FORUM
Uprawa zboz
-
uprawa zbuz
ja jusz pobronowałem 100 h rzepaku
-
A ja wam powiem taka warstwa śniegu to nic dobrego. U nas oziminy jesienią już były powymakane a co będzie teraz jak to zacznie topnieć. Kruszenie lodu równa się zatopienie ciągnika, też mogą być straty w rzepaku przez pleśń. Ostatnie lata były bezśnieżne za to plony rekordowe. Może ten śnieg pomoże na piaskach gdzie woda szybko znika ale nie u nas.
Nie martwcie się na zapas, okrywa śniezna niema negatywnego wpływu na plonowanie prawidłowo prowadzonych upraw, kruszenie sniegu bronami jest bezcelowe, a okres wegetacji jest zalezny od przebiegu temperatur dobowych a nie od grubości zalegającego śniegu! Taka okrywa jest wręcz korzystna, zapobiega wachaniom temperatury (kiedy w dzień świeci słonce i nagrzewa rośliny do +temperatury a w nocy znów zamarzają) co sprzyja zimowaniu i zdrowotności!
-
-
-
-
Nie wierzcie w żadne dolistne odżywki! Te preparaty maja zerowy wpływ na plonowanie gdyż niedobory mikroelementów występują bardzo żadko i tylko tam gdzie od kilkunastu lat nie stosowano obornika ani gnojowicy, na polach gdzie stosuje sie rególarne nawożenie organiczne dodatkowe nawożenie mikroelementami niema najmiejszego sensu!!! Z kolei sami odpowiedzcie sobie czy ilości makroelementów jakie wnoszą te odżywki choćby były nawet w 100% przyswajalne mogą miec jakis wpływ na wysokośc plonu, nie dajcie sie robić w h....
-
-
łubin to dobre rozwiązanie na słabe gleby
jak dla mnie to odpada max-3t/ha
codo odżywek to zależy,pierwsza sprawa to obornik i jeśli tylko zboża+strączkowe to zbędne są odżywki jedynie w wyjątkowych sytuacjach.
jeśli mamy mało obornika a jest w zmianowaniu rzepak-zboże-zboże to BOR jest KONIECZNY magnez+SIARKA też a są jeszcze inne sytuacje na przykład wysokie pH i wtedy MANGAN
lub zła przyswajalność innych

codo odżywek to zależy,pierwsza sprawa to obornik i jeśli tylko zboża+strączkowe to zbędne są odżywki jedynie w wyjątkowych sytuacjach.
jeśli mamy mało obornika a jest w zmianowaniu rzepak-zboże-zboże to BOR jest KONIECZNY magnez+SIARKA też a są jeszcze inne sytuacje na przykład wysokie pH i wtedy MANGAN