Ceny Trzody

dragonlux

Re: Ceny Trzody

Post autor: dragonlux »

Gregory_Fox pisze:Pożale sie chociaz przed wami,bo nikt mnie nie zrozumie tak jak Wy.

Sprzątałem dzis do archiwum wszystkie moje dokumenty zwiazane z hodowlą. Zarowno ksera świadectw prosiat odbiory z farmutilu. Protokoły kontrolne z piwetu i mojezapiski plany i rozne takie.

Chociaz wiem, że mi lepiej bez świń, to strasznie szkoda. Czuję sie jakbym przegrał.
Nie Ty jeden tak myślisz a ja myślę że popełniłem błąd w 2017 roku inwestując kupe kasy w chlewnie
dragonlux

Dzisiaj załadunek 165 szt 9,90 chciałem negocjować to mnie wyśmiał bo po 9,70 ma 5 samochodów do odbioru.I jak tu negocjować jak się jest na kolanach
andre

Post autor: andre »

U mnie ta sama historia,żeby nie postawiona chlewnia już dawno w tym syfie bym nie siedział. A tak człowiek bije się z myślami i łudzi się że może tym razem będzie lepiej.
andre

GOBARTO płaci 9.6 I z tego co wiem pośrednicy przyjeżdżali po świnie z niższą ceną niż była ugadana
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

andre pisze:GOBARTO płaci 9.6 I z tego co wiem pośrednicy przyjeżdżali po świnie z niższą ceną niż była ugadana
W poniedziałek były jeszcze po 9.80 pewnie tradycyjnie mnie up...ą. Tak u nich bywa gdy cena spada.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U mnie też 20gr w dół. 7.6-2% dziś
arek

Post autor: arek »

A tucznika nagle za dużo się zrobilo
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

dragonlux pisze:
Gregory_Fox pisze:Pożale sie chociaz przed wami,bo nikt mnie nie zrozumie tak jak Wy.

Sprzątałem dzis do archiwum wszystkie moje dokumenty zwiazane z hodowlą. Zarowno ksera świadectw prosiat odbiory z farmutilu. Protokoły kontrolne z piwetu i mojezapiski plany i rozne takie.

Chociaz wiem, że mi lepiej bez świń, to strasznie szkoda. Czuję sie jakbym przegrał.
Nie Ty jeden tak myślisz a ja myślę że popełniłem błąd w 2017 roku inwestując kupe kasy w chlewnie
Ja miałem budować w 2013. Gdyby nie przeciągnęło się z kredytami dofinansowanymi z agencji to pewnie już by stało.
Wycofałem się z kredytu na koniec sierpnia. 6 m-cy później był luty 2014 (każdy chyba wie co się wtedy wydarzyło)
GaL

Post autor: GaL »

vicia1223 pisze:Bez zmian do świąt
Do środy w tym tygodniu 9,90
Od poniedziałku 9,60
10 gr dziennie w dół.
Ładne mi bez zmian.
Ulan

Post autor: Ulan »

na giełdzie bez zmian, a u nas standardowo koszenie rolników
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Na priv mogę podać nr gdzie 8 zł do świąt Żywiec.

Pozdrawiam
F1

Post autor: F1 »

dragonlux pisze:

zależy ile dla kogo jest kupa kasy
dragonlux

F1 a jak myślisz kupa to ile ?
vicia1223

F1 może teraz ma kupę jak świń od ludzi nakupił i będzie płacił po nowym roku
F1

dragonlux pisze:F1 a jak myślisz kupa to ile ?
1 mln
greg

Post autor: greg »

Milion w 2017 a milion teraz to nie te same pieniądze . Wtedy to był naprawdę majątek . A dziś za tą kwotę ciężko coś sensownego zrobić. Jedyne co się nie zmieniło to to że dalej zarobić ten milion jest strasznie trudno.
SA

Post autor: SA »

greg pisze:Milion w 2017 a milion teraz to nie te same pieniądze . Wtedy to był naprawdę majątek . A dziś za tą kwotę ciężko coś sensownego zrobić. Jedyne co się nie zmieniło to to że dalej zarobić ten milion jest strasznie trudno.
ale mądrości?
dragonlux

F1 pisze:
dragonlux pisze:F1 a jak myślisz kupa to ile ?
1 mln
Bingo :( :( :(
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Luki12

Post autor: Luki12 »

Żeby nie Ukraina Hodowcy dziś by prosili na kolanach o zboże i płacili kosmiczne ceny...tak powinno być?..sam produkuje rzepak,zboże,kukurydze i na prawdę to są ładne pieniądze zarobione...najpierw wziąść kalkulator i policzyć A jeśli nie ma zarobku oddać w dzierżawę za dobre pieniądze i nie płakać bo takich pieniędzy nigdy nie było na polu...
arek

