CENY TRZODY

loyer

Re: CENY TRZODY

Post autor: loyer »

Wielkopolanin pisze:W jakiś sposób muszą to im poręczać, bo jak widzę jacy ludzie dostają miliony kredytu, to jestem pewien, że sami by nie dostali kilkuset tysięcy.

Właśnie o to mi chodzi. Jak są te kredyty poręczne?
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Banki są teraz bardzo otwarte na dawanie kredytów na budowę chlewni. Bo jak wytłumaczyć 15-hektarowców, którzy dostali 3-4? miliony na budowę porodówek na 250-300 loch.
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

U nas rolnicy daja sobie wpisywac zabezpieczenie na hipotece przy wstawienu,chyba tak sa zdesperowani
danielski813

Post autor: danielski813 »

Zdesperowani albo i nie firma też nie da na gębe towaru za kilkaset tysięcy musi być zabezpieczenie a jak nie ma innej możliwości to hipoteka. Kiedyś człowiek związany z branżą mówił mi że sporo gospodarstw w ten sposób zmieniło właściciela to nie do końca wierzyłem lecz dziś myślę że to całkiem prawdopodobne że po kilku udanych wstawkach łaskawie pozwalają być dozorcą na swojej fermie i nie płacą od sztuki tylko skromną pensyjkę.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

schab b/k 12,99zł/kg
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

danielski813 pisze:Zdesperowani albo i nie firma też nie da na gębe towaru za kilkaset tysięcy musi być zabezpieczenie a jak nie ma innej możliwości to hipoteka. Kiedyś człowiek związany z branżą mówił mi że sporo gospodarstw w ten sposób zmieniło właściciela to nie do końca wierzyłem lecz dziś myślę że to całkiem prawdopodobne że po kilku udanych wstawkach łaskawie pozwalają być dozorcą na swojej fermie i nie płacą od sztuki tylko skromną pensyjkę.
Łunia dała to i łunia zabierze ! :D :wink:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Peron pisze:Teraz bez 2 tys w rzucie nie ma co startować...
https://youtu.be/ViGCnJ7Li7g :roll:
tukan

Post autor: tukan »

danielski813 pisze:Zdesperowani albo i nie firma też nie da na gębe towaru za kilkaset tysięcy musi być zabezpieczenie a jak nie ma innej możliwości to hipoteka. Kiedyś człowiek związany z branżą mówił mi że sporo gospodarstw w ten sposób zmieniło właściciela to nie do końca wierzyłem lecz dziś myślę że to całkiem prawdopodobne że po kilku udanych wstawkach łaskawie pozwalają być dozorcą na swojej fermie i nie płacą od sztuki tylko skromną pensyjkę.
W czasie kryzysu wielu jest podatnych na propagowaną przez firmy nakładcze wizję wspaniałej przyszłości. Amerykańscy farmerzy też na to się nabierali,a później byli parobkami na swojej byłej farmie. No ale kto komu zabroni. W wielu przypadkach ojcowizna pójdzie się jeb....
loyer

lukas1982 pisze:Banki są teraz bardzo otwarte na dawanie kredytów na budowę chlewni. Bo jak wytłumaczyć 15-hektarowców, którzy dostali 3-4? miliony na budowę porodówek na 250-300 loch.
Ja brałem kredyt na zakup gruntów i świnie obniżały mi dochód w BGŻ więc nie do końca...
Wielkopolanin

Post autor: Wielkopolanin »

To raczej nie prawda, mimo wszystko świnie podwyższają dochód do kredytu,szczególnie cykl zamknięty

Poza tym tu chyba trochę mieszamy 2 rzeczy:
zabezpieczenie kredytu pod budynek i zabezpieczenie środków produkcji (pasza warchlaki itp) które firma przekazuje usługodawcy.
Zresztą co to wszystko ma za znaczenie, my tu gadu gadu A karawana jedzie dalej.
loyer

Wielkopolanin pisze:To raczej nie prawda, mimo wszystko świnie podwyższają dochód do kredytu,szczególnie cykl zamknięty

Poza tym tu chyba trochę mieszamy 2 rzeczy:
zabezpieczenie kredytu pod budynek i zabezpieczenie środków produkcji (pasza warchlaki itp) które firma przekazuje usługodawcy.
Zresztą co to wszystko ma za znaczenie, my tu gadu gadu A karawana jedzie dalej.

