FORUM
Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)
a jednak w górę, nieznacznie ale i tak europa osiągnęła niespotykaną dotychczas w tym okresie cenę przekraczając nawet cenę z grudnia zeszłego roku. Na nieszczęście naszych tuczarzy stale rośnie też cena warchlaka ale na szczęście nie u naszych dostawców czyli holendrów i duńczyków. Nasze zakłady kupowały w zeszłym tygodniu od swoich dostawców świnie w średniej cenie na haku 6,76 złotego. Dla zdenerwowanych co po tyle nie dostali od razu wyjaśniam, że dostawcy to coraz częściej pośrednicy.
Czekamy na Niemca i Holendra. Jak oni ruszą to tego ruchu nikt nie powstrzyma i wykreślimy nową krzywą. Nam swoją krzywą pozwoli wykreślić w przyszłym tygodniu słabnąca coraz bardziej złotówka. Powinna osłabnąć na 4,2 wg fachowców. Podobno potem się umocni ale kto to wie tak naprawdę. Za moment będziemy znali wyniki giełdy internetowej - może ktoś już zna te wyniki. Ta giełda to jak prawybory niby do niczego nie zobowiązują ale coś znaczą.
Tak Mietko - zaklinamy. Co nam pozostało? Nadzieja. Nadzieja że ktoś te drogie warchlaki od nas w rozsądnej cenie odkupi. Nawet w Stana otucha wstąpiła. Wszyscy świń się pozbyli a u niego się uchowały. To komfortowa sytuacja. Nawet jak nie sprzeda to na biletach zarobi. Jak o maciorę zadba to i piątkę za nią weźmie.
Czekamy na Niemca i Holendra. Jak oni ruszą to tego ruchu nikt nie powstrzyma i wykreślimy nową krzywą. Nam swoją krzywą pozwoli wykreślić w przyszłym tygodniu słabnąca coraz bardziej złotówka. Powinna osłabnąć na 4,2 wg fachowców. Podobno potem się umocni ale kto to wie tak naprawdę. Za moment będziemy znali wyniki giełdy internetowej - może ktoś już zna te wyniki. Ta giełda to jak prawybory niby do niczego nie zobowiązują ale coś znaczą.
Tak Mietko - zaklinamy. Co nam pozostało? Nadzieja. Nadzieja że ktoś te drogie warchlaki od nas w rozsądnej cenie odkupi. Nawet w Stana otucha wstąpiła. Wszyscy świń się pozbyli a u niego się uchowały. To komfortowa sytuacja. Nawet jak nie sprzeda to na biletach zarobi. Jak o maciorę zadba to i piątkę za nią weźmie.
-
Jestem właścicielem ZM. którego dotyczy faktura Vat p. Maryli.Potwierdzam autentyczność transakcji .Gospodarstwo Rolne wg obecnych przepisów nie jest działalnością gospodarczą .Gdyby p.Maryla była ryczałtowcem/Fra Vat RR należność musiałbym przekazać przelewem.Pozwoliłem prześledzić sobie pana uczestnictwo na tym forum .
Przeraziło mnie pana zachowanie do forumowiczów również do /np. p.Jagienki/.Jeśli p.Maryla zdecyduje się z tego zarzutu zrobić użytek to,jestem do jej dyspozycji .Faktycznie takie gnidy trzeba tępić bo pracują na nie korzyść cen w produkcji trzody.
Teraz na temat cen
Dzisiaj zakupiłem 250 szt w cenie żywca netto 5,60 zł/kg .Może i płacę trochę drożej niż moi koledzy z branży ale nigdy nie miałem problemu z brakiem żywca .I myślę że nie będę miał,szanuję rolników bo dzięki nim mam pracę i mój zakład się rozwija.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
A ja się pytam gdzie jest ta Polska tego Gościa.
Chce się tam przeprowadzić natychmiast , po co mam jeść sól przemysłową na której chytrzy przedsiębiorcy zarobili po 20gr na kilogramie nie patrząc na zagrożenie zdrowia konsumentów. Spożywać wyroby z niby suszu jajecznego wyprodukowanego bez udziału jaj, gdyż tak było taniej. Patrzeć jak codziennie rano drogą do pracy maszerują Ukrainki gdyż dla ogrodnika są one tańsze od naszych bezrobotnych kobiet.
Byle ta Polska razem z tym Gościem nie była ze snu Pani Maryli.
