Ceny Trzody

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Re: CENY TRZODY

Post autor: mytotoksyna1 »

robert0169 pisze:potwierdzam dzwonilem sruta rzepakowa 1600 a sojowa 2700 :shock:
Że to jest śruta to nad wyraz powiedziane . To jest zwykła łuska lub inna znana nazwa ;łupinka , albo łupina.
....gdzie je urząd antymonopolowy itp itd.???????/ :roll:
mtucz

Post autor: mtucz »

Jaki stosujecie udział soi w mieszance dla tucznikow przy obecnych cenach? A tak poza tym, czym można by było ją rozsądnie zastąpić jak myślicie? Cena 5,05 za E.
tukan

Post autor: tukan »

mtucz pisze:Jaki stosujecie udział soi w mieszance dla tucznikow przy obecnych cenach? A tak poza tym, czym można by było ją rozsądnie zastąpić jak myślicie? Cena 5,05 za E.
Według mnie czy jest kryzys, czy go nie ma trzeba żywić optymalnie. Zamienniki białka jak soja idzie do góry to też drożeją. Przykładowo jak dowalisz śr. rzepakowej pasza zrobi się mniej smaczna i nawet nieznaczne ograniczenie pobierania spowoduje spadek przyrostów i w efekcie zwiększy zużycie paszy chcąc osiągnąć określoną masę ubojową. Ja mam skoncentrowaną paszę w białko i energię. Daję 16,5 % śr. sojowej. Dobrym komponentem jest bobik przy udziale do 10%. Około 26 % białka, sporo lizyny i co najważniejsze - chętnie pobierany przez świnie. Śruta słonecznikowa jest smaczna, jednak podrażnia jelita, czym stymuluje występowanie beztlenowca i adenomatozy. Niektórzy próbują z drożdżami jednak z tym dodatkiem nie mam doświadczenia. DDGS ma sporo grzyba. Dobry jest groch ale często białko spada poniżej 20%.
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Są jeszcze mączki także soje można w dużym % zastąpić.
mtucz

Post autor: mtucz »

Czyli nie mamy innego wyjścia tylko kupować soje i modlić się o szybkie odbicie ceny za tucznika....
tukan

Też tak uważam.
tukan

Co do mączek. Jeden z wektorów przenoszenia pomoru. Pomijam już sprawę konsekwencji prawnych.
andre

Post autor: andre »

16.5% to nieźle je Tukan futrujesz. U mnie to jest w tuczniku 11%,śr. sojowej, 15 idzie i to jest najwięcej w growerze
robert0169

Post autor: robert0169 »

lepsza modlitwa niz przeklenstwa i wyzwiska wiec pozostaje sie tylko modlic ale cud raczej nie nadejdzie
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

W razie kontroli paszy, stado utylizacja i brak zapłaty
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

vicia1223 pisze:W razie kontroli paszy, stado utylizacja i brak zapłaty
podobnie jak przy asf
nemezis

Post autor: nemezis »

andre pisze:16.5% to nieźle je Tukan futrujesz. U mnie to jest w tuczniku 11%,śr. sojowej, 15 idzie i to jest najwięcej w growerze
Na bogato idzie -może na dwie tony pisze i to jeszcze było by z naddatkiem.
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

5,1 netto WBC czerwona strefa. 181 szt.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Chłopy.
Gromnica to zimy połowica. :|
Awatar użytkownika
Wróż Maciej

Post autor: Wróż Maciej »

do gromniczny kto nie sprzeda
tego czeka sroga bieda hihihiii
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Mega grubo tukan. U mnie grower - mocny prrmiks3%, soja 15% i rzepak 2% a do tego 25%kuku kiszonej (białko 16.5) a tucznik mocny premiks 2.5% soja 8.8% śr rzepak 4.4% i 26%kuku kiszonej (białko 15)
tukan

