FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
niestety już oficjalnie potwierdzone :
https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
Czy w niebieskiej strefie wszystkie świnie idą do utylizacji ? Czy mogą iść do uboju ?
https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
Czy w niebieskiej strefie wszystkie świnie idą do utylizacji ? Czy mogą iść do uboju ?
-
idą do uboju, za śmieszne pieniadze
ASF do tej chlewni przeniósł się przez słomę. Facet ściął rzepak a słomę wykorzystał do podścielenia.
Rozmawiałem z hotelarzem który dla AGRI ma 8 tys świń i teraz jest w niebieskiej strefie, nie wiem co będzie dalej.
Rozmawiałem z hotelarzem który dla AGRI ma 8 tys świń i teraz jest w niebieskiej strefie, nie wiem co będzie dalej.
Bez zmian - już wiadomo
- mytotoksyna1
Cyganisz ,aż się kurzy za tobą/fix pisze:ASF do tej chlewni przeniósł się przez słomę. Facet ściął rzepak a słomę wykorzystał do podścielenia.
Rzepakowa idzie do OPECU na ogrzewanie ,a nie na ścielenie.
Pleciesz trzy po trzy.

skoro wiesz lepiej to niech cie będzie i takmytotoksyna1 pisze:Cyganisz ,aż się kurzy za tobą/fix pisze:ASF do tej chlewni przeniósł się przez słomę. Facet ściął rzepak a słomę wykorzystał do podścielenia.
Rzepakowa idzie do OPECU na ogrzewanie ,a nie na ścielenie.
Pleciesz trzy po trzy.
a tym czasem jazda na całego podejrzanie w gospodarstwie 9 tys świń

https://www.topagrar.pl/articles/afryka ... m-stadzie/
No jazda się rozpoczyna. W pow. ciechanowskim terz sprawa rozwojowa, dzik i zaraz trzoda kolejność dobra tylko czas krótki. Ciekawe jak daleko ten dzik rozwlekl tą chorobę 

-
Hotelarze chyba mają luz bo w razie czego to firma bierze kłopoty na siebiefix pisze:ASF do tej chlewni przeniósł się przez słomę. Facet ściął rzepak a słomę wykorzystał do podścielenia.
- Muchozolali
Tak chyba nie za bardzoGregory_Fox pisze:Hotelarze chyba mają luz bo w razie czego to firma bierze kłopoty na siebiefix pisze:ASF do tej chlewni przeniósł się przez słomę. Facet ściął rzepak a słomę wykorzystał do podścielenia.
40 dni od ostatniego ogniska
i jeszcze ubojna w strefie jak dobrze pamiętam.
Ale to mogą ze strefy z okolic Ciechanowa jechać aż np do strefy na podkarpacie?Muchozolali pisze: Tak chyba nie za bardzo
40 dni od ostatniego ogniska
i jeszcze ubojna w strefie jak dobrze pamiętam.
- Muchozolali
Hotelarz ze strefy będzie bankrutem do końca życia długu nie odpracuje!!!
Jak niebieska strefa to wstrzymane przemieszczenia 90 dni??
Jak czerwona to 40 dni i świnie tylko do stref czerwonych
Ale bez znaczenia czy czy to warchlak do hotelarza czy tucznik do ubojni ??
Jak czerwona to 40 dni i świnie tylko do stref czerwonych
Ale bez znaczenia czy czy to warchlak do hotelarza czy tucznik do ubojni ??
- Muchozolali
Nasz rozmówca z Mazowsza zwraca uwagę na inny problem.
– Mam rodzinę, znajomych, którzy pracują w okolicznych dużych ubojniach. Widzą, jakie mięso tam trafia. To mrożonki przywożone z Niemiec stanowiące zapasy amerykańskich wojsk, które tam stacjonują. Amerykanie wymieniają po 10 latach zapasy, a że amerykańska wołowina nie spełnia niemieckich wymagań, upychana jest u nas. Tanie mięso to złoty biznes dla zakładów. Po co więc mają kupować drogi polski żywiec? Chcesz sprzedać swoje bydło, to tak cię „wożą” z ceną, że się odechciewa. Co więcej, sprawdzają, wypytują, gdzie się wcześniej je sprzedawało – komentuje hodowca.
– Mam rodzinę, znajomych, którzy pracują w okolicznych dużych ubojniach. Widzą, jakie mięso tam trafia. To mrożonki przywożone z Niemiec stanowiące zapasy amerykańskich wojsk, które tam stacjonują. Amerykanie wymieniają po 10 latach zapasy, a że amerykańska wołowina nie spełnia niemieckich wymagań, upychana jest u nas. Tanie mięso to złoty biznes dla zakładów. Po co więc mają kupować drogi polski żywiec? Chcesz sprzedać swoje bydło, to tak cię „wożą” z ceną, że się odechciewa. Co więcej, sprawdzają, wypytują, gdzie się wcześniej je sprzedawało – komentuje hodowca.
jak jest ognisko to jest określany obszar zapowietrzony (3 km od ogniska) i zagrożony (10 km). w pierwszym nie można przemieszczać świń przez 40 dni, w drugim przez 30 dni, termin 40 dni może być skrócony do 30 decyzją lekarza powiatowego (ale z reguły tego nie robią). przed zdjęciem zakazu przemieszczania weterynaria pobiera krew od świń ze wszystkich gospodarstw. w międzyczasie cała okolica staje się niebieska, mięso ze świń ze strefy niebieskiej nie może wyjechać z polski, musi być odpowiednio oznakowane, ze strefy czerwonej może iść na eksport, z obu stref żeby sprzedać świnie musi być zgoda lekarza powiatowego (konieczne badanie krwi świń przed sprzedażą, ważne 7 dni od pobrania krwi). świnie ze stref mogą wyjechać tylko do rzeźni, można sprzedać warchlaki ze strefy czerwonej do czerwonej i niebieskiej
Z tego co słyszałem to w tym gospodarstwie jest wielka afera bo inspekcja zarzuca rolnikowi że zataił fakt zakażenia i próbował upłynnić zboże i świnie wiedząc że ma pomór. Sokołów ponoć domaga się zwrotu kosztów za całodzienny ubój (2000szt) + dezynfekcja liniiczarny pisze:No jazda się rozpoczyna. W pow. ciechanowskim terz sprawa rozwojowa, dzik i zaraz trzoda kolejność dobra tylko czas krótki. Ciekawe jak daleko ten dzik rozwlekl tą chorobę