Przeraziło mnie pana zachowanie do forumowiczów również do /np. p.Jagienki/.Jeśli p.Maryla zdecyduje się z tego zarzutu zrobić użytek to,jestem do jej dyspozycji .Faktycznie takie gnidy trzeba tępić bo pracują na nie korzyść cen w produkcji trzody.
Teraz na temat cen
Dzisiaj zakupiłem 250 szt w cenie żywca netto 5,60 zł/kg .Może i płacę trochę drożej niż moi koledzy z branży ale nigdy nie miałem problemu z brakiem żywca .I myślę że nie będę miał,szanuję rolników bo dzięki nim mam pracę i mój zakład się rozwija.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
A ja się pytam gdzie jest ta Polska tego Gościa.
Chce się tam przeprowadzić natychmiast , po co mam jeść sól przemysłową na której chytrzy przedsiębiorcy zarobili po 20gr na kilogramie nie patrząc na zagrożenie zdrowia konsumentów. Spożywać wyroby z niby suszu jajecznego wyprodukowanego bez udziału jaj, gdyż tak było taniej. Patrzeć jak codziennie rano drogą do pracy maszerują Ukrainki gdyż dla ogrodnika są one tańsze od naszych bezrobotnych kobiet.
Byle ta Polska razem z tym Gościem nie była ze snu Pani Maryli.
-
-
na przyszły tydzień Pini i Sokołów do góry i ten trend przy innych czynnikach nie zmienionych ma się utrzymać , pytanie tylko ile , i do jakiego poziomu to może iść w górę - Jakie informacje na ten temat ma 009 - na ten tydzień 5,3 + vat pośrednik do piniego .
podobno zaczynają się żniwa - ciekawe tylko czy to tak zwane małe przedświąteczne czy generalne
podobno zaczynają się żniwa - ciekawe tylko czy to tak zwane małe przedświąteczne czy generalne
mediastore, wpadaj częściej z takimi przemyśleniami. Po wczorajszym moim przemyśleniu Pan Maciej poczekał na wyniki internetowej i jak okazało się że Niemcy nadal w okopach to do końca tygodnia cenę bez zmian wysmarował w swoim cenniku. Złotówka też psikusa zrobiła bo się umocniła. Ale jak piszesz że już pośrednicy z cicha 5,3 płacą i na przyszły tydzień przynajmniej to samo albo w górę to teraz już sam zaczynam wierzyć w swoje wczorajsze przemyślenia.
- Muchozolali
Myślałem że głupszy ode mnie nie będziesz i cicho będziesz siedział .lukas1982 pisze:myslalem ze szczyt glupoty to kupowac prosiaka po 340yl. Widac ze sa jednak takie talenty ktore robia zapasy kupujac zboze po 900zl
Jak masz jare to po 1000 zł puszczam auto z gotówką .
Pierwsze paręset kilo poszło po 200 zł
Nie wiem co się stanie z hodowlą , bo do siewu na jesień będzie potrzeba jeszcze więcej materiału jak teraz . Pytanie z kąt , jak oziminy wymarzły .
Zaraz wszystkie ceny zbóż wyrównają się na historycznie wysokim poziomie . Gdyby ktoś z Was dał mi za darmo prosiaki do chowu , to bym nie przyjął
ciekawe mają wyższą cenę niż proponowana na forum czy ktoś z nimi handlował.?
http://www.tarka.com.pl/index.php/pl/o-firmie.html
http://www.tarka.com.pl/index.php/pl/o-firmie.html
- Muchozolali
Po ile całe auto jarego, obojętne co .baraki pisze:Spokojnie i bez paniki z tymi jarymi, jak ktoś potrzebuje niech dzwoni to zorganizujemy dostawę kwalifikatu a nie paszówki.
Dodam tylko że Hodowla Roślin Strzelce całą swą produkcję sprzedała w ciągu jednego dnia na Ukrainę . 100 euro za 100 kilo .
-
pozostała nam królowa kukurydza - inkowie wiedzieli co dobre , wiedzą w usa , brazyli , argentynie , chinach , indiach , niemczech (biogaz) przyjdzie i nam posiać w tym roku , Choć już w Polsce było zielono od kukurydzy i sorgo (dla bydła i na ziarno) to w tym roku może być jeszcze bardziej zielono - a za rok problemy z dzikami 

Mietko to sa bzdury, HR Strzelce to poważna firma która ma umowy z dystrybutorami i nie może sobie pozwolić na wystawienie wszystkich do wiatru.mietko75 pisze:Po ile całe auto jarego, obojętne co .baraki pisze:Spokojnie i bez paniki z tymi jarymi, jak ktoś potrzebuje niech dzwoni to zorganizujemy dostawę kwalifikatu a nie paszówki.