lukas1982 pisze:Mega grubo tukan. U mnie grower - mocny prrmiks3%, soja 15% i rzepak 2% a do tego 25%kuku kiszonej (białko 16.5) a tucznik mocny premiks 2.5% soja 8.8% śr rzepak 4.4% i 26%kuku kiszonej (białko 15)
U mnie jedna pasza idzie od 45 kg do końca tuczu. W tuczarni mam jeden paszociąg na ten przedział wagowy. Skład paszy: pszenżyto, śr. sojowa - 16,5%, otręby pszenne - 2%, włókno OptiCell - 0,7 %, olej rzepakowy - 1,3% , kwas ( kombajn z LNB ) - 0,2 %, fosforan jednowapniowy - 0,4%, kreda pastewna (węglan wapnia ) - 1% , NaCl - 0,35%, detoksykant - 0,1%, wit. C, premix 1% starter LNB.
Białko 17%, EM - 13,3 MJ, stosunek Ca do P - 6:5.
Jakiś czas temu liczyłem zużycie paszy na kg przyrostu - 2,36. Śr. mięsność 60%, Ostatnia sprzedaż 122,8 kg - wiek 5 miesięcy i 20 dni od urodzenia.
Kiedyś robiłem słabszą paszę i taką wagę miałem w wieku pow. 6 mies. Wtedy też były to inne świnie i status zdrowotny pozostawiał wiele do życzenia.
tukan

Ja napisałem jak to u mnie wygląda. Jak dla mnie się sprawdza. Raz sąsiad powiedział mi, że robię drogą paszę. Zaczęliśmy liczyć jego opartą na koncentracie. Policzyliśmy zużycie na kg przyrostu według faktur. Pobawiliśmy się trochę. Mimo wszystko u mnie koszt wyprodukowania kg żywca wyszedł taniej. Zabiło go zużycie paszy. Ponadto moje były bardziej mięsne i na WBC dostałem więcej, niż on na żywą. Prosił, żebym zrobił mu taką samą paszę ale po czasie doszedł do wniosku, że musi potanić, bo za droga i wrócił na swoją ścieżkę.
Przyznaję, że przy obecnej cenie soi jestem dużo do tyłu, ale nie zmieniam, żeby czegoś nie spieprzyć. To sytuacja przejściowa.
tukan

lukas1982 pisze:Mega grubo tukan. U mnie grower - mocny prrmiks3%, soja 15% i rzepak 2% a do tego 25%kuku kiszonej (białko 16.5) a tucznik mocny premiks 2.5% soja 8.8% śr rzepak 4.4% i 26%kuku kiszonej (białko 15)
Ładnie masz to poukładane. Kiszona kukurydza - super sprawa. Gdybym wiedział, że soja tak pójdzie w górę to też pomyślałbym o kiszonej kukurydzy, ale też o bobiku.
krzysieko71

tukan pisze:
U mnie jedna pasza idzie od 45 kg do końca tuczu. W tuczarni mam jeden paszociąg na ten przedział wagowy. Skład paszy: pszenżyto, śr. sojowa - 16,5%, otręby pszenne - 2%, włókno OptiCell - 0,7 %, olej rzepakowy - 1,3% , kwas ( kombajn z LNB ) - 0,2 %, fosforan jednowapniowy - 0,4%, kreda pastewna (węglan wapnia ) - 1% , NaCl - 0,35%, detoksykant - 0,1%, wit. C, premix 1% starter LNB.
Jakiś czas temu liczyłem zużycie paszy na kg przyrostu - 2,36. Śr. mięsność 60%, Ostatnia sprzedaż 122,8 kg - wiek 5 miesięcy i 20 dni od urodzenia.
Kiedyś robiłem słabszą paszę i taką wagę miałem w wieku pow. 6 mies. Wtedy też były to inne świnie i status zdrowotny pozostawiał wiele do życzenia.
Dziś sprzedawałem tuczniki, 181 szt, waga 124 kg średnio, 163 dni życia. Tuczone na ProviGold, bo dobra okazja była plus soja, pszenżyto, jęczmień, otręby i dodatki. Czekam na mięsność.
tukan

Kolejną sprawą jest fakt, że świnia pobierze tylko tyle paszy ile potrzebuje. Jeśli pasza jest skoncentrowana to po prostu zje jej mniej. Ważny jest bilans białka ( aminokwasów ) do energii. Jeśli tej paszy zje mniej, to należy proporcjonalnie dostarczyć więcej makro i mikro elementów oraz witamin. Stąd u mnie premix starterowy dla tuczników.

