CENY TRZODY

jędrek

Re: CENY TRZODY

Post autor: jędrek »

Będziecie się przekomarzać co do cen , każdy dobrze wie że jeśli jakikolwiek towar który kupujemy staje się droższy to szukamy tańszej alternatywy. Wydaje mi się że w wielkim błędzie jest ten który myśli że tucznik będzie po 7zł i będą kolejki w sklepach za wieprzowiną. Niestety ale im dłużej będą zbyt wysokie ceny tym bardziej zniechęcą konsumentów i będzie ich trudniej przekonać z powrotem. Wiem że zaraz mnie ktoś z bluzga ale niestety prawda jest taka że lepsza byłaby stabilizacja na poziomie niższym ale opłacalnym niż to co jest teraz bo niestety trzeba będzie odpokutować to kiedyś cenami mocno poniżej opłacalności. Co do ceny na mojej okolicy to od 5.3-5.4 za pojedyncze ogony do 5.7-8 za ładniejszy towar. Czyli faktycznie lekko w dół.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

nie masz racji. Kupowlo sie za stowe caly koszyk w biedronce , dzis mniej sie nie kupuje tylko trzeba polozyc za to samo 300 zl .Swinki tyle co dzis kosztowaly dwadziescia pare lat temu i wtedy mozna bylo sie rozwijac poniewaz koszty bezposrednie byly znacznie nizsze .Dowodem jest "moje " gospodarstwo ktore powstalo przez ostatnie dwadziescia lat od zera bez kredytow [ 3000m kwadratowych budynkow + dwupokoleniowy dom + ziemia .] Na ziemie niestety jest kredyt .Dzis ponad polowa chlewni stoi pusta poniewaz gdzie indziej mozna lepiej zarobic niz na swinkach . Jak nadal cena bedzie kolo 5zl to zakonczymy calkowicie hodowle swinek poniewaz nie pojdziemy po kredyt na inwestycje i remonty chlewni by za darmo pozniej pracowac .A tak na marginesie to nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie klopoty maja rolnicy ktorzy wzieli duze kredyty inwestycyjne .Moze nie wszyscy ale czesc jest juz u komornika .
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

A w biedronce kg udka z kurczaka po 2,50
Nie ma co liczyć że ludzie będą wieprzowine kupować
chłop

Post autor: chłop »

No i do tego temperatury !!!
Fistach

Post autor: Fistach »

Witajcie. Potrzebuję porady, czy takiego automaty dobrze się sprawują tymbardziej jak chce dodawać kiszone ziarno kukurydzy ? Dziękuję Obrazek
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Oho, Stanisław znów straszy, że całkiem zlikwiduje:D
tukan

Post autor: tukan »

Aukcja 0 ( 1,90 zostało ). Wszystkie świnie kupione. Duńczycy tucznika podnieśli o 0,20.
Więc dalszy ciąg stabilizacji. Popyt na drób podniesie jego ceny tym bardziej, że w Chinach też idzie do góry. Tak nawiasem mówiąc jak ktoś lubi wieprzowinę na grillu ( ja do nich należę ) w życiu nie kupi kury sugerując się ceną. Konsumpcja pewnie spadnie ale eksport wzrośnie jeszcze bardziej. Z czasem ludzie się przyzwyczają że ogólnie mięso jest droższe. Stanisław dobrze napisał, że koszty nieporównywalnie wyższe, więc czemu nie chcieć lepszych cen. Po takim kryzysie wiele czasu upłynie by ci co zlikwidowali wrócili do produkcji. Jedynie ci mocniejsi mogą zwiększyć. Problem pomoru w Azji jest prawdopodobnie wieloletni więc dbajmy o swoje gospodarstwa i odkładajmy w pierwszej kolejności na czarną godzinę która na pewno nadejdzie.
Puki co cieszmy się ze stabilnych cen które chyba wszystkim dają jakiś zarobek.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Jakąkolwiek hodowlę zlikwidować łatwo ,ale wiemy doskonale , aby ją odtworzyć trzeba dużo wysiłku włożyć! 8)
tukan

Peron pisze:Oho, Stanisław znów straszy, że całkiem zlikwiduje:D
Stasiu straszy ale twardy z niego gracz. Jestem przekonany że nie zlikwiduje i jeszcze przez lata będziemy czerpać garściami z jego doświadczenia. Wszak czasem ma trafne spostrzeżenia. Tylko trochę za dużo czarnowidztwa.
F1

