FORUM
Ceny Trzody
-
Re: CENY TRZODY
świat żywi świnie pomyjami / odpadami /tym co z morza odcedzi z innym klimatem itd to i może zarabia
inny klimat = mniej ogrzewania / mokrzejsze ziarno podczas zbioru = kiszonki suszyć nie trzeba , wkoło woda to wiadomo cos ułowi białka do paszy itd.
a polaczek chce pszenicą konsumpcyjną karmić albo gotowcemi śrutą sojową po 3 000 z hakiem i zarobić na świniach
w klimatyzowanej chlewni latem i z centralnym ogrzewaniem zimą w chlewni na kredyt niektórym się może udaje albo wydaje
że się da konkurować z tymi co mają taniej
inny klimat = mniej ogrzewania / mokrzejsze ziarno podczas zbioru = kiszonki suszyć nie trzeba , wkoło woda to wiadomo cos ułowi białka do paszy itd.
a polaczek chce pszenicą konsumpcyjną karmić albo gotowcemi śrutą sojową po 3 000 z hakiem i zarobić na świniach

O kolego byś się zdziwił ile firm osób zyje z polskiego warchlaka ten który to doglada to mu się tylko wydaje że z nich zyje
A tak z ciekawości podpiszmy listę obecności ilu nas tu jeszcze zaglada
A tak z ciekawości podpiszmy listę obecności ilu nas tu jeszcze zaglada
Będę pierwszym
Arek
Arek
-
6 - tak z przyzwyczajenia ...
7 ale wolę czytać o cenach niż o przemysleniach
8 dziś właśnie mnie pomalowali na czerwono
Lidl: Od teraz towar "5xD" jest dostępny w całym kraju we wszystkich oddziałach
Dyskont Lidl przestawił łańcuch dostaw prawie całego asortymentu wędlin i świeżego mięsa na „5xD” – wieprzowinę, wołowinę i drób.
15.06.2012
Od teraz Lidl chce oferować towary 5xD we wszystkich 3200 oddziałach. (Źródło obrazu: Heil)
Czarna grupa oferuje teraz „towary 5xD” na całym świecie dla świeżej wieprzowiny i wędlin. Firma Kaufland już w zeszłym tygodniu ogłosiła , że od tej pory będzie kupować tylko świeżą wieprzowinę z hodowli typu 2 oraz wszystkie wyroby mięsne i wędliniarskie własnej marki K-Wertschatze (typ chowu 3) z Niemiec.
Teraz dyskont Lidl również idzie w jego ślady i wyjaśnia w komunikacie prasowym, że będzie teraz oferował kiełbasy oraz świeże mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe we wszystkich 3200 oddziałach pod własną marką „Metzgerfrisch”, gdzie poród, chów, tucz, ubój a przetwarzanie odbywa się w Niemczech. Według firmy, czyni to z niej pioniera w branży.
Spełnij pragnienie lokalnych produktów
Dzięki temu Lidl chce wzmocnić marketing niemieckich produktów i zaspokoić zapotrzebowanie klientów na produkty lokalne. Jednocześnie dyskont postrzega przejście na całkowicie krajową produkcję jako ważny warunek wsparcia niemieckiego rolnictwa w przejściu na większy dobrostan zwierząt.
„W ciągu ostatnich kilku miesięcy intensywnie współpracowaliśmy z naszymi partnerami, aby przekształcić wszystkie części łańcucha dostaw dla prawie wszystkich świeżych produktów mięsnych i wędliniarskich pod naszą własną marką „Metzgerfrisch” na produkty pochodzenia niemieckiego. W rezultacie jesteśmy pierwszym niemieckim sprzedawcą, który wdrożył ogólnokrajową ofertę „5xD” – mówi Christoph Graf, kierownik ds. zakupów w Lidl w Niemczech.
Dyskont Lidl przestawił łańcuch dostaw prawie całego asortymentu wędlin i świeżego mięsa na „5xD” – wieprzowinę, wołowinę i drób.
15.06.2012
Od teraz Lidl chce oferować towary 5xD we wszystkich 3200 oddziałach. (Źródło obrazu: Heil)
Czarna grupa oferuje teraz „towary 5xD” na całym świecie dla świeżej wieprzowiny i wędlin. Firma Kaufland już w zeszłym tygodniu ogłosiła , że od tej pory będzie kupować tylko świeżą wieprzowinę z hodowli typu 2 oraz wszystkie wyroby mięsne i wędliniarskie własnej marki K-Wertschatze (typ chowu 3) z Niemiec.
Teraz dyskont Lidl również idzie w jego ślady i wyjaśnia w komunikacie prasowym, że będzie teraz oferował kiełbasy oraz świeże mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe we wszystkich 3200 oddziałach pod własną marką „Metzgerfrisch”, gdzie poród, chów, tucz, ubój a przetwarzanie odbywa się w Niemczech. Według firmy, czyni to z niej pioniera w branży.
Spełnij pragnienie lokalnych produktów
Dzięki temu Lidl chce wzmocnić marketing niemieckich produktów i zaspokoić zapotrzebowanie klientów na produkty lokalne. Jednocześnie dyskont postrzega przejście na całkowicie krajową produkcję jako ważny warunek wsparcia niemieckiego rolnictwa w przejściu na większy dobrostan zwierząt.
„W ciągu ostatnich kilku miesięcy intensywnie współpracowaliśmy z naszymi partnerami, aby przekształcić wszystkie części łańcucha dostaw dla prawie wszystkich świeżych produktów mięsnych i wędliniarskich pod naszą własną marką „Metzgerfrisch” na produkty pochodzenia niemieckiego. W rezultacie jesteśmy pierwszym niemieckim sprzedawcą, który wdrożył ogólnokrajową ofertę „5xD” – mówi Christoph Graf, kierownik ds. zakupów w Lidl w Niemczech.
12 - bawie się i ja
, ale giełda niemiecka nie + 12niestety tylko 0, choć przedział cenowy jeszcze szerszy niż ostatnio ( od 1,8 do 1,85) i z tygodnia na tydzien coraz mniej świń i mniejsza masa ubojowa. W ciągu miesiąca ilość świń spadła o 11%
, ale giełda niemiecka nie + 12niestety tylko 0, choć przedział cenowy jeszcze szerszy niż ostatnio ( od 1,8 do 1,85) i z tygodnia na tydzien coraz mniej świń i mniejsza masa ubojowa. W ciągu miesiąca ilość świń spadła o 11%
Ostatnio zmieniony środa 15 cze 2022, 14:25 przez Ulan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
9 jestem i ja, choć już rzadziej.
-
A duża niemiecka stoi w miejscu.
Panowie za tydzien plus 50gr. Jesteście na to gotowi ?
benzyna czy diesel ?