Dodam tylko że Hodowla Roślin Strzelce całą swą produkcję sprzedała w ciągu jednego dnia na Ukrainę . 100 euro za 100 kilo .
Ale z ta ukraina to fakt że można by pokombinować skoro tak potrzebują.
A po ile i co będę wiedziął w poniedziałek, narazie wiem tyle że jest.
-
-
-
-
-
mietko75 nie wstawił świń
teraz bawi się w spekulanta, kupuje zboża, obraca materiałem siewnym, nawet już kukurydzą zaczyna obracać siewną, wyposaża kolejne chlewnie, i wszystkim chce udowodnić że on najmądrzejszy bo nie wstawił, a reszta to banda przygłupów co świnie powstawiali, zobaczymy co czas pokaże
myslisz ze kogoś bedzie stać produkować trzode chlewną jak zboże zbliży się do cen materiału siewnego a swinia bedzie ponad 5 zł, na rzez szly by sztuki po 70 kg zeby minimalizowac straty
teraz bawi się w spekulanta, kupuje zboża, obraca materiałem siewnym, nawet już kukurydzą zaczyna obracać siewną, wyposaża kolejne chlewnie, i wszystkim chce udowodnić że on najmądrzejszy bo nie wstawił, a reszta to banda przygłupów co świnie powstawiali, zobaczymy co czas pokaże
myslisz ze kogoś bedzie stać produkować trzode chlewną jak zboże zbliży się do cen materiału siewnego a swinia bedzie ponad 5 zł, na rzez szly by sztuki po 70 kg zeby minimalizowac straty
I jeszcze myśli, że ktoś mu w te historie uwierzy. Ja bez problemu zamówiłem kwalifikowany jeczmień po 200 tylko nie wiem czy mi będzie potrzebny bo zboże coś tam zaczyna puszczać. Kukurydze bez problemu kupiłem odmiane jaką chciałem a nie jaka była. Rok temu w maju też latali co niektórzy że kuku zmarzła, przesiewali, potem mi udowadniali że moja kolby nie będzie miała. Potem sypneła 15 ton i już nie wracali do tematu.
Jeszcze w starym roku grzmiałem ze tucznik nie będzie o wiele droższy jak 5 zł/ kg . Wielu z Was wtedy też było pewnym swego że 6 zł będzie , albo i lepiej . Już w tedy tacy co liczyli na " cud " w postaci 6 zł dla mnie to byli WIELCY frajerzy .
Nie tylko ja piszę o brakach i wysokich cenach za materiał siewny .
O wiele większą lipę wciska Wam Baraki . Daje ogłoszenie że sprzeda materiał siewny i kupi 600 prosiąt a o materiał siewny będzie się ojca Rydzyka pytał . Gdybym chciał Mu w dobrej cenie sprzedać prosiaki , to by powiedział że złożył wniosek o pozwolenie na budowę tuczarni i na razie musi jeszcze poczekać . To co wypisuje Podlega odpowiednim paragrafom .
Żadnej kukurydzy na zapas nie kupują , bo zbyt wielkie ryzyko .
Nie tylko ja piszę o brakach i wysokich cenach za materiał siewny .
O wiele większą lipę wciska Wam Baraki . Daje ogłoszenie że sprzeda materiał siewny i kupi 600 prosiąt a o materiał siewny będzie się ojca Rydzyka pytał . Gdybym chciał Mu w dobrej cenie sprzedać prosiaki , to by powiedział że złożył wniosek o pozwolenie na budowę tuczarni i na razie musi jeszcze poczekać . To co wypisuje Podlega odpowiednim paragrafom .
