FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
a ja tym razem nie bede nikogo krytykowal [ nie jestesmy samowystarczalni w produkcji wieprzowiny ] tylko zpytam sie na kogo glosowaliscie i gdzie jest Duda Trzaskowski Morawiecki Szmulewicz Bosak i poslowie z kazdego okregu .To wogule nie ich sprawa ?. JEST "wolny rynek "
' Przewaznie robia biznesy na nas biednych rolnikach z wielkimi kredytami . Wierzcie mi ze 70 - 80 % rolnikow ma duze problemy ze splata kredytow a beda mieli jeszcze wieksze .
' Przewaznie robia biznesy na nas biednych rolnikach z wielkimi kredytami . Wierzcie mi ze 70 - 80 % rolnikow ma duze problemy ze splata kredytow a beda mieli jeszcze wieksze .
-
Jak niemieckiej giełdzie nadzieja że do góry sporo to sami piszecie że wstrzymujecie się ze sprzedażą tucznika , a wymówka że świnie leki piją
robi to przeważnie otwarty
jak tucznik tani nie kupujecie warchlaka , a to nie siano że wyżej stóg ułoży , musi iść na bieżąco
nie inaczej pewnie ruchacie tych co wam zboże sprzedają

jak z takim tworem zachować ciągłość dostaw mięsa , przegrupować towarzystwo w porodówkach , zboże wiadomo może poleżeć
wniosek jest jeden tucz otwarty dla dobra ogółu musi zostać zajechany , bo to pasożyty gospodarki
pewnie są małe wyjątki
jednym słowem nie da się współpracować z otwartym pod każdym względem kontrakt , zamknąć cykl albo urlop
kontrakt i cykl zamknięty tak wyregulują cene warchlaka , tucznika i mięsa jak to wcześniej bywało za PZPR

jak tucznik tani nie kupujecie warchlaka , a to nie siano że wyżej stóg ułoży , musi iść na bieżąco
nie inaczej pewnie ruchacie tych co wam zboże sprzedają

jak z takim tworem zachować ciągłość dostaw mięsa , przegrupować towarzystwo w porodówkach , zboże wiadomo może poleżeć
wniosek jest jeden tucz otwarty dla dobra ogółu musi zostać zajechany , bo to pasożyty gospodarki
pewnie są małe wyjątki

jednym słowem nie da się współpracować z otwartym pod każdym względem kontrakt , zamknąć cykl albo urlop
kontrakt i cykl zamknięty tak wyregulują cene warchlaka , tucznika i mięsa jak to wcześniej bywało za PZPR

- mytotoksyna1
Chłopy gdzie Marucha je ?
Dobrze słuchało sie .
Dobrze słuchało sie .
- mytotoksyna1
Kłos dorodnego żyta jest widoczny w tej wypowiedzi.Stanislaw pisze:a ja tym razem nie bede nikogo krytykowal [ nie jestesmy samowystarczalni w produkcji wieprzowiny ] tylko zpytam sie na kogo glosowaliscie i gdzie jest Duda Trzaskowski Morawiecki Szmulewicz Bosak i poslowie z kazdego okregu .To wogule nie ich sprawa ?. JEST "wolny rynek "
Dobre.stan1069@o2.pl pisze:Jak niemieckiej giełdzie nadzieja że do góry sporo to sami piszecie że wstrzymujecie się ze sprzedażą tucznika , a wymówka że świnie leki piją![]()
robi to przeważnie otwarty
nie inaczej pewnie ruchacie tych co wam zboże sprzedają![]()
pewnie są małe wyjątki![]()
kontrakt i cykl zamknięty tak wyregulują cene warchlaka , tucznika i mięsa jak to wcześniej bywało za PZPR![]()
![]()
-
I prawdziwe.
Ciekawe kiedy marsz na Warszawę, przed żniwami ?
Ciekawe kiedy marsz na Warszawę, przed żniwami ?
-
Ja co jakiś czas też mam partię warchlaka na sprzedaż, wiosną trafiałem ze sprzedażą idealnie, przyznam, że nawet miałem skrupuły tak drogo brać, zwlaszcza teraz kiedy ktoś je tanio sprzedaje, ale skoro tyle płacili i się wręcz licytowali to nie moja wina. Teraz pod koniec lipca sprzedam partię po kosztach, ale straty nie będzie. Mimo wszystko średnia wyjdzie dobra i jak do tej pory rok był udany, zarówno w tuczniku, jak i warchlaku.
Cena jeszfze za wysoka??
Na małej nic sie nie sprzedało albo jie wiedza jak podejść do tematy
Na małej nic sie nie sprzedało albo jie wiedza jak podejść do tematy
-
jestem sklonny sprzedac po 2.5 byle udusic konkurenta zza odry