póki co to tucznik jeszcze nie zaczął drożeć, a warchlaka już podnieśli z 3 razy

póki co to tucznik jeszcze nie zaczął drożeć, a warchlaka już podnieśli z 3 razy
Takie prawo rynku jest zapotrzebowanie to i cena w góre
licznik się rozjechał. Biorę nr 13 

14. Nowe plusy. Tym razem 80 https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... czerwca-br
15 i pozdrawiam.
17 pozdrawiam wytrwałych
18 cykl zamknięty zwiniety zaglądam tu z przyzwyczajenia i w celu utwierdzenia sie jeszcze bardziej ze dobrze zrobiłem. Chociaż mam mieszane uczucia bo czegoś mi brakuje.
19 jestem
-
20 cykl zamknięty puki co daję radę
22 ale ostatnie 2 tyg i gaszę światło definitywnie
Cykl zamknięty 70 loch
Cykl zamknięty 70 loch
-
-
24.
Bez świń od 5 kwietnia A czuje jakbym już rok ich nie miał.
Zaglądam żeby nie wypaść z tematu i sprawdzać czy podjąłem dobrą decyzję
Bez świń od 5 kwietnia A czuje jakbym już rok ich nie miał.
Zaglądam żeby nie wypaść z tematu i sprawdzać czy podjąłem dobrą decyzję
-
Współczuję. Ja rok temu w czerwcu byłem wrzucony do strefy. Masz lochy?zzoorroo pisze:8 dziś właśnie mnie pomalowali na czerwono
Jestem codziennie...i nadal cykl zamknięty
Gregory_Fox pisze:Współczuję. Ja rok temu w czerwcu byłem wrzucony do strefy. Masz lochy?zzoorroo pisze:8 dziś właśnie mnie pomalowali na czerwono
Tak cykl zamknięty i jaką tu podjąć decyzję bo ta zabawa za długo trwa
25
Cykl zamknięty ale uszczuplam stado do minimum
Cykl zamknięty ale uszczuplam stado do minimum
]26. Cykl zamknięty,stały poziom a coraz mniej pieniędzy niestety. Za prosięta jeszcze nie dostałem tego co składałem drugi raz.
-
ja tutaj często zagladam pomimo że zapach i kesz ze świń jest mi obcy od chyba dekady
kibicuje tym którzy do tej pory nie zmądrzeli oraz tym którym unijne srebrniki odbierają wolność , na dodatek mam kuzyna który siedzi do dzisiaj w branży i kwiczy jak pozostali
jak sprzedawałem ostatnią maciore to mi wróżyli że będe chodził po wsi na chleb pożyczać
przyznam szczerze że miałem obawy czy podołam finansowo na tej małopolskiej gospodarce której areał jest taki że trzeba rewers kilka razy przełożyć żeby na uwrociu zawrócić
bez produkcji zwierzęcej
jak już tych świń nie miałem , jakoś tak z tego co pamiętam zboże było drogie , oczka mi się otworzyły
przyczepka na skup ziarenek [ tak pod którą wiadomo się leżało ] kasa jest bo się po koncentraty nie jeżdzi dopłaty / zaliczki i na chlebuś BOGU dzieki do dzisiaj
wstrząsnęło mną wyznanie kolegi ANDRE który czasami mnie bronił / popierał iż JEGO zamiłowanie do świń jest tak mocne że zdecydował się wsiąśc za kierownice TIRA żeby rozładować negatywne emocje związane ze świniami
niby pisze że trochę względy finansowe w co nie wierze
jedno tylko wiem że wraz z wiekiem jakakolwiek zmiana na gospodarstwie kojarzona jest z bezsilnością farmera i wiiększość brnie w tym bagnie , bo się tego boi