Musiałem przedłożyć dochody z działalności gospodarczej, bo świnie według nich zeżarły zborze i nie miałem zdolności kredytowej...
W banku zapytałem się jak to możliwe że osoby które mają kredyty i wpisy hipoteczne dostają kredyt w BGŻ BNP a ja z czystą hipoteką nie mogę dostać?! Pani mi odpowiedziała że oni w oddziale nie udzielili by tego kredytu, musi być inne zabezpieczenie o którym oni w oddziałach nie wiedzą bo to jest jakieś porozumienie firm zlecających tucz z centralą banku i tam należy zadawać pytania.
Dlatego jestem pewien że jest jakaś cesja bo normalnie by nie dostali kredytu...
Wielkopolanin

Nie wiem, u mnie przy kresce też na ziemię w tym samym banku świnie podnosiły zdolność ale mniejsza z tym.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

0909

Post autor: 0909 »

20 tys za h ziemi to dobra oferta ?
klasa 3,4
loyer

Wielkopolanin pisze:Nie wiem, u mnie przy kresce też na ziemię w tym samym banku świnie podnosiły zdolność ale mniejsza z tym.
W ubiegłym tygodniu?
tomek11

Post autor: tomek11 »

Witam.
Sprzedawał ktoś świnie do Gobarto?
Jak u nich wychodzi mięsność, wybojowość, płacą w terminie?
Pytam bo mają duże widełki tusz do 120WBC, a ja raczej sprzedaję duże świnie.
Za wszelkie odpowiedzi dzięki.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

09 na Ukrainie czy u komornika ? Obie inwestycje niepewne .
Wielkopolanin

Loyer no nie tydzień, z dwa miesiące temu , to aż tak by się zmieniło :shock:
loyer

Wielkopolanin pisze:Loyer no nie tydzień, z dwa miesiące temu , to aż tak by się zmieniło :shock:

Ja też byłem w szoku... Dlatego pytałem się tej babki z banku jak to możliwe, że takie gołodupce budują takie budynki i dostają kredyt typowo pod świnie. Ona powiedziała, że w oddziale nie dostali by kredytu.
arek

Post autor: arek »

myślę ze to tak wygląda rolnik idzie po kredyt z żyrantem którym jest firma zlecająca tucz
w kontrakcie pewnie jest punkt który mówi ze w razie braku terminowej spłaty kredytu zabierają wszystko wstawiają innego rolnika i gra toczy się dalej
przecież świni jest wszystko jedno czy dogląda jej Wojtek czy Kaziu
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

arek pisze:myślę ze to tak wygląda rolnik idzie po kredyt z żyrantem którym jest firma zlecająca tucz
w kontrakcie pewnie jest punkt który mówi ze w razie braku terminowej spłaty kredytu zabierają wszystko wstawiają innego rolnika i gra toczy się dalej
przecież świni jest wszystko jedno czy dogląda jej Wojtek czy Kaziu
O ! Gęsia stopa ! :D
0909

Stanislaw pisze:09 na Ukrainie czy u komornika ? Obie inwestycje niepewne .
Od rolnika chce 100000 za 5 h
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

to promka niezla jak po 20000
MARTECH

Post autor: MARTECH »

0909 pisze:
teraz widać w co inwestujesz i gęba ci się śmieje handlujesz gruntem!!!
0909 pisze:
Peron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
I gospodarstwa zostaną zabrane i po co było płacić 100 tys za hektar gleby ?

Ja cały czas ostrzegałem ale nazywano mnie Agentem . Ja nie inwestowałem w złom tylko w coś pewnego dziś mi geba sie śmieje . Szkoda jest was
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

MARTECH pisze:
0909 pisze:
teraz widać w co inwestujesz i gęba ci się śmieje handlujesz gruntem!!!
0909 pisze:
Peron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
I gospodarstwa zostaną zabrane i po co było płacić 100 tys za hektar gleby ?

