SPPTCh "FORUM TCh"

bezbarwny

Re:

Post autor: bezbarwny »

baraki pisze:W maju odbędzie się spotkanie w ministerstwie na którym przedstawimy nasze pomysłu i postulaty, tak więc mamy miesiąc by wszystko przemyślec i przygotować.
Proponuję między innymi dyskusje na temat:
Umożliwienia poprzez nadanie prawa naszemu stowarzyszeniu przeprowadzania niezapowiedzianych, oraz interwencyjnych kontroli prawidłowości oceny wbc.
Gwarancje otrzymania nalezności od zm i podmiotów skupujących żywiec.
Zmiany w funduszu promocji

Proponuje równiez poruszyc kwestię zakupu środków ochrony zdrowia, nie może być tak że rzeczywiste ceny leków to pilnie strzezona tajemnica do której my producenci nie mamy dostępu, lekarze nakładają marże wedle uznania i nierzadko ta marża to nawet kilkaset%. Jak przy takich cenach medykamentów ammy konkurowac z zachodnimi fermami?
Bardziej efektywny i przejrzysty byłby system w którym lekarz wypisywałby receptę a rolnik realizował ją w wybranym sklepie! Wtedy lekarze otrzymywali by wynagrodzenie za swoją wiedzę i usługę, a nie tak jak obecnie, kiedy brak kompetencji nadrabia się handlem lekami.
Pora zkończyć z tą szopką że rolnikowi niby nie wolno żelaza podac prosiakom, to jest nic innego jak rzucanie kłód pod nogi polskim producentom.
Maj minął , a ja jestem szalenie ciekaw jakie ustalenia zapadły w ministerstwie.
Na stronie www. Stowarzyszenia nie ma żadnej informacji na ten temat.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Re: SPPTCh "FORUM TCh"

Post autor: Muchozolali »

do zdarzenia nie doszło z obustronnych przyczyn
jak tylko sie sytuacja unormuje będą rozmowy
poz
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Nie wiedziałem gdzie wkleić ciekawy artykuł który znalazłem w necie,więc tutaj go daję by były tematy do dyskusji z władzą.http://interia360.pl/moim-zdaniem/artyk ... epca,63053
kloniks

Post autor: kloniks »

Moim zdaniem autor tekstu mimo iż dotyka prawdziwych problemuw Polskiego rolnictwa to pisząc tekst kieruje się wyraźną stronniczością przeciw większości parti politycznych. Cały tekst kończy się agitacją proPISowską. Odnośnie GMO to i tak obecne przepisy są chyba maksymalnie niekożystne na jakie mogła sobie pozwolić Polska bez płacenia kar. Wynika to z ustawodastwa Uni Europejskiej z kturą Polskie ustawy nie mogą być sprzeczne. Pozatym wyniki badań tesz nie wiem z kąd się temu panu wzieły, nie podał ani jednego źrudła badań a wypadało by żeby to były badania instytucji niezależnych. Pozatym pomijając badania jakoś długość życia w krajach w kturych dopuszczone jest GMO jest większa niż w Polsce np w USA 78,64 a w Polsce 76,2. Nie podoba mi się ruwnież fakt pisania że kiełbasy są robione z robakuw i bez użycia mięsa. Stwierdzenie tesz jest bez pokrycia i uderza w interesy całej branży mięsnej, a my rolnicy jesteśmy ruwnież jej częścią. Jeżeli miastowy przeczyta taki artykół nie kupi kiełbasy. Jak on nie kupi kiełbasy na grila to my nie sprzedamy tucznika.
1963

Post autor: 1963 »

ciekaw jestem czy z tym naszym tworkiem cos sie dzieje czy to juz przebrzmiala melodia bo nikt z wladz nie zabiera glosu w tej sprawie a moze jak lepsze ceny to juz nie potrzebny
baraki

Post autor: baraki »

Jesteśmy na etapie oczekiwania na wpis w KRS.
1963

cholernie dlugi ten etap a moze zawodnicy byli na dopingu i z l.amstrongiem na aucie
fix