Rzeźnie niemieckie stoją do 17 lipca ,świń niemieckich nie ma kto kupić cena leci w dół
Trzeba się cieszyć, że tak szybko spadła. Czasami nas mordowali powoli. Szybki spadek, szybka podwyżka. Rynek wyreguluje się sam. W otwartym wielu już zbankrutowało, a wielu jeszcze musi zbankrutować. Tylko cykl zamknięty!wojce pisze:Rzeźnie niemieckie stoją do 17 lipca ,świń niemieckich nie ma kto kupić cena leci w dół
Zapamiętajcie młodzi hodowcy:
"Tylko cykl zamknięty"
Ale żeby nie było tak smutno tylko u nas:
Drobiarze - upadają,
Bydło- wielu rezygnuje(tu nie ma takiej skali),
Inni - padną
Ale...
pomoc będzie wnioski we wrześniu a wypłaty w listopadzie...
A przedsiębiorcy wniosek przez bank i "cyk" za 2 dni pieniążki na koncie.
W tym samym czasie ministerstwo nie wypłacało suszowego za poprzedni rok bo minister mówił:
że trzeba środki przekazać przedsiębiorcą.
Wielu przedsiębiorców się śmieje z tego bo jeden miesiąc nie wystawili faktur i cyk strata...
Na rolnika znajdzię się zawsze sposób:
a to COVID a to DE Minimis...
-
no ciekaw jestem czy dasz rade cykl otwarty ksztaltuje cene jak padnie to i ty skonczysz szybciej niz ci sie zdaje
- mytotoksyna1
[quote="robert0169"]no ciekaw jestem czy dasz rade cykl otwarty ksztaltuje cene jak padnie to i ty skonczysz szybciej niz ci sie zdaje[/quote
...chyba w świętokrzyskim !
...chyba w świętokrzyskim !

że kto?robert0169 pisze:no ciekaw jestem czy dasz rade cykl otwarty ksztaltuje cene jak padnie to i ty skonczysz szybciej niz ci sie zdaje

nie Berlin Bruksela czy Ruska Buda lecz Polska Warszawa i Andrzej Duda!!!!
Pokazać się w niedzielę na wyborach
Pokazać się w niedzielę na wyborach
zapomniales dodac Telawiv , Jerozolima i Waszyngton . Jaka ta pamiec moze byc zawodna 

- mytotoksyna1
Japonia to jest kraj , kraj nadzwyczaj !!! 

Jak dobrze prezydenta wybierzecie chłopy to cena podskoczy ,a jak źle to będzie dół 

