FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Dzik potrącony przez samochód https://www.farmer.pl/produkcja-zwierze ... 91602.htmlvicia1223 pisze:Aaaaaa to u świń czy dzik skurwesyn?
- mytotoksyna1
Dzik pewnikem biegł na pole po zbiorze kukurydzy szukać ziaren.
Trzeba na terenie całej Polski zakazać uprawy kukurydzy co najmniej na pięć lat !
Trzeba na terenie całej Polski zakazać uprawy kukurydzy co najmniej na pięć lat !

Trzeba to dziki wybić! Ale komu na tym zależy poza nami
Ty chyba nie wiesz co mówisz.Są tacy jak Cimoszewicz co każą zlikwidować świnie od Wisły na wschód a dziki to broń Boże
Znajomy dzwonił z piotrkowskiego że chyba od jutra zmieniają strefy w Łodzkim . Opoczno chyba czerwona i Tomaszów Maz i Gmina Wolbórz żółta bo niby jakiegoś dzika znaleźli .
Ustawa o ASF niby podpisana to szybko działają !!
Ustawa o ASF niby podpisana to szybko działają !!
Warchlak dalej w górę plus 15 koron
kuźwa to tucznik za 3 miesiące po 7zł na żywą powinien być minimum bo inaczej po zapłaceniu warchlaka nie zostanie nawet na piwo

-
przyjdzie taka chwila ze tucznik nie odda za warchlaka, no ale tak to juz jest w tym biznesie
Tucznik w Danii plus
6.5 netto minimum za 3 miesiące, inaczej skrzydełka na grilla a ten już niedługo. Póki co 6 zl nie ma komu dać
- mytotoksyna1
Śmieszne to wcale nie je ; to tak jakby grzebał pogrzebaczem w popiele !turbogrocho49 pisze:przyjdzie taka chwila ze tucznik nie odda za warchlaka, no ale tak to juz jest w tym biznesie

Podziwiam odwagę tuczarzy. Macie jakieś chociaż umowy z ceną gwarantowana? Bo jeżeli nie to zastanawiam się jak można być tak nieodpowiedzialne wobec swojej rodziny i majątku.Aaaaaa pisze:Warchlak dalej w górę plus 15 koron
-
Według mnie to nie ostatnia podwyżka , czas pokażeloyer pisze:Podziwiam odwagę tuczarzy. Macie jakieś chociaż umowy z ceną gwarantowana? Bo jeżeli nie to zastanawiam się jak można być tak nieodpowiedzialne wobec swojej rodziny i majątku.Aaaaaa pisze:Warchlak dalej w górę plus 15 koron
Warchlak w tej chwili to jak hazard albo zarobisz albo dużo tracisz
Bez ryzyka nie ma życia

Jakie ryzyko? Ostatnie 3 wstawienia grubo powyżej 100 zostało nawet jak się teraz dołoży to średnia i tak lepsza niż u hotelaża.Marcin1606 pisze:Według mnie to nie ostatnia podwyżka , czas pokażeloyer pisze:Podziwiam odwagę tuczarzy. Macie jakieś chociaż umowy z ceną gwarantowana? Bo jeżeli nie to zastanawiam się jak można być tak nieodpowiedzialne wobec swojej rodziny i majątku.Aaaaaa pisze:Warchlak dalej w górę plus 15 koron
Warchlak w tej chwili to jak hazard albo zarobisz albo dużo tracisz
Bez ryzyka nie ma życia
- mytotoksyna1
Marcin i Chińczyk ,a jakie było ryzyko wtenczas jak na Polskę napadli Szwedy ?? 