Post autor: fix »

1963 pisze:ciekaw jestem czy z tym naszym tworkiem cos sie dzieje czy to juz przebrzmiala melodia bo nikt z wladz nie zabiera glosu w tej sprawie a moze jak lepsze ceny to juz nie potrzebny
no właśnie coś ucichło te nasze stowarzyszenie, coś mi się wydaję że 1963 ma rację, jak ceny spadną to znów na forum będzie głośno, a tak to żadnych dyskusji sporadycznie ktoś poda cenę, ale co się dziwić jesteśmy tylko polakami, jednoczymy się w biedzie...
1963

mamy juz PO i PiS partie wodzowskie w modzie ,kontynuacja zlotej wolnosci trwa
fix

cisza jak przed burzą :)
Awatar użytkownika
Muchozolali

wniosek pozytywnie rozpatrzony
do 10 dni wpis do krs
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!
Gratuluję!
Jestem pełen uznania dla Waszego zaangażowania, zwłaszcza dla tych wszystkich, którzy - pomimo wielu problemów - nie zniechęcali się i wytrwale dążyli do zarejestrowania SPPTCh "FORUM TCh" w KRS.
Życzę Wam wielu sukcesów w pracy na rzecz polskich rolników, produkujących trzodę chlewną!!
1963

Pawel pelen szacun
arek

Post autor: arek »

a za co ten szacun to było najprostsze teraz zaczną się schody oceniajmy po działaniu a nie po chęciach
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Arek a Ty będziesz także działał czy tylko oceniał?? Im nas będzie więcej tym łatwiej a jeśli ktoś będzie patrzył tylko z boku i się podśmiechiwał to niech na tym skończy i da chociaż czas aby się wykazać.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Ja biorę UOKiK i nie ma ch...a we wsi :-)
Czaję sie na dziadów...
arek

panowie chyba nadszedł czas abyście się wykazali działaniem
fix

arek pisze:panowie chyba nadszedł czas abyście się wykazali działaniem
daj mi trochę czasu dopiero ich do KRS wpisali albo wpiszą na dniach, a po za tym jest jeszcze dobra cena na tucznika :)
Edyta2259

Post autor: Edyta2259 »

arek pisze:panowie chyba nadszedł czas abyście się wykazali działaniem
czekasz aby podano Ci na tacy gotową pieczeń? ,zrób i Ty coś w tym kierunku przecież jesteś jednym z nas.
arek

EDZIA ja należę do tych innych związków które podobno nic nie robią czekam aż nas zastąpicie takie ambitne plany mieliscie
Edyta2259

arku trochę cierpliwości,
baraki

Arek naszym celem nie jest zastąpic Twój związek, bedziemy działać równolegle.
Trudno tez zarzucic Twojemu związkowi bezczynność, w kwestii rozpowszechniania chorób typu myko, zzzn , app, prrs, oraz całej gamy pasożytów zajmuje bezdyskusyjnie 1 miejsce w kraju a śmiem twierdzić ze równiez w Europie.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

ostro! O jaki związek arka chodzi? Nie jestem na bierząco.
farmer84

Post autor: farmer84 »

Polsus
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

baraki pisze:Arek naszym celem nie jest zastąpic Twój związek, bedziemy działać równolegle.
Trudno tez zarzucic Twojemu związkowi bezczynność, w kwestii rozpowszechniania chorób typu myko, zzzn , app, prrs, oraz całej gamy pasożytów zajmuje bezdyskusyjnie 1 miejsce w kraju a śmiem twierdzić ze równiez w Europie.
No to działanie równoległe rozpoczęte :lol: :lol:
1 związek od rozpowszechniania chorób , a drugi od rozpowszechniania ??????????????? bajek , trzeba chyba jeszcze 3 założyć od ścigania agentów :lol:
arek

baraki wy to nawet chorób rozpowszechnić nie potraficie ale co tam cierpliwie poczekam
Edyta2259