Może z tą koncentracją za daleko poszedłem, ale jak na koniec tuczu robiłem słabszą paszę ( było to 6 lat temu ) to spadała mięsność. Czasem traciłem kilkanaście groszy od podstawy, a teraz jak nie hak, to kilka groszy więcej.
Tak to wygląda u mnie. Napisałem uczciwie jak to u mnie wygląda, więc proszę o wstrzymanie się od złośliwych komentarzy. Rzeczowe - jak najbardziej. Pozdrawiam.
tukan

krzysieko71 pisze:
tukan pisze:
Dziś sprzedawałem tuczniki, 181 szt, waga 124 kg średnio, 163 dni życia. Tuczone na ProviGold, bo dobra okazja była plus soja, pszenżyto, jęczmień, otręby i dodatki. Czekam na mięsność.
Super Krzysiu. Gratuluję. Czego chcieć więcej.
robert0169

Post autor: robert0169 »

2,36 kg na kilo przyrostu fiu fiu jeszcze troszke cena spadnie i wyjdzie 1,8 :wink:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Wróż Maciej jak się pojawia
oznacza , a idzta do diabła.
adamk9335

Post autor: adamk9335 »

Niech świnia rośnie i pół roku byle by cena była wysoka i co z tego że w trzy miesiące utuczysz jak i tak za darmo oddasz.Wydaje mi się ze takie wpisy na czym, i jak tuczysz na tę chwilę niema znaczenia.
Ostatnio zmieniony środa 03 lut 2021, 10:14 przez adamk9335, łącznie zmieniany 1 raz.
GaL

Post autor: GaL »

tukan pisze:
Ładnie masz to poukładane. Kiszona kukurydza - super sprawa. Gdybym wiedział, że soja tak pójdzie w górę to też pomyślałbym o kiszonej kukurydzy, ale też o bobiku.
A co ma cena ccmu do ceny soi?
Kukurydza - energia
Soja - bialko
GaL

robert0169 pisze:2,36 kg na kilo przyrostu fiu fiu jeszcze troszke cena spadnie i wyjdzie 1,8 :wink:
Niedługo zużycie w tuczarniach będzie niższe niż na brojlerach
loyer

Post autor: loyer »

adamk9335 pisze:Niech świnia rośnie i pół roku byle by cena była wysoka i co z tego że w trzy miesiące utuczysz jak i tak za darmo oddasz.Wydaje mi się ze takie wpisy na czym, i jak tuczysz na tę chwilę niema znaczenia.
Przecież pisze rzeczowo o hodowli. Co ma napisać? Najlepiej nic?! Co za głupia logika.
Po to jest forum i kiedyś tak wyglądało, zanim pojawiły się na nim mikotoksyny i inne wróżmacieje.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

ja mam 1,5 kg paszy ns 1 kilo miesa, swinia zjada ok 3 kg na kg, zaklad dodaje 50% wody i jest taki wynik :D
tukan

GaL pisze:
robert0169 pisze:2,36 kg na kilo przyrostu fiu fiu jeszcze troszke cena spadnie i wyjdzie 1,8 :wink:
Na kiszoną kukurydzę patrzę pod kątem smakowitości, walorów dietetycznych i prozdrowotnych ( bakterie kwasu mlekowego ).
Zamiast gdybać zrób doświadczenie. W programie Mroczki jest są założenia dla świń od 30 do 110 kg. Ja tę recepturę trochę podkręciłem. Paszę można dopieścić mając premix 1%, bo wszystkie substraty dorzucisz w miarę precyzyjnie. Poza tym wychodzi taniej niż stosowanie MPU nr 2,5 lub 3 %.
Moja poniedziałkowa sprzedaż:
podstawa 5,15
wybicie z mojej wagi bez odliczania na gnój - 79 %
mięsność - 60,4 %
masa tuszy - 95,6 kg
w S - 59 szt.
w E - 41 szt.
Ostatecznie 5,19 + vat
Mam płakać?
F1

Post autor: F1 »

tukan pisze:
To słabe przyrosty na takie żywienie coś nie tak
F1

Post autor: F1 »

Ogólnie świnie w S to kiepski towar zakłady nie bardzo wiedzą co z tym miesem robic
tukan

F1 pisze:
tukan pisze:
To słabe przyrosty na takie żywienie coś nie tak
Przyrosty nie tylko zależą od żywienia. Dun czy PIC urośnie szybciej niż tucznik po pietrainie. Pietrain nie jest taki żarty na koniec tuczu dlatego też utrzymanie koncentracji paszy. Słyszałem, w co wierzę, że świnie na koniec tuczu potrafią przyrastać nawet 1,5 kg na dobę. Moje nie mają takiego potencjału jednak lepiej wykorzystują paszę.
tukan

