Ceny Trzody

Gregory_Fox

Re: Ceny Trzody

Post autor: Gregory_Fox »

Admin. Będzie to po jednym poście przepisywał???
Dopierozaczynam30

Post autor: Dopierozaczynam30 »

Engie gdzie te obniżki ? :D
Ulan

Post autor: Ulan »

na małej giełdzie ruch jak w ulu i co tydzien 10gr do góry. A jak na naszym podwórku ? warchlaczek juz po 400 czy jeszcze nie ?
admin
Site Admin

Post autor: admin »

Gregory_Fox pisze:Admin. Będzie to po jednym poście przepisywał???
... odpowiem że po 500 postów na raz można :)

pozdrawiam
admin
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

8 Ziko
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Netto?
vicia1223

Tak
rom19

Post autor: rom19 »

Teraz plus 5 cent w kraju który nie chce wypłacać reparacji
engie

Post autor: engie »

Niemcownia +5
...a u nas jedna lokalna ubojnia -20gr, a druga -10gr.
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

engie pisze:Niemcownia +5
i tak trudno wytłumaczyć skąd LIDL kupi mięso, że będzie sprzedawał taniej niż we wrześniu ubiegłego roku.
magier

Post autor: magier »

engie pisze:Niemcownia +5
Co handlarzyku nikt Ci tanio sprzedawac nie chce. Jaka szkoda :)
vicia1223

Engie zaraz napisze że od poniedziałku po 7.5 będzie płacił
Ulan

1zł dołożyć do tego 7,5 i będzie ok na ten moment
vicia1223

Póki co nikt się nie kwapi na ponad 8
321

Post autor: 321 »

10,15pln hak
engie

Mała +3
engie

Ubojnia co w środę opuściła 10gr, dzisiaj podniosła 15gr.
Granie w spadki chyba jeszcze nie teraz.
Ulan

już wszystkie możliwe triki wykorzystują które do tej pory działały - czyli np. :
-straszenie wieprzowiną z zachodu
-niewielkim minusem na małej giełdzie ( mimo że potem i tak rosło)
-płakaniem że handel nie zaakceptuje cen
-jakimś absurdalnym brakiem CO2
-straszenie ograniczeniem ubojów itd

Póki co nic nie działa tym razem.

A czemu tak jest?

Moim zdaniem: niech każdy z Was, Koledzy, sobie odpowie - ile ma ostatnio świń (stan średni rok do roku)? czy w opór jak zawsze, czy może jednak mniej niż zazwyczaj ?

Według mnie recepta jest prosta - jak by każdy trzymał nieco mniej (np. około 20% mniej niż pełna obsada) , to tą mniejszą ilością zarobił by więcej niż produkcją na maxymalnej obsadzie. Efektem ubocznym był by dodatkowy czas wolny który można przeznaczyć na odpoczynek, lub dla rodziny.

Jak ma się cykl zamknięty, wystarczy nieco zredukować liczbę loch. W otwartym można wstawiać mniej, lub robić dłuższe przerwy między cyklami. Eweentualnie przeliczyć sobie czy nie lepiej zboze sprzedać i w ogóle nie trzymać nic.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

I po 3 miesiącach 20% świń na rynku więcej, bo każdy hodowca chciał być smart i wstawił więcej, skoro inni mówili pod kościołem, ze wstawią mniej.
To jest Polska, heloł :)
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Ulan pisze:już wszystkie możliwe triki wykorzystują które do tej pory działały - czyli np. :
-straszenie wieprzowiną z zachodu
-niewielkim minusem na małej giełdzie ( mimo że potem i tak rosło)
-płakaniem że handel nie zaakceptuje cen
-jakimś absurdalnym brakiem CO2
-straszenie ograniczeniem ubojów itd

Póki co nic nie działa tym razem.

A czemu tak jest?

Moim zdaniem: niech każdy z Was, Koledzy, sobie odpowie - ile ma ostatnio świń (stan średni rok do roku)? czy w opór jak zawsze, czy może jednak mniej niż zazwyczaj ?

Według mnie recepta jest prosta - jak by każdy trzymał nieco mniej (np. około 20% mniej niż pełna obsada) , to tą mniejszą ilością zarobił by więcej niż produkcją na maxymalnej obsadzie. Efektem ubocznym był by dodatkowy czas wolny który można przeznaczyć na odpoczynek, lub dla rodziny.