No i nie wiem o co tobie chodzi
Luki12

Post autor: Luki12 »

https://www.youtube.com/watch?v=XjTzu4e50Cs ....odnioslem się do tego linka...
arek

To kurat wiem ale jaki jest konsensus twojej wypowiedzi
1963

Post autor: 1963 »

Luki12 pisze:Żeby nie Ukraina Hodowcy dziś by prosili na kolanach o zboże i płacili kosmiczne ceny...tak powinno być?..sam produkuje rzepak,zboże,kukurydze i na prawdę to są ładne pieniądze zarobione...najpierw wziąść kalkulator i policzyć A jeśli nie ma zarobku oddać w dzierżawę za dobre pieniądze i nie płakać bo takich pieniędzy nigdy nie było na polu...
głupi czy nawiedzony pisior ?
F1

Gospodarze od 80 lat i taki dobrego roku w rolnictwie nie pamiętam ale chłop nauczony narzekać chciałem zainwestować w ziemię ale nikt nie chce sprzedać mimo że od wiosny ogłaszałem że kupię i zero odezwy jeszcze z 5 lat temu można było kupić bez problemu https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz ... ciwko.html
hodowca przez cecha

Post autor: hodowca przez cecha »

1963 pisze:
Luki12 pisze:Żeby nie Ukraina Hodowcy dziś by prosili na kolanach o zboże i płacili kosmiczne ceny...tak powinno być?..sam produkuje rzepak,zboże,kukurydze i na prawdę to są ładne pieniądze zarobione...najpierw wziąść kalkulator i policzyć A jeśli nie ma zarobku oddać w dzierżawę za dobre pieniądze i nie płakać bo takich pieniędzy nigdy nie było na polu...
głupi czy nawiedzony pisior ?
Jedno i drugie.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Przecież to prawda , jak by nie zezwolili na eksport z ukrainy przez korytarze przez kraje sąsiedzie i korytarz uzgodniony z rosja i turcją to by ziarno było po 2000 co najmniej i by jeszcze nie było gdzie kupić bo niektórzy by trzymali 3 rok z rzędu
Gregory_Fox

stan1069@o2.pl pisze:

Przecież to prawda , jak by nie zezwolili na eksport z ukrainy przez korytarze przez kraje sąsiedzie i korytarz uzgodniony z rosja i turcją to by ziarno było po 2000 co najmniej i by jeszcze nie było gdzie kupić bo niektórzy by trzymali 3 rok z rzędu
A dalszy ciąg tej historii?

Zboże nasze w magazynie z powodu braku chęci sprzedaży ukrainskie z powodu braku możliwości wywozu.

Dalej państwa północnej
Afryki i bliski Wschód cierpi głód.

No i do Europy dociera nie milion a 5 milionów ludzi
vicia1223

Jak planujecie wynik finansowy na ten rok pamiętajcie o zimie i o deszczu na wiosnę .
To że któryś napisze że takie pieniądze na polu to chyba w tamtym roku dostał hektary od ojca albo dostęp do konta , pieniądz to był jak 100 kg ziemniaków to było 100 kg większości nawozów .

10 kg żywca to była dniówka na budowie , dziś za 10 kilo to jest się po drzemce i się czeka na agrobiznes w domu .
taksan

Post autor: taksan »

Jak wygląda sytuacja ostatnio na Podlasiu w Waszej okolicy? Zauważyliście większe spadki? Bo miałem wrażenie, że chyba źle widzę...
Tutaj jest średnio: https://20v.pl/
Ostatnio zmieniony piątek 30 gru 2022, 12:46 przez taksan, łącznie zmieniany 2 razy.
pio

Post autor: pio »

Pewnie zostanę zwyzywany, ale prawda jest taka że jeszcze tak dobrze jak w tym roku na rzepaku nie wyszłam zboże to trochę inna sprawa bo świnie zjadły. Plon był dobry 4,3 ostatnie lata się do tego nie szło się zbliżyć. Na 2 miałem podpisane po 4tys, tone po 3tys w październiku i reszta leży ale już pewnie dobrze nie sprzedam.
andre

9.8 E
vicia1223

pio pisze:Pewnie zostanę zwyzywany, ale prawda jest taka że jeszcze tak dobrze jak w tym roku na rzepaku nie wyszłam zboże to trochę inna sprawa bo świnie zjadły. Plon był dobry 4,3 ostatnie lata się do tego nie szło się zbliżyć. Na 2 miałem podpisane po 4tys, tone po 3tys w październiku i reszta leży ale już pewnie dobrze nie sprzedam.
Co to za bombka z choinki urwana . Jak już się chwalisz to podaj kwoty .
engie

Post autor: engie »

Ubojnia Mejsner

Ktoś słyszał, handlował? Jakie zdanie o tej ubojnii? Jaki termin wypłaty pieniędzy dla vatowca?
Wilk86

Post autor: Wilk86 »