F1 pisze:Ogólnie świnie w S to kiepski towar zakłady nie bardzo wiedzą co z tym miesem robic
Zgadzam się z Tobą, jednak za S lepiej płacą.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

daje pszenice 14% bialka, troche koncentratu , olej ,otreby Tukan pisz ile wychodzi Ci w cyklu zamknietym /kg tucznika u mnie jest to pow 4kg do 4,5 . Od czego to zalezy to chyba kazdy wie .Sama pasza to jest kolo 5zl na kg ale tu tylu nawiedzencow ze szkoda gadac . Kolo mnie tylu bankrutow w hodowli tucznika co teraz nie bylo nigdy a ja tam malo bo malo ale trzymam , dokladam ale trzymam .Dlatego ze malo to dostaje 3,5 / kg. Swinki hoduje od 40 lati liczyc potrafie ale na te super receptury to sie nabrac nie dam .Wszyscy moi sasiedzi sluchali sie wlasnie tych super madrych i teraz niektorzy tylko nie maja klopotow .Takze tukan i podobni baju baju 2,3 kg Jak Ci jeden 100 kg na sto zdechnie a jak kilka to tez masz 2,3 ale przeciez Tobie sie nie zdarzy a maciora to wogole niemozliwe . Dzieciaki !!!!!!!! Niepoprawny optymista to wcale nie jest dobry biznesmen . Kolo mnie Kowr dzierzawil 120 ha i stare budynki . Ponad 4,5 za ha rocznie . Tukan nie zalujesz ?
GaL

ale sie forum ozywilo…
tylko nie w tym temacie co trzeba
pio

Post autor: pio »

Zawsze się ożywia jak cena niska. Ktoś musi udowodnić jak tanio uchowac świnie kiedyś to robił baraki ale mu się kalkulator naprawił a teraz zastępuje go tukan.
pio

Stanislaw pisze:daje pszenice 14% bialka, troche koncentratu , olej ,otreby Tukan pisz ile wychodzi Ci w cyklu zamknietym /kg tucznika u mnie jest to pow 4kg do 4,5 . Od czego to zalezy to chyba kazdy wie .Sama pasza to jest kolo 5zl na kg ale tu tylu nawiedzencow ze szkoda gadac . Kolo mnie tylu bankrutow w hodowli tucznika co teraz nie bylo nigdy a ja tam malo bo malo ale trzymam , dokladam ale trzymam .Dlatego ze malo to dostaje 3,5 / kg. Swinki hoduje od 40 lati liczyc potrafie ale na te super receptury to sie nabrac nie dam .Wszyscy moi sasiedzi sluchali sie wlasnie tych super madrych i teraz niektorzy tylko nie maja klopotow .Takze tukan i podobni baju baju 2,3 kg Jak Ci jeden 100 kg na sto zdechnie a jak kilka to tez masz 2,3 ale przeciez Tobie sie nie zdarzy a maciora to wogole niemozliwe . Dzieciaki !!!!!!!! Niepoprawny optymista to wcale nie jest dobry biznesmen . Kolo mnie Kowr dzierzawil 120 ha i stare budynki . Ponad 4,5 za ha rocznie . Tukan nie zalujesz ?
A Ty Stanisław myślisz że on to zapłaci, chyba aż tak naiwny nie jesteś. O ile się nie mylę to piszesz o Laskownicy. Jeden rok kowr umorzy że susza drugi że za mokro i przez 10lat może za rok zaplaci
andre

Post autor: andre »

Tukan to hodowca nie z pierwszej łapanki i to widać po jego podejściu i wpisach tu na forum. Kiedyś też bawiłem się w krzyżówki z pietrenem ,ale stwierdziłem że taj wyrzyłowana miesność nie rekompensuje poniesionych nakładów tym bardziej że zakłady tak itak klasyfikują półtusze jak im się żyw nie podoba. Teraz wolę obrócić szybciej tucznikiem nawet kosztem spadku miesnosci która i tak kręci się w przedziale 55-59% ,a przyrosty zdecydowanie lepsze przy tańszej paszy
rom19

