FORUM
Ceny Trzody
Re: CENY TRZODY
ZMW -młodzieżówka ZSL a ZMP to młodzieżówka PZPR i czym tu się chwalić.nemezis pisze:Stanisław -co do tej twojej kariery w zmw https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/ZSMW;4010537.html Tak więc już wtedy chyba nie za bardzo byłeś zorientowany że należałeś do ideologii która budowała pegeery a zwalczała własność prywatną [ rolników indywidualnych] tylko nie do końca dociera do ciebie w jaki sposób co sprytniejsi się uwłaszczyli po 89.Stanislaw pisze:nemezis pamietam jak dyrektor PGRu mowil [ lata siedemdziesiate ]do mojego ojca poco sie meczycie przeciez i tak te wasze gospodarstwa przejmiemy . Dzisiaj stary komuch przejal sam dwa folwarki PGRowskie [320ha] . Nieposiadal nic oprocz domu a dzis sie nikt go nie zapyta jak to zrobil . Ja pamietam ze szczegolami .Gdybysmy tylko wybrali wladze dobra dla naszego kraju to wielu mozemy przypomniec ich bezecenstwa .Tak ze nie mów ze coś jest niemożebne .NADZIEJA NADZIEJA NADZIEJA i madre wybory . Niemówcie ze niema na kogo glosowac bo napewno powstanie cos nowego a widze ze samemu trzeba do tego przystapic .Moja historia polityczna to ZMW i Samoobrona ,czynny udzial . Pelnilem nawet jakies funkcje [za darmo ] . Teraz rowniez to zrobie poniewaz widze jaskołkę na wiosne , WIOSNE DLA POLSKI .Zgadniecie kogo?
W Polsce Ludowej było tak kto ze wsi pochodzenie chłopskie a z miasta pochodzenie robotnicze i jeszcze była intyligęcja pracująca miast i wsi
w latach 70 i 80 tylko na wsi zmw ktore z zsl mialo tyle wspolnego co PSL z PISem . Solidarnosc to co najwyzej w duzych miastach i nie bylo innej opcji a my cos na tej wsi robilismy . Przewaznie zabawy i wyjazdy na targi ,do ODRow .Samoobrona to juz bardziej powazna forma polityczna ale jak zwykle tylkoZMW zachaczyliscie a moglbym byc nawet w PZPR i nie zmieniloby to mojego charakteru .Takie imprezy organizowalismy chociaz nie mamy z nich nagran .https://www.youtube.com/watch?v=0lWD6uUMDew .Pawlowo Zonskie lata 85-90 .KTOS PAMIETA że organizowalo to ZMW , gdybysmy nie mieli wlasnej organizacji nikt nie pozwolilby nam tego zorganizowac .
A Solidarności RI to nie było waszej gminie?Stanislaw pisze:w latach 70 i 80 tylko na wsi zmw ktore z zsl mialo tyle wspolnego co PSL z PISem . Solidarnosc to co najwyzej w duzych miastach i nie bylo innej opcji a my cos na tej wsi robilismy . Przewaznie zabawy i wyjazdy na targi ,do ODRow .Samoobrona to juz bardziej powazna forma polityczna ale jak zwykle tylkoZMW zachaczyliscie a moglbym byc nawet w PZPR i nie zmieniloby to mojego charakteru .Takie imprezy organizowalismy chociaz nie mamy z nich nagran .https://www.youtube.com/watch?v=0lWD6uUMDew .Pawlowo Zonskie lata 85-90 .KTOS PAMIETA że organizowalo to ZMW , gdybysmy nie mieli wlasnej organizacji nikt nie pozwolilby nam tego zorganizowac .
Kto ze wsi a nie miał nic wspólnego z ziemią też pochodzenie robotnicze - h....j wie jak klasyfikowali pracowników pgr-ówSA pisze:W Polsce Ludowej było tak kto ze wsi pochodzenie chłopskie a z miasta pochodzenie robotnicze i jeszcze była intyligęcja pracująca miast i wsi
Ostatnio zmieniony niedziela 24 sty 2021, 14:42 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
PSL- PIS -TA SAMA LEWACKA IDEOLOGIA Z TYM ŻE DLA KAŻDEGO INACZEJ TO WWYGLĄDA nie wiadomo które bardziej na lewo od lewego. Solidarność 70 =była rozgromiona a w jej miejsce podstawiono i chyba zarejestrowano sprytnie solidarność 80 gdzie już agent agenta agentem poganiał z kreowanym bolkiem na czele. Ludzie do dziś nie mogą się w tym połapać. Magdalenka .............https://www.youtube.com/watch?v=pqmiV2gOLkA. i słynne ,,my naszych na waszych nie napuścimy" obowiązuje do dziś.Stanislaw pisze:w latach 70 i 80 tylko na wsi zmw ktore z zsl mialo tyle wspolnego co PSL z PISem . Solidarnosc to co najwyzej w duzych miastach i nie bylo innej opcji a my cos na tej wsi robilismy . Przewaznie zabawy i wyjazdy na targi ,do ODRow .Samoobrona to juz bardziej powazna forma polityczna ale jak zwykle tylkoZMW zachaczyliscie a moglbym byc nawet w PZPR i nie zmieniloby to mojego charakteru .Takie imprezy organizowalismy chociaz nie mamy z nich nagran .https://www.youtube.com/watch?v=0lWD6uUMDew .Pawlowo Zonskie lata 85-90 .KTOS PAMIETA że organizowalo to ZMW , gdybysmy nie mieli wlasnej organizacji nikt nie pozwolilby nam tego zorganizowac .
bardzo dobrze ze zauwazacie ta "bande czworga " z Magdalenki .Pamietam taki epizod z 1986 , zaczynala sie impreza [zabawa taneczna ]w Pawlowie lato godz 19 siedzimy przed sala i szosa przejezdza autokar obklejony napisami "solidarnosc ". Kolega mowi"znowu ci wichrzyciele oplacani przez zachod podnosza glowy . wtedy bylem zaskoczony jego slowami , mialem nadzieje ze bedzie lepiej .Dzis z perspektywy czasu wolalbym aby Polska pozostala pod wladza PZPR .Przemysl do dzis to chyba przeroslby niemiecki poniewaz zmarnowalismy czterdziesci lat niszczac to co wybudowali nasi dziadkowie i rodzice a postep technologiczny u nas nic nowego nie stworzyl . Gdzie sa dziś Chiny a w latach osiemdziesiatych patrzylismy na nich z lekka wyzszoscia .Czy mniej pracujemy niz nasi rodzice , napewno nie tylko jestesmy bardziej okradani .Argument nr 1 https://www.youtube.com/watch?v=xhS84MeM5gc
Stanisław, czy błędne przekonanie moje, że gdybyś należał do pzpr i był dyrektorem pegieeru, to przy możliwościach jakie początek lat 90 tych dawał, przejąłbyś go bez żadnych skrupułów?
-
PSL i PIS to tacy sami złodzieje przejęli za grosze zakłady mięsne które dla zwykłych rolników nie był do zakupu tz układy a teraz mamy co mamy a propaganda jak była 40 lat temu to tak została. A dotyczącej ceny tucznika tucznik jest w takiej samej cenie lub tańszy od kurczaka porażka 