Teraz namierzają ten trefny towar i utylizują...
-
Muchozali, nie przesadzasz?jeśli świnie nie są własnością to co za problem. Ważne żeby zgadzał się papier ze spełniania bioasekuracji, firma dostanie odszkodowanie. Najwyżej rolnik będzie chodził za darmo te 3 miesiące jeśli wykryją u takich +100 kg. Później dezynfekcja, przerwa pół roku czy rok i jedziemy dalej.Muchozolali pisze:Hotelarz ze strefy będzie bankrutem do końca życia długu nie odpracuje!!!
Jesli mnie pamięć nie myli to były tu takie przypadki opisywana
yaro_1 pisze:jak jest ognisko to jest określany obszar zapowietrzony (3 km od ogniska) i zagrożony (10 km). w pierwszym nie można przemieszczać świń przez 40 dni, w drugim przez 30 dni, termin 40 dni może być skrócony do 30 decyzją lekarza powiatowego (ale z reguły tego nie robią). przed zdjęciem zakazu przemieszczania weterynaria pobiera krew od świń ze wszystkich gospodarstw. w międzyczasie cała okolica staje się niebieska, mięso ze świń ze strefy niebieskiej nie może wyjechać z polski, musi być odpowiednio oznakowane, ze strefy czerwonej może iść na eksport, z obu stref żeby sprzedać świnie musi być zgoda lekarza powiatowego (konieczne badanie krwi świń przed sprzedażą, ważne 7 dni od pobrania krwi). świnie ze stref mogą wyjechać tylko do rzeźni, można sprzedać warchlaki ze strefy czerwonej do czerwonej i niebieskiej
Dzięki za odpowiedz
aż ciężko uwierzyć w to co piszesz, to za taki numer to odpowie i lekarz który wystawił świadectwobaraki pisze:Z tego co słyszałem to w tym gospodarstwie jest wielka afera bo inspekcja zarzuca rolnikowi że zataił fakt zakażenia i próbował upłynnić zboże i świnie wiedząc że ma pomór. Sokołów ponoć domaga się zwrotu kosztów za całodzienny ubój (2000szt) + dezynfekcja liniiczarny pisze:No jazda się rozpoczyna. W pow. ciechanowskim terz sprawa rozwojowa, dzik i zaraz trzoda kolejność dobra tylko czas krótki. Ciekawe jak daleko ten dzik rozwlekl tą chorobę
Teraz namierzają ten trefny towar i utylizują...
Jeśli występuje ognisko w gospodarstwie to zboże do utylizacji też idzie ??
Na Mazurach potwierdzono asf na fermie 6500 loch
- mytotoksyna1
...na ..uja potrzebne wam takie skupiska swini ?
Jak przyjdzie czas to i tak pan murawa będzie dla każdego w sam raz .
Jak przyjdzie czas to i tak pan murawa będzie dla każdego w sam raz .

