FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Sam mam 100 sztuk tego drogiego towaru ale winie tylko siebie, że kolejny raz fantazja mnie poniosła
Tragedia na małej giełdzie
Każda z partii nie osiągnęła nawet ceny minimalnej....mało tego...zero ofert kupna nawet za cenę minimalną. Tego jeszcze nie widziałem 

Po niedzieli w górę
giełda powinna być zawieszona z uwagi na sytuację.
jak ktoś ma otwarty cykl to prędzej czy później musi kupic warchlaka. A przypomnie że wysoka cena na niego trwała conajmniej 3 miesiące, wiec myśle że większość otwartych cyklów wstawiła w tym czasie. Choć faktycznie logiczniej było nie robić nic.
-
swinie sa jak karty, raz wygrasz raz nie
Po niedzieli nie w górę tyko w góryvicia1223 pisze:Po niedzieli w górę

-
O i tu sie z toba zgodze
a kto ma swinie ten nie zginie 

-
Po niedzieli chciałem sobie urlop zrobić, ale pogoda ma być słaba to chyba jednak przy lochach pochodzę.
Przy lochach przynajmniej nie zarazisz się koroną
-
za 2 tygodnie do urn bo warszawiak wam sciagnie ostatnie gacie z przyjacilmi z zachodu 

Co//????????????????????? znowu gówn....o Wisłą popłynie. A propos ściągania gaci -bank [lokalny bs] w którym posiadam konto wprowadził opłaty za wypłatę mojej gotówki z konta -pytanie czy banki w których posiadacie konta też uprawiają taki rodzaj zalegalizowanego złodziejstwa???????????
U mnie BS też tak zrobił nie dosyć ze obracją naszymi pieniędzmi to jeszcze za wypłatę myto biorą przecież to nie ich tylko nasze !!!
A co do pana od zlewków do wisły to pytam gdzie wtedy ekolodzy byli pochowali się jak szczury w kanałach i żaden nie wyszedł ale jak w Polsce jakas inwestycja powstaje np trasa czy cjlewnia czy zakład to wyedy szybko są i wymyślają żabki ptaszki sraszki itp. Są tylko po to by blokować rozwj kraju a na tym najbardziej zależy pani Merkel i Tuskowi no i panu Trzaskowi bo po co budować Centralny Port Lotniczy jak w Berlinie będzie stwierdził kandydat na prezydenta !!!!
A co do pana od zlewków do wisły to pytam gdzie wtedy ekolodzy byli pochowali się jak szczury w kanałach i żaden nie wyszedł ale jak w Polsce jakas inwestycja powstaje np trasa czy cjlewnia czy zakład to wyedy szybko są i wymyślają żabki ptaszki sraszki itp. Są tylko po to by blokować rozwj kraju a na tym najbardziej zależy pani Merkel i Tuskowi no i panu Trzaskowi bo po co budować Centralny Port Lotniczy jak w Berlinie będzie stwierdził kandydat na prezydenta !!!!
Podziękujcie Dudzie i PIS że tak Banki prężnie działają. Wstajemy z kolan. Wszystkie opłaty wzrosły jak tylko ci geniusze doszli do władzy. Oszukali was na dopłatach do świń, wyrównali dopłaty, odzyskali wrak, powsadzali złodziei z PEŁO i inne bzdury, zabrali dopłaty do materiału siewnego. CPK budują i "polski kanał sueski" Polska miodem i mlekiem płynąca. A zapomniałem o wojskach amerykańskich. A ile tych śmigłowców, statków w polskich zakładach maciorowicz kupił?
Zobaczcie sobie na inwestycje publiczne za czasów PEŁO i za czasów obecnej władzy i niech Wam nikt kitu nie wstawia jakie to inwestycje są w Polsce.
Jeżeli ktoś twierdzi że awaria oczyszczalni to wina trzaskowskiego to naprawdę ma coś nierówno pod kopułą.