bezbarwny jak ktos jest zlodzijaszkiem to gdy dorosnie bedzie zlodziejem a jak ma sumiene to po co mu brac tak wielki grzech .Widzialem to od samego poczatku i wierz mi niepotrafilbym . Zbyt wielka krzywda aby ja kiedykolwiek wyrownac .Tak jak Ty moze mowic tylko ateista lub starszy brat w wierze ktory robi biznes .Ten o ktorym pisalem wlasnie jest tego pochodzenia , wykonczyl wspolnika aby sie dorobic na tym majatku .Daj spokoj z takim przejmowaniem !!!!!!! . Krzywda i tyle .
-
Idiot
łatwo ci przyszlo rzucić kamieniem ?Medrcu .
Marcin to dobrze że ktoś te zakłady przejął bo masz komu sprzedać. Ja osobiście znam tylko ZM takie co powstały od podstaw i właściciele dorabiały się sami całymi rodzinami i jestem im wdzięczny że są i kupują od nas.
-
BRUTAL pisze:Marcin to dobrze że ktoś te zakłady przejął bo masz komu sprzedać. Ja osobiście znam tylko ZM takie co powstały od podstaw i właściciele dorabiały się sami całymi rodzinami i jestem im wdzięczny że są i kupują od nas.
Zamiast sprzedaży zakładów mięsnych np sokołów , Łuków itp. powinny pozostać w udziałach rolników z nadzorem skarbu państwa a nie sprzedane dla duńczyków i innym osobom za śmieszne pieniądze wtedy nie było by problemu zbytem nie Niemiec by dyktował cenę nie było by problemu z sprzedaż świń w strefach a kto sam postawił zakład mięsny to inna sprawa.
- mytotoksyna1
Chłopy !
..te wszystkie zmiany za daleko poszły , bo Polska to miał być kraj radosny !?
..te wszystkie zmiany za daleko poszły , bo Polska to miał być kraj radosny !?