Jak ma się cykl zamknięty, wystarczy nieco zredukować liczbę loch. W otwartym można wstawiać mniej, lub robić dłuższe przerwy między cyklami. Eweentualnie przeliczyć sobie czy nie lepiej zboze sprzedać i w ogóle nie trzymać nic.
Ile ty masz chłopie lat że tak pierdolisz ???????????
Ulan

Stan -każdy może mieć swoje zdanie, ja wyrażam swoje. Jeśli masz inne to ty napisz coś pouczającego skoroś taki wiekowy i mądry. A jeśli chodzi o pierdolenie, to jestem pewien że z moim wieku mogę znaczne więcej pierdolić niż Ty w swoim ;p :lol: :lol: :lol: :lol:
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

teraz muszę Ciebie pochwalić , mądrze odpisałeś , nie dało się lepiej pomyśleć poprzednio ???
vicia1223

Ilość i tylko ilość aby coś zarobić , żadne pierdolenie
andre

Post autor: andre »

vicia1223 pisze:Ilość i tylko ilość aby coś zarobić , żadne pierdolenie
Ale właśnie tak nas wytrenował ten dziki kapitalizm, pracować na w miarę godziwą wypłatę nie 8 godzin a 15,nie hodować 500 szt.tylko 1000,nie wydajność od krowy 5tys. tylko 10 i to wszystko pod płaszczykiem ekonomii i wydajności. To że nasze życie kręci się już tylko koło roboty,a zapomnieliśmy jak się żyje zdaje się już nikt nie dostrzega.
Ulan

każdy sam decyduje, ale u siebie ostatnio robię dłuższe przerwy między rzutami (mam cykl otwarty). Nie wstawiam 3 dni po sprzedaży poprzednich świń ( co się zdarzało wcześniej), tylko daje sobie nawet 30-40 dni przerwy. Wyczekuje moment który mi pasuje i wtedy wstawiam. Ceny wtedy też można uzyskać lepsze, bo jak kupuje się wszystko na hurra to zazwyczaj płaci się drożej. Polecam każdemu trochę zwolnić, bo będziecie tak zasuwać na 110%, potem niespodziewany zawał, albo inny udar, gospodarka na zmarnowanie i po imprezie.
A co się stanie jak jedną partię mniej w roku sprzedacie ? Świat się nie skończy. Najwyżej nowego John Deere na podwórku nie będzie tak szybko.
Choć osobiście uważam że w tym systemie jest się w stanie zarobić więcej, ponieważ przede wszystkim ma się więcej czasu na odpoczynek, dla rodziny
a umysł wypoczęty, podejmuje lepsze decyzje i mniej błędów
GaL

Post autor: GaL »

Można i tak.
Ja np mam wstawienia co miesiąc i uśredniam cenę.
Każdy orze jak może.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Ulan masz swoją receptę na sukces, nie każdy widzi tak jak ty, ale mądrze gadasz, ciekawe ile robisz tak jak piszesz, żeby coś mieć to trzeba zapierdalac to mantra nie zmienia się od dekad, z leżenia to odleżyny, każdy sobie dopisze filozofię pod siebie
daniel0

Post autor: daniel0 »

Dobrze mówisz Ulan, ale w cyklu zamkniętym tak łatwo już nie jest.
Oprosze 20 macior w grupie, czy 25 to wiele nie zmienia.
De facto niewiele by mi to czasu uwolnilo bo pomieszczenia te same, a 20pr mniej zwierząt.
Ja akurat pozwalam sobie na zakup gotowca i pomoc ludzi na usługach tam gdzie można.
Każdy organizuje sobie życie i w naszym wypadku gospodarstwa tak, aby było jak najlepiej.
Jest coraz trudniej i ciężej bo czesto jest tak, że nasza godność jest deprana przez ceny i to jest przykre.
Ulan

w teorii wszystko ładnie brzmi ale w naszej branży mało kto liczy czas swojej pracy. Jak słyszę że ktoś jest wykończony bo 5 dni w tygodniu po 8h pracuje w biurze, to ogarnia mnie głuchy śmiech. Większość rolników po 8 h pracy robi przerwę na obiad dopiero i potem drugie 8 h jedzie. Może nie cały czas ale np. w czasie żniw. Jak ktoś ma dużo pola to jak zacznie w lipcu żniwa, to dopiero troche luźniej ma w listopadzie, albo grudniu. bez płatnych urlopów i zwolnień lekarskich. I potem się dziwić że młodzi nie chcą na wsi zostać.
nemezis

Post autor: nemezis »

TAK NA NIEDZIELNE popołudnie https://www.youtube.com/watch?v=h9P5oDiHaVw
tukan

Post autor: tukan »

Na jutro 110 szt. - 10,20 w E
engie

Mała -1
Ulan

jak by w 3 pierwszych licytacjach nie ustawili zbyt wysokiej ceny minimalnej to było by +1 . Propozycje były po 2,2 euro, a nie osiągnięto ceny minimalnej
Emil144

Post autor: Emil144 »

Ale pocieszanie się. Z cena to już apogeum bo przebijać się nie chcą. Pięknie mają ci co warchlaczka teraz wstawiają plus cena paszy oczywiście w górę, czy to nie pewna wtopa ??? 2 poprzednie lata z była ta sama sytuacja.
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

Oczywiście że nie. Wszak rolnik jest mistrzem spekulacji. Drogo kupić tanio sprzedać.

