Strona 12 z 23

: piątek 05 kwie 2013, 13:59
autor: stan1069@o2.pl
buntownik72 pisze:
stan1069@o2.pl pisze:l0lkaster skoro lubisz wiejską kiełbaskę i pamiętasz jeszcze wiejskie świniobicie to znaczy ze cos Ciebie łączy jeszcze z trzodą chlewną i w ramach pomocy kolegom z branży trzodziarskiej mogłabyś pomóc koledze Muchozalali na jego początku drogi w stowarzyszeniu ,o co z całego serca Ciebie proszę .
Stan jedni tuczą świnie i w ten sposób zarabiają na życie a inni robią strony internetowe i z tego żyją .Normalne prawo rynku i nikt nikomu nie broni nauczyć się robienia stron i działania pro publico bono .
Buntownik Ty np. tuczysz swinie i zarabiasz , ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby np. sąsiadce naprawić rower albo podpompować , możesz powiedzieć że są fachowcy co naprawiają bo chcą zarobić , ale możesz pomóc sąsiadce i też Ci się nic nie stanie i oboje będziecie zadowoleni :lol: :lol: :lol:

: piątek 05 kwie 2013, 17:01
autor: fix
l0lkaster pisze:A teraz jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy...

Jesteście jakąś społecznością, widzę, że wydajecie jakieś czasopisma i tak dalej, chcecie się rozwijać, mają Was widzieć w świecie, to zadbajcie o swój wygląd i wizerunek!

Macie najbardziej dziurawy skrypt na kuli ziemskiej jeśli chodzi o fora internetowe, jeśli ktoś w Was zobaczy zagrażającą mu konkurencję to weźmie pierwszego lepszego pryszczatego małolata, który przewróci Wam to forum do góry nogami i będzie po ptokach.

A jak będziecie mieli w necie miejsce, w którym jest czysto i przejrzyście, gdzie można znaleźć wszystkie informacje to na pewno będzie z Wami rozmawiał jak z partnerami a nie z bandą krzykaczy. O.
niestety z tym się trzeba zgodzić, nastały teraz takie czasy że jak cię nie ma w sieci to nie istniejesz

: piątek 05 kwie 2013, 17:12
autor: stan1069@o2.pl
Średnia wieku założycieli stowarzyszenia zalużmy 30 lat
srednia wieku uczestników forum 14.5 lat :lol: :lol:

budżet stowarzyszenia http://www.youtube.com/watch?v=nd3Yp4aUU7E

: piątek 05 kwie 2013, 18:00
autor: rafall
stan1069@o2.pl pisze:Średnia wieku założycieli stowarzyszenia zalużmy 30 lat
srednia wieku uczestników forum 14.5 lat :lol: :lol:

budżet stowarzyszenia http://www.youtube.com/watch?v=nd3Yp4aUU7E

Stan uwzględniałeś siebie w powyższych obliczeniach :) bo to może znacznie wpłynąć na podane średnie :)

: niedziela 07 kwie 2013, 08:49
autor: Muchozolali
strona na win 8 nie jest wyswietlana poprawnie
www.spptch.pl

: niedziela 07 kwie 2013, 14:44
autor: Core2Ucho
Wywalcie to zdjęcie z browarem pod krzesłem turbogrocha :oops:

: niedziela 07 kwie 2013, 18:31
autor: zzetor11441
Też to widziałem ale już nic nie pisałem :lol:

: niedziela 07 kwie 2013, 18:42
autor: bezbarwny
Muchozolali pisze:strona na win 8 nie jest wyswietlana poprawnie
www.spptch.pl
Ja mam win7 i również nie była wyświetlana poprawnie...teraz jest ok.