Słynne ZM w Krotoszynie ,zostały przejęte przez ówczesną warszawkę z premier suchocką i bieleckim na czele. Dziś nawet cegły po tej firmie nie znajdziecie. Tak to Solidarność walczyła o swoje
A ci co naprawdę stali na barykadach dalej biedę klepią

- mytotoksyna1
Solidarność z Wałęsą na czele to było rozwiązanie dobre tylko potem i aż do teraz zaczeliśta rozdzielać kołdre .

Cisza jak w grobowcu...
Cisza.... jak nie wykończy nas korona to zrobi to Asf. Co tu pisać. Chyba jedynie kolega Tukano patrzy na wszystko przez różowe okulary jak kawaler przed ślubem. Gostki kupują warchlaka i na co liczą?
Przemyślenia to nie pewność. Sam siebie podnoszę na duchu, bo tylko to mi pozostało. Jak mam doła to dzwonię do kolegi, który ma około 100 loch. Nawzajem się wspieramy. Co więcej można zrobić? Staram się po prostu przetrwać ale robi się to coraz trudniejsze.rom19 pisze:Cisza.... jak nie wykończy nas korona to zrobi to Asf. Co tu pisać. Chyba jedynie kolega Tukano patrzy na wszystko przez różowe okulary jak kawaler przed ślubem. Gostki kupują warchlaka i na co liczą?
W 2018 jesienią też była totalna beznadzieja i analizy dawały nadzieję. Wtedy się sprawdziło. Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie.
-
romek czego ty nie rozumiesz jeden warchlaka produkuje drugi kupuje jestes samowystarczalny nic nie kupujesz premixu soi rzepaku nic nic nic nawet kolczykow 

Duński warchlak, argentyński soja, amerykański premiks. A tuczniki już sprzedany jako polski
-
a swistak siedzi i zawija w sreberka 

-
Ale warchlaka szukają na gwałt, dzwonią i podbijają cenę.
To ile teraz kosztuje warchlak?
Czyli szykuje się kolejna dokladka bo wszystko wskazuje że ceny nie będzie przynajmniej na świnie
- mytotoksyna1
Warchlak 25 kilogramowy powinien kosztować co najmniej trzysta trzydzieści , bo to co teraz wyrabiata to w głowie się nie mieści . 