Post autor: F1 »

jędrek pisze:Będziecie się przekomarzać co do cen , każdy dobrze wie że jeśli jakikolwiek towar który kupujemy staje się droższy to szukamy tańszej alternatywy. Wydaje mi się że w wielkim błędzie jest ten który myśli że tucznik będzie po 7zł i będą kolejki w sklepach za wieprzowiną. Niestety ale im dłużej będą zbyt wysokie ceny tym bardziej zniechęcą konsumentów i będzie ich trudniej przekonać z powrotem. Wiem że zaraz mnie ktoś z bluzga ale niestety prawda jest taka że lepsza byłaby stabilizacja na poziomie niższym ale opłacalnym niż to co jest teraz bo niestety trzeba będzie odpokutować to kiedyś cenami mocno poniżej opłacalności. Co do ceny na mojej okolicy to od 5.3-5.4 za pojedyncze ogony do 5.7-8 za ładniejszy towar. Czyli faktycznie lekko w dół.
Wydawało by się że masz rację ale tak nie jest zobaacz ile ziemniaki kosztują jakoś nie widać by ludzie na tańszą kaszę przechodzili 8) zobacz ile paliwo kosztuje czy jezdzi mniej samochodów jak kiedyś?
F1

Post autor: F1 »

Fistach pisze:Witajcie. Potrzebuję porady, czy takiego automaty dobrze się sprawują tymbardziej jak chce dodawać kiszone ziarno kukurydzy ? Dziękuję Obrazek
Nie nadaje się polecam karmniki Gralaa Rewld
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

nie straszy i nie hoduje , zostalo marne 15 macior a i te po nowym roku ida na Zdziechową [ubojnia ].Corka juz poszla do pracy , zieć otwiera firme i nikt za darmo robil nie bedzie . Hektarki to w sobote obrobię albo nawet wydzierzawimy [ sasiad dostal ponad 3 tys za ha ]. Zobowiazania wobec arimiru koncza sie w styczniu .Nie widze sensu kopac sie z koniem .Tukan gratuluje ze masz z czego odkladac bo mi ostatnio brakuje na prowadzenie rozwojowego gospodarstwa . Gdyby nic nie inwestowac to mozna przezyc ale o odkladaniu to nie ma mowy .
ddd

Post autor: ddd »

zdziechowa to nie ubojnia
ddd

Post autor: ddd »

zdziechowa to nie ubojnia
tukan

Stanislaw pisze:nie straszy i nie hoduje , zostalo marne 15 macior a i te po nowym roku ida na Zdziechową [ubojnia ].Corka juz poszla do pracy , zieć otwiera firme i nikt za darmo robil nie bedzie . Hektarki to w sobote obrobię albo nawet wydzierzawimy [ sasiad dostal ponad 3 tys za ha ]. Zobowiazania wobec arimiru koncza sie w styczniu .Nie widze sensu kopac sie z koniem .Tukan gratuluje ze masz z czego odkladac bo mi ostatnio brakuje na prowadzenie rozwojowego gospodarstwa . Gdyby nic nie inwestowac to mozna przezyc ale o odkladaniu to nie ma mowy .
Jeszcze łatam dziury ale produkcja idzie pełną parą więc niebawem może i zacznie się czas odkładania. Odczułem kryzys jak pewnie wszyscy. Patrzę z optymizmem w przyszłość.
chłop

TO JEST JEDNA Z PRZYCZYN KTÓRA DOTYCZY NAS CZYLI NADPRODUKCJA DROBIU !!!!

Zaklinanie rzeczywistości przez producentów drobiu nie pomaga. Cena od kilku tygodni stoi w miejscu.

- Odpowiedzi na pytanie dlaczego w tym roku nie ma tradycyjnych zwyżek na rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych dostarczają dane o wylęgach piskląt. Produkcja ptaków znów pobiła rekord wszechczasów. Co więcej, zdarzyło się to w okresie kiedy zakłady wylęgowe powinny pracować stabilnie, bez gwałtownych skoków produkcji. Wygląda na to, że zwiększona podaż nie pozwala cenom skupu na zwyżkę. Pytaniem "za milion" jest co stanie się kiedy popyt się zmniejszy... - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz*.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:nie masz racji. Kupowlo sie za stowe caly koszyk w biedronce , dzis mniej sie nie kupuje tylko trzeba polozyc za to samo 300 zl .Swinki tyle co dzis kosztowaly dwadziescia pare lat temu i wtedy mozna bylo sie rozwijac poniewaz koszty bezposrednie byly znacznie nizsze .Dowodem jest "moje " gospodarstwo ktore powstalo przez ostatnie dwadziescia lat od zera bez kredytow [ 3000m kwadratowych budynkow + dwupokoleniowy dom + ziemia .] Na ziemie niestety jest kredyt .Dzis ponad polowa chlewni stoi pusta poniewaz gdzie indziej mozna lepiej zarobic niz na swinkach . Jak nadal cena bedzie kolo 5zl to zakonczymy calkowicie hodowle swinek poniewaz nie pojdziemy po kredyt na inwestycje i remonty chlewni by za darmo pozniej pracowac .A tak na marginesie to nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie klopoty maja rolnicy ktorzy wzieli duze kredyty inwestycyjne .Moze nie wszyscy ale czesc jest juz u komornika .
Stanisław nie likwiduj macior nie czyń tego ,bo podobno już na jesieni coś się zmieni.
Sterylne warunki w Danii spowodują , że wirusy się wyklują i nie będzie szczepionki.
Prosiak będzie w całej europie poszukiwany i chętnie kupowany. :P
nemezis