Zobaczcie sobie na inwestycje publiczne za czasów PEŁO i za czasów obecnej władzy i niech Wam nikt kitu nie wstawia jakie to inwestycje są w Polsce.
Jeżeli ktoś twierdzi że awaria oczyszczalni to wina trzaskowskiego to naprawdę ma coś nierówno pod kopułą.
Wiwat anżej
,o kurczę chyba moje zioło tak samo kopie jak wyżej. No ale najważniejsze przekaz dnia poszedł w eter o tym niedobrym Niemcu i jego pacholkach a że przy okazji to jest nasz największy partner handlowy to przecież jakoś się przemilczy . Tak trzymać i patrzeć jak to j....e na pysk.

-
a czego poprzednicy dokonali jeden narobil wstydu na cala azje a drugi po wizycie u ruskich czolgal sie po plycie lotniska
z tym partnerem to ty nie przesadzj jeszcze niemiec polakowi bezinteresownie dobrze nie zrobil

-
- Kontakt:
Data, 29.06.2020r. Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
W przeszłości w chwilach kryzysu Państwa, zagrożenia rozpadem, wojną czy grabieżami Polska zawsze mogła liczyć na tzw biedotę. Lud biedny, robotniczy czy chłopski. Szlachta w tym czasie zawsze kroiła swoje interesy. Ludziom z tak zwanej elity nigdy nie zależało na dobru wspólnym a na pełnych sakiewkach. Tyle
, wnioski każdy niech wyciągnie jakie chce .

Lukas nie do końca się zgodzę-szlachta o naprawde polskich korzeniach wychowana z duchem chrześcijańskim raczej dbała o interes. Podejrzewam że masz na myśli pseudo szlachtę polsko-języczną czyli tą na usługach od wiek wieków rotacyjnie pod interes szkopa,ruska,i żyda -tak z grubsza.
Andre i tu szacun za największego partnera handlowego czyli niemca !!!
Są tak świetni w handlu że teraz tak nam dopchali mięsiwa na markety że my nie mamy komu sprzedać !!! Idealny partner dla nas !!! Niemiec jak nie skroi i wydyma to jest chory oni sterują europą a soki oni spijają !!!
Są tak świetni w handlu że teraz tak nam dopchali mięsiwa na markety że my nie mamy komu sprzedać !!! Idealny partner dla nas !!! Niemiec jak nie skroi i wydyma to jest chory oni sterują europą a soki oni spijają !!!
Mnie cieszy jedynie wynik PSL w końcu ludzie pokazali gdzie ich miejsce bo tyle złego co ta swołocz zrobiła dla rolnictwa to po pikuś przy nich
-
No inwestycje pis są wręcz porażające elektrownia Ostrołęka ponad miliard w błoto wody polskie setki milionów czy ktoś wie czym się zajmuje ta instytucja??? A i jeszcze kliku dyrektorów polskiej energii jądrowej co też grube miliony ciągną z budżetu, za co ja nie wiem może ktoś wyjaśni. Przez kilka lat setki milionów do rydzyka i na inne szczytne cele mafii w sutannach. Pewnie jeszcze sporo można by wymieniać tylko po co. Wszyscy pamiętają co poprzednie ekipy mają za uszami i słusznie ale czemu nikt nie widzi jak nas dymają na bieżąco. A i jeszcze jak tam kolegów hodowców rachunki za prąd??? To pewnie też wina Tuska ale chyba najwięcej praw do emisji CO2 to Szyszko opchnął...
