Warchlaki

Tragon

Post autor: Tragon »

30 gram? To takie w okresie płodowym?
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

ej, no juz nie badzcie upierdliwi!
wiadomo, ze chodzi o kg!
Awatar użytkownika
jagienka

Post autor: jagienka »

oczywista pomyłka, 30 KG ;)
mediastore

kupie prosieta lub warchlaki 100-170 szt

Post autor: mediastore »

kupie prosięta lub warchlaki 100-170szt na 3-4 tydzień maja 2011
ewentualnie 1 tydzień czerwca -

tel 882-223-553 wielkopolskie byłe leszczyńskie. -
maggajwer

Post autor: maggajwer »

Kupiłbym warchlaka koniec maja 400 szt.Województwo warmińsko- mazurskie. Ok 30 kg szt .Kto by miał takiego warchlaka to podaje nr tel;600316518(płatne gotówką) :)
mat

Post autor: mat »

jagienka pisze:Łotwa 500 szt (PRRS+, Myk szczep.) 57,5 € za 30 g na załadunku, na ten tydzień
chyba ten co kupujetakie drogie proisaki powinien uderzyc sie w swoja piekna glówkę :)
to jest za prosiakia 225 zl pewnie jeszcze netto plus pasza 250 zl minimum to daje nam 475 zl gdzie woda upadki ? 500 zl wyjdzie jak nic za 1 szt
a ile zarobia z 20 zl moze dajcie spokoj !!!!!!
maggajwer

Post autor: maggajwer »

jakieś hobby trzeba mieć
Bobo

Post autor: Bobo »

A do hobby się czasami dopłaca a czasami zarabia;)
mat

dajcie spkoj przepraszam za slowa ale po co jebac jak pojebany w tym gownie nie leipiej isc do roboty za 1500 zl/m po co maja sie dorabiac zaklady miesne i posrednicy???
mat

mat pisze:dajcie spkoj przepraszam za slowa ale po co jebac jak pojebany w tym gownie nie leipiej isc do roboty za 1500 zl/m po co maja sie dorabiac zaklady miesne, posrednicy firmy paszowe i weterynrze???
Awatar użytkownika
jagienka

a jagienka ma znowu te same warchlaki z Łotwy, do 700 szt., cena 53,5 €/ 30 kg na załadunku
mat

troche w dol widze jagienko ale to nadal za drogo dla rolnika
Awatar użytkownika
jagienka

Mat, o ile się nie mylę, Ty masz cykl zamknięty i ilości nie duże, bazujesz zawsze na cenach skupowych, więc to nie dla Ciebie propozycja
mat

ja juz licze na poziome 5 zl netto za kg na zywa przy ilosciach calosamochodwych i tak sie nie oplaca przy takiej cenie warchalkow !!!
nemezis

Post autor: nemezis »

jagienka pisze:Mat, o ile się nie mylę, Ty masz cykl zamknięty i ilości nie duże, bazujesz zawsze na cenach skupowych, więc to nie dla Ciebie propozycja
Jagienko to po ile płacisz za tucznika z tego Twojego warchlaka
remix

Post autor: remix »

Witam! Co powiecie na temat warchlaka z firmy P.H. KONRAD z Łomży.
Kupował już ktoś od nich Duńczyka? Jaki status zdrowotny? Czy to solidna firma? Dzięki za odpowiedzi!
mat

nemezis a ile moze placic tak jak na forum jest i nic wiecej nie zaplaci jak 6.35. Widac ze jagienka zarobi dwa razy raz na warchlaku drugi raz na tuczniku a ile zarobi rolnik ?
arek

Post autor: arek »

też dwa razy zarobi raz że tanio kupił od Jagienki warchlaka drugi raz sprzedając całe auto tucznika Jagience
nemezis

mat pisze:nemezis a ile moze placic tak jak na forum jest i nic wiecej nie zaplaci jak 6.35. Widac ze jagienka zarobi dwa razy raz na warchlaku drugi raz na tuczniku a ile zarobi rolnik ?
Nawozy drogie to przynajmiej g...wno to jakis zysk , ale jak będzie musiał zapłacic za rozwiezienie jeszcze to -kaplica.
nemezis

arek pisze:też dwa razy zarobi raz że tanio kupił od Jagienki warchlaka drugi raz sprzedając całe auto tucznika Jagience
Z pewnoscią na tym ze dwa razy bedzie oglądał Jagienke.
mat