Zaczyna się złośliwość !!!! i po co to ?.
arek

Edzia to przecież takie polskie
Awatar użytkownika
Muchozolali

1 nie jesteśmy związkiem zawodowym tylko stowarzyszeniem
§ 3

1. Stowarzyszenie opiera swoją działalność na pracy społecznej członków.
ROZDZIAŁ II

CELE STOWARZYSZENIA I SPOSOBY ICH REALIZACJI

§ 5

Celem działania Stowarzyszenia jest:
1. Reprezentowanie i obrona interesów producentów trzody chlewnej.
2. Organizowanie produkcji trzody chlewnej zgodnie z przepisami prawa pod potrzeby rzeźni i przetwórni w celu zaspokojenia wymogów konsumentów i eksportu.
3. Podnoszenie wiedzy producentów trzody chlewnej w zakresie racjonalnych metod chowu świń oraz zwiększaniu dochodowości gospodarstw.
4. Ścisła współpraca z organami administracji państwowej i samorządu terytorialnego, instytucjami naukowymi oraz podmiotami sprzyjającymi produkcji trzody chlewnej i produkcji rolniczej.
5. Zbieranie i przetwarzanie informacji ekonomicznych o produkcji towarowej i zagrodowej oraz cen detalicznych wyrobów mięsnych.

§ 6

Swoje cele statutowe Stowarzyszenie realizuje poprzez:
1. Podejmowanie wszelkich przedsięwzięć określonych prawem, które będą niezbędne dla ochrony praw producentów trzody chlewnej oraz osiągania celów Stowarzyszenia.
2. Udzielanie pomocy producentom trzody chlewnej w zakresie zaopatrzenia w pasze, sprzęt zootechniczny, środki profilaktyczne, lekarstwa i inne środki niezbędne do prowadzenia produkcji trzody chlewnej.
3. Proponowanie kierunków i systemów organizacji produkcji i skupu trzody chlewnej stosowanie do potrzeb.
4. Podejmowanie interwencji w przypadku nie przestrzegania obowiązujących zasad  w zakresie oceny poubojowej trzody chlewnej.
5. Współdziałanie ze służbami weterynaryjnymi w zakresie profilaktyki i leczenia świń.

6. Występowanie do władz centralnych, organów administracji państwowej i samorządu terytorialnego w sprawach związanych z produkcją trzody chlewnej.
7. Opiniowanie projektów aktów prawnych oraz regulaminów z zakresu produkcji trzody chlewnej.
8. Wpływ na kształtowanie właściwej polityki kredytowej, inwestycyjnej i cenowej związanej z produkcją trzody chlewnej.
9. Organizowanie szkoleń i doradztwa fachowego z zakresu produkcji trzody chlewnej.
10. Współuczestnictwo w organizowaniu wystaw, aukcji i innych przedsięwzięć w celu popularyzacji i promocji produkcji trzody chlewnej.
11. Zbieranie i wymiana informacji na temat cen trzody chlewnej.

§ 7

1. Stowarzyszenie może prowadzić działalność gospodarczą na zasadach  zgodnych z  art. 14 Ustawy, a także innymi obowiązującymi przepisami.
2. W celu realizacji działań, o których mowa w ust. 1, Stowarzyszenie może tworzyć spółki, spółdzielnie, grupy producentów, a także przystępować do nich oraz do innych przedsięwzięć gospodarczych.