Prawda jest taka że ten kto nie miał suszy dbał o zboze i sprzedał już plony to naprawdę dobrze zarobił ale następny rok może być w plecy. Środki do produkcji zbóż są bardzo drogie A cena zboza może nie być opłacalna. W każdym bądź razie odbicie w druga stronę może być. Ciekawe tylko jak to będzie ze swinkami bo ten rok znowu był nie zaciekawy.
arek

Tylko kto nie miał suszy
arek

F1 następna oferta 4.75 ha 67 tys za ha
greg

Post autor: greg »

Po tych podwyżkach to za 40 bym się pozastanawiał ale za 67 ? Ktoś to policzył w przybliżeniu ile to się będzie zwracać? Zakładając tylko zysk z pola a nie możliwość utylizacji gnojowicy.
F1

arek pisze:F1 następna oferta 4.75 ha 67 tys za ha
. Czyli jednak drożeje a pisałeś że 60 nie ma chętnych to by pasowało 55
arek

Na 67 chętnych brak ci co kupują płacą 40 poprostu czekamy aż gosciu zmądrzeje ty byłeś chętny płacić po 60 to liczyłem że tobie bedzie pasowało
andre

Panowie od wczoraj po 14 miesiącach z czerwonej zrobili nam różową. Jakie macie doświadczenia z ceną w tej strefie? Jest szansa na lepsze negocjacje?
pio

Post autor: pio »

Po cenach które piszesz to u nas gorzej płacą w białej.
F1

arek pisze:Na 67 chętnych brak ci co kupują płacą 40 poprostu czekamy aż gosciu zmądrzeje ty byłeś chętny płacić po 60 to liczyłem że tobie bedzie pasowało
Jak by to było u mnie gmina Koronowo to już by tej ziemi nie było widać słabsze gospodarki w twojej okolicy
arek

Albo rozsądniejsi rolnicy
Ale może I masz racje słabsi jestesmy
321

Post autor: 321 »

U nas okolice Krotoszyna , Gostynia jak się coś pojawi to znika. IIIb 2,75 ha prostokąd 300000 poszło.
Zasada że w ruchomościach możesz przebierać w całym kraju czy europie ale gruntu nie przywieziesz
F1

arek pisze:Albo rozsądniejsi rolnicy
Ale może I masz racje słabsi jestesmy
Może źle się wyraziłem nie chce nikogo urazić jeśli ktoś ma gotówkę to traktuje jako lokatę na pewno to bezpieczniej niż trzymać w banku dobra ziemia zawsze w cenie
arek

No na pewno nie ma u nas takich co zbierają przez kilka lat 15 ton kukurydzy z ha by rok później przejsc na żyto na dzis po 890 zeta albo też nie ma takich co na 5 klasie gleby zbierają 6 ton pszenżyta
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

U nas w regionie mocno na cenę ziemi wpływa popyt przez hodowców bydła. Z Dolnego Śląska, okolic Ścinawy ściągają masę kiszonek bo w regionie obora na oborze a ziemi mało. dlatego jeśli pojawia się coś na sprzedaż to ceny szaleją. Nie musicie wierzyć ale poszły niedawno dwie transakcje w dwóch położonych przy sobie powiatach. Działki kilkuhektarowe w kawałku. Cena 160tys/ha i 170tys/ha.

I tu nawet nie chodzi o to czy to II czy IVa klasa. Ale o ziemię. Od Biskupizny po Rozdrażew.
Gregory_Fox

https://youtu.be/8Hhv3Bhsgo0

Szczegolnie poczatek tej opowieści.

Ciekawi mnie zdanie starszych kolegów
321

Post autor: 321 »

Gregory_Fox pisze:https://youtu.be/8Hhv3Bhsgo0

Szczegolnie poczatek tej opowieści.

Ciekawi mnie zdanie starszych kolegów
Przez najbliższe 10 lat nie historia nie lubi się tak często powtarzać weźmy chociaż kryzys 2008 wzrost dolara w 3 miesiące 80%, a teraz był też kryzys i wzrosty były mniejsze czegoś to nauczyło.
Chyba że nowych ładów będzie jeszcze z sześć i przedsiębiorcy się poddadzą i nie będzie produkcji nie będzie towaru i wtedy się będzie nakręcać.
Odnośnie
Odnośnie wzrostu ilości pieniądza w obiegu skoro społeczeństwo się bogaci a niewątpliwie się wzbogaciło dlatego pieniądze w obiegu będzie więcej wiadomo jakiś dodruk zawsze będzie ze względu na inflację
Znacie taką grę monopol kiedyś zmieniliśmy zasady odnośnie tej gry no i nastąpiła inflacja pieniądz był w zeszycie a nie w banku ani w kieszeni gracza

Wszystkiego najlepszego z okazji świąt Bożego Narodzenia dużo zdrowia.
ODPOWIEDZ