FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
Ja w ub.roku miałem żyto hybrydowe i się przekonałem że aby otrzymać wysoki plon trzeba ponieść duże nakłady a przy cenie żyta koło 450 zł/t to nie opłacalne.Plon miałem koło 6 ton/ z ha na lekkiej ziemi.W tym roku na tym samym polu tylko na mniejszym areale posiałem zwykłe żyto zmieszane z jedną jednostką hybrydowego która została mi z ub.roku.Dziś go kosiłem i z 2.5 ha 16 ton zebrałem a nakłady dużo mniejsze niż rok temu.Raz skracanie,raz grzybówka,azotu również mniej.zenekzkition pisze:uprawia ktos z was zyto hybrydowe jak plon??
no trzeba przyznać ze na tym forum to sami rekordziści ja żyta jeszcze nie skosiłem swojego a sąsiedzi z swoimi wynikami to nawet do waszych wyników po przecinku nie mogą się zbliżyć gratuluje wydajności
-
Ja stertę z słomą przykrywam folią budowlaną najtańsza : 3 belki na stojąco folia budowlana przyciśnięta słomą w kostkach i to według mnie najlepszy sposób na przechowywanie słomy w stercie.
arek pisze:no trzeba przyznać ze na tym forum to sami rekordziści ja żyta jeszcze nie skosiłem swojego a sąsiedzi z swoimi wynikami to nawet do waszych wyników po przecinku nie mogą się zbliżyć gratuluje wydajności
Rekordy to bije mój sąsiad co kurniki ma. 12t/ha pszenicy... Ogólnie poniżej 10t/ha raczej nie schodzi, chyba że bardzo niekorzystny rok jest to ponizej mu wyda.... Zero nawozów, tylko obornik po brojlerach co 2 lata.
.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 16:43 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Od kilku lat słomę przykrywam agrowłókniną (puszysta) jest ona grubsza od warzywniczych ,słoma może być tak przechowywana nawet przez rok i wygląda jak ze stodołyMekkaB pisze:Wczoraj zwoziłem z żyta 124 baloty /120/ z 4 ha. Pszenżyta wychodziły ok 25-30 balotów z ha. Podpowiedzcie mi proszę czym to teraz zabezpieczyć przed deszczem?!?! Do tej pory słomę miałem pod dachem w tym roku ziarna tyle że do słomy brakło miejsca.
Dalej nie chce padać!!! Buraki, qq, pyry szlak trafi.
Ja w tym roku nie mialem wlasnego do koszenia, ale pokosilem troche uslugowo, wydajnosci rozne ale generalnie zyta bardzo slabo plonowaly zwlaszcza populacyjne ale i hybrydowe sie nie popisalo, u jednego zjezdzilem 4ha i nakosilem jeden konny woz, co ciekawe slomy bylo nawet sporo. Najlepsza pszenica trafila mi sie tak miedzy 8 a 9 ton, pszenzyta ozime jak na nasze lokalne warunki sypaly rewelacyjnie tak miedzy 4 a 7 zaleznie jak u kogo i te 4 to bylo nawet u niedzielnych rolnikow ktorzy nawet od miotly nie pryskali. Pszenzyto jare bylo u jednego rolnika i wyszlo tak srednio kolo 5 ton ale bylo duzo placy gdzie sie wypalilo takze mysle ze na tych lepszych miejscach musialo niezle sypnac zeby wyszla taka srednia.