Ależ -nieliczni dostrzegają co wyrabiają obecni i pod czy interes działają, ci nieliczni dostrzegają że tak naprawdę od 89 rządzi nami w zasadzie jedna klika [co można sprawdzić na you tube [obrady okrągłego stołu z 89]] która to naprzemiennie jest u steru-w mediach urządza sobie szczuj-nie wśród tubylców a za kuluarami popija sobie wódke w imie zasady -wy nie tykacie naszych ,my nie tykamy waszych.
Pamiętaj jeszcze ile kasy za suszę ludzie dostali 500 na dzeci rolników to niejedno gospodarstwo takich pieniędzy nie widziałodanielski813 pisze:No inwestycje pis są wręcz porażające elektrownia Ostrołęka ponad miliard w błoto wody polskie setki milionów czy ktoś wie czym się zajmuje ta instytucja??? A i jeszcze kliku dyrektorów polskiej energii jądrowej co też grube miliony ciągną z budżetu, za co ja nie wiem może ktoś wyjaśni. Przez kilka lat setki milionów do rydzyka i na inne szczytne cele mafii w sutannach. Pewnie jeszcze sporo można by wymieniać tylko po co. Wszyscy pamiętają co poprzednie ekipy mają za uszami i słusznie ale czemu nikt nie widzi jak nas dymają na bieżąco. A i jeszcze jak tam kolegów hodowców rachunki za prąd??? To pewnie też wina Tuska ale chyba najwięcej praw do emisji CO2 to Szyszko opchnął...
Przecież w radach nadzorczych tych banków często zasiadają rolnicy którzy za tańszy kredyt dla siebie podnoszą rękę w głosowaniach by te opłaty wprowdzić banki te tylko z nazwy są spółdzielcze bo działają jak komercyjneloyer pisze:Podziękujcie Dudzie i PIS że tak Banki prężnie działają. Wstajemy z kolan. Wszystkie opłaty wzrosły jak tylko ci geniusze doszli do władzy. Oszukali was na dopłatach do świń, wyrównali dopłaty, odzyskali wrak, powsadzali złodziei z PEŁO i inne bzdury, zabrali dopłaty do materiału siewnego. CPK budują i "polski kanał sueski" Polska miodem i mlekiem płynąca. A zapomniałem o wojskach amerykańskich. A ile tych śmigłowców, statków w polskich zakładach maciorowicz kupił?![]()
Na Dudę głosowało najwięcej ludzi bezrobotnych, bez wykształcenia i rolników. Wnioski same się cisną na usta.
-
PiS to obluda, komunista z pisu to dobry komunista, komunista z innej parti to pzprowiec, ( piotrowicz np.), rodzina najwyższa wartość ( kurski druga zona, marta kaczynska trzeci maz itp). Gdzie te miliony elektrycznych aut, gdzie te tetniace zyciem stocznie. Tamci kradli to fakt, ci wy..li 70 mln na karty do glosowania cichosza jest oki. Moze tamci trzymali z niemcami bo niemcy i francja rzadza ue, pisy za to lataja o..ciagac za ocean. Dali 500+, skad dali ? zadnemu majatku nie ubyło z pis tylko przybylo, to jest z podatków ludzi, i 500 zeby trafilo do dziecka to kosztuje 800 panstwo, ale wiara klaszcze, itp itp.
- mytotoksyna1
Chłopy nie politykujta.
..to wszystko idzie w złym kierunku.
..to wszystko idzie w złym kierunku.