I tak szanowni Państwo na razie to płynie kasa i czas członków który by mogli poświecić na inne cele nawet rodzine.
Awatar użytkownika
MekkaB

baraki pisze:Arek naszym celem nie jest zastąpic Twój związek, bedziemy działać równolegle.
Baraki; śmiech, śmiech i jeszcze raz śmiech... organizacja Arka VS rozpowszechnianie chorób (rozumiem, że w ujęciu "ogólnym" bo w praktycznym nie mają żadnych narzędzi) Apropos chorób to ciekawi mnie taka kwestia: Kto przyklepał możliwość likwidacji stada w wypadku wystąpienia choroby Aujeszkiego?!?!? Podobno jesteś bardzo blisko "góry" może wiesz? Dla niezorientowanych, w czasie gdy likwidowano kolejne stada trzody w Polsce, nastąpiła historyczna chwila. Po raz pierwszy w naszym kraju pojawiła się 6 z przodu za kg żywca, akurat w czasie dużych przetargów na glebę i jeszcze większej ilości podpisywanych umów w ramach PROW.
Arku konkrety, pochwal się co dobrego zrobiliście! Najwyżej przybędzie Wam zwolenników. Nic nie stracisz! Dalej, czekam może i ja zmienię zdanie.
Awatar użytkownika
Muchozolali

KRS 0000481609
SA

Post autor: SA »

farmer84 pisze:Polsus
Ja jestem w Polsusie a chorób nie mam na chlewni wiem bo robiłem badania w PIW w Puławach ale ci co kupują od mnie o to nawet nie pytają najważniejsze dla nich jest żeby z ceny wytargować bo inni taniej sprzedają i taka jest prawda ale są i wyjątki od reguły ''Jest dużo chętnych na tanie loszki czy warchlaki nawet zagraniczne a chorób na oko nie widać''
bezbarwny

MekkaB pisze:Ja biorę UOKiK i nie ma ch...a we wsi :-)
Czaję sie na dziadów...
MekkaB pisze: Baraki; śmiech, śmiech i jeszcze raz śmiech... organizacja Arka VS rozpowszechnianie chorób (rozumiem, że w ujęciu "ogólnym" bo w praktycznym nie mają żadnych narzędzi) Apropos chorób to ciekawi mnie taka kwestia: Kto przyklepał możliwość likwidacji stada w wypadku wystąpienia choroby Aujeszkiego?!?!? Podobno jesteś bardzo blisko "góry" może wiesz? Dla niezorientowanych, w czasie gdy likwidowano kolejne stada trzody w Polsce, nastąpiła historyczna chwila. Po raz pierwszy w naszym kraju pojawiła się 6 z przodu za kg żywca, akurat w czasie dużych przetargów na glebę i jeszcze większej ilości podpisywanych umów w ramach PROW.
Arku konkrety, pochwal się co dobrego zrobiliście! Najwyżej przybędzie Wam zwolenników. Nic nie stracisz! Dalej, czekam może i ja zmienię zdanie.
Czytając tą radosną twórczość , dochodzę do przekonania , że rzeczywiście pozostanie Wam działanie 'równoległe' - bo o współdziałaniu nikt nie będzie chciał z Wami rozmawiać.
Może powinniście raz jeszcze przemyśleć , czy nie lepiej byłoby poświęcić swój czas na:
Muchozolali pisze:...I tak szanowni Państwo na razie to płynie kasa i czas członków który by mogli poświecić na inne cele nawet rodzine.
...'inne cele' :wink:
MekkaB - poniższym cytatem , będę co jakiś czas przypominał Ci o UOKiK-u i rozliczeniu 'dziadów' - pitolisz o tym już od blisko roku. Cudze widzisz za lasem , swojego nie - choć pod nosem :wink:
MekkaB pisze: ......... konkrety, pochwal się co dobrego zrobiliście! Najwyżej przybędzie Wam zwolenników. Nic nie stracisz! Dalej, czekam może i ja zmienię zdanie.
Awatar użytkownika
MekkaB

bezbarwny nie rzucam słów na wiatr! Mam nadzieję, że się wykażę. Naprawdę nie moja to wina, że cała procedura „rejestracyjna” tyle trwała, skoro od roku śledzisz temat to wiesz również o tym jak pisałem, „że mając osobowość prawną można więcej”. Jakiekolwiek działanie w sprawie UOKiK najpierw przedstawię zarządowi a dopiero po zaakceptowaniu toku postępowania i ewentualnych decyzji Twoją personę jak i resztę forum.
„Cudze widzisz za lasem, swojego nie – choć pod nosem” rozwiń proszę myśl lub wprost napisz
bezbarwny