Arek jak dla ciebie tani jest ten prosiak to ja sie poddaje normalnie
arek

Post autor: arek »

no przeca według Jagienki są tanie normalnie okazja a najśmieszniejsze jest to że ma ciągle te same warchlaki z Łotwy i ciągle maja 30 kg to co one nic nie rosną oddal je ktoś czy jak
mat

ha ha ha jagienka pewnie trzym aje w domu i dlatego ni chca jej rosnac :):):) wola byc u niej niz gdzies u rolnika
magier

Post autor: magier »

mat nie zaniżaj poziomu tego forum takimi wypowiedziami!!! :twisted:
mat

ojejku maly zarcik tylko :)
adam k

Post autor: adam k »

kupię prosiaka 160-180 szt. w rozsądnych pieniądzach 602466292
rafalwielkopolska

Post autor: rafalwielkopolska »

Kupowałem w styczniu warchlaka duńskiego od firmy Konrad statut zdrowotny SPF Blue waga na załadunku 30 kg. Średnia mięsność wyszła około 56.5 % na paszy pełnoporcjowej. Okres tuczu od 77 - 100 dni firma paszowa źle zbilansowała paszę przez to taka rozbieżność w sprzedaży i bez rewelacyjnych przyrostów i zużycia paszy. Sprzedawane w czterech transportach raz w tygodniu. Średnia waga na ZM około 114 kg. Upadki < 2%
Awatar użytkownika
jagienka

1. jest takie mądre powiedzenie : "zanim coś powiesz, obróć 7 razy język w gębie", więc polecam to przy wpisach wszystkim.

Mat'owi wydaje się, że ludzi uświadamia, że nie zarobia na świnkach, a zawsze jak rozmawiamy o cenach to porównuje cenę z moich okolic za całe auto tucznika z ceną skupowca z Jego stron. I nie widzi różnicy między warchlakiem towarowym i targowym. Nieco błędna, moim zdaniem, kalkulacja.

2. Drodzy Panowie, ja nie mam CIĄGLE TYCH SAMYCH warchlaków tylko CO TYDZIEŃ konkretną ilość.
rafalwielkopolska

Jakie macie doświadczenia z warchlakiem Łotewskim? Statut zdrowotny? Przyrosty? Mięsność? Upadki? Kondycja warchlaków?
Cena jest zachęcająca w porównaniu z importem z Danii ale nie mam doświadczenia z Łotewskim. Czekam na wasze opinie.
mat

jagienka pisze:1. jest takie mądre powiedzenie : "zanim coś powiesz, obróć 7 razy język w gębie", więc polecam to przy wpisach wszystkim.

Mat'owi wydaje się, że ludzi uświadamia, że nie zarobia na świnkach, a zawsze jak rozmawiamy o cenach to porównuje cenę z moich okolic za całe auto tucznika z ceną skupowca z Jego stron. I nie widzi różnicy między warchlakiem towarowym i targowym. Nieco błędna, moim zdaniem, kalkulacja.

2. Drodzy Panowie, ja nie mam CIĄGLE TYCH SAMYCH warchlaków tylko CO TYDZIEŃ konkretną ilość.

moze zrobimy ankiete kto zarobi na swinkach prosze bardzo zobaczymy kto ma racje :) pozdrawiam jagiennke przesympatyczną dziewczyne z forum trzody.
tomus

Post autor: tomus »

dajce spokuj jagience brałem od niej warchlaka i naprawde woprządku solidna firma czego nie można powiedzieć o innych
remix

rafalwielkopolska pisze:Kupowałem w styczniu warchlaka duńskiego od firmy Konrad statut zdrowotny SPF Blue waga na załadunku 30 kg. Średnia mięsność wyszła około 56.5 % na paszy pełnoporcjowej. Okres tuczu od 77 - 100 dni firma paszowa źle zbilansowała paszę przez to taka rozbieżność w sprzedaży i bez rewelacyjnych przyrostów i zużycia paszy. Sprzedawane w czterech transportach raz w tygodniu. Średnia waga na ZMDzięki za info. A firma solidna? To znzczy obsługa itp.? około 114 kg. Upadki < 2%
mat