Rok temu producenci warchlaka dokladali do biznesu
Dzisiaj zarabiają krocie
Wkoncu sytuacja sie odwrocila i moga spać spokojnie jie muszą martwic sie o zbyt towaru
Dzisiaj zarabiają krocie
Wkoncu sytuacja sie odwrocila i moga spać spokojnie jie muszą martwic sie o zbyt towaru
-
wszystko jak w kalejdoskopie
- mytotoksyna1
Aaaaaa pisze:Rok temu producenci warchlaka dokladali do biznesu
Dzisiaj zarabiają krocie
Tobie już w głowie śni się teczka ministra , bo gadasz już jak woda bystra.

producenci warchlaka tez muszą kiedyś zarobić, bo napewno większość przyzna że produkcja warchlaków jest znacznie bardziej wymagająca niż produkcja tuczników. Oby każdy zarabiał i oby każdemu zostawało jak najwięcej bo temu w końcu służy nasza ciężka praca i poświęcenie każdego dnia. Prawda jest taka że rolnik- hodowca to jeden z najcięższych zawodów, a jednocześnie wciąż niedoceniany od wieków. Tyle co się wkłada pracy, ryzyka, kapitału itd to wynagrodzenie za to powinno być minimum 10x takie. Szczególnie jak porówna się krezusami co praktycznie nic nie robią, nic nie musieli zainwestwać, prawie nic mają odpowiedzialności i ryzyka, a pensje mają po 50 tys.
Za większe ilości ponoć 8 już jest
ja wczoraj miałem propozycję po 7,9, ale sprzedałem w czwartek po 6,05-1%
Ile to jest "ponoć"?Chinczyk pisze:Za większe ilości ponoć 8 już jest
- mytotoksyna1
Peron pisze:Ile to jest "ponoć"?Chinczyk pisze:Za większe ilości ponoć 8 już jest

P-przymierzenie
O-onucy
N-nocą
O-o
Ć-ćwartej .

to jest powszechne dziwny ten co się dziwi ???
- mytotoksyna1
Chłopy- świstak swojego cienia nie zobaczył .
Całą parą idzie wiosna !
Całą parą idzie wiosna !

Jaka strefa?mar pisze:ja wczoraj miałem propozycję po 7,9, ale sprzedałem w czwartek po 6,05-1%
-
- Kontakt:
03.02.2020 Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Ładnie idzie.
portal ceny rolnicze nie nadąża widać z aktualizacja cen skupu
Witam, dużo osób korzystało lub korzysta z dofinansowania do ogrodzenia gospodarstwa przeciw asf? z góry dziękuję
Jakie są Wasze przemyślenia na ten temat?
- mytotoksyna1
Kraj ,który ma zapasy szczególnie asortymentu z grupy artykułów żywnościowych to zawsze gra na dwa kontrabasy !chłop pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/usa-rekordowe-zapasy-miesa,180450.html
zarobią kasy !!!!
Mam wniosek o płatność złożony równo 5 miesięcy temu, ciągle jakieś uzupełnienia, kontroli na miejscu jeszcze nie było- choć podobno nie jest to obligatoryjnemar pisze:Witam, dużo osób korzystało lub korzysta z dofinansowania do ogrodzenia gospodarstwa przeciw asf? z góry dziękuję
Ogrodzenie nie jest wymagane, mata na przejeździe.
Absurd ale prawdziwy
Absurd ale prawdziwy
ja składałem. Chcieli żebym ogrodził tylko budynek sam, mimo że kawałek dalej mam wagę, wjazdy itd. Stwierdziłem że nie będę robił sztuki dla sztuki, ogrodziłem całą działkę sam, a zamiast ogrodzenia wpisałem myjkę i bramę bioasekuracyjną i przeszłomar pisze:Witam, dużo osób korzystało lub korzysta z dofinansowania do ogrodzenia gospodarstwa przeciw asf? z góry dziękuję