Co tu rozwijać? Rękawicę chcesz 'dziadom' pod nogi rzucać , a prostej myśli nie rozumiesz?
Pozdrawiam i wytrwałości w dążeniu do ''się wykażę'' życzę :wink:
baraki

SA pisze:
farmer84 pisze:Polsus
Ja jestem w Polsusie a chorób nie mam na chlewni wiem bo robiłem badania w PIW w Puławach ale ci co kupują od mnie o to nawet nie pytają najważniejsze dla nich jest żeby z ceny wytargować bo inni taniej sprzedają i taka jest prawda ale są i wyjątki od reguły ''Jest dużo chętnych na tanie loszki czy warchlaki nawet zagraniczne a chorób na oko nie widać''
SA jesli faktycznie masz zdrowe stado to tym bardziej powinno Ci zależeć na tym by oddzielic ziarno od plew a konkretnie wykluczyć z hodowli zarodowych te stada które nie spełniaja nawet minimum zdrowotności.
bezbarwny pisze:Czytając tą radosną twórczość , dochodzę do przekonania , że rzeczywiście pozostanie Wam działanie 'równoległe' - bo o współdziałaniu nikt nie będzie chciał z Wami rozmawiać.
Może powinniście raz jeszcze przemyśleć , czy nie lepiej byłoby poświęcić swój czas na:
Kolego bezbarwny, naszym nadrzednym celem jest ochrona interesów Polskich producentów prosiąt i tuczników a nie bycie towarzystwem wzajemnej adoracji.
baraki

Jak pewnie wszyscy wiecie powstał projekt odnośnie rozdysponowania środków z nowego PROW. Z tego co zdązyłem się zorjentowac to projekt jest twozony w kierunku skutecznego wymanewrowania producentów trzody tak by te pieniądze poszły na cos innego (szkolenia?) Kryteria odnośnie wielkości ekonomicznej gospodarstwa a także metody ich liczenia są co najmniej dziwne :shock:
Np sumowanie produkcji polowej która idzie na pasze i produkcji zwiorzecej skoro gospodartswo sprzedaje tylko tuczniki? Gdzie tu sens i logika?
Chciałbym aby nasz zwiazek zajał oficjalne stanowisko i wsytosował opinie na temat tego projektu wiec prosze wszystkich zainteresowanych którzy dysponuja wolnym czasem o dokładne przejrzenie projektu i ewentualne uwagi i sugestie.
Awatar użytkownika
MekkaB

bezbarwny skoro proszę żebyś myśl rozwinął to jasnym dla Ciebie powinno być, że czegoś tu nie rozumiem!
Samo przysłowie (do tej pory mi obce i z treści i znaczenia) wydaje mi się że pojmuje ale co ono (tj. przysłowie) ma wspólnego z dziadami i UOKIK (tych ostatnich bardzo szanuję)?
Odbieram to raczej stricte personalnie i tutaj też nie rozumiem. Czy kiedykolwiek napisałem coś co można odebrać jako przejaw mojej zazdrości?
Za dziadów mam ZM i ich sposoby wprowadzania zamętu na rynkach, choćby cennikami z "dupy".

Za pozdrowienia i wytrwałość dziękuję, również pozdrawiam i miłego dnia życzę.
bezbarwny

baraki pisze: Kolego bezbarwny, naszym nadrzednym celem jest ochrona interesów Polskich producentów prosiąt i tuczników a nie bycie towarzystwem wzajemnej adoracji.
Kolego baraki , widzę , że jesteś z tych wojowników , co to walczą ze wszystkimi i jeńców nie biorą. No cóż... jak się ma za sobą tak liczną armię jaką masz Ty , można sobie na to pozwolić :wink:
arek

może warto pomyśleć jak pognać władzę aby lepiej zabezpieczyli naszą wschodnią granice przed pomorem
SA