-
Rolnictwo, no super dzialaja chlopaki z pis na 40 ognisk asf, odmowa wyplacenia odszkodowan dla polowy. Suszowe no wszyscy mają na kontach, naborow w arimr pełno, ale nikt umow nie podpisuje
Chłop pozwól że nie wejdę z Tobą w dyskusję i by najmniej nie dlatego że brak mi kontr argumentów. Z faktami się nie dyskutuje i nie mam zamiaru zmieniać Twojego patrzenia na świat. Podsumowaniem może być to co napisał kolegaTurbogrocho49 ,czy 1963.Miłego wieczoru i jeszcze lepszych przemyśleń
- mytotoksyna1
...to by oznaczało ,że król jest bosy !turbogrocho49 pisze:Rolnictwo, no super dzialaja chlopaki z pis na 40 ognisk asf, odmowa wyplacenia odszkodowan dla polowy. Suszowe no wszyscy mają na kontach, naborow w arimr pełno, ale nikt umow nie podpisuje

Widzę, że poziom frustracji wysoki. U nas w gminie prawie nikt się nie przyznawał, że zagłosuje na Dudę, bo to niemile widziane w oczach lokalnej urzędniczej, czy nauczycielskiej elity niczym muzyka disco polo. Fakt jest jednak taki, że Andrzejek wygrał w gminie i powiecie z dużą przewagą. 71,8 % rolników zagłosowało na niego w skali kraju. Przypomina mi się tegoroczny Sylwester z dwójką ( dużo muzyki disco polo ) - rekord oglądalności i Sylwester z TVN pod hasłem " Warszawa bawi się z klasą " - minimalna oglądalność z powodu panującej stypy na estradzie.
Róbmy swoje. Każdy ma jakieś sympatie i antypatie polityczne. Jeden drugiego nie przekona, bo każdy z nas ma jakieś swoje argumenty. Niektórzy też widzę, że mają krótką pamięć. Nie wiem tylko co jest lepsze dla ludzi i gospodarki - nabijanie prywatnych kieszeni przez szwindle z watem, czy danie tych pieniędzy ludziom co służy zwiększeniu popytu wewnętrznego. Ja akurat z niczego nie korzystam. Dzieci dorosłe, a do emerytury jeszcze daleka droga. Każda władza ma coś na rękach, często pozostaje wybierać między mniejszym złem. Na szczęście w demokracji zawsze rację ma większość i nie ważne, czy wyborca jest bez wykształcenia, czy profesorem ekonomii. Taki system.
Róbmy swoje. Każdy ma jakieś sympatie i antypatie polityczne. Jeden drugiego nie przekona, bo każdy z nas ma jakieś swoje argumenty. Niektórzy też widzę, że mają krótką pamięć. Nie wiem tylko co jest lepsze dla ludzi i gospodarki - nabijanie prywatnych kieszeni przez szwindle z watem, czy danie tych pieniędzy ludziom co służy zwiększeniu popytu wewnętrznego. Ja akurat z niczego nie korzystam. Dzieci dorosłe, a do emerytury jeszcze daleka droga. Każda władza ma coś na rękach, często pozostaje wybierać między mniejszym złem. Na szczęście w demokracji zawsze rację ma większość i nie ważne, czy wyborca jest bez wykształcenia, czy profesorem ekonomii. Taki system.
1963 pisze:Na Dudę głosowało najwięcej ludzi bezrobotnych, bez wykształcenia i rolników. Wnioski same się cisną na usta.

A skąd to wiesz? Bezrobotni, ci bez wykształcenia i rolnicy, podpisywali się na kartach do głosowania?

[https://fakty.interia.pl/swiat/news-afera-pedofilska-w-niemczech-30-tysiecy-podejrzanych,nId,4582505⁷ tego chcecie ???
osobiście kilkadziesiąt osób wysoko wykształconych i oni nie mają pojęcia o życiu zachowują się jak sterowani nie mają własnego zdania tylko to co w internecie . Jakby im internet i prąd odcieli to życiowe niedorajdy i klapa totalna. Nas miastowi od zawsze traktowali jako gorszy sort niewykształceni buraki wieśniaki itp. Uważam że niejeden z Was zagiąłby inteligencją i rozumem niejednego magistra . A normalni zdrowi ludzie nie potrzebuje wychodzić na ulice i paradować co by swoje orientacje pokazywać. Szanujemy ich i gejów i lesbijki ale dzieci wychowuje mama i tata i tak w szkołach ma być nauczane i tolerancja też dla innych !!! Pozdrawiam
osobiście kilkadziesiąt osób wysoko wykształconych i oni nie mają pojęcia o życiu zachowują się jak sterowani nie mają własnego zdania tylko to co w internecie . Jakby im internet i prąd odcieli to życiowe niedorajdy i klapa totalna. Nas miastowi od zawsze traktowali jako gorszy sort niewykształceni buraki wieśniaki itp. Uważam że niejeden z Was zagiąłby inteligencją i rozumem niejednego magistra . A normalni zdrowi ludzie nie potrzebuje wychodzić na ulice i paradować co by swoje orientacje pokazywać. Szanujemy ich i gejów i lesbijki ale dzieci wychowuje mama i tata i tak w szkołach ma być nauczane i tolerancja też dla innych !!! Pozdrawiam
- mytotoksyna1
Chłopy te wszystkie przemiany to zachodzą na nie korzyść ! 

