FORUM
Uprawa zboz
Jarki magnez i siarka jest potrzebna roślinom w znacznych ilościach i odżywki w dawce np 5l/ha nie maja wiekszego znaczenia, jeśli już sa niedobory to lepiej dać siarczan magnezu a siarkę doglebowo.
Obecnie w chodowli trzody a i bydła również kazdy stosje różne dodatki, koncentraty które mają w składzie niemal całą tablice mendelejewa, potem trafia to na pole i jest kopalnią mikroelemntów a nawet może prowadzic do przekroczenia norm metali cięzkich w glebie! I gdzie tu sens stoswania dodatkowego nawożenia mikroelementami których już nieżadko jest w glebach i tak za dużo?
Obecnie w chodowli trzody a i bydła również kazdy stosje różne dodatki, koncentraty które mają w składzie niemal całą tablice mendelejewa, potem trafia to na pole i jest kopalnią mikroelemntów a nawet może prowadzic do przekroczenia norm metali cięzkich w glebie! I gdzie tu sens stoswania dodatkowego nawożenia mikroelementami których już nieżadko jest w glebach i tak za dużo?
Tak Baraki tylko że jak są niedobory Mg-S to ja bym zastosował KIZERYT,
każde pole jest inne i jeśli dajmy na to klasa 3b-4a , kompleksu 3-4 a mamy w zmianowaniu:
rzepak 4,5t/ha - pszenica 8t/ha - jęczmień ozimy 7t/ha
przy takiej trój-polówce może zabraknąć szybko przyswajalnych mikroelementów
jak kiedyś siałem peluszki to było kilka odmian ostatnio siałem GRAPIS-a
każde pole jest inne i jeśli dajmy na to klasa 3b-4a , kompleksu 3-4 a mamy w zmianowaniu:
rzepak 4,5t/ha - pszenica 8t/ha - jęczmień ozimy 7t/ha
przy takiej trój-polówce może zabraknąć szybko przyswajalnych mikroelementów
jak kiedyś siałem peluszki to było kilka odmian ostatnio siałem GRAPIS-a
pewnie drogie jak zbożemaciek* pisze:a jescze bardziej rece opadaja jak sie zobaczy ceny gotowych wyrobow w sklepach !!!!!!!!!
a dzisiaj to mi rece szcegolnie opadly jak zobaczylem fakture za otreby
ja tam gdzieś ziemie za takie pieniądze - jak byłą po 7 tys to nawóz był 500zł (lubofoska4-12-12) zboże 320zł 350 jęczmień,
"słodki jest sen sługi czy zje on mało czy dużo"
nie ma sensu wrzucić oszczędności zycia lub przez następne pół życia próbować to spłacić
ogólnie to czekam na obniżki jak słyszę że jeszcze na przetargu się będa 'bić ' to albo pod inwestycje ma to być albo jest jeszcze superowo - tylko jakoś mi na koncie tak nie wygląda jak człowiek wyposaży się w środki do produkcji