Ja cały czas ostrzegałem ale nazywano mnie Agentem . Ja nie inwestowałem w złom tylko w coś pewnego dziś mi geba sie śmieje . Szkoda jest was
Znakiem tego jak inwestujeta to rozumem się nie kierujeta ? :|
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

To tak jak z piruetem na lodzie raz wyjdzie ,a raz w d...e ubodzie! 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stare żydowskie porzekadło ; jak się dużo budujo to trza patrzeć uważnie, a jak nie budujo to trza budować uważnie. 8)
0909

Aż z wrażenia krowy zgłupiały , pewnie kontrakt był podpisany na teraz i cena za wysoka wiec szuka sie dziury w całym

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/choroba ... at/wnrpcwy
Stanislaw

nie sadze aby w moich okolicach bylo mozna cos kupic ponizej 60 tys /ha
0909

Stanislaw pisze:nie sadze aby w moich okolicach bylo mozna cos kupic ponizej 60 tys /ha
Drogo kupione tanio sprzedane i odwrotnie
Wołowina będzie za bez cen . Wieprzowina w górę
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Trzeba dać 365 dni Ardanowskiemu. 8)
Stanislaw

teraz spieprza cene bydla [ Slynny nadzor nad produkcja zywnosci ] a na wiosne mleko , jesienia niewielu juz kupi zboze i wtedy Ardanowski bedzie mial 365 dni .Nie wierze ze weterynaria nie wiedziala co dzieje sie z chorym bydlem w Polsce. Przeciez ci sami weterynarze rowniez lecza zwierzeta i wydaja swiadectwa , to nie sa jacys kosmici .
Stanislaw

gdyby polskie sluzby dzialaly prawidlowo byloby w Polsce znacznie lepiej , jak nie ruszymy du... i pojdziemy za Kolodziejczakiem to w 2019 roku rozloza rolnictwo .Jak sie nie zmieni to likwidujemy w tym roku cala produkcje zwierzeca , nie jestesmy chetni byc przeganianymi z kata w kąt przez kontrole , polskie inspekcje bez pokrycia kosztow wyimaginowanych wymogów .
Ulan

Post autor: Ulan »

to że krowa kuleje to znaczy że nie nadaje się na ubój ? czyli świnia też jak utyka to w las ? oczywiście nie można przesadzać - ale jak idzie w miarę sama i nie była naszpikowana antybiotykami, to czemu miała by nie iść na ubój? jeśli nie jest w stanie i nie może iść sama to powinien przyjechać rzeźnik i ubić w gospodarstwie, a potem zawieźć na przerób, ewentualnie rolnik sam może sobie ją zagospodarować. i chyba tak jest zgodnie z przepisami wiec o co cała afera ?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:teraz spieprza cene bydla [ Slynny nadzor nad produkcja zywnosci ] a na wiosne mleko , jesienia niewielu juz kupi zboze i wtedy Ardanowski bedzie mial 365 dni .Nie wierze ze weterynaria nie wiedziala co dzieje sie z chorym bydlem w Polsce. Przeciez ci sami weterynarze rowniez lecza zwierzeta i wydaja swiadectwa , to nie sa jacys kosmici .
Ubój z konieczności trzeba ucywilizować śladem tego ubój z konieczności można kontynuować.
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

mytotoksyna1 pisze:
Stanislaw pisze:teraz spieprza cene bydla [ Slynny nadzor nad produkcja zywnosci ] a na wiosne mleko , jesienia niewielu juz kupi zboze i wtedy Ardanowski bedzie mial 365 dni .Nie wierze ze weterynaria nie wiedziala co dzieje sie z chorym bydlem w Polsce. Przeciez ci sami weterynarze rowniez lecza zwierzeta i wydaja swiadectwa , to nie sa jacys kosmici .
Ubój z konieczności trzeba ucywilizować śladem tego ubój z konieczności można kontynuować.
Cena bydła poleciała 1 zł na WBC przez tydzień i Panie ministrze na co się przestawić na stusie ?
Marcin1606

mytotoksyna1 pisze:
Cena bydła poleciała 1 zł na WBC przez tydzień i Panie ministrze na co się przestawić na stusie ?
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Nie słuchasz uważnie ministra. Za gęsi.
Stanislaw