No i na koniec jeczmien jary, tez rewelacyjnie jak na nasze warunki glebowe i w mieszankach i w czystym siewie, np u jednego bardzo niski jeczmien ktory ledwo sie dalo zlapac w heder wydal cos kolo 7 t, u innego rolnika z 2,5 ha byla przyczepa 10 z pronaru i jeszcze 6 ale tak nasypane ze chyba juz ani jednomziarno wiecej by nieweszlo, dodam jeszcze ze skoszenie tych 2,5 ha zajelo mi niecale pol godziny.
No i na koniec jeczmien jary, tez rewelacyjnie jak na nasze warunki glebowe i w mieszankach i w czystym siewie, np u jednego bardzo niski jeczmien ktory ledwo sie dalo zlapac w heder wydal cos kolo 7 t, u innego rolnika z 2,5 ha byla przyczepa 10 z pronaru i jeszcze 6 ale tak nasypane ze chyba juz ani jednomziarno wiecej by nieweszlo, dodam jeszcze ze skoszenie tych 2,5 ha zajelo mi niecale pol godziny.
dzis poszla pszenica 8 ton z 1ha sprzedana 680zl platnosc gotowka
-
Dobra cena i plon.Ja miałem 7.8 z ha cenę mogłem dostać 660 zł na rękę gotówką ale wywiozłem i czekam na lepszą cenę,ciekawe czy się doczekam.
Arek,jakby nie było wysokich plonów to cena byłaby wyższa!!arek pisze:no trzeba przyznać ze na tym forum to sami rekordziści ja żyta jeszcze nie skosiłem swojego a sąsiedzi z swoimi wynikami to nawet do waszych wyników po przecinku nie mogą się zbliżyć gratuluje wydajności
w ubieglym roku plony byly podobne a cena znacznie nizsza . Chlopki poszli po rozum i magazynuja a co bedzie czas pokaze
-
Lukas ja tobie wieże bez oglądania tej kukurydzy. Ty jesteś rolnik bardzo dobry, wprost wymaluj z gazety( Tygodnika Rolniczego). Zresztą za Kobylin się nie wybieram, ostatni raz byłem tam u tego aferzysty Styburskiego i jakoś po odwiedzinach z tego powodu prokuratury nie tęskno mi za tymi stronami.lukas1982 pisze:Populista. zapraszam do siebie na qq tak po dobroci, bo różnie bywało
Ja co roku daję 70m3 gnojowicy i nic więcej do tego w technologii bezorkowej a jako świerzak w tej uprawie (patrz krowiarze) nieskromnie powiem, że co roku mam przynajmniej taką jak najlepsi krowiarze w okolicy.
Pozdrawiam
Kur.. ale burze dostaliśmy. 40 litrów i przerwa kolejna.
A jeszcze 11ha stoi a raczej stało.
Lukas weź się ogarnij spadło 4 mm a według mnie to jest 4 litry i weź się chłopie do roboty pożądnie a nie ciągle na necie siedzisz to potem żniwa nie idą pozdrawiam