: niedziela 07 kwie 2013, 21:12
autor: Muchozolali
czytaliście ostatni artykuł

poz

: poniedziałek 08 kwie 2013, 16:37
autor: l0lkaster
Chłopaki! Jesteście okropni :D
(pozytywnie okropni)
forum nie jest nasze
tylko platformą
Tak już wiem, bo już mnie uświadomiono. :)
l0lkaster skoro lubisz wiejską kiełbaskę i pamiętasz jeszcze wiejskie świniobicie to znaczy ze cos Ciebie łączy jeszcze z trzodą chlewną i w ramach pomocy kolegom z branży trzodziarskiej mogłabyś pomóc koledze Muchozalali na jego początku drogi w stowarzyszeniu ,o co z całego serca Ciebie proszę .
Pomogę! Bo jeszcze tylko w tej branży w necie mnie nie było.
L0lka kocha blondynki.
(zjadać)

: wtorek 09 kwie 2013, 07:36
autor: turbogrocho49

: wtorek 09 kwie 2013, 15:49
autor: Muchozolali

: wtorek 09 kwie 2013, 18:39
autor: turbogrocho49
no to piw powoli nas ro..bie

: wtorek 09 kwie 2013, 19:09
autor: robert0169
a transporty miesa nie wiadomo z kad to pies skatroluje

: wtorek 09 kwie 2013, 19:52
autor: 1963
tzn. bedzie jak to u nas ze kowal zawinil a cygana powiesili. ciekaw jestem czy beda tak dokladnie badac ten syf co przyjezdza do polski w chlodniach oraz czy znalezione nieoznakowane mieso nie pochodzi z importu

: wtorek 09 kwie 2013, 20:40
autor: mietko75

: środa 10 kwie 2013, 12:05
autor: Muchozolali
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 43157.html

100tys poszło na przygotowanie bubla
ciekawie za co

: czwartek 11 kwie 2013, 21:41
autor: Muchozolali
Dnia 11 kwietnia 2013r wpłynęła pierwsza deklaracja członkowska
Jutro w gronie stowarzyszenia będzie 17 członków.

: piątek 12 kwie 2013, 06:17
autor: mietko75
Wczoraj w wieczornych wiadomościach mówili iż biura podróży będą płacił na nowy fundusz , z którego to w przypadku bankructwa któregoś z nich , będą finansowane powroty wczasowiczów .
Dla "nygusów " Zabezpieczenie powstaje a dla ludzi ciężko pracujących nie . Taki fundusz powinien od dawna istnieć w naszych branżach . Wszystkie podmioty skupujące winny na niego łożyć .
To stowarzyszenie , wraz z nowym członkiem , jeśli ma cokolwiek działać , tym wpierw powinno się zająć .

: piątek 12 kwie 2013, 08:29
autor: Muchozolali
i kto ma za to płacić
znowu rolnik
sam zarząd funduszu pochłonie krocie
a jak bedzie do wypłaty to i tak nie bedzie kasy

tu potrzeba zmiany prawa nadzoru
taki fundusz jak by sami rolnicy stworzyli
a podmiot powinien stworzyć zabezpiecznie
takiej operacji albo gotówka

: piątek 12 kwie 2013, 10:35
autor: Skantos
jedno pytanie czy do fundacji promocji mięsa wieprzowego składają sie tylko producenci żywca wieprzowego bo jeżeli tak w opracowaniu pośród autorów niema żadnej organizacji niezależnych zrzeszających rolników do głowy mi przychodzi tylko taka doktryna "wszytko o nas bez nas"

: piątek 12 kwie 2013, 10:41
autor: Skantos
a z drugiej strony nazwa rządowy program obudowy pogłowia w tym wypadku jest sponsorowany przez rolników a jeżeli powtarzam jezeli coś by wyszło to rząd jak zwykle będzie mówił że to jego zasługa i na to wychodzi ze hodowcy są tej sytuacji winni i musza sponsorować durne opracowania

: piątek 12 kwie 2013, 10:54
autor: Muchozolali
tylko rolnicy placą

: piątek 12 kwie 2013, 14:17
autor: stan1069@o2.pl
Wychodzi więc na to ,że płacąc na promocję mięsa szkodzimy sobie podwójnie
1.trzeba pare zł. oddać przy sprzedaży tucznika
2. z tych pieniędzy ładujemy w kieszenie tym co główkują :lol: jak to stada odbudować żeby później cena spadła :lol:

jak jęszcze podatnik ma dorzuć kasy do odbudowy stad tak dużych , po to żeby jadł fermowe śmieci pół na pół z antybiotykami , to ja i przeciętny konsument promocje i odbudowę stad mam głęboko w dup......... :lol: .