a mate to sobie można wsadzić.. tak samo niecki - to działa tylko raz- zaraz po tym jak naleje się preparatu, a potem już nikomu się nie chce o to dbać. Moim zdaniem jedyne w miarę dobre rozwiązanie to ta brama bioasekuracyjna bo opryskuje każdy cały pojazd który wjeżdża na teren gospodarstwa świeżym roztworem dezynfekcyjnym.vicia1223 pisze:Ogrodzenie nie jest wymagane, mata na przejeździe.
Absurd ale prawdziwy
Mata co chcieli. Kiedyś potrzebna była mata, później zamykana brama bez maty a teraz mata bez płotu... Moda na bio jest cały czas, bioasekuracja też się liczy
Były przypadki gdzie na fermie człowiek siedział w budce jak na parkingu i polewał, pryskał, kanapki sprawdzał i tak tysiące świń pojechały na patelni.Ulan pisze:a mate to sobie można wsadzić.. tak samo niecki - to działa tylko raz- zaraz po tym jak naleje się preparatu, a potem już nikomu się nie chce o to dbać. Moim zdaniem jedyne w miarę dobre rozwiązanie to ta bramabioasekuracyjna bo opryskuje każdy cały pojazd który wjeżdża na teren gospodarstwa świeżym roztworem dezynfekcyjnym.vicia1223 pisze:Ogrodzenie nie jest wymagane, mata na przejeździe.
Absurd ale prawdziwy
A jak każdy pojazd brama ma pryskać to trzeba kupic taki w kolorze środka dezynfekcyjnego, np różowy i to za 2 tysiące a merca trzymać przed bramą
-
a brama bioasekuracyjna musi byc u Ciebie zadaszona? U nas w powiecie tak sobie zażyczyli.Ulan pisze:ja składałem. Chcieli żebym ogrodził tylko budynek sam, mimo że kawałek dalej mam wagę, wjazdy itd. Stwierdziłem że nie będę robił sztuki dla sztuki, ogrodziłem całą działkę sam, a zamiast ogrodzenia wpisałem myjkę i bramę bioasekuracyjną i przeszłomar pisze:Witam, dużo osób korzystało lub korzysta z dofinansowania do ogrodzenia gospodarstwa przeciw asf? z góry dziękuję
Nie było problemu z ogrodzeniem większej części działki, w programie był zapis /ogrodzenie chlewni oraz terenu "koniecznego"/
to dam Ci numer do Łodzi, wytłumaczysz im, bo wg nich- teren konieczy to max 2 m od muru chlewni. I możesz tłumaczyć, pisać, stawać na głowie, a jak nie pasuje to prosze napisać a jak 3 razy to samo wyślemy do poprawy to wniosek do kosza, dziękuje.beniu33 pisze:Nie było problemu z ogrodzeniem większej części działki, w programie był zapis /ogrodzenie chlewni oraz terenu "koniecznego"/
Z tym zadaszeniem też ciekawe że w niektórych oddziałach jest konieczne, a innym nie wolno. Ja właśnie chciełem zrobić z zadaszeniem - z takim namiotem żeby tir się mógł tam zmieścić, to nie zgodzili się, bo nie jest to wyszczególnione w przepisach- mowa jest tylko o nieckach, bramach, tunelach a o zadaszeniu nie ma mowy. Tak przynajmniej mi tłumaczyli i wysyłali w pismach, więc zmieniłem w końcu.
Wczoraj było o podatku a dzisiaj produkcja mięsa z probówki na skale światową
https://agrolajt.pl/informacje-1/czy-bi ... olnika-201
https://agrolajt.pl/informacje-1/czy-bi ... olnika-201
U nas niecka musiała być zadaszona i z tym był największy problem ,, pozwolenie budowlane musiało być- teraz specustawą złagodzili to do zgłoszenia- wg mojej wiedzy
Potwierdzi ktoś dwa nowe dziki koło Opoczna?
-
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ch-granicy
Nie mogliśmy zrobić podobnie na granicy z Białorusią i Ukrainą?
- mytotoksyna1
Dzik kichnie , gołąb prychnie i dostanie kaszel i wirus już jest w Kassel.Gregory_Fox pisze:https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/asf/18375-korytarz-wolny-od-asf-po-obu-stronach-granicy
Trzeba zakazać uprawy na terenie całego kraju uprawy kukurydzy i kartofli na co najmniej 5 lat.