Całe żniwa mówili "nie sprzedaje rzepaku bo zimą będzie po 5." u mnie masa ludzi posypało go na magazyn. No i zanosi się ze zysk na tym szykuje się pewny.
Z kuku to samo. Nie będzie bo UA nie posiana. Każdy nasial a tymczasem już słyszałem głosy, że qq naciągnęli tyle że nie w głowie im skup. A w połączeniu z kosztami suszenia to już strach myśleć co to będzie
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

GUS podał najnowsze dane. Uwagę zwraca jeden fakt. Przez rok ubyło kolejne 18% loch. Zostało ich ok 600tys.
Emil144

To ladujcie tuczarnie warchalkami na grudnia. Wspomnicie moje słowa, będzie dokładka.
engie

-3...czy to początek spadków?
Emil144

Wiadomo, a to co ktoś liczył że w nieskończoność będzie rosło ?
engie

...rosło?!...ależ skąd.
Stabilizacja w granicach 8 zł to nie byłoby źle.

Ciekawe czy na 7 zł się zatrzyma czy zejdą poniżej.
nemezis

Post autor: nemezis »

vicia1223

Widzę że sraczka już dopadła niektórych . Licytować się do ilu spadnie :D
andre

Post autor: andre »

10 E czerwona strefa
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Mam znajomego w firmie paszowej. Stwierdził, że spodziewali się większych wstawień warchlaka żniwach i wzrostu sprzedaży pasz, ale to nie nastąpiło. Skoro ludziska nie wstawiają przy cenie 8zł, to chyba tych tuczników nie będzie nadmiar? No chyba, że importem się będą zdrowo podpierać
tukan

Co do cen świń moim zdaniem będziemy oglądać kolejne rekordy cenowe. Na skutek likwidacji loch tuczników będzie coraz mniej nie tylko w Europie, ale i na świecie. Czytałem ciekawą analizę amerykańskich analityków odnośnie kosztów produkcji w przypadku: 1 - kontynuacji konfliktu Ukraina - Rosja, 2 - zawieszenia broni, 3 - zakończenia wojny przy zwycięstwie Ukrainy. W 3 przypadku zakładają raptowne spadki cen zbóż i oleistych.
Jednak co się wydarzy to się dopiero okaże.
tukan

Ulan

nemezis pisze:https://www.youtube.com/watch?v=BTiG3zjMBd4

mądrze mówi chłopina. Polska dobrowolnie rezygnuje z węgla pod naciskami Unii, porównać można jak by Kuwejt rezygnował z ropy pod naciskiem ekologów.

Węgiel był nasz po 800zł i był "Bee", i był nierentowny. To teraz przyjedzie błoto węglopodobne z indonezji w cenie 4 tys/t i będzie gites.
Podobnie było z hutami. Były nierentowne. Jak sprzedali - stal wzrosła x10 i nagle rentowność wróciła.

Wieprzowinka tez jak już skasują nas do konca, okaże się nagle że po 20zł na żywą i opłacalność się zrobi. Tylko że kasa nie zostanie w Polsce oczywiście.
vicia1223

Taki sam ma to sens jak przekop mierzei dla kajaków i prywatnych kutrów , jachtów
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

tukan pisze:Co do cen świń moim zdaniem będziemy oglądać kolejne rekordy cenowe. Na skutek likwidacji loch tuczników będzie coraz mniej nie tylko w Europie, ale i na świecie. Czytałem ciekawą analizę amerykańskich analityków odnośnie kosztów produkcji w przypadku: 1 - kontynuacji konfliktu Ukraina - Rosja, 2 - zawieszenia broni, 3 - zakończenia wojny przy zwycięstwie Ukrainy. W 3 przypadku zakładają raptowne spadki cen zbóż i oleistych.
Widzę, że z tej ciekawej analizy wyssałeś tyle, że koszty pasz dla Twoich świń będą niższe :lol: ale że wraz ze spadkiem cen zbóż pogłowie tch wzrastać będzie, to już Ci do głowy nie przyszło. Ciesz się że zboże drogie, bo dzięki temu cena świń pnie się w górę, analityku od siedmiu boleści :lol:
tukan

bezbarwny pisze:
tukan pisze:Co do cen świń moim zdaniem będziemy oglądać kolejne rekordy cenowe. Na skutek likwidacji loch tuczników będzie coraz mniej nie tylko w Europie, ale i na świecie. Czytałem ciekawą analizę amerykańskich analityków odnośnie kosztów produkcji w przypadku: 1 - kontynuacji konfliktu Ukraina - Rosja, 2 - zawieszenia broni, 3 - zakończenia wojny przy zwycięstwie Ukrainy. W 3 przypadku zakładają raptowne spadki cen zbóż i oleistych.
Widzę, że z tej ciekawej analizy wyssałeś tyle, że koszty pasz dla Twoich świń będą niższe :lol: ale że wraz ze spadkiem cen zbóż pogłowie tch wzrastać będzie, to już Ci do głowy nie przyszło. Ciesz się że zboże drogie, bo dzięki temu cena świń pnie się w górę, analityku od siedmiu boleści :lol:
Dzięki stary, że mnie oświeciłeś. Powinna być jakaś równowaga, tym razem na wyższym poziomie. Pobożne życzenie. Powiedz to tym, którzy wypadli w ciągu ostatnich dwóch lat. Czas odrabiać straty.
ODPOWIEDZ