- mytotoksyna1
Chłopy; w Japonii nikt nikogo do roboty nie goni !
A mnie się wydaje, że to znów jest problem lokalnych producentów, a nie cen wieprzowiny w całej europie, a zwłaszcza u nas, gdzie nie bardzo mamy nadwyżkę własnej produkcji. Ta giełda przecież obejmuje lokalny rynek właśnie północno zachodnich zachodnich Niemiec, tam zamknęli ostatni tę wielką rzeźnię z powodu zakażenia pracowników koronawirusem. Chiny importują nadal wieprzowinę, tyle, że muszą ją kupić gdzie indziej. Do tego przypomnijcie sobie, jak głosowaliście w pierwszej turze. Nagle na forum pojawiają różnego rodzaju "agenci" i sieją panikę, w tym ten co posiada najwięcej kont Chłop vel Aaaaa vel 0909. Człowiek który pisze min pod pseudonimem andre, ponoć z wrocławia dostaje instrukcje. No i inni frustraci i flozofy co zawsze mają najwięcej do powiedzenia.
Chiny środkowe i południowe są w tym roku wyjątkowo nękana powodziami, tam w tym roku nawet ryż gnije, ciężko będzie im odbudować własną produkcję.
https://www.youtube.com/watch?v=zlcMwPcqBOA
https://www.youtube.com/watch?v=NMqsjvyQklI
https://www.youtube.com/watch?v=1N0J1iS8qsM
https://www.youtube.com/watch?v=EbgqHmJQSfQ
albo i grad "koronawirusowy"
https://www.youtube.com/watch?v=pAEw3two-fA
świnie pływają
https://www.youtube.com/watch?v=Fj3XUtC7yy8
Poszukajcie sobie filmów jak na polach albo zalane albo wszystko potrzaskane przez grad i jak chińscy farmerzy płaczą bo zostali bez środków do życia.
Pamiętacie upadek Henryka Kani? Znacie powód, i jak to połączyć z ludźmi z dawnych służb które oficjalnie przestały istnieć z końcem komunizmu? I powiązania z polityką?
To wszystk co się dzieje zawdzięczamy skorumpowanym ludziom ze służb, tym na ż i naszym zachodnim sąsiadom, na ich pasku chodzą skorumpowani politycy itd.
Ciekawie o naszym rynku mediów.
https://www.youtube.com/watch?v=EbtOHNhdiHY
Chiny środkowe i południowe są w tym roku wyjątkowo nękana powodziami, tam w tym roku nawet ryż gnije, ciężko będzie im odbudować własną produkcję.
https://www.youtube.com/watch?v=zlcMwPcqBOA
https://www.youtube.com/watch?v=NMqsjvyQklI
https://www.youtube.com/watch?v=1N0J1iS8qsM
https://www.youtube.com/watch?v=EbgqHmJQSfQ
albo i grad "koronawirusowy"
https://www.youtube.com/watch?v=pAEw3two-fA
świnie pływają
https://www.youtube.com/watch?v=Fj3XUtC7yy8
Poszukajcie sobie filmów jak na polach albo zalane albo wszystko potrzaskane przez grad i jak chińscy farmerzy płaczą bo zostali bez środków do życia.
Pamiętacie upadek Henryka Kani? Znacie powód, i jak to połączyć z ludźmi z dawnych służb które oficjalnie przestały istnieć z końcem komunizmu? I powiązania z polityką?
To wszystk co się dzieje zawdzięczamy skorumpowanym ludziom ze służb, tym na ż i naszym zachodnim sąsiadom, na ich pasku chodzą skorumpowani politycy itd.
Ciekawie o naszym rynku mediów.
https://www.youtube.com/watch?v=EbtOHNhdiHY
Falco masz może moją skromną osobę na myśli? Mnie agentem określasz?
Tyle lat jestem na forum ,w życiu codziennym jestem tylko zwykłym producentem trzody a tu nagle dowiaduje się że jestem czyimś agentem, brawo dedukcji 

- mytotoksyna1
Jak u Niemca nie bijo to logiczne je ,że u nas powinno mięso być drogie , a jak je ? 

na jutro 4,3 a słychać ze co niektórzy myślą o 3,8
Wieś zagłosowała ponad 63 procent .Coś mi się zdaję że Duda wygrał głosami wsi ,no to zobaczymy jak się odwdzięczy.
Skup 4,60+vat
mała masarnia 4,5 + vat bez strączki 60szt, 125 kg średnia, warchlak po 435zł netto, jakieś 150zł dokładki
quo vadis rynku świński?
-
- Kontakt:
Data, 13.07.2020r. Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
podobno kutno nie bije w tym tygodniu, prawda to?
Cena na tucznika jest całkiem całkiem. Jeżeli komuś nie pasi to z żalami wypad do dudy.
A co Duda ma do tego? Ciekawe jak pomógłby Trzaskowski gdyby wygrał. No ale przegrał. Kolejny raz rolnicy przyczynili się, że znów baty dla platformy. To mi pasi ale każdy ma prawo do własnego zdania które oczywiście szanuję. Łatwo zresztą szanować przeciwników jak się wygrywa.kowal pisze:Cena na tucznika jest całkiem całkiem. Jeżeli komuś nie pasi to z żalami wypad do dudy.