remix pisze:
rafalwielkopolska pisze:Kupowałem w styczniu warchlaka duńskiego od firmy Konrad statut zdrowotny SPF Blue waga na załadunku 30 kg. Średnia mięsność wyszła około 56.5 % na paszy pełnoporcjowej. Okres tuczu od 77 - 100 dni firma paszowa źle zbilansowała paszę przez to taka rozbieżność w sprzedaży i bez rewelacyjnych przyrostów i zużycia paszy. Sprzedawane w czterech transportach raz w tygodniu. Średnia waga na ZMDzięki za info. A firma solidna? To znzczy obsługa itp.? około 114 kg. Upadki < 2%
??
rafalwielkopolska

remix pierwszy raz kupowałem warchlaki od "Konrada" więc doświadczenie małe ale obsługa, papiery i warchlaki były ok. Poza tym firma jest młoda, powstała chyba pod koniec 2010 roku. Nie wykluczam dalszej współpracy z tą firmą. wszystko okaże się w przyszłym tygodniu.
remix

Ok. Dzięki za info!
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

rafalwielkopolska pisze:Jakie macie doświadczenia z warchlakiem Łotewskim? Statut zdrowotny? Przyrosty? Mięsność? Upadki? Kondycja warchlaków?
Cena jest zachęcająca w porównaniu z importem z Danii ale nie mam doświadczenia z Łotewskim. Czekam na wasze opinie.
Rafal ty sie lepiej zapytaj jakie macie kieszenie z warchlakami zag.a odpowiedzi beda zgodne= PUSTE domyslam sie ze dopiero zaczynasz niebezpieczna przygode opamietaj sie bo dolaczysz do grona KAZIOW .
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

Do stan1069@o2.pl:
Merytoryka Twoich wypowiedzi świadczy o tym, że to raczej Ty zaczynasz " niebezpieczną przygodę", a ich poziom, że jeszcze nie przekroczyłeś pewnej granicy wieku :wink:
Wypowiedzi Twoje i Tobie podobnych nie wnoszą nic mądrego, a jedynie zaśmiecają to forum.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Każdy robi jak uważa ja aby nie rozumiem tych co budują pod kontrakty, ale przy tych kosztach i małej opłacalności firmy od kontraktów szaleństwa też nie zarabiają, a praktycznie jadą na zero. Raczej wielkiej kariery im nie wróże więc to nas może uchronić przed ich nadmiernym rozwojem.
Kupował ktoś prosiaka z RSP Izdebno lub z firmy Agriserwis Bydgoszcz. Chce kupić krajowego a te dwie firmy mają w ofercie.
Awatar użytkownika
jagienka

chciałabym zaznaczyć, że Łotwa Łotwie nie równa, tak jak i wszędzie, tam jest kilkanaście ferm, co próbowały sprzedawać warchlaka, więc lepiej pytać o konkretne warchlaki z numerem kolczyka albo jakimiś innymi danymi.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

z kim się nie rozmawia to narzeka na łotwę, ja też miałem od jagienki róne prosiaki i miałem też łotwę, duńskiej genetyki to nie przypominało, duńczyk to zupełnie inna półka
baraki

Post autor: baraki »

Pablo80 pisze:Każdy robi jak uważa ja aby nie rozumiem tych co budują pod kontrakty, ale przy tych kosztach i małej opłacalności firmy od kontraktów szaleństwa też nie zarabiają, a praktycznie jadą na zero. Raczej wielkiej kariery im nie wróże więc to nas może uchronić przed ich nadmiernym rozwojem.
Kupował ktoś prosiaka z RSP Izdebno lub z firmy Agriserwis Bydgoszcz. Chce kupić krajowego a te dwie firmy mają w ofercie.
Porozmawiaj z Muchozolali on się zaopatrywał Izdebnie.
A kontrakty moim zdaniem będa się rozwijać w najlepsze bo są dla zlecajacego gwarancją dostaw tucznika po stałych kosztach (praktycznie kosztach produkcji) niezależnie od aktualnej koniunktury.
Awatar użytkownika
jagienka

oczywiście, że duńczyk to inna półka. ale uważam, że stosunek ceny do jakości "mojej" Łotwy jest bardzo korzystna
staś76