: piątek 12 kwie 2013, 17:17
autor: Muchozolali
SZANOWNI PAŃSTWO
PROSZĘ O UZUPEŁNIENIE DANYCH
ADRES POCZTY I TEL

: sobota 13 kwie 2013, 13:59
autor: Muchozolali

: sobota 13 kwie 2013, 14:30
autor: Skantos
i kto dostanie po znowu po jajach znowu my

Ceny

: sobota 13 kwie 2013, 19:25
autor: marylakulasinska
Skantos pisze:jedno pytanie czy do fundacji promocji mięsa wieprzowego składają sie tylko producenci żywca wieprzowego bo jeżeli tak w opracowaniu pośród autorów niema żadnej organizacji niezależnych zrzeszających rolników do głowy mi przychodzi tylko taka doktryna "wszytko o nas bez nas"
Oto kto płaci na fundusz promocji

http://www.arr.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=709

: sobota 13 kwie 2013, 22:01
autor: Muchozolali
no kto tylko dostawca rolnik
a towary z importu juz nie

: niedziela 14 kwie 2013, 10:30
autor: SA
Muchozolali pisze:no kto tylko dostawca rolnik
a towary z importu juz nie
Pomysł promocji mięsa wieprzowego powstał w czasie gdy była góra mięsa wieprzowego a wszedł w życie gdy brakuje tuczników i ZM dokupują z zagranicy tylko w tamtym czasie o tym nikt nie pomyślał że tak to będzie funkcjonowało w rzeczywistości zawsze są plusy ale i minusy

: niedziela 14 kwie 2013, 14:32
autor: Stanislaw
Plusy ujemne, dla rolnika ,a dla cwaniakow kasa

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 21 kwie 2013, 13:22
autor: stan1069@o2.pl
Co tam nowego w stowarzyszeniu , bo widzę ze nastała cisza ?????????

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 21 kwie 2013, 18:37
autor: Muchozolali

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 21 kwie 2013, 22:00
autor: nita
CISZA i umiera i umrze śmiercią ja <<SUGEROWANE CENY>>bo
1. cele jakie obrała to wyjęte z zabranianie w wiejskiej świetlicy
2. mało fotogeniczniejsi założyciele (ŻART)

3. Panowie jeżeli mamy coś utworzyć to zróbmy jeden cel i tylko niech on będzie priorytetem w naszym działaniu
Pieniądze z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego powinny być przeznaczone na niezależną klasyfikacje kontrolującą nasze produkty a nie sponsorującą ich towar-nie zawsze wytworzony z naszego towaru - dla mnie to paradoks - pole naftowe sponsoruje stacje paliwowe - PRODIA

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 21 kwie 2013, 22:49
autor: baraki
Żeby umrzec to najpierw trzeba sie urodzić, a myśmy jeszce oficjalnie "aktu urodzenia" z KRS nie dostali.
Czekamy na potwierdzenie rejestracji i dopiero będzie można podjąc konkretne działania.

Ceny sugerowane nie umarły, funkcjonują cały czas w przeciwieństwie do tzw komisji cenowej która juz jakis czas temu zawiesiła podawanie ceny z uwagi na zaprzestanie podawania informacji przez jej członków.

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: poniedziałek 22 kwie 2013, 06:11
autor: mietko75

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: środa 24 kwie 2013, 07:57
autor: Muchozolali
proszę o odebranie poczty i PW
PILNA sprawa

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: wtorek 07 maja 2013, 21:38
autor: 1963
pytanko do pawla . dotarly nasze listy?

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: wtorek 07 maja 2013, 22:24
autor: fix
mietko75 pisze:Tak się promuje polski mięso .http://www.ppr.pl/artykul-grozna-chemia ... 175981.php
szkoda że nikt nie pisze jakie antybiotyki zawierają niemieckie półtusze, co za kraj

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: wtorek 07 maja 2013, 22:43
autor: 1963
sa osoby stosujace np.tylo przez caly tucz a im dalej na zachod europy tym ich wiecej a nawet sa tacy co nie wyobrazaja sobie tuczu bez wspomagania anty

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: środa 08 maja 2013, 22:21
autor: 1963
a co to za madrus jak ktos wali w bambuko warto wiedziedc

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 10:06
autor: stan1069@o2.pl
A tu co taka cisza ?????