Teraz rządzący powinni zadbać o swój najwierniejszy elektorat. Może jakaś mała tarcza na otarcie łez

No PO kolejny raz poległa na wsiach. Ale czemu się dziwić? Ludzie bardzo nie lubią poniżania i obrażania. A cała "warszafka" bardzo lubi się wywyższać przy okazji opluwając biednych, starych i ludzi ze wsi. Więc takiego wała im wieś po raz kolejny pokazała.
Jeśli w końcu zmądrzeją to za trzy lata będą u steru.
Jeśli w końcu zmądrzeją to za trzy lata będą u steru.
Nie wolno poniżać starszych, rolników czy osób z niższym wykształceniem. Każdy jest równy wobec prawa i każdy ma swoją godność, a już szczególnie wymienieni. Mądrość niewiele ma wspólnego z wykształceniem. Trzeba starać się być dobrym człowiekiem i kochać swoją Ojczyznę.
radujcie sie, milujcie sie , nadstawcie drugi policzek .
- mytotoksyna1
Chłopy ; za pińć lat piękniejszy będzie świat. 

-
Tukan, czy ty aby w południe nie jesz obiadu i w tym czasie oglądasz wiadomości, a po nich agrobiznes? Szukasz w internecie różnych rzeczy, myślę że znasz dobrze angielski i na prawdę piszesz takie głupoty? Tarcza? O jakim elektoracie o który ma Duda zadbać piszesz? Widzisz podział kraju po wyborach? I to nie, że Trzaski to mój ulubieniec, ale zastanów się czasami zanim coś napiszesztukan pisze:A co Duda ma do tego? Ciekawe jak pomógłby Trzaskowski gdyby wygrał. No ale przegrał. Kolejny raz rolnicy przyczynili się, że znów baty dla platformy. To mi pasi ale każdy ma prawo do własnego zdania które oczywiście szanuję. Łatwo zresztą szanować przeciwników jak się wygrywa.kowal pisze:Cena na tucznika jest całkiem całkiem. Jeżeli komuś nie pasi to z żalami wypad do dudy.![]()
Teraz rządzący powinni zadbać o swój najwierniejszy elektorat. Może jakaś mała tarcza na otarcie łezW końcu za trzy lata kolejne wybory, a kto nie trzyma z rolnikami ten przegrywa. Oczywiście żartuję ale może coś jest na rzeczy?
tukan pisze:A co Duda ma do tego? Ciekawe jak pomógłby Trzaskowski gdyby wygrał.kowal pisze:Cena na tucznika jest całkiem całkiem. Jeżeli komuś nie pasi to z żalami wypad do dudy.
Pomyślmy- ale chyba ani Juda ani srajkowski nic nie zrobi ponieważ w naszym nieszczęśliwym Kraju prezydent w zasadzie nie ma żadnej władzy także jeśli by tak przeanalizować ich obietnice to o hohoho
No ale przegrał. Kolejny raz rolnicy przyczynili się, że znów baty dla platformy.
Tu myślę że nie powinniśmy powielać bajek rozprowadzanych za pomocą mediów- że wieś to tylko rolnicy albo ciemnota.