Post autor: nemezis »

Stanislaw pisze:nie masz racji. Kupowlo sie za stowe caly koszyk w biedronce , dzis mniej sie nie kupuje tylko trzeba polozyc za to samo 300 zl .Swinki tyle co dzis kosztowaly dwadziescia pare lat temu i wtedy mozna bylo sie rozwijac poniewaz koszty bezposrednie byly znacznie nizsze .Dowodem jest "moje " gospodarstwo ktore powstalo przez ostatnie dwadziescia lat od zera bez kredytow [ 3000m kwadratowych budynkow + dwupokoleniowy dom + ziemia .] Na ziemie niestety jest kredyt .Dzis ponad polowa chlewni stoi pusta poniewaz gdzie indziej mozna lepiej zarobic niz na swinkach . Jak nadal cena bedzie kolo 5zl to zakonczymy calkowicie hodowle swinek poniewaz nie pojdziemy po kredyt na inwestycje i remonty chlewni by za darmo pozniej pracowac .A tak na marginesie to nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie klopoty maja rolnicy ktorzy wzieli duze kredyty inwestycyjne .Moze nie wszyscy ale czesc jest juz u komornika .
Ogólnie przyznam Ci prawie 100% racji z małym ale. To nie koszty bezpośrednie były niższe tylko aż tyle jesteśmy okradani za pomocą różnorakiego pośredniego i bezpośredniego fiskalizmu. Na tym polega unijny socjalizm zabieramy tym co mają i pracują i rozdajemy od bandy niepotrzebnych urzędasów po zwykłych żuli. Dostrzegasz coś co młodemu pokoleniu nigdy nawet nie przyjdzie do głowy. [Ptaszek urodzony w klatce nigdy nie będzie wiedział co to wolność]
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

nemenzis---:D 8) ..z tym unijnym socjalizmem w dobie niby kapitalizmu to trafiłeś w same sedno sprawy.
Brawooo , brawisssimo!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Jak tak dalej będzieta robić to w Rosji i Chinach będzie kapitalizm ,a europie tzw. zachodniej całą gębą socjalizm. :D
Ulan

Post autor: Ulan »

Stanisław- masz 3000m2 budynków i tylko 15 macior? aż tyle garaży? czy 200m2 na loche dajesz żeby było ekologicznie ? :D :lol:
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/lider-a ... ie/hnx5r5q

A zarzekał się, że agroUnia to twór apolityczny.
No to mietko75 na wiceministra: )
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Jak byś był prorokiem to byś nie był żebrokiem :lol: :lol: :lol:

jak byś przewidział to byś zainwestowal w ziemie i teraz żył jak pączek w maśle :lol: :lol: a tak to nastawiałeś szop teraz stoją puste niech jeszcze wprowadzą podatek wysoki od nieruchomości to trzeba wyburzać :lol: :lol:

jak produkcja w tych szopach przestanie istnieć , to miejsce zamieszkanie przestanie być atrakcyjne zważywszy na to że ziemi mało żeby z tego pozyć , a sasiedztwo w pobliżu kolejnego farmera nie zawsze do zniesienia i co ?? następna inwestycja nie trafiona ????

patrząc na te inwestcje na wsiach w ostatnich 20 / 30 latach to 90 % do wyburzenia ze skutkiem natychmiastowym a tyle potu i wyrzeczeń kosztowały :lol: :lol: nie inaczej będzie z tymi obecnie czynionymi :D

'Domyślam się chłopie że Twoja gospodarka poszła się y... ale chłopie większość czeka podobny los i z tym trzeba się zgodzić :lol: :lol:
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Peron pisze:https://wiadomosci.onet.pl/kraj/lider-agrounii-zaklada-wlasna-partie-przywodca-protestow-rolnikow-zaklada-partie/hnx5r5q

A zarzekał się, że agroUnia to twór apolityczny.
No to mietko75 na wiceministra: )
A nie mówiłem pała i lać to bydło !!!
Immortaldzk

Post autor: Immortaldzk »

