FORUM
Uprawa zboz
- zzetor11441
Re: Uprawa zboz
No lukas jak na ten rok to miałeś bardzo dobry plonlukas1982 pisze:Planuję w sylwestra sieć pszenice po burakach i myślę aby zasiać pszenicę ozimą zobaczymy co z tego wyjdzie. najlepszy byłby śnieg po siewie.
Burak w technologii bezorkowej 69t netto z ha. cukier 17.8%.

no u mnie tez jeszcze jeden krowiarz biega po polu wygral przetarg jakos przed swietami po 64tys za ha 12 ha 3a klasa sypali jakies wapno i podobno maja to jeszcze w tym roku zaorac
To jeszcze tanio wyrwał tą ziemię. U mnie news sprzed Świąt to 130 tys PLN/ha
3 klasa

Gdyby u mnie ziemia kosztowała kochciaż 1/2 tej ceny, o której piszesz, to chyba bym wszystko sprzedał, ogłosił się milionerem i wyjechał na Majorkę:D A tak na poważnie, taka cena to kosmos. Chociaż i u mnie niektórzy przychodzą z propozycją sprzedaży i ceny proponują już takie europejskie całkiem. Spotkałem się nawet z propozycją 100 tys za hektar, ziemia 6 klasy. Na pytanie, czemu tak drogo, oferent odpowiedział: "przecie przy aswaldzie jest, możno ze dwie chałpy postawić". 

-
Na tej drogiej ziemi to chyba bank z komornikiem interes zrobią , a właściciel będzie do końca swoich dni w niej grzebał
Niedawno byłem świadkiem rozmowy kilku rolników z których jeden najbogatszy kupił ziemię za spora kasę, drugi zadał mu pytanie:
-Powiedz Adam czy to sie tobie kiedys zwróci?
na to ten pierwszy:
-To sie niema zwrócić, to ma być.
-Powiedz Adam czy to sie tobie kiedys zwróci?
na to ten pierwszy:
-To sie niema zwrócić, to ma być.
.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:59 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Ziemia nie musi się zwracać, ci co ją kupują za takie pieniądze traktują ją jako lokatę kapitału i najlepszy fundusz emerytalny(pod warunkiem że kupują za swoje a nie na kredyt)
Zgadzam się z Tobą Zeus. Jak ktoś ma za dużo pieniędzy i nie wie co z nimi zrobić to kupuje ziemię i NIGDY na tym nie straci.
Czyli historia lubi się powtarzać panowie będą posiadać ziemie a chłopi będą ją uprawiać tylko bat się zmieni zastąpi go komornik.Kazik pisze:Zgadzam się z Tobą Zeus. Jak ktoś ma za dużo pieniędzy i nie wie co z nimi zrobić to kupuje ziemię i NIGDY na tym nie straci.
ziemia to nie budynki ani maszyny nie zużywa się jest praktycznie wieczna dlatego nie trzeba jej tak liczyć że ma sie zwrócić a przynajmiej nie w jednym pokoleniu
pokazcie mi jeden ha ktory sie znajduje w jednej rodzinie 150 200 lat.Glupcze jeszcze tej nocy po ciebie przyjda jak mowi STARY TESTAMENT i co powiesz ze masz kilkaset ha ktore zmienia wlasciciela za kilka kilkanascie lat.Jacy jestesmy naiwni w gromadzeniu dobr tego swiata .JA rowniez
Ziemia to żywność, ziemia to przetrwanie. Ludzie na ziemię byli zawsze łapczywi, no może poza latami 90-tymi XX wieku, kiedy ziemię można było kupić naprawdę za marne grosze i często w dziwnych okolicznościach. I nie mam tu na myśli tylko ustawek w sprzedaży ziemi państwowej, ale i takie sytuacje, jak były w mojej okolicy, kiedy to młodzi synowie, którym starzy ojcowie przepisywali ziemię, aby ci przyszli gospodarze nie poszli do wojska, sprzedawali swoje hektary, żeby kupić Dużego Fiata albo Jawę 350 i pokazać klasę pod remizą:D Dzisiaj po tych Fiatach i Jawach pozostało wspomnienie, często przywoływane przez ich byłych właścicieli przy kubku taniego wina pitego za sklepem, a ziemia jak była, tak jest i jej nie przybędzie. No ale płacenie takich ciężkich pieniędzy za ziemię, to przesada. Niejeden sobie tłumaczy, że to inwestycja na przyszłość, dla przyszłych pokoleń. Najgorzej, jak w następnym pokoleniu, ewentualnie w kolejnym, jeszcze za życia obecnego inwestora trafi się taka jednostka społeczna, jak ci od tych Dużych Fiatów i Jaw. Ja tam tak daleko myślami nie wybiegam i takich inwestycji na lata nie planuję:D
-
Ziemia jest wieczna ale cena już nie i dopóki się parobki znajdują że u właścicieli ją przewracają to będzie w ceniebrzydal pisze:ziemia to nie budynki ani maszyny nie zużywa się jest praktycznie wieczna dlatego nie trzeba jej tak liczyć że ma sie zwrócić a przynajmiej nie w jednym pokoleniu
Jeszcze 2-3 lata temu 100tys/ha to była amsolutna abstrakcja. Teraz to standard 