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 21:59
autor: mietko75
A mnie się wydaje , albo i jestem tego pewien że tak jak rozpiep... potrzebę tego forum "wielki Lejwoda",tak i rozwali potrzebę tego stowarzyszenia . Kiedyś na pv Barakiemu to pisałem i tak prawie się stało . Mało kto już chce korzystać z tego forum , bo tu żadnych rzeczowych faktów , tylko LANIE WODY . Cena tylko w górę i w górę , a że w rzeczywistości jest zupełnie inaczej , to i tak cena tylko w górę i w górę .

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 22:16
autor: brzydal
nie przesadzaj mietek częściej słychać na forum że cena tylko w dół i 4 zł już na zawsze ma być a zboża tylko w górę bo same katastrofy na świecie

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 22:36
autor: stan1069@o2.pl
Mietko ja myśle że Twój ulubiony lejwoda i pewnie ja ożywił to forum :oops: a obecna sytuacja na rynku spowodowała pogorszenie nastrojów hodowców :wink:
póki była dobra cena to lejwoda Wam nie przeszkadzał , za to najbardziej przeszkadzał stan zacofany :roll: i 0909 którzy pisali prawdę
okazuje się teraz że role się odwróciły :mrgreen:
zamiast męczyć się ze stowarzyszeniem to kupcie sobie lochy , a lejwoda pomoże Wam wykończyć duńsko / niemiecką konkurencje

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 22:47
autor: Muchozolali
Opinia publiczna ma prawo do informacji ze strony organów władzy o nazwie produktu i firmie producenta, importera lub sprzedawcy, jeżeli żywność nie nadaje się do jedzenia. Taki środek spożywczy jest bowiem uznawany w Unii Europejskiej za niebezpieczny. Dzieje się tak nawet wtedy, kiedy można go uznać za nieszkodliwy dla zdrowia ludzi – orzekł luksemburski Trybunał Sprawiedliwości.

Sensoryczna nieprawidłowość

Bawarska spółka Berger Wild przetwarzająca dziczyznę została skontrolowana przez urząd weterynaryjny w Passau. Po stwierdzeniu, że warunki sanitarne w jej zakładach budzą wstręt, pobrane tam próbki mięsa zbadał bawarski urząd krajowy ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Okazało się, że zarówno mrożonki, jak i tzw. świeże mięso były cuchnące, czyli jak to określono, miało przykry, duszący i stęchły lub kwaśny zapach. W niektórych przypadkach mięso zaczęło już nawet gnić. Jedna próbka wykazywała zakażenie salmonellą.

Dlatego bawarskie ministerstwo ds. ochrony środowiska naturalnego, zdrowia i ochrony konsumentów po wysłuchaniu spółki powiadomiło ją, że jej produkty nie nadają się do spożycia przez ludzi. Dodało, że jeśli Berger Wild sama skutecznie nie poinformuje w odpowiednim czasie opinii publicznej, to zrobią to władze krajowe.

Spółka sprzeciwiła się urzędowemu informowaniu jej klientów i uznała to za środek nieproporcjonalny do sytuacji. Wszak smród zepsutego mięsa to jej zdaniem jedynie sensoryczna nieprawidłowość. Dlatego Berger Wild zaproponowała, że wyda ostrzeżenie dotyczące produktu. Miało ono polegać na poinformowaniu nabywców o możliwości wymiany kupionych kawałków dziczyzny na nowe.

W tej sytuacji minister chroniący konsumentów wydał trzy komunikaty prasowe. Ogłosił w nich wycofanie produktów Bergera oraz poinformował opinię publiczną o stanie sanitarnym zakładów i o jakości pobranego w nich mięsa. W przemówieniu przed bawarskim parlamentem krajowym minister dodał, że z uwagi na ogłoszenie przez spółkę upadłości, nie będzie już ona wprowadzała zagrażającej zdrowiu ludzi dziczyzny na rynek.

Nieszkodliwa gnijąca żywność

Po upublicznieniu informacji o sensorycznie niedoskonałym mięsie Berger Wild pozwała Bawarię o odszkodowanie. Dowodziła, że poniosła znaczną szkodę, mimo że jej produkty nie były szkodliwe dla zdrowia ludzi. Wówczas rozpatrujący sprawę sąd okręgowy w Monachium zapytał Trybunał Sprawiedliwości, czy prawo Unii pozwala na stosowanie przepisów krajowych pozwalających na udostępnianie informacji o nieświeżej żywności i jej producencie.