-
Póki co Ci co wstawili drogiego prosiaka na razie nie stracili. Jeśli dojdzie do tego że zboże będzie drogie a świnie tanie to się ich nie będzie wstawiać. Wtedy albo świnie podrożeją albo zboże stanieje- prawo rynku. Wbrew temu co tu niektórzy piszą mając tysiąc i więcej świń na stanie nie można do nich dopłacać bo niby z czego? Mogą wystąpić chwilowe straty ale to jest nieuniknione. Obliczać zysk na tuczu należy z perspektywy co najmniej roku a to obecnie wychodzi bardzo korzystnie. Potwierdzam brak kwalifikowanego materiału w moim rejonie (Szamotuły)- po niedzieli chyba już nie do kupienia. U nas ogromne straty na polach nie tyle co z powodu zimy jak z powodu przymrozków do - 10 stopni z zeszłego tygodnia (80% moich ozimin do przesiania)
Ja żadnej lipy nie wciskam, prosiaki potrzebuje nie dla siebie tylko dla Ukraińskiego kontrachenta, a na mat siewny złożyłem zamówienia w DE i na poniedziałek maja mi przygotować oferty, tyle że z tymi niedoborami to jakaś ściema bo jakoś telefon nie dzwoni w tej sprawie.mietko75 pisze: O wiele większą lipę wciska Wam Baraki . Daje ogłoszenie że sprzeda materiał siewny i kupi 600 prosiąt a o materiał siewny będzie się ojca Rydzyka pytał . Gdybym chciał Mu w dobrej cenie sprzedać prosiaki , to by powiedział że złożył wniosek o pozwolenie na budowę tuczarni i na razie musi jeszcze poczekać . To co wypisuje Podlega odpowiednim paragrafom .
U mnie telefon dziś dzwonił, tylko czy nie chce kupić. I też tak pitolili jak co niektórzy, że to ostatnia szansa i wogóle że po niedzieli koniec świata będzie. Po niedzieli może się okazać że zboża jest mniej do przesiania niż się co niektórym zdaje. Nie da się na dzień dzisiejszy ocenić na sto procent stanu wszystkich ozimin. U mnie wszyscy spokojnie czekają i nikt zamętu nie sieje. Jeszcze trawa na łąkach jest szara i sucha to niby jak zboże przemarznięte ma się zacząć zielenić od dwóch cieplejszych dni. Ja na 100% jestem pewien że 70% ozimin mam dobrych, a na 30% musze poczekać tydzień. Zresztą jest tak mokro ,że ledwo da się przejść więc nic innego niż czekanie nie pozostało.
Ziutek nie mów że jesteś niedorozwinięty i wierzysz w to co piszesz .Nowe klatki dla kur zmniejszyły stada o 25% rynek zareagował, wbrew Twym oczekiwaniom podwyżką o 100% i w nadchodzących tygodniach mają być kolejne podwyżki o kolejne kilkadziesiąt procent . Baz jajka czy wieprzowiny można się obyć , ale bez zboża to raczej nie . Z tego co kupiłem po 900 zł praktycznie nic nie zostało .
Baraki to po jaki czort piszesz nieprawdę że sprzedaż materiał siewny , jak TY go nie masz . Po co do Ciebie dzwonić ? Bzdury wypisujesz i wprowadzasz ludzi w błąd .
Baraki to po jaki czort piszesz nieprawdę że sprzedaż materiał siewny , jak TY go nie masz . Po co do Ciebie dzwonić ? Bzdury wypisujesz i wprowadzasz ludzi w błąd .
Mietko o co Tobie chodzi? Czy jak Monika albo Jagienka pisze że sprzeda prosiaki to znaczy że ma je u siebie w kojcu?mietko75 pisze:
Nawiązałem kontakt z firmami nasiennymi w Niemczech i materiał siewny jest do wyboru do koloru, na poniedziąłek mam dostać konkretną ofertę cenową i jak będą chętni to zamówię i sprowadzę całego tira ale powtarzam jak będa chętni i najlepiej wpłaca zaliczkę, niemam zamiaru inwestować kupe kasy w towar na który niewiadomo czy będą nabywcy. Jak potrzebujesz to masz mój telefon, dzwoń i dogadamy szczegóły.
Rozmawiałem też z Ukraińcami i mówili że żadnego szaleństwa u nich z materiałem siewnym niema, wiec przestań siać tą propagandę, chyba kupiłes ziarna zamiast prosiaków a teraz chcesz windowac cenę żeby nie stracić, ot i spekulant sie znalazł

Baraki zadzwoń do Jagienki czy Moniki , to Ci powie co po ile .
Ja od Ciebie do siewu nic nie kupię , bo Ty mnie faktury nie wystawisz a i handlować takim materiałem nie każdy może .
Jeśli możesz obracać materiałem kwalifikowanym , przywież go do Kutna . W Kutnie jest kilka firm które takowy materiał rozprowadzały a na dziś nie mają ani jednego ziarna .
Ja od Ciebie do siewu nic nie kupię , bo Ty mnie faktury nie wystawisz a i handlować takim materiałem nie każdy może .
Jeśli możesz obracać materiałem kwalifikowanym , przywież go do Kutna . W Kutnie jest kilka firm które takowy materiał rozprowadzały a na dziś nie mają ani jednego ziarna .