Ja miesiąc temu kupiłem 1 ha za 15 000 i kupiłem tylko dla tego że obok jest moja 20 arowa działka i do tej pory to 20arowe pole było jak wrzód na du.... ale teraz już trochę lepiej będzie się pracowało. I jak tak czytam ile niektórzy kasują to ja widzę że na galantą promocje trafiłem 

Ja podobnie, miesiąc temu kupiłem za 18 tys, 1,7ha, tyle, że to łąka, ale już poorane na pole.
- Muchozolali
jak była łąka
to byc musi łąka
to byc musi łąka
jeżeli ktoś kupuję za gotówę ziemie to zapewne nie są one z legalnego żródła , ziemia to doskonała pralnia brudnych pieniędzy , a rolnicy co kupują za 40 -50 tys. za hektar to na pewno nie za swojezeus-1 pisze:Ziemia nie musi się zwracać, ci co ją kupują za takie pieniądze traktują ją jako lokatę kapitału i najlepszy fundusz emerytalny(pod warunkiem że kupują za swoje a nie na kredyt)
ostatnio byl u nas przetarg na kilkanascie ha jakis bankowiec szukal slupa ktory by to dla niego kupil .Nie wiem czy znalazl,Kupil to rolnik ktory ma 1,5 ha .Cus kolo 66 tys ha
-
Ten co kupuje ziemię za 64 czy 120 tys . pewnie bardziej ją kocha niż swoją żonę .
-
Nie musi!!!Muchozolali pisze:jak była łąka
to byc musi łąka
żona się starzeje i choć by nie wiem ile w nią zainwestował tego sie nie zmieni, a ziemia jest wieczna i im wiecej się w nią inwestuje tym jest wdzięczniejsza to nie kobietaMarcin1606 pisze:Ten co kupuje ziemię za 64 czy 120 tys . pewnie bardziej ją kocha niż swoją żonę .