kibicuje tym którzy do tej pory nie zmądrzeli oraz tym którym unijne srebrniki odbierają wolność , na dodatek mam kuzyna który siedzi do dzisiaj w branży i kwiczy jak pozostali
jak sprzedawałem ostatnią maciore to mi wróżyli że będe chodził po wsi na chleb pożyczać

jak już tych świń nie miałem , jakoś tak z tego co pamiętam zboże było drogie , oczka mi się otworzyły

przyczepka na skup ziarenek [ tak pod którą wiadomo się leżało ] kasa jest bo się po koncentraty nie jeżdzi dopłaty / zaliczki i na chlebuś BOGU dzieki do dzisiaj

wstrząsnęło mną wyznanie kolegi ANDRE który czasami mnie bronił / popierał iż JEGO zamiłowanie do świń jest tak mocne że zdecydował się wsiąśc za kierownice TIRA żeby rozładować negatywne emocje związane ze świniami

jedno tylko wiem że wraz z wiekiem jakakolwiek zmiana na gospodarstwie kojarzona jest z bezsilnością farmera i wiiększość brnie w tym bagnie , bo się tego boi
cykl zamknięty 27
-
od 2008 bez smrodu , 28
29
Bardzo często tu zaglądam od 14-tu lat.
Cykl zamknięty. Pogłowie od 10-ciu lat bez zmian.
Podpisana umowa z ARiMR na budowę tuczarni. Czas na zrealizowanie inwestycji do połowy 2024 roku. Przy obecnych kosztach budowy nie zrealizuję inwestycji. Poczekam rok i zobaczymy co będzie się działo na rynku budowlanym.
Bardzo często tu zaglądam od 14-tu lat.
Cykl zamknięty. Pogłowie od 10-ciu lat bez zmian.
Podpisana umowa z ARiMR na budowę tuczarni. Czas na zrealizowanie inwestycji do połowy 2024 roku. Przy obecnych kosztach budowy nie zrealizuję inwestycji. Poczekam rok i zobaczymy co będzie się działo na rynku budowlanym.
Ta nowa doplata do sztuki,tylko cykl zamknięty czy producent warchlaka też się załapie?
Z tego co wiem to chodzi o posiadaczy loch, czyli urodzone prosięta.Chinczyk pisze:Ta nowa doplata do sztuki,tylko cykl zamknięty czy producent warchlaka też się załapie?
Ja w zamkniętym, stan pogłowia jak przed laty, tylko długu w h...j
Mnie tam 6 sztuk zostało ,tukan zlikwiduj świnie wyjdziesz na prostą 

Większość na tym forum biadoli a u mnie wszyscy jadą na maksa i o likwidacji nie myślą wręcz odwrotnie
-
może nie czytają i nie wiedzą że tak źle 

-
Bo pewnie pod kontraktem wszyscy u chińczyka a tam kasa leje się strumieniem szerokim to tylko budować...