To mi pasi ale każdy ma prawo do własnego zdania które oczywiście szanuję. Łatwo zresztą szanować przeciwników jak się wygrywa.Teraz rządzący powinni zadbać o swój najwierniejszy elektorat.
A teraz może i powinni zadbać o elektorat ale jednak ja czuje że zadbają o swoje tyłki tzn-wszystkie moce zostaną uruchomione aby za wszelką cenę zniszczyć konfederacje-
Może jakaś mała tarcza na otarcie łezW końcu za trzy lata kolejne wybory, a kto nie trzyma z rolnikami ten przegrywa. Oczywiście żartuję ale może coś jest na rzeczy?
Trochę po mnie pojechałeś, choć pisałem nieco z przymrużeniem oka. Nie mam żalu. Może nie powinienem w ten sposób pisać. Jest po wyborach i powinniśmy przejść do naszej szarej rzeczywistości i sympatie polityczne pozostawić dla siebie.marcin80wlkp pisze:Tukan, czy ty aby w południe nie jesz obiadu i w tym czasie oglądasz wiadomości, a po nich agrobiznes? Szukasz w internecie różnych rzeczy, myślę że znasz dobrze angielski i na prawdę piszesz takie głupoty? Tarcza? O jakim elektoracie o który ma Duda zadbać piszesz? Widzisz podział kraju po wyborach? I to nie, że Trzaski to mój ulubieniec, ale zastanów się czasami zanim coś napiszesztukan pisze:A co Duda ma do tego? Ciekawe jak pomógłby Trzaskowski gdyby wygrał. No ale przegrał. Kolejny raz rolnicy przyczynili się, że znów baty dla platformy. To mi pasi ale każdy ma prawo do własnego zdania które oczywiście szanuję. Łatwo zresztą szanować przeciwników jak się wygrywa.kowal pisze:Cena na tucznika jest całkiem całkiem. Jeżeli komuś nie pasi to z żalami wypad do dudy.![]()
Teraz rządzący powinni zadbać o swój najwierniejszy elektorat. Może jakaś mała tarcza na otarcie łezW końcu za trzy lata kolejne wybory, a kto nie trzyma z rolnikami ten przegrywa. Oczywiście żartuję ale może coś jest na rzeczy?
Jednak w obecnej sytuacji na rynku świń dobrze byłoby aby ktoś na górze to dostrzegł. Osobiście nie mam jeszcze ciśnienia, bo puki co w zamkniętym jeszcze nie generuję strat, ale widzę tragedię u innych. Nie chciałbym być w takiej sytuacji. Aha, najczęściej oglądam polsat news. Wg. mnie chyba najbardziej obiektywny.
Nie wiem czy wsi pogratulować decyzji czy założyć kondolencje ,ale wybór jest jaki jest i należy to przyjąć. Zaskakuje mnie Tukan który liczy na jakąś wdziecznosc rządzących
Człowiek mądry obyty w świecie a żyje złudzeniami, przecież wiadomo że żaden polityk obojętnie z jakiej opcji nie sięgnie do swojej prywatnej kieszeni a naszej,więc za wszelakie przekupstwo polityczne zapłaci SPOŁECZEŃSTWO.