Post autor: staś76 »

a jaka rasa tych warchlaków duńskich ,z jakiego krzyżowania pochodzą że są takie ok.???
staś76

http://www.agrosokolow.pl/index.php?opt ... &Itemid=61

już wszystko jasne f1*duroc ,moja genetyka to pbz *duroc także też podobnie :D
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

ty chyba jesteś niepoważny
staś76

Muchozolali pisze:ty chyba jesteś niepoważny

nie podważam jakości danbredówi innych, ale ludzie nie zachłystujcie się tym towarem , bo i z polskiej pbz [landras] po skrzyżowani z durokiem , uzyskam towar o parametrach rzeźnych nie ustępujący waszym duńczykom.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Core2Ucho pisze:Do stan1069@o2.pl:
Merytoryka Twoich wypowiedzi świadczy o tym, że to raczej Ty zaczynasz " niebezpieczną przygodę", a ich poziom, że jeszcze nie przekroczyłeś pewnej granicy wieku :wink:
Wypowiedzi Twoje i Tobie podobnych nie wnoszą nic mądrego, a jedynie zaśmiecają to forum.
Core2Ucho pokopalem w twoich postach wybacz mi za szerosc i dokopalem sie ;chlewnia na ruszcie =krecha ,warchlak dunski =0 albo minus ,i jak jeszcze ci nie zaplacili za odstawe z 26 marca to tylko mi pozostaje Tobie wspolczuc .Musze przyznac ze piszesz pieknie ,pochwal sie jeszcze ze umiesz liczyc i pokaz ile zarabiasz na zagranicznym warchlaku i kiedy ,czytanie jak tak piekie piszesz pewnie nie bedzie sprawialo Ci duzo klopotu to poczytaj do czego doprowadzila mega miesnos tucznikow .mega tuczarnie i mega inwestycje dunskich farmerow .Ajezeli chodzi o zasmiecanie przezemnie forum to powiem Tobie jedno;mam duza wiedze na temat hodowli swin i moje posty mialy na celu uswiadomic niektorym gdzie szukac drogi aby dojsc do celu a tym ktorzy wybieraja sie w droge aby zawrucili i zrozumieli dokad ta droga prowadzi .
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

prosiak ostro w dół, holandia nawet w tym tygodniu 160 brutto na podworku
mat

to tanosc widze jest ciekawe jak u jagny ???
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

stan1069@o2.pl pisze:Core2Ucho pokopalem w twoich postach wybacz mi za szerosc i dokopalem sie ;chlewnia na ruszcie =krecha ,warchlak dunski =0 albo minus ,i jak jeszcze ci nie zaplacili za odstawe z 26 marca to tylko mi pozostaje Tobie wspolczuc .Musze przyznac ze piszesz pieknie ,pochwal sie jeszcze ze umiesz liczyc i pokaz ile zarabiasz na zagranicznym warchlaku i kiedy ,czytanie jak tak piekie piszesz pewnie nie bedzie sprawialo Ci duzo klopotu to poczytaj do czego doprowadzila mega miesnos tucznikow .mega tuczarnie i mega inwestycje dunskich farmerow .Ajezeli chodzi o zasmiecanie przezemnie forum to powiem Tobie jedno;mam duza wiedze na temat hodowli swin i moje posty mialy na celu uswiadomic niektorym gdzie szukac drogi aby dojsc do celu a tym ktorzy wybieraja sie w droge aby zawrucili i zrozumieli dokad ta droga prowadzi .
Szanowny Kolego stan1069@o2.pl!
Twoja dedukcja i zdolności detektywistyczne doprawdy powalają na kolana :lol:
Niestety na pytania, które Cię nurtują, nie mogłem wcześniej odpowiedzieć, bo muszę doglądać tysiące mega mięsnych, duńskich blondynek, w mega tuczarni na ruszcie wybudowanej na krechę. A jak mam wolną chwilkę to wspołczuję sobie, że nie umiem liczyć i znowu wyjdzie null albo i dokładka i zamartwiam się czy zapłacą mi za odstawę z 26 marca. Jedno już pojąłem: muszę słuchać doświadczonych hodowców co to mają dużą wiedzę w temacie hodowli świń i uświadomią mi gdzie zaprawdę szukac drogi aby dojsć do celu :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam i uważam dochodzenie za zakończone :D
ODPOWIEDZ