janku swiete slowa popieram w calej rozciaglosci pozd
lukas1982 pisze:Kur.. ale burze dostaliśmy. 40 litrów i przerwa kolejna.
Ma rację straż dla opadu 4 mm
nie wyjeżdża bez powodu z pompami.
Sory ale mieszkam niedaleko więc o jaką straż ci chodzi kolego 40 litrów nie spada w 20 minut a gdyby spadło to i mnie by zalałoJurek. pisze:lukas1982 pisze:Kur.. ale burze dostaliśmy. 40 litrów i przerwa kolejna.

Ja byłem w dolsku dziś co by sobie kombajnowanie urozmaicić nad jeziorem i jak się na burze zebrało to wszystkie jednostki straży gdzieś pojechały. Z kombajnu mi meldowali że juz stoją i mokną, choć tam gdzie kosili to spadły góra 2 litry, więc może jutro się dokończy.
tak wyglada rzepak po gradzie ,tam juz kombajn nie pojdzie zyto puste klosy moze ostalo 15%
- Załączniki
-
- CAM00314-006.jpg (80.39 KiB) Przejrzano 27370 razy
-
krobia chyba wiecej dostała tam ta burza poszła tak mi sie wydaje bo u nas 2l spadły tylko mocno wiało nawet bardzo bo rzedy słomy sie przemieszczały
moje bele słomy u sąsiada w burakach drzewa połamane tak wiało 34l spadły
a gdzie tak wiało? U mnie we wtorek tak była burza że kilka drzew złamało i troche mi słomy od sąsiada przywiało.
okolice wągrowca pare kilometrów odemnie ani kropla nie spadła
Chcesz pogadać merytorycznie napisz skąd jesteś. Jak piszę ku... że spadło 40l to tyle spadło i nie rozumiem tych głupich docinek, bo o poziomie tego małolata uefa nie będę się wypowiadał bo już go kilka razy zgasiłem a kiedyś sam się przyznał że jest z okolic konina czyli ok 70km ode mnie.janek pisze:Sory ale mieszkam niedaleko więc o jaką straż ci chodzi kolego 40 litrów nie spada w 20 minut a gdyby spadło to i mnie by zalałoJurek. pisze:lukas1982 pisze:Kur.. ale burze dostaliśmy. 40 litrów i przerwa kolejna.
U mnie nie ma prądu, drzewa powywracane, piwnice zalane a Ty mi o 4 litrach pierdolisz. Zadzwoń do znajomych z Pogorzeli i się zapytaj co tam było
Z tego co wiem to fala szła przez Krotoszyn/Dzierżanów/ i potem przyszła do nas.
Np Koźmin dostał 7l a Pępowo jeszcze mniej a to raptem 10km ode mnie.
Np Koźmin dostał 7l a Pępowo jeszcze mniej a to raptem 10km ode mnie.
A i jeszcze jedna ciekawostka, cały lipiec i pierwsze dni sierpnia to 110l na m2.
A to jeszcze coś Wam napiszę bo jestem dziś mocno wk.... bo i ten deszcz i jeszcze Kolejorz wtopił.
Znajomy mówił podobnie co "wszystkowiem" Janek.
Trzeba było jechać, ja już jestem po żniwach. To i On jechał. A po kilku dniach znajomy z paszówki mówił mi że ten koleś chce sprzedać pszenice nawet za 600 netto ale jest jeden problem 17% wilgotności i jedynie mechaniczna możliwość dosuszenia
U nas od 10 dni nie było możliwości koszenia suchego ziarna.
Jeszcze w Sobotę (wczoraj) o 13.00 pszenica miała 15%, póżniej się poprawiło o 2 %.
Dziś była igła ale tylko do 15.00
Znajomy mówił podobnie co "wszystkowiem" Janek.
Trzeba było jechać, ja już jestem po żniwach. To i On jechał. A po kilku dniach znajomy z paszówki mówił mi że ten koleś chce sprzedać pszenice nawet za 600 netto ale jest jeden problem 17% wilgotności i jedynie mechaniczna możliwość dosuszenia

U nas od 10 dni nie było możliwości koszenia suchego ziarna.
Jeszcze w Sobotę (wczoraj) o 13.00 pszenica miała 15%, póżniej się poprawiło o 2 %.
Dziś była igła ale tylko do 15.00

to ja dziś od 10 rano za do tej pory zwoziłem a szwagier kosił .
- zzetor11441
Okolice Rawicza 11l
http://www.gostyn24.pl/Nawalnica_wyrzad ... 26684.htmljanek pisze:Lukas weź się ogarnij spadło 4 mm a według mnie to jest 4 litry i weź się chłopie do roboty pożądnie a nie ciągle na necie siedzisz to potem żniwa nie idą pozdrawiam![]()
Noo a u mnie nic nie spadło. Duchota, gorączka ciąg dalszy.
Na polach pozostała tylko słoma, wszystkie zboża pokoszone.
Na polach pozostała tylko słoma, wszystkie zboża pokoszone.
lukas1982 pisze:http://www.gostyn24.pl/Nawalnica_wyrzad ... 26684.htmljanek pisze:Lukas weź się ogarnij spadło 4 mm a według mnie to jest 4 litry i weź się chłopie do roboty pożądnie a nie ciągle na necie siedzisz to potem żniwa nie idą pozdrawiam![]()
No a jakoś o Strzelcach Małych zapomnieli napisać ?

deszcz z burzy ma to do siebie, że może w jednym miejscu spaść masę wody, przykład z wczorajszej nawałnicy koło 17-18, w miejscowości 5km ode mnie spadło 37litrów wody, a u mnie tylko 10mm
Lukas nie denerwuj sie , w pełni Cie rozumie z tym deszczem, bo też mi sie pare dni temu przydarzyło że ja na polu młóciłem a nie spełna 1 km ode mnie dosłownie ściana wody . Chyba trzeba sie do tego przyzwyczaic i należałoby pwiedzieć sory taki mamy klimat 

-
https://www.youtube.com/watch?v=eQNM9V7 ... DV1762Ud0A zniwa u mnie pszenzytko

-
janek - a co tam mieli pisać ?
Witam lukas jest ze Strzelec Małych a tam przez trzy dni spadło chyba 12 mm a się wkurzył że aż mu się klawiatura zagrzałamediastore pisze:janek - a co tam mieli pisać ?