arek pisze:może warto pomyśleć jak pognać władzę aby lepiej zabezpieczyli naszą wschodnią granice przed pomorem
A co jeszcze mało tej paniki pomór był od paru lat na wschodzie , a teraz rząd zobaczył że od UE dostanie pieniądze kosztem hodowców świń nakładając restrykcje na nich takie jak świadectwa ,zgłoszenie przemieszczania,zgłoszenia padłych sztuk,wykładanie mat,itd.To co rząd ma nam zamknąć chlewnie to jeszcze więcej pieniędzy z UE wyrwie bo dziura w budżecie ,czy o to ci chodzi bo mnie to dotyka bezpośrednio po kieszeni a tobie jeszcze mało czy ty rozumiesz co piszesz albo nie rozumiesz tematu.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Finansowo dotyka, weź przestań. Ile wydałeś, tys,dwa? Jak wykryją przypadek po naszej stronie to mamy następnego dnia złotówke taniej a potem się zacznie. Wtedy zobaczymy w jaki sposób się walczy z takimi chorobami, niemcy nam to pokażą, tylko my będziemy po tej drugiej stronie barykady.
SA

Pablo80 pisze:Finansowo dotyka, weź przestań. Ile wydałeś, tys,dwa? Jak wykryją przypadek po naszej stronie to mamy następnego dnia złotówke taniej a potem się zacznie. Wtedy zobaczymy w jaki sposób się walczy z takimi chorobami, niemcy nam to pokażą, tylko my będziemy po tej drugiej stronie barykady.
A co nam pokażą będą przywozić jeszcze więcej a rząd powie to jest jednostkowy przypadek i polacy nic nie stało tak by było gdyby ale lepiej nie gdybać bo już dziś jest marny zbyt na loszki i to są wymierne koszty .To co robią rządzący to nasyłają kontrole na nas i za to mają nadzieje na pieniądze UE za te działania .
Awatar użytkownika
Muchozolali

bezbarwny

SA pisze:...To co robią rządzący to nasyłają kontrole na nas ...
Odnośnie kontroli...
W ubiegłym tygodniu miałem kontrolę (pasze lecznicze) , Pani z PIW po sporządzeniu protokołu pokontrolnego , w lużnej rozmowie mówi mniej więcej tak ' chłopy , rozwijajcie produkcję bo nas z torbami puszczą , przez te bzdurne unijne przepisy , coraz więcej rolników rezygnuje z hodowli przez co mamy coraz mniej roboty , a do emerytury jeszcze daleko'(jej mąż jest również wetem - prywatna praktyka). Omal nie parsknąłem śmiechem . Przypomniało mi się jak kilka lat temu przy jednej z gorliwych kontroli ze strony tej pani powiedziałem , że jak już nas wykończą tymi idiotycznymi przepisami i nie mniej 'życiowymi' kontrolami to sami zostaną bez pracy - wtedy wzruszyła tylko ramionami.
SA

Muchozolali pisze:podsumujmy
http://www.spptch.pl/12.jpg
Tak to jest super te zdjęcie może to do rozumu trafi niedowiarkom jak nas hodowców rządzący kochają .
Awatar użytkownika
Muchozolali

Szanowni Państwo
jeśli załaduje się strona
to ile macie miejsca po prawej stronie
www.spptch.pl
Edyta2259

trochę mniej niż połowa
kaBAD

Post autor: kaBAD »

dajcie 100zł jakiemuś studentowi albo gimnazjaliście to wam uruchomi normalną stronę
bo ta wygląda jak by ją zrobił ktoś z komisji Macierewicza

może znowu się czepiam ale jak cię widzą .....
fix

kaBAD pisze:dajcie 100zł jakiemuś studentowi albo gimnazjaliście to wam uruchomi normalną stronę
bo ta wygląda jak by ją zrobił ktoś z komisji Macierewicza

może znowu się czepiam ale jak cię widzą .....
to samo kiedyś mówiłem
ODPOWIEDZ