Co do cen parę miesięcy temu Sokołów płacił 5,4 teraz płaci 7,4. I gatka na zakładzie że mięso nie schodzi bo drogie bo schab z 14 na 20 zł poszedł.
I tu mi lampka się zapaliła i mówię to nam 2 zł w górę to chyba powinno być po 16 zł a nie w ch..a lecicie że 6 zł czyli do zarobków z 14 zł sobie 4 zł czystego zysku dołożyliscie. I wychodzi na to że drogo jest przez rolnika bo bierze 11.4 za kilo a zakład leci na standardowej marży.
Oczywiście posłuchał i tak miał to w d...e
Farmer

Post autor: Farmer »

Jak radzicie sobie z upałami?
Mimo głębokiej ściółki chciałem zraszac swinie waż +pistolet ogrodowy kilka razy dziennie co myślicie?
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Mysle ze lepiej delikatnie ale za to stale przez kilka najcieplejszych godzin,ja tak na rusztach robie
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

Jak najbardziej wskazane!!!
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

A nie uważacie że podniesienie wilgotności przez lanie wody przyniesie więcej szkód niż korzyści?
Chociaż faktem świnia nie poci się.
Awatar użytkownika
Glebiusz

Post autor: Glebiusz »

Farmer pisze:Jak radzicie sobie z upałami?
Mimo głębokiej ściółki chciałem zraszac swinie waż +pistolet ogrodowy kilka razy dziennie co myślicie?
Uważam, że nagła zmiana mikroklimatu chlewni to prosta droga do wywołania różycy w stadzie. Chyba, że świnki dostają np. doksycyklinę to wtedy są zabezpieczone. Osobiście zdecydowanie odradzam taki sposób chłodzenia.
andre

Post autor: andre »

Zrobi parownik, na chwilę będzie lepiej ale później już tylko gorzej. Z mojego doswiadczenia a mam też gleboka sciolke tooo najlepsze jest wrzucanie suchego błota , otwieranie bram też niewiele da , także te upały trzeba przeczekać i modlić się żeby było jak najmniej upadków.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Recepta na upały w chlewie jest taka.
Jak ilość swin w kojcu mała to nie boją się upała . 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Jutro nasza cena tucznika kochana poszybuje w górę z samego rana. 8)
Fistach

Post autor: Fistach »

F1 pisze:
Fistach pisze:Witajcie. Potrzebuję porady, czy takiego automaty dobrze się sprawują tymbardziej jak chce dodawać kiszone ziarno kukurydzy ? Dziękuję Obrazek
Nie nadaje się polecam karmniki Gralaa Rewld
Co może powiedzieć o tych Gralla, kukurydza nie zawiesza się ? Ile dajesz mokrej kuku w dawce ? Świnie nie wysypują paszy, nie marnują ?
tukan

https://asia.nikkei.com/Economy/Chinese ... ever-rages

Ciekawy artykuł przedstawiający obecną sytuację w Chinach. Najważniejsze w nim jest to, że jest wzmianka o kupieniu przez Chińczyków Pini Polonia w celu wykorzystania możliwości uboju 4 milionów sztuk rocznie.
chłop

Tukan jeśli się nie myle to ANIMEX należy do Chińskiej grupy WH i 33% udziału w Kutnie mają już od ponad roku a obecnie już całość chyba przejeli !

U mnie ceny od dzisiaj 5,60 do max 5,70 za zestaw żywa i odbiory ograniczone bo ten tydzień przez święto rozbity i ludzie na wczasy zaczynają wyjeżdżać. Koledzy a my kiedy na wczasy ????
jarek84

Post autor: jarek84 »

5,85 netto za 200 szt. nie chcą więcej za bardzo płacić
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Nasza praca to prawdziwy relaks, żadne wczasy już nie potrzebne :)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

.......to jest nadzieja , że do 1 listopada jest nadzieja.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

...............................głupota zrobiona , ale widzimy ,że ARDANOWSKI to ta sama STRONA......
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

+3?
chłop

U Niemca !!!!
A u nas kolejny ASF

U mnie w okolicy wszystkich pojeb... słyszę tylko warzywa i Wega Wega
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:D W naszych stronach poszukują pomidora.
...teraz ta społeczność jest chora.
brzydal

Post autor: brzydal »

chłop

Strzelam +3 dzisiaj
Fikuśny Marek

Post autor: Fikuśny Marek »

Witam wszystkich , ja obstawiam +2 , pytanie czy to odczujemy ???????
0909

Post autor: 0909 »

blednę strzały inny jest wynik
Ostatnio zmieniony środa 19 cze 2019, 14:12 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
Fikuśny Marek

b/z
Fikuśny Marek

ten jest niestety trafny
ODPOWIEDZ