wytłumaczcie mi jedno , swin nadmiar ale za 3 - 3,5 kupuja wszystko , do tego wymyslili sobie EUROP i dodatkowo kazdego kto poubojowo sprzeda jeszcze obkroja .Jesli sie nie zjednoczymy to mozemy rolnictwo polskie uznac za niebyle . Nowy minister rolnictwa poleca tworzyc spoldzielnie . Jak taki twor nazywa sie w Izraelu .W Polsce zostalo jeszcze mleko z przeinwestowanymi i zadluzonymi spoldzielniami ktore jednym pstryknieciem zostana przejete i uprawy z ktorych polonow nie bedzie komu sprzedac lub za cene dzisiejszych swinek . Od 90tych lat kradli , kradna i beda kradli . Jak sie nie ockniemy to zrobia to i jeszcze powiedza ze dla naszego dobra .
Jeszcze nie spotkałem zakładu co by na EUROP kupował wszystkie zakłady robią jakieś limity wagowe a to już nie jest europ
Ten cały europ jak pisze F1 robiony jest niemal przez każdy zakład z innym przedziałem wagowym. Wszystko tylko po to żeby jakiś procent tuczników, z odstawianej partii przez rolnika kupić za pół darmo. Wyświechtane tłumaczenie Panów z ZM brzmi, że rynek płaci najlepiej za półtusze w takim , a takim przedziale. Po części pewnie tak jest, tylko ile ZM kupujących wg europ tyle różnych przedziałów wagowych. Na koniec dodam, że im bardziej cwaniacki ZM tym węższy przedział wagowy.
Co do wypowiedzi Stanislawa o zjednoczeniu rolników. Byłaby to bardzo duża siła względem każdego zakładu skupującego produkty rolne. Problemem jest na pewno nieufność rolników względem siebie, każde z naszych gospodarstw ma inną sytuację finansową, inny rytm produkcji i jeszcze mnóstwo innych indywidualnych sytuacji.
W jedności wielka siła ale trzeba pamiętać, że zrzeszanie się wiąże się z utratą części niezależności każdego z naszych gospodarstw. Jak dobrze wiecie każdy kij ma dwa końce. I albo współdziałanie rolników ze sobą albo wolność Tomku w swoim domku pod dyktando ZM, mleczarni, cukrowni, itd.
Co do wypowiedzi Stanislawa o zjednoczeniu rolników. Byłaby to bardzo duża siła względem każdego zakładu skupującego produkty rolne. Problemem jest na pewno nieufność rolników względem siebie, każde z naszych gospodarstw ma inną sytuację finansową, inny rytm produkcji i jeszcze mnóstwo innych indywidualnych sytuacji.
W jedności wielka siła ale trzeba pamiętać, że zrzeszanie się wiąże się z utratą części niezależności każdego z naszych gospodarstw. Jak dobrze wiecie każdy kij ma dwa końce. I albo współdziałanie rolników ze sobą albo wolność Tomku w swoim domku pod dyktando ZM, mleczarni, cukrowni, itd.
Zjednoczyć się można ale pod warunkiem że pycha będzie cięta w zalążku. Wszystko musi być krystaliczne bo natura ludzka nie zna granic.
Czas na zjednoczenie był w latach 90-tych. Cały potencjał ówczesnych blokad,a przypomnę że stał cały kraj poszedł w dym . Ci bystrzejsi poszli w politykę i po chwili zapomnieli o dole z którego wyszli. Dziś już są za duże różnice na wsi ,nie wspominając już o tym że na statystycznej wiosce mieszka 4 rolników a reszta to mieszkańcy wsi.
Pamiętam jak po wejściu do unii powstawały grupy ,gdyby to było mądrze poprowadzone można by coś jeszcze z tego zrobić. A jak było to wszyscy wiemy . Większość nastawiła się tylko na tu i teraz czyli maksymalne wyciągnięcie kasy z dotacji i znowu para poszła w gwizdek. Dziś z tych grup nie zostało już nic albo ciągnący się smród .
U mnie 2 rolników. Oszukali nas Polscy decydenci... Rolnictwo to stał się biznes, jesteśmy wypychani ze źródeł dostaw, stajemy się poddostawcami korpo (patrz: CEDROB, ANIMEX, SOKOŁÓW). Niektórym jest na rękę, że sąsiad sprzedaje ziemię czy budynki bo go kupi... Taki jest świat. Na początku lat dziewięćdziesiątych byłem za granicą po kombajn u Niemca i on mając 70krów dojnych + byki, chodził do pracy i mówił że to normalne, strasznie się wtedy zdziwiliśmy z ojcem.andre pisze:Czas na zjednoczenie był w latach 90-tych. Cały potencjał ówczesnych blokad,a przypomnę że stał cały kraj poszedł w dym . Ci bystrzejsi poszli w politykę i po chwili zapomnieli o dole z którego wyszli. Dziś już są za duże różnice na wsi ,nie wspominając już o tym że na statystycznej wiosce mieszka 4 rolników a reszta to mieszkańcy wsi.
Pamiętajcie: "kto ma świnię ten się z bidy wywinie a kto ma owce ten ma co chce"- to już dawno nieaktualne.
-
https://www.agropolska.pl/produkcja-zwi ... dsgvp1jk-s
Może tym razem się uda?
Ważne zadanie w artykule. Po szczepieniu nie było pozytywnego testu na asf.
Może tym razem się uda?
Ważne zadanie w artykule. Po szczepieniu nie było pozytywnego testu na asf.
Dokładnie Loyer jak piszesz. Nasz sasiad w tamtych czasach jeździł do Niemiec pracować i to samo nam mówił. Też nam było ciężko w to uwierzyć. Niestety średniej wielkości gospodarstwa rodzinne w tej chwili mają zderzenie że ścianą.
-
Co do ceny to głównie słyszę 3,5 mi się udało 3,6. Byłem zadowolony do czasu kiedy znajomy za cała solówkę dostał 3,85 bezpośrednio do zakładu. Od małych biorą po 3,4.
Mam problem z umową dzierżawy. Zna się ktoś?
A dokładnie? Co do cen rano tel. z ofertą na jęczmień z transportem 830 nettoGregory_Fox pisze:Co do ceny to głównie słyszę 3,5 mi się udało 3,6. Byłem zadowolony do czasu kiedy znajomy za cała solówkę dostał 3,85 bezpośrednio do zakładu. Od małych biorą po 3,4.