Pytanie jaka partia może pomoc rolnictwu dziś ?
Ja uważam że żadna !
nawet z tego forum nikogo niema by pomógł
Bo popełnialiśmy błędy w przeszłości teraz to tylko będzie coraz gorzej
Ja uważam że żadna !
nawet z tego forum nikogo niema by pomógł
Bo popełnialiśmy błędy w przeszłości teraz to tylko będzie coraz gorzej
Najważniejsze żeby nikt nam nie przeszkadzał. Mam nadzieję, że rząd weźmie się do roboty bo ostatni rok nic nie robili, wybory były najważniejsze. Dlatego to pokazuje nam miejsce w szeregu, że utrzymanie się u koryta jest najważniejsze. Gratulacje dla Pana Prezydenta Dudy, lud przemówił. Nie był to mój wybór ale szanuję wybory i ten też uszanuję.
Nie podoba mi się to ich dziecinne atakowanie sąsiadów, niestety nie wyjdzie nam to na dobre. Trzeba robić swoje ale nie wolno z mocarstw robić małych dzieci i stawiać ich po kątach. Wezwanie ambasadora niemiec po publikacji faktu było po prostu samobójstwem, o czym się niedługo przekonamy. A już posłowie pis-u piszą o repolonizacji mediów. Ja bym się zajął obniżaniem podatków, zmniejszaniem obciążeń administracyjnych, asf, służbą zdrowia. Miliardy złotych wypłacone w ramach tarczy są wypłacane z PFR- Obligacje które kupiły banki są gwarantowane wykupem przez Skarb Państwa, ale to są obligacje PFR i ich się nie wlicza do długu publicznego i tym sposobem będziemy słuchali bajki o niskim deficycie. Ten rząd wypycha wszystkie wydatki w fundusze, subfundusze... poprzednicy likwidowali takie fundusze.
Nie podoba mi się to ich dziecinne atakowanie sąsiadów, niestety nie wyjdzie nam to na dobre. Trzeba robić swoje ale nie wolno z mocarstw robić małych dzieci i stawiać ich po kątach. Wezwanie ambasadora niemiec po publikacji faktu było po prostu samobójstwem, o czym się niedługo przekonamy. A już posłowie pis-u piszą o repolonizacji mediów. Ja bym się zajął obniżaniem podatków, zmniejszaniem obciążeń administracyjnych, asf, służbą zdrowia. Miliardy złotych wypłacone w ramach tarczy są wypłacane z PFR- Obligacje które kupiły banki są gwarantowane wykupem przez Skarb Państwa, ale to są obligacje PFR i ich się nie wlicza do długu publicznego i tym sposobem będziemy słuchali bajki o niskim deficycie. Ten rząd wypycha wszystkie wydatki w fundusze, subfundusze... poprzednicy likwidowali takie fundusze.
Bardzo dobrze ,że wygrał Duda teraz będzie musiał wszystko zrobic co obiecał ,wykopać przekop ,zbudować megalotnisko dać kasę za tekturowe czeki i samochody strażackie które rząd obiecał no i najważniejsze dla nas wynegocjować wieksze dopłaty w ue z Niemcami ,ale dzięki wygranej Dudy Pis nie będzie miał na kogo zwalic ewentualnych porażek ,ale zapewne w Tvp coś tam wymyślą i wytłumaczą swoim widzom ,że porażka to jednak sukces jest 

Tukan nie dziw się, że Cię atakują. Opozycyjny "demokratyczny" kandydat przegrał a byli przekonani, że będzie inaczej. Czas się z tym pogodzić i żyć dalej
Skoro PiS to takie nieudaczniki jak piszą to za 3 lata "demokratyczna i uśmiechnięta" część społeczeństwa wygra wybory. Głowy do góry

Też tak myślę. Szkoda tylko młodych ludzi bo oni będą spłacać nie swoje długiwojce pisze:Bardzo dobrze ,że wygrał Duda teraz będzie musiał wszystko zrobic co obiecał ,wykopać przekop ,zbudować megalotnisko dać kasę za tekturowe czeki i samochody strażackie które rząd obiecał no i najważniejsze dla nas wynegocjować wieksze dopłaty w ue z Niemcami ,ale dzięki wygranej Dudy Pis nie będzie miał na kogo zwalic ewentualnych porażek ,ale zapewne w Tvp coś tam wymyślą i wytłumaczą swoim widzom ,że porażka to jednak sukces jest
A w temacie, 3.8-4.2 obłęd a ma być gorzej
-
1963 myślę że u nas dna sięgneło.
Słychać że u niemca jutro ma coś spaść ale u nas zaczyna się dziura warchlakowa więc nie powinno już niżej spaść bo nie wszyscy jadą na zachodnich mięsiwach.
Słychać że u niemca jutro ma coś spaść ale u nas zaczyna się dziura warchlakowa więc nie powinno już niżej spaść bo nie wszyscy jadą na zachodnich mięsiwach.
Brawo super materiał dziękirobert0169 pisze:https://niewygodne.info.pl/artykul6/02737-Niemcy-kontroluja-75-proc-rynku-prasy-w-Polsce.htm
2019
- A może kontrakt?
Rolnik: HA HA HA!!!
2020
- A może kontrakt?
Rolnik: TAK TAK TAK!!!
- A może kontrakt?
Rolnik: HA HA HA!!!
2020
- A może kontrakt?
Rolnik: TAK TAK TAK!!!