Dzwoniłem do ARiMR przed zakupem i pytałem, czy moge zrobić z niej pole i powiedzieli, że tak.andrzej19570 pisze:Nie musi!!!Muchozolali pisze:jak była łąka
to byc musi łąka
Żonę też kocha jak ona ma hektaryMarcin1606 pisze:Ten co kupuje ziemię za 64 czy 120 tys . pewnie bardziej ją kocha niż swoją żonę .
- Muchozolali
tu nie chodzi o agencje tylko o plony problemy z uprawąPeron pisze:Dzwoniłem do ARiMR przed zakupem i pytałem, czy moge zrobić z niej pole i powiedzieli, że tak.andrzej19570 pisze:Nie musi!!!Muchozolali pisze:jak była łąka
to byc musi łąka
ktos nie bez powodu zrobił łakę bo jest podmokła
Jak rozwiązujecie problem gniecenia ziemi przez koła przy agregacie upr siewnym?
talerzowanie i aktywny tego problemu nie rozwiązuje gdyż nie spulchniaja za kołami jedynie nasypując i wyrównują ziemię.
ja mam przednie walce i myślę je zawęzić aby szły tylko pod traktorem gdyż ich zadaniem jest i tak tylko trzymanie gł pracy a za kołami w linii wałów dac po dwa zęby sprężynowe od grubera za każdym kołem z reg gł pracy 10-15cm.
a za nimi talerze wyrównujące takie jak przy gruberze.
pomiędzy kołami zostały by zęby od kultywatora.
następnie i tak idzie wał i potem redlica.
Czekam na podpowiedzi i sugestie.
talerzowanie i aktywny tego problemu nie rozwiązuje gdyż nie spulchniaja za kołami jedynie nasypując i wyrównują ziemię.
ja mam przednie walce i myślę je zawęzić aby szły tylko pod traktorem gdyż ich zadaniem jest i tak tylko trzymanie gł pracy a za kołami w linii wałów dac po dwa zęby sprężynowe od grubera za każdym kołem z reg gł pracy 10-15cm.
a za nimi talerze wyrównujące takie jak przy gruberze.
pomiędzy kołami zostały by zęby od kultywatora.
następnie i tak idzie wał i potem redlica.
Czekam na podpowiedzi i sugestie.
- Muchozolali
gęsiostópka 25cm za kołami i koła blizniacze
bliźniaki odpadają bo zaczepia pod dwa różne ciągniki a poza tym koszt nie mały no i samemu ciężko założyc
Pietruszkę już wykopałem i pole właśnie zaorałem i jadę na imieniny . Po imieninach też mam w planie podobnie jak Lukas zasiać zborze , tylko po tym http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 2,1,0.html nie wiem jakie ?
A ja wam Panie i Panowie zycze udanej zabawy sylwestrowej i wszystkiego dobrego co nam nowy rok przyniesie. My zmkamy sie bawić...
- Muchozolali
pszenica przewódkamietko75 pisze:Pietruszkę już wykopałem i pole właśnie zaorałem i jadę na imieniny . Po imieninach też mam w planie podobnie jak Lukas zasiać zborze , tylko po tym http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 2,1,0.html nie wiem jakie ?
-
Po wapnowaniu zawartość przyswajalnego PK się podniesie ????????????? czy dopiero jak sobie nawozu nasypie
Jeżeli podniesiesz ph to i przyswajalnosć się zwiększy na pewno azotu, potasu w nawozach i uwstecznionego fosforu do tej pory niedostępnego dla roślin w glebie
dokladnie tak jak piszesz dodal bym jeszcze udostepnienie magnezufarmer84 pisze:Jeżeli podniesiesz ph to i przyswajalnosć się zwiększy na pewno azotu, potasu w nawozach i uwstecznionego fosforu do tej pory niedostępnego dla roślin w glebie
To są moje wyniki przy uprawie bezorkowej buraka cukrowego.
areał 1,68 ha.
nawożenie 80m3 świńskiej gnojowicy i nic więcej.
siane bezpośrednio po uprawie spulchniaczem duolent farmet
Suma Netto2: 116.75,Śr. polaryzacja: 17.52,Śr. zanieczyszczenie: 9.54
Azot 18,08
Potas 48,9
Sód 4,43
areał 1,68 ha.
nawożenie 80m3 świńskiej gnojowicy i nic więcej.
siane bezpośrednio po uprawie spulchniaczem duolent farmet
Suma Netto2: 116.75,Śr. polaryzacja: 17.52,Śr. zanieczyszczenie: 9.54
Azot 18,08
Potas 48,9
Sód 4,43
Stosuje może ktoś z Was sól potasową z Kali?
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 3,1,0.html
Będzie się działo ...
Będzie się działo ...
To idź kopać szybko pietruszkę bo szpadla nie wsadzisz
to juz nie jest smieszne bo dzis 0 okrywy snieznej i -17
U mnie -26 ale trochę śniegu jest
ale snieg to swietny izolator termiczny i mozesz byc spokojny
Tylko ze ziemia praktycznie nie zamarznięta
U mnie zero śniegu za to centymetr lodu na wszystkim, bo przy -4 a nawet -6 padał deszcz. Dzisiaj rano -10 więc na razie tragedii nie ma.
OK 15cm śniegu i -22 o godz.9. syberia.
Po pietruszce to już śladu nie ma , wszystko wykopane i sprzedane . Marchewki 3,5h w polu zostało i z tym jest wielki znak ??? Kiedyś było -22 ze 2 tygodnie i jak puściło to na przemysł poszła i była dobra . Pługa na razie nie będę kupował , aby kasę na kombajn przytrzymać . -10 to jest teraz u nas , rano -18 było
Krecik cieszy ze ma być -35 w lutym
u nas to samo, śniegu z 5-10 cm, ale ziemia wcale nie zamarznieta, rano było -20, cienko rzepak widze, jak tak dopieprzy z -30...ziutek pisze:Tylko ze ziemia praktycznie nie zamarznięta
-
1963 pisze:to juz nie jest smieszne bo dzis 0 okrywy snieznej i -17
śniegu zero ale zboże lodem oklejone na centymetr - teraz nie daj Boże śniegu bo sie udusi
witam koleżanki i koledzy. Interesują mnie opinie o jęczmieniu jarym odmiany: Eunova i Ingmar. Która odmiana lepsza? Z góry dzięki za odp wszystkim. Miałem dwa lata Ingmar i byłem bardzo zadowolony zaś Eunovy nigdy nie siałem.