Falco

Post autor: Falco »

Kto był mądry sprzedał ostatnie świnie w listopadzie ubiegłego roku i od tamtej pory sprzedaje już tylko zboże. Wątpliwe żeby cena przy obecnej cenie zbóż pozwoliła na zarobek w kwietniu i maju, nie wspominając o marcu i lutym. Może będzie coś lepiej w czerwcu i lipcu ale i to niepewne. Kto był roztropny, zaczyna teraz powolutku rozglądać się za loszkami, tak żeby pod koniec marca zaczynać krycie. Żeby młode jak się wyklują zaczęły jeść zboże z nowych żniw. Jest prawdopodobne, że pod koniec roku na świńskim rynku się poprawi. Ale pod pewnymi warunkami. Pod warunkiem, że żniwa będą udane, czyli cena zboża będzie niska, do tego uda się zatrzymać ASF, u nas przede wszystkim, ale i dalej na zachodzie. No i dużo zależy od tego jak szybko Chińczycy uporają się u siebie z tą chorobą i czy pójdzie dalej na Wietnam itd. Bo że Chińczycy sobie poradzą to pewne, tylko nie wiadomo ile to im zajmie i jak duże będą straty. Dla widzów o mocnych nerwach, wkleję filmy jak w Chinach wygląda wybijanie i utylizacja stad, pod nadzorem ich służb wet. Żeby nie było, że nie ostrzegałem.

A co do wołowiny, dowód na to, że polityka głaskania, ustępstw i darów jaką prowadzi obecny rząd wobec tych z narodu wybranego to kompletna klapa. Ostatni dostali trochę po łapkach za dziki to zemścili się na wołowinie. Bądźcie pewni, drób oglądają i badają od góry i dołu.
Awatar użytkownika
Peron

Na forum konkurencji w dziale "ceny bydła" niezłe zamieszanie...
Stanislaw

Przed godzina dzwonili do sasiada ze od jutra 50 gr mniej i niewiadomo czy przyjada bo niema gdzie sprzedac . Odbior umowiony od tygodnia. 20 Bykow.Branza wolowa straci od 1 do 2 miliardow zl na jednym filmiku .
Stanislaw

Panie Ardanowski albo pan jestes z nami rolnikami i koncz wasc i oddaj ministerstwo Morawieckiemu albo jestes pan przeciw nam i nic nie zrobisz . Gdyby Ardanowski byl z nami to zrezygnowalby i poszedl obok Kolodziejczaka w srode przez Warszawe . Dopiero w Brukseli mysleliby .Stasiu przestan pić idz spac .
Falco

Post autor: Falco »

Stanislaw pisze:koncz wasc i oddaj ministerstwo Morawieckiemu

Powiem tak, bez urazy, ale najlepszy komentarz do tej wypowiedzi jest na jej końcu
Stanislaw pisze:Stasiu przestan pić idz spac .
Awatar użytkownika
Peron

:)
Marcin1606

Marcin1606

czarny

Post autor: czarny »

Ciekawe dlaczego w Polsce i to na wschodzie ten filmik nakręcił ktoś? Przecież cała Europa bije tak samo. Ale ktoś tu zaczoł lać się dechą. Można podłożyć komuś świnie?! MOŻNA!!!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 lut 2019, 23:27 przez czarny, łącznie zmieniany 2 razy.
brzydal

Post autor: brzydal »

to nie są zdarzenia przypadkowe :!:
Awatar użytkownika
Peron

Nie dalej, jak miesiąc temu, mówiłem do znajomego hodowcy krów i opasów, że tylko patrzeć, jak wyskoczy jakaś afera z bydłem i pojadą po nich. Cholera... nie spodziewałem się, że to będzie tak szybko.

Na wschodzie wielu hodowców przedstawiło się na bydło po likwidacji świń. Czarne chmury nad tym naszym rolnictwem...
ODPOWIEDZ