- Muchozolali
Na warchlaki i pasze wystawiana faktura. A świnie stanowią zabezpieczanie wierzytelności z sprzedaży tuczników, paszy leki itpGregory_Fox pisze:Muchozali, nie przesadzasz?jeśli świnie nie są własnością to co za problem. Ważne żeby zgadzał się papier ze spełniania bioasekuracji, firma dostanie odszkodowanie. Najwyżej rolnik będzie chodził za darmo te 3 miesiące jeśli wykryją u takich +100 kg. Później dezynfekcja, przerwa pół roku czy rok i jedziemy dalej.Muchozolali pisze:Hotelarz ze strefy będzie bankrutem do końca życia długu nie odpracuje!!!
Jak ci nie starczy to płacisz swoim majątkiem.
-
I ktoś się na taki układ godzi? Bo jak jest dobrze to wszystko gra ale najmniejszy problem i co wtedy?
Jesli u Hotelarza wystapi ASF to jest skonczonyMuchozolali pisze:Na warchlaki i pasze wystawiana faktura. A świnie stanowią zabezpieczanie wierzytelności z sprzedaży tuczników, paszy leki itpGregory_Fox pisze:Muchozali, nie przesadzasz?jeśli świnie nie są własnością to co za problem. Ważne żeby zgadzał się papier ze spełniania bioasekuracji, firma dostanie odszkodowanie. Najwyżej rolnik będzie chodził za darmo te 3 miesiące jeśli wykryją u takich +100 kg. Później dezynfekcja, przerwa pół roku czy rok i jedziemy dalej.Muchozolali pisze:Hotelarz ze strefy będzie bankrutem do końca życia długu nie odpracuje!!!
Jak ci nie starczy to płacisz swoim majątkiem.
- za swinie zaplaci bo rejestruja je na siebie, pasza i reszta tez dla frajera sa na fakturke
- kredyt za chlew trzeba splacac nie majac przychodukto splaci? z czego?
oni nawet jak jest w miare dobrze to sa juz tylko parobkami na swoich gospodarstwach muszacymi poslusznie wykonywac polecenia, a w razie klopotow to oni ponosza najwieksze ryzyko i nikt z korporacji nie bedzie sie o nich martwil
Ta duza ferma kolo Ketrzyna to zarodowka Agri+. Nie maja tam 6500 loch ale jedna z większych w kraju.
Pozdro
Pozdro
-
Kaliiiii bredzisz tuczarnią a+ gdzie był asf dalej funkcjonują i będą hulac no chyba że im zarodowek zabraknie
Tak i pewnie jeszcze im nagrody dali za ASF a swinie w przeciwienstwie dotych z prywatnych chlewow z asf z tych a+ sa lepiej oplacane niz bez asf?
Gdzie masz te chlewnie?
Gdzie masz te chlewnie?
Tak i pewnie jeszcze im nagrody dali za ASF a swinie w przeciwienstwie dotych z prywatnych chlewow z asf z tych a+ sa lepiej oplacane niz bez asf?
Gdzie masz te chlewnie?
Gdzie masz te chlewnie?
Czy ktoś się orientuje w jakie dni Sokołów bierzesz z czerwonej strefy ?
Czwartek i piątek czerwona.
Czy to prawda że Żuromin ma zablokowana sprzedaż tucznika ?
10 gr plus na poniedziałek
Jakie ceny płaci Sokołów za żółtą strefę?
- mytotoksyna1
Dobre i to , ale d...y nie urywa.0909 pisze:+1

Żuromin jest w zoltej strefie wiec czemu mialby miec blokade?Emil144 pisze:Czy to prawda że Żuromin ma zablokowana sprzedaż tucznika ?
-
A może warchlaka dostali?????
hotelarzy ci tam dostatek wiec faktycznie mozliwe ze dostali warchlony z ketrzyna
Przepraszam że tu ale temat ważny. Czy rolnicy muszą składać te oświadczenia dot podwyżek prądu, do firm energetycznych czy nie ?
- Muchozolali
tak i do jutra
Niezależnie ryczałtowiec czy watowiec konieczne jest to oświadczenie?
- mytotoksyna1
..chłopki i chłopiska z prądu nie róbta wyśmiewiska .
Jak cena prądu podskoczy to krajobraz POLSKI nie stanie się uroczy.
Jak cena prądu podskoczy to krajobraz POLSKI nie stanie się uroczy.

a jak ja mam nip na fakturze ale taryfę g12 to chyba nie muszę, dobrze myślę?
daniel0 pisze:Niezależnie ryczałtowiec czy watowiec konieczne jest to oświadczenie?
jakie oświadczenia? oświadczenie się składa z prośbą żeby nie podnosili rachunków za prąd ?
A diabli ich tam wszystkich wiedzą, ja mam też taryfę G i wysłałem.
Taryfa G do końca roku ma stare ceny a tu bardziej rozchodzi się o taryfę C . Niestety ja mam i 70% wyższe rachunki to jest złodziejstwo. No ale ktoś za bycie przy władzy pis-dzielcow musi zapłacić. Po nowym roku wszystkim się oczka otworzą kogo wybrali, ale będzie już po wyborach
andre - w tym kraju to się już nikomu nie wierzy