał, to i z nawożenie tak się spieszył. Coś sypnął, albo i nie. Jak dbasz, tak masz. Szczególnie dobrze to widać na słabych ziemiach. Na mocniejszych, wilgotnych musisz poczekać z siewem do obeschnięcia. A to ma miejsce, zależnie od roku i kawałka, w pierwszej dekadzie a czasami i pod koniec kwietnia.
-
Zboże jare tak jak i ozime przechodzi proces jarowizacji tylko w wyższych temperaturach
pszenica i owies wymagają do tego procesu więcej czasu i niższej temperatury
jęczmieniowi też to nie zaszkodzi ale za to lubi cieplejszą ziemie podczas wschodów i ziemie dobrze doprawioną a nie zapaćkaną
proces jarowizacji ma krótszy i we wyższych temperaturach
wnoioek z tego taki że jak ziemia sucha do uprawy to można siać wcześniej ale bez przesady
on i tak powschodzi kiedy będzie uważal że na to czas
a jak się pomyli to umarznie póżniej się opuści i ok
póżny siew jest rezykowny , bo wysoka temperatura wysusza ziemi szybciej i przy skapych opadach może powschodzić po żniwach
pszenica i owies wymagają do tego procesu więcej czasu i niższej temperatury
jęczmieniowi też to nie zaszkodzi ale za to lubi cieplejszą ziemie podczas wschodów i ziemie dobrze doprawioną a nie zapaćkaną

wnoioek z tego taki że jak ziemia sucha do uprawy to można siać wcześniej ale bez przesady

póżny siew jest rezykowny , bo wysoka temperatura wysusza ziemi szybciej i przy skapych opadach może powschodzić po żniwach