Hahaha oż ku..., sory Janek aleś strasznie mało kumaty hehe.janek pisze:Witam lukas jest ze Strzelec Małych a tam przez trzy dni spadło chyba 12 mm a się wkurzył że aż mu się klawiatura zagrzałamediastore pisze:janek - a co tam mieli pisać ?![]()
Pozdrawiam i miłego wieczoru.
okolice Żuromina od wczorej od 23 do rana do 9 spadło 20 litrów
Ja dziś dobiłem żniwa do końca ,jutro porządny grill bo tę wieprzowinke trzeba w końcu komuś jeść
i dobre piwko bo się należy a dożynki 15 -tego

i ja dobiłem do końca dziś ostatnie poszło żyto hybryda plon rewelacja około 8 ton stanowisko kiepskie uprawa jak pod pszenice sami policzcie czy się opłaciło
jutro w gminie mamy święto pomidora trzeba się odstresować
- mytotoksyna1
............to TY w kujawsko-pom siejesz żytko?arek pisze:i ja dobiłem do końca dziś ostatnie poszło żyto hybło!!!ryda plon rewelacja około 8 ton stanowisko kiepskie uprawa jak pod pszenice sami policzcie czy się opłaciło
.normalnie Cię pogeeeeełło.
.jeszcze napisz ,że uprawiasz proso.
no niestety mi na 5 klasie pszenżyto nie chce nawet wzejść a co tu mówić o plonie co niektórzy sprzątają po 6 ton ja nie potrafię tyle zebrać
I tylko na takich gruntach gdzie nic nie chce rosnąć powinny być te obszary proekologiczne od przyszłego roku, u mnie 5-6 klasa dały plon w dwóch ostatnich mokrych latach o jakim piszesz i teraz chcąc niechcac kosztem zbóż trzeba będzie posiac kilka hektarów na nich strączkowych - pytanie tylko jak będzie z dostepnością nasion bo zapotrzebowanie będzie ogromne!
Zasady dopłat zostały przez ministra klepnięte, Ci z przedziału 3-30ha czyli większość dostana 40Euro więcej na każdy hektar , W moim wypadku 10tys każdego roku będę tracił od sytuacji gdybym podzielił gospodarstwo na pół, i pewnie nie jeden tak zrobi tym bardziej ze w programach inwestycyjnych typu modernizacja wyznaczyli limit przychodu 250 tys euro
Zasady dopłat zostały przez ministra klepnięte, Ci z przedziału 3-30ha czyli większość dostana 40Euro więcej na każdy hektar , W moim wypadku 10tys każdego roku będę tracił od sytuacji gdybym podzielił gospodarstwo na pół, i pewnie nie jeden tak zrobi tym bardziej ze w programach inwestycyjnych typu modernizacja wyznaczyli limit przychodu 250 tys euro
- mytotoksyna1
.........................i tu WAS mam OBORNIK trza DAĆ.
mytotoksyna myślisz ze 40 ton na hektar obornika to mało
Chodziło mi, że ja te 6 ton w ostatnich 2 latach miałem, a teraz każą ugorować 5% ziemi która dobrze plonuje nikt takiej ziemi nie będzie odłogował wiec zostają strączkowe a te jeszcze trzeba przemnożyć przez współczynnik 0,7 czyli trzeba będzie więcej pola pod nie przeznaczyć.
ot madrosc , przezcytajcie komentarze do artykulu http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=1133d4
Dobiłem 
Pszenica Arkadia tak se (grzyb) 6,5-7t
Legenda bardzo dobrze 8t.
Wyniki orientacyjne po zapełnieniu bina także nie czepiać się

Pszenica Arkadia tak se (grzyb) 6,5-7t
Legenda bardzo dobrze 8t.
Wyniki orientacyjne po zapełnieniu bina także nie czepiać się