To nie cyrk to życie- ten jęczmionek nie przeszedł parametrów u poprzedniego odbiorcy [prawdopodobnie mieszalnia jakaś] lub wyszła by za nie go marna cena- a skoro już załadowany to trzeba znaleźć klijenta i to jeszcze w dobrej cenie.
Jakby ktoś chciał kukurydzę mogą po 900 sprzedać. Na priv jak co. Około 100T
Koszt produkcji z ceną tucznikow zupełnie się rozjechały. Za rok może się odwróci
-
ten niemiec chodzi do roboty po to żeby się kawy napić i mieć kontakt z ludzmi , a na gospodarstwie ma 2 parobków na stałe i serwisantów 24 na dobe
a polski hodowca dopóki nie zmądrzeje to będzie chodził do roboty na budowe po to żeby mieć na bułke
a polski hodowca dopóki nie zmądrzeje to będzie chodził do roboty na budowe po to żeby mieć na bułke
-
Kupiłem 50 t jęczmienia po 720 brutto, u mnie na podwórku.
Gregor z czym masz problem w tej dzierzawie
- mytotoksyna1
Z tego wynika , że chłop ma robić za dwóch na gospodarce i jeszcze pracować ,dorabiać w innym zawodzie .
To fryzjer powinien być jeszcze hydraulikę , lekarz powinien dorobić jako babcia klozetowa , kierowca powinien w wylęgarni pisklaki wydawać , kominiarz po robocie powinien odbierać porody jako neonatolog ...itd i itp..
To fryzjer powinien być jeszcze hydraulikę , lekarz powinien dorobić jako babcia klozetowa , kierowca powinien w wylęgarni pisklaki wydawać , kominiarz po robocie powinien odbierać porody jako neonatolog ...itd i itp..

Warchlak duń 12 zł do gory soja wysoko zborze drogie. Bedzie
dokladka.chyba z tarczy nadlorza?
dokladka.chyba z tarczy nadlorza?
-
Mam umowę dzierżawy ale zmarł wydzierżawiający. Spadek po nim wzięli żona z dziećmi. Chcą kontynuować umowę ale pytanie w jakiej formie ja aktualizować. W krusie tej żonie powiedzieli ze wystarczy oświadczenie podpisane przez wszystkie strony. W geodezji że aneks a w gminie Pani powiedział że mi może potwierdzić tylko nową dzierżawę. I pytanie jaką formą można to zrobić
jeszcze trochę męczarni a będzie dobrze mięso musi zdrożeć wiosna będzie dla hodowców proszę cierpliwości w Niemczech jest cholerna nadwyżka ale kurczy się w ciągu miesiąca tego roku spadła 13 %
zboże ja sprzedaje po 100 ale to jest koniec i musi stanieccccccccccccccccccccccc