Pięknie bezbarwny wyłapałeś jak to taki tvn robi kisiel z mózgubezbarwny pisze:1963 pisze:Na Dudę głosowało najwięcej ludzi bezrobotnych, bez wykształcenia i rolników. Wnioski same się cisną na usta.![]()
![]()
![]()
A skąd to wiesz? Bezrobotni, ci bez wykształcenia i rolnicy, podpisywali się na kartach do głosowania?Po takiej wypowiedzi jak powyżej, to dopiero wnioski same cisną się na usta
qrwa, Chłopy, weźcie Wy ten tvn odstawcie od nosa
kompleksy tam leczycie, czy co? Pewnie tak, bo przecież wstyd obok takiego bezrobotnego, bez wykształcenia, czy chłopka roztropka stanąć, prawda?
bezbarwny pisze:1963 pisze:Na Dudę głosowało najwięcej ludzi bezrobotnych, bez wykształcenia i rolników. Wnioski same się cisną na usta.![]()
![]()
![]()
A skąd to wiesz? Bezrobotni, ci bez wykształcenia i rolnicy, podpisywali się na kartach do głosowania?Po takiej wypowiedzi jak powyżej, to dopiero wnioski same cisną się na usta
qrwa, Chłopy, weźcie Wy ten tvn odstawcie od nosa
kompleksy tam leczycie, czy co? Pewnie tak, bo przecież wstyd obok takiego bezrobotnego, bez wykształcenia, czy chłopka roztropka stanąć, prawda? Na Trzaskowskiego głosujcie wobec tego. On parady miłości, równości organizować Wam będzie, a tam, niebylejaki elektorat udział bierze
same wykształcone, robotne...słowem sztuki miłośnicy
Bo ci bez wyksztalcenia krzyzyk stawiali, a profesorowie podpis.
Ostatnio zmieniony wtorek 30 cze 2020, 07:23 przez pio, łącznie zmieniany 1 raz.
a dla mnie zabawna jest zawsze debata na polityczne tematy. Czasami w rozmowie specjalnie mówie że popieram kontrkandydata osoby z którą akurat rozmawiam - i patrze jak piana zaczyna mu iść z pyska
Nie ważne kto będzie przy władzy, nigdy wszystkim nie dogodzi. Będzie rzucał takie albo inne kłody pod nogi.Trzeba robić swoje i patrzyć na swój interes (lub interes danego regionu, grupy zawodowej, a nawet całego kraju), przy oddawaniu głosu także bo na tym polega demokracja. A który kandydat lepiej będzie działał dla nas hodowców? Na to pytanie trzeba już sobie samemu odpowiedzieć.
Ja to chciał bym wiedzieć który kandydat obieca mi 250zł na tuczniku na czysto?
pewnie teraz w kampanii to nawet i 300 by podpisali krwią żeby tylko głosy dostać 

Ja to chciał bym wiedzieć który kandydat obieca mi 250zł na tuczniku na czysto?

A ja widzę specyficzną rzecz w internecie szczególnie na fb. Wyborcy prawej strony są prawie niezauważalni a od wyborców Trzaskowskiego wylewa się straszny hejt i wiadro pomyj. Wyzywają wyborców Dudy od sprzedawczyków, betonów, czarnogrodu, zaścianka europy a to tylko te najdelikatniejsze epitety.
Tak własnie te tzw elity na dole w naszych miasteczkach nie potrafią kulturalnie rozmawiać tylko są strasznie pobudzeni i agrasywni. To Oni politykują na imprezach rodzinnych czy spotkaniach towarzyskich. To Oni walą po kilka postów dziennie na fb ośmieszających ludzi o poglądach religijnych i konserwatywnych głosujących na Dudę.
Strasznie tvn im szkód narobił. Nie potrafią rozmawiać spokojnie i kulturalnie.
Natomiast ludzie oglądający TVPIS są również ukierunkowani politycznie na jeden obóz ale nie ma w nich takiej agresji.
Tak własnie te tzw elity na dole w naszych miasteczkach nie potrafią kulturalnie rozmawiać tylko są strasznie pobudzeni i agrasywni. To Oni politykują na imprezach rodzinnych czy spotkaniach towarzyskich. To Oni walą po kilka postów dziennie na fb ośmieszających ludzi o poglądach religijnych i konserwatywnych głosujących na Dudę.
Natomiast ludzie oglądający TVPIS są również ukierunkowani politycznie na jeden obóz ale nie ma w nich takiej agresji.
Lukas proszę Cię trochę więcej obiektywizmu. Już kiedyś pisałem że jeżeli chodzi o mnie to ja nic nie chcę tylko to żeby mi nie przeszkadzali. Po drugie tak jak jesteśmy tu w większości zgodni po 89 rządzą ciągle Ci sami i mają te same grzeszki .Ale krew mnie zalewa jak słyszę od 5 lat że tamci nic nie zrobili tylko kradli( nadużycia vat,mafia paliwowa etc.) To ja się pytam partia która ma cały aparat represji w swoich rękach policja,sądy, dlaczego nie siedzi ani JEDEN z minionej ekipy? Za to mamy ogromne pieniądze w tle ale ujawnienie ich zależy od dobrych żon
To Wam nie przeszkadza ale zegarek Nowaka raził wszystkich Mierzcie wszystkich jedną miarą a nie taką jak Wam kurski czy szeregowy poseł narzuca

