FORUM
Uprawa zboz
- Muchozolali
już troche za duzo
i bedzie taka sam sytuacja
http://www.youtube.com/watch?v=5J_zjGPh ... re=related
poz
i bedzie taka sam sytuacja
http://www.youtube.com/watch?v=5J_zjGPh ... re=related
poz
Maciek, kolega pytał o próg szkodliwości, czyli przy jakiej liczbie mszyc na kłosie warto wykonać oprysk.
Według mojej wiedzy próg jest dośc wysoki a szkodliwośc owych mszyc mniejsza niż na to wygląda! Straty z powodu mszyc na kłosach to z regóły nie więcej jak kilka% w sytuacji gdy wystepuja naprawde masowo.
Faza rozwojowa zbóż w której mszyca może utrzymac sie na kłosach trwa krótko i szybko mszyce znikna same zanim zdazycie kupić oprysk i go zastosować.
Według mojej wiedzy próg jest dośc wysoki a szkodliwośc owych mszyc mniejsza niż na to wygląda! Straty z powodu mszyc na kłosach to z regóły nie więcej jak kilka% w sytuacji gdy wystepuja naprawde masowo.
Faza rozwojowa zbóż w której mszyca może utrzymac sie na kłosach trwa krótko i szybko mszyce znikna same zanim zdazycie kupić oprysk i go zastosować.
Szkodliwość skrzypionki zależy od gatunku, najbardziej szkodliwa jest w pszenicy gdy atakuje liśc flagowy, najmniej sszkodliwa jest w przypadku owsa który ma liści w dużym nadmiarze i nawet jak skrzypionka zje połowe z nich to spadku plonu nie wywoła.
Jednak ja uważam że należy pryskać jak tylko pojawi sie na polu gdyz występuje dośc nierównomiernie i nie jeseśmy sprawdzić czy w pewnych rejonach danego pola nie występuje w dużym nasileniu.
Jednak ja uważam że należy pryskać jak tylko pojawi sie na polu gdyz występuje dośc nierównomiernie i nie jeseśmy sprawdzić czy w pewnych rejonach danego pola nie występuje w dużym nasileniu.
ogladałem dzisiaj pszenżyto grenado i jestem zszokowany po tym co zobaczyłem
strasznie jest porażone przez choroby grzybowe kłos i liśc flagowy jeszcze czegoś takiego nie widziałem nieraz trochę się trafiało ale nigdy w takimstopniu nie iwem co robić czy oprysk arteą powstrzyma grzyby ? niektóre rosliny maja już liśc flagowy całkowicie uschnięty

- Muchozolali
- Muchozolali