Post autor: rom19 »

pio pisze: A Ty Stanisław myślisz że on to zapłaci, chyba aż tak naiwny nie jesteś. O ile się nie mylę to piszesz o Laskownicy. Jeden rok kowr umorzy że susza drugi że za mokro i przez 10lat może za rok zaplaci
Nie wiesz o czym mówisz. Spróbuj nie zapłacić czynszu - od razu cie wywala z ziemi.
tukan

andre pisze:Tukan to hodowca nie z pierwszej łapanki i to widać po jego podejściu i wpisach tu na forum. Kiedyś też bawiłem się w krzyżówki z pietrenem ,ale stwierdziłem że taj wyrzyłowana miesność nie rekompensuje poniesionych nakładów tym bardziej że zakłady tak itak klasyfikują półtusze jak im się żyw nie podoba. Teraz wolę obrócić szybciej tucznikiem nawet kosztem spadku miesnosci która i tak kręci się w przedziale 55-59% ,a przyrosty zdecydowanie lepsze przy tańszej paszy
Sporo racji w tym co piszesz. Wszedłem w knura pietraina tylko dlatego, że za dużo wcześniej traciłem na zbyt niskiej mięsności szczególnie jak zakład sobie zaleciał z wyceną. Być może popełniałem jakieś błędy ale nikt nie jest omnibusem. Jednak żywienie jest drogie - wysokie wymagania. Nadrabiam mięsnością, niskim zużyciem ( drogiej ) paszy, swoim prosiakiem i swoimi loszkami. Jakoś się kręci. Najważniejsze, że świnie są zdrowe.
Każdy z nas ma swoje sposoby, patenty i przemyślenia. I to jest dobre. Stanisław też ma swoje racje które szanuję.

Popiszmy trochę o cenach.
Patrykoo1004

Post autor: Patrykoo1004 »

orientuje się ktoś po ile teraz warchlak?
pio

rom19 pisze:
pio pisze: A Ty Stanisław myślisz że on to zapłaci, chyba aż tak naiwny nie jesteś. O ile się nie mylę to piszesz o Laskownicy. Jeden rok kowr umorzy że susza drugi że za mokro i przez 10lat może za rok zaplaci
Nie wiesz o czym mówisz. Spróbuj nie zapłacić czynszu - od razu cie wywala z ziemi.
Dobrze wiem o czym pisze, robią wniosek o umorzenie czynszu ze względu na susze lub inny powód i znajomy kierownik kowru to klepie i sprawa załatwiona. Byłem nie raz na przetargu to widziałem jak się Witali duzi dzierżawcy z pracownikami agencji jak najlepsi kumple. Kiedyś słyszałem na korytarzu jak dzierżawca się tłumaczył z bez umownego uprawiania ziemi , to tłumaczył że on tylko usługę wykonywał kombajnem i maszynami a kierownik tylko się śmiał.
Ostatnio zmieniony środa 03 lut 2021, 12:53 przez pio, łącznie zmieniany 1 raz.
adrian102500

Post autor: adrian102500 »

no myślę ze na lato szykuje się koleina wtopa bo warchlak coraz droższy
rom19

Trzeba było dać po 5 ton to byś wtedy wygrał i zobaczył jak przy pszenicy po 1000 anulują czynsz.
pio

rom19 pisze:Trzeba było dać po 5 ton to byś wtedy wygrał i zobaczył jak przy pszenicy po 1000 anulują czynsz.
Jak bym miał znajomości w agencji to bym dał.
rom19

Tukano, nie masz problemu z ilością włókna przy swojej paszy?
tukan

Włókno mam na poziomie 33 g. Włókno pokarmowe OptiCell ( źródło błonnika ) robi dobrą robotę. Ulotka o tym włóknie jest w internecie.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Ciężko rzec cokolwiek , ale może pan luty i pan marzec figlarzec jakąś cenę z buta nam wystuka coby za trzy kilo świni kupić na pieczeń dobrego tłustego koguta. 8)
krzysieko71

tukan pisze:
GaL pisze:
Na kiszoną kukurydzę patrzę pod kątem smakowitości, walorów dietetycznych i prozdrowotnych ( bakterie kwasu mlekowego ).
Zamiast gdybać zrób doświadczenie. W programie Mroczki jest są założenia dla świń od 30 do 110 kg. Ja tę recepturę trochę podkręciłem. Paszę można dopieścić mając premix 1%, bo wszystkie substraty dorzucisz w miarę precyzyjnie. Poza tym wychodzi taniej niż stosowanie MPU nr 2,5 lub 3 %.
Moja poniedziałkowa sprzedaż:
podstawa 5,15
wybicie z mojej wagi bez odliczania na gnój - 79 %
mięsność - 60,4 %
masa tuszy - 95,6 kg
w S - 59 szt.
w E - 41 szt.
Ostatecznie 5,19 + vat
Mam płakać?
Sprzedawałeś w poniedziałek i już masz rozliczenie?
ODPOWIEDZ