A co do cen ,wczoraj sprzedane 6.8 za E
-
A koledzy słyszeli coś na temat VAT na pasze od lipca bo ciekawe plotki krążą
"nabijanie prywatnych kieszeni przez szwindle z watem" o czym ty bredzisz... VAT PIS miał obniżyć jak wiele innych podatków, poszli w drugą stronę. Jak mawiała pani premier "wystarczy nie kraść", w tym roku wzrosła luka VAT- ktoś zaczął kraść?tukan pisze:Widzę, że poziom frustracji wysoki. U nas w gminie prawie nikt się nie przyznawał, że zagłosuje na Dudę, bo to niemile widziane w oczach lokalnej urzędniczej, czy nauczycielskiej elity niczym muzyka disco polo. Fakt jest jednak taki, że Andrzejek wygrał w gminie i powiecie z dużą przewagą. 71,8 % rolników zagłosowało na niego w skali kraju. Przypomina mi się tegoroczny Sylwester z dwójką ( dużo muzyki disco polo ) - rekord oglądalności i Sylwester z TVN pod hasłem " Warszawa bawi się z klasą " - minimalna oglądalność z powodu panującej stypy na estradzie.
Końcówka wypowiedzi masz jak Trzaskowski.chłop pisze:[https://fakty.interia.pl/swiat/news-afera-pedofilska-w-niemczech-30-tysiecy-podejrzanych,nId,4582505⁷ tego chcecie ???
To obejrzyj sobie jeszcze raz wiece Pana Prezydenta i jak tam ludzie się zachowują.lukas1982 pisze:A ja widzę specyficzną rzecz w internecie szczególnie na fb. Wyborcy prawej strony są prawie niezauważalni a od wyborców Trzaskowskiego wylewa się straszny hejt i wiadro pomyj. Wyzywają wyborców Dudy od sprzedawczyków, betonów, czarnogrodu, zaścianka europy a to tylko te najdelikatniejsze epitety.
Ludzie TVN, POLSAT i inne ... to firmy prywatne, TVP to telewizja publiczne i tu ma być przekrój wszystkich poglądów. Jak PIS chciał zrobić sobie TVP PIS to mógł założyć taką telewizję. Zresztą mają taką TV Republika. Wczoraj wchodzę do domu a na pasku TVP INFO "Dlaczego to znowu rząd, a nie prezydent Warszawy, biegnie na pomoc Warszawie? Jak dobrze, że jest rząd, jak dobrze, że premier Mateusz Morawiecki zwołał spotkanie szefów służb.". Takiego chamstwa jeszcze nie było.
Loyer to Ty jeszcze tę telewizje narodową
oglądasz? Na prawdę podziwiam moc Twojej cierpliwości
Moja skromna osoba żyje w komforcie bo głosowałem na kandydata niezależnego wiedząc na 100% że nie wjedzie do 2 tury ale za to została satysfakcja że ani nie zyskał dyktator z Żoliborza bo to jest główny dowodzący, ani druga strona która też cierpi na zaniki pamięci

Z informacyjnych nic innego nie mam na zwykłym odbiorniku, a oglądam TV tylko w kuchni przy śniadaniu lub obiedzie a tam tylko zwykła antena. Także oczy aż szczypiąandre pisze:Loyer to Ty jeszcze tę telewizje narodowąoglądasz? Na prawdę podziwiam moc Twojej cierpliwości
Moja skromna osoba żyje w komforcie bo głosowałem na kandydata niezależnego wiedząc na 100% że nie wjedzie do 2 tury ale za to została satysfakcja że ani nie zyskał dyktator z Żoliborza bo to jest główny dowodzący, ani druga strona która też cierpi na zaniki pamięci

-
90 kilka procent mediow w polsce to wlasnosc zagraniczna po kiego h---ja zastanowil sie ktory