FORUM
Cena Prosiaka
- Muchozolali
jak sie czyta niektore posty to sie wszystkiego odechciewa. takie bardzo polskie to forum, narzekania i jechanie po innych forumowiczach staje się zródłem jakiejs dzikiej satysfakcji czy co? niektorzy, mam wrazenie, "polują" inne wypowiedzi, zeby skontrować...
a tucznik bedzie szedl w gore, tak jak i warchlaki, nie wiem tylko w jakim tempie i w jakim stopniu, ale spadac juz nie bedzie.
a tucznik bedzie szedl w gore, tak jak i warchlaki, nie wiem tylko w jakim tempie i w jakim stopniu, ale spadac juz nie bedzie.
-
Za przeproszeniem,ale to mi wygląda na naganianie do zakupu drogich prosiąt. Lepiej napisz, iż świnie będą tanieć, a może rzeczywistość okaże się inna. Na jakie podstawie niby mają drożeć, czyżbyś przewidywała nagły spadek wartości złotego, a może GUS podał nowe porażające dane o spadku pogłowia świń o jakieś 50%. Co prawda to Duda podniósł cenę o 10gr ale czy to nie jest tylko krótkotrwała korekta dużych spadków. Po za tym zimą ceny wieprzowiny są najniższe.jagienka pisze:jak sie czyta niektore posty to sie wszystkiego odechciewa. takie bardzo polskie to forum, narzekania i jechanie po innych forumowiczach staje się zródłem jakiejs dzikiej satysfakcji czy co? niektorzy, mam wrazenie, "polują" inne wypowiedzi, zeby skontrować...
Witam,
Po co narzekać... To i tak nic nie pomoże. Trzeba być optymistą i wierzyć, że lepsze czasy w końcu kiedyś powrócą!!
A na razie cena skupu świń w całej UE spada i końca nie widać:
patrz tabela i wykres link http://tiny.pl/hqs24
Na europejskim rynku jest cały czas większa podaż mięsa wieprzowego aniżeli popyt. Miastowi nie mają pieniędzy...
A do tego Niemcy i Holandia ciągle zwiększają produkcję świń....
Jak w tej sytuacji będzie kształtowała się cena prosiąt w najbliższym czasie, tego nikt nie wie!! Tym bardziej na polskim rynku...
Po co narzekać... To i tak nic nie pomoże. Trzeba być optymistą i wierzyć, że lepsze czasy w końcu kiedyś powrócą!!
A na razie cena skupu świń w całej UE spada i końca nie widać:
patrz tabela i wykres link http://tiny.pl/hqs24
Na europejskim rynku jest cały czas większa podaż mięsa wieprzowego aniżeli popyt. Miastowi nie mają pieniędzy...
A do tego Niemcy i Holandia ciągle zwiększają produkcję świń....
Jak w tej sytuacji będzie kształtowała się cena prosiąt w najbliższym czasie, tego nikt nie wie!! Tym bardziej na polskim rynku...
Aconar ma racje, nie ma powodu do tego, aby sie umartwiac.
Niska cena też ma swoje zalety:
hamuje wzrost pogłowia
uczy szukać oszczędności
wpływa na poprawę efektywności
stymuluje do poszukiwania nowych źródeł dochodów
pozwala z optymizmem patrzec w przyszłość gdyż tylko przy niskiej cenie można oczekiwać że wzrośnie, drogi tucznik może tylko stanieć
Niska cena też ma swoje zalety:

no tak, zapomniałam dopisać, że moja subiektywna ocena odnosi się do cen świń ogólnie w Europie, która będzie rosnąć.
i znów kolejny przykład, Panie Po-pulisto, dopatrywania się podtekstów i szukania tylko, gdzie człowiekowi wbić szpilę. nie naganiam, nie namawiam, na zbyt nie narzekam. ja po prostu wszystkim życzę, żeby ceny świń szły do góry! czy to źle?
i znów kolejny przykład, Panie Po-pulisto, dopatrywania się podtekstów i szukania tylko, gdzie człowiekowi wbić szpilę. nie naganiam, nie namawiam, na zbyt nie narzekam. ja po prostu wszystkim życzę, żeby ceny świń szły do góry! czy to źle?
-
Nie jest moim celem wbijanie komukolwiek szpili.jagienka pisze:no tak, zapomniałam dopisać, że moja subiektywna ocena odnosi się do cen świń ogólnie w Europie, która będzie rosnąć.
Jeżeli piszesz o wzroście cen który według mnie nie ma żadnych merytorycznych przesłanek to Ty przyczyniasz się do wbicia nie szpili tylko gwożdzia do trumny rolnikom. Ja też życzę wszystkim wysokich cen ale nie napisze iż świnie będą drożeć, gdyż taka wypowiedz czyni wiele zła innym.A dlaczego każdy może sobie to przemyśleć.
Witajcie!
FORUM jest przede wszystkim po to, aby można było bez ograniczeń wyrażać swoje poglądy, przestrzegając zastrzeżeń pkt. 3, 4 i 5 Regulaminu FORUM, bo wtedy będą podejmowane działania wg pkt. 6 Regulaminu.
Od czasu do czasu staram się poprawiać w postach wybitnie rażące błędy ortograficzne (raczej rzadko!!!),
ale jednocześnie hołduję świętej zasadzie, że rolnicy to twardzi, otwarci i prostolinijni ludzie, którzy w twardych i prostych słowach mówią to, co ich boli i to, co myślą...
Tacy to są rolnicy i nic na to nie poradzimy...
FORUM jest przede wszystkim po to, aby można było bez ograniczeń wyrażać swoje poglądy, przestrzegając zastrzeżeń pkt. 3, 4 i 5 Regulaminu FORUM, bo wtedy będą podejmowane działania wg pkt. 6 Regulaminu.
Od czasu do czasu staram się poprawiać w postach wybitnie rażące błędy ortograficzne (raczej rzadko!!!),
ale jednocześnie hołduję świętej zasadzie, że rolnicy to twardzi, otwarci i prostolinijni ludzie, którzy w twardych i prostych słowach mówią to, co ich boli i to, co myślą...
Tacy to są rolnicy i nic na to nie poradzimy...
- mytotoksyna1
- WOJCIECH1236
cena prosiaka
Do ALF27 przez kogo kupujesz prosiaki holenderskie.Dzięki pozdrawiam
- Muchozolali
Czytajcie uważnie napisałem cenę 140 zł. ale kontakty handlowe to naprawdę tajemnica. Pozdrawiam Alf.27 A jeszcze ciekawostka kolega dziś sprzedał tuczniki cena 4,9 netto za żywą zdarzają się jeszcze partnerzy w handlu a nie tylko handlarze których jedynym celem jest łupić hodowców. nie pytajcie gdzie, zgadnijcie dlaczego.
[quote="Alf27"]Czytajcie uważnie napisałem cenę 140 zł. ale kontakty handlowe to naprawdę tajemnica. Pozdrawiam Alf.27 A jeszcze ciekawostka kolega dziś sprzedał tuczniki cena 4,9 netto za żywą zdarzają się jeszcze partnerzy w handlu a nie tylko handlarze których jedynym celem jest łupić hodowców. nie pytajcie gdzie, zgadnijcie dlaczego.[/quot
e]
bo wieprzek miał urodziny

e]
bo wieprzek miał urodziny

Normalna cena na dzień dzisiejszy.Alf27 pisze:Czytajcie uważnie napisałem cenę 140 zł. ale kontakty handlowe to naprawdę tajemnica. Pozdrawiam Alf.27 A jeszcze ciekawostka kolega dziś sprzedał tuczniki cena 4,9 netto za żywą zdarzają się jeszcze partnerzy w handlu a nie tylko handlarze których jedynym celem jest łupić hodowców. nie pytajcie gdzie, zgadnijcie dlaczego.
ALF ja czegoś tu nie kumam nie tak dawno dałeś ogłoszenie ze chcesz kupić warchlaka ponad 400 sztuk o ile pamiętam teraz piszesz stale kontakty wytłumacz mi to bo jedno kłoci się z drugim zresztą masz jeszcze kilka postów sobie przeczących i tak sobie myślę ze albo często masz pół mroczność jasna albo fantasta jakich tu ostatnio wielu oj psuje się to forum psuje a tak było milo