TS orzekł, że nic nie stoi na przeszkodzie upublicznianiu informacji o nieszkodliwych dla zdrowia, ale nienadających się do spożycia przez ludzi środków spożywczych. Można przy tym podawać nie tylko nazwę produktów, lecz także firmę producenta lub przedsiębiorcy wprowadzającego taką żywność na rynek.

Ważne jest tylko, by krajowe organy władzy nie naruszały tajemnicy zawodowej, czyli nie ujawniały informacji uzyskanych przy okazji kontroli urzędowych, jak to określa rozporządzenie nr 882/2004. Nie można jednak stosować nazbyt rygorystycznie tego warunku, gdy zakwestionowana przez kontrolerów żywność nie nadaje się do spożycia. Zgodnie z rozporządzeniem 178/2002 jest ona bowiem uważana za niebezpieczną, a sprzedawanie jej narusza interes konsumentów.

ORZECZNICTWO

Wyrok TS w sprawie C-636/11.

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 22:53
autor: arek
muchozol zaskoczyłeś mnie bo nie myślałem ze ta wasza organizacja działa poza granicami kraju

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 19 maja 2013, 22:54
autor: Muchozolali
z darzało mi się kupować artykuły spożywcze, które nie spełniały moich oczekiwań. Ostatnio były to śliwki w czekoladzie, które po spróbowaniu niewiele miały wspólnego z nazwą. Zamiast czekolady większość stanowiła bliżej nieokreślona masa. Rzeczona śliwka była ledwo wyczuwalna, a czekolada była tylko cienką otoczką. Czy za powód reklamacji wystarczy to, że cukierki mi nie smakowały i dalekie były od spodziewanego zakupu? – pyta pani Wiesława.

Jak najbardziej. Produkty spożywcze można reklamować na podobnych zasadach jak rzeczy ruchome lub nieruchome. Sprzedawca powinien przyjąć reklamację i ją rozpatrzyć. Nie może odesłać klienta do producenta, importera, hurtownika, pośrednika lub zasłaniać się regulaminem sklepu. Klient musi tylko wykazać niezgodność towaru z umową, a więc w przypadku pani Wiesławy to, że śliwki w czekoladzie nie były tym, czym być powinny. Nie miały właściwości, które cechują towar tego rodzaju, bo zamiast śliwki w czekoladzie przeważała masa cukiernicza. Warto także zapoznać się ze spisem składników na opakowaniu. Łatwiej wtedy będzie argumentować swoje roszczenia.

W przypadku artykułów spożywczych trudno zastosować sekwencyjność realizacji uprawnień. Nie można oczekiwać naprawy ani wymiany towaru na inny. Pozostaje tylko żądać odstąpienia od umowy, czyli zwrotu pieniędzy (oczywiście po potrąceniu za zjedzone sztuki).

Reklamacja cukierków lub innych artykułów spożywczych tym jeszcze różni się odreklamacji suszarki albo butów, że krótszy jest termin zgłaszania roszczenia. Jeśli towar jest paczkowany, niezależnie od tego, czy jest on oznakowany datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia, czy nie, klient ma na reklamację trzy dni od otwarcia opakowania. Z kolei produkty paczkowane, oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia można reklamować wyłącznie przed upływem tej daty lub terminu. Jeśli jest to towar sprzedawany luzem, odmierzany w sklepie, taki jak cukierki – na jego zwrot przewidziano również trzy dni.

Podstawa prawna

Art. 4–8 ustawy z 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. z 2002 r. nr 141, poz. 1176 z późn. zm.).

Rozporządzenie ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej z 30 stycznia 2003 r. w sprawie terminów zawiadomienia sprzedawcy o stwierdzeniu niezgodności towaru żywnościowego z umową (Dz.U. z 2003 r. nr 31, poz. 258).

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: niedziela 26 maja 2013, 22:51
autor: Muchozolali

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

: piątek 31 maja 2013, 14:07
autor: 1963
lista poszla dalej