Rynek trzody chlewnej (prognozy i wszelkie przemyślenia)

baraki

Post autor: baraki »

O ła naprawdę? No to ***, faktury nie wystawie, handlować mi niewolno... a tak liczyłem że zrobie interes :(
mietko75

Post autor: mietko75 »

Jeszcze jedno . Uważaj abyś nie ściągną kolejnej zarazy . Niemieckie kiełki zniszczyły uprawy ogórków , pomidorów i innych warzyw . Niemieckie dioksyny zdeptały hodowlę trzody w całej Europie . Obyś nie ściągną nam zagłady .
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Baraki ty sobie robisz jaja
i się dziwie że Ci co ganiają za materiałem siewnym i nie mogą kupić nie napiszą CI kilka zdań
nawiązałeś kontakty w krajach które najwięcej przesiewają i na dodatek o cene nie zapytałeś ?
ziutek

Post autor: ziutek »

mietko tak sie srasz patrze ze chyba nie masz gdzie naprawde zboza wsadzic zboza pojda w dol zobaczysz
krzywy

Post autor: krzywy »

Mietko, Stan! Pisałem 2 razy, że jest materiał siewny. Nie zadajecie sobie trudy żeby poszukać. Podałem link. W czwartek byłem w dwóch ich punktach. Mieli materiał siewny. Nawet był wybór. W Płońsku klientka mówiła,że ludzie ponad 100 km jeżdżą do niej po nasiona. Od Kutna masz bliżej chyba do:
1)
Garwacz
09-470 Bodzanów,
Garwacz 20,
Przedstawiciel: Szmulewicz Franciszek
tel.: 24 260 73 50
2)
Radzanowo
09-451 Radzanowo,
ul. Kredytowa 6
Przedstawiciel: Stanisława Dymek
tel.: 24 261 34 52
fax.: 24 261 34 52
lub Warszawa

http://www.cnwarszawa.pl/?action=kontakt
W mojej okolicy raczej nikt nie będzie przesiewał.
baraki

Krzywy zgadza się, w Płońsku (to mój powiat) materiął siewny jest dostępny ale Mietkowi chyba bardziej zależy coby go niebyło bo wtedy będzie mógł opylac paszówke jako siewny, na mie sie obraził bo mi zaświtał pomysł żeby pomóc ludziom i wykorzystując możliwosci lingwistyczne poszukać nasion zagranicą a okazało się że chce zaraze ściągnąc i rolnictwo wykończyć.
krzywy

Post autor: krzywy »

Baraki!
Dlatego piszę po raz trzeci. Bo on ciągle narzeka. W okolicach Płońska oziminy nieciekawie wyglądają. Dzisiaj przejeżdżałem.
mietko75

Nikt się na Barakiego nie obraził . Jeśli możesz innym pomóc to pomagaj , tylko nie pisz że masz nasiona na sprzedanie jak ich nie masz , nie wiesz nawet co jest do sprzedania i za ile . Takie ogłoszenie to zwykle oszustwo .

Wydaje mi się ze to forum jest po to aby sobie podpowiadać i pomagać .
Ja już gdy były tęgie mrozy biadoliłem że zboża mogą po wymarzać . Gdy było już widać straty i w telewizji mówili o wymarzaniu , to Barakiu twierdził że ktoś ma zapasy na zbyciu i sztucznie robi aferę . Teraz bardzo wielu z nas pisze o dużych stratach i to nie przez gęsi spowodowanych . Mnie nie zależy na robieniu żadnej paniki , bo i odbiór na forum jest śladowy .Każdy ma własny sposób na szczęście i sukces .
Nie lubię tylko gdy gdy jeden z drugiego robi głupiego .
wojce

Post autor: wojce »

A mnie zastanawia co to są za rolnicy co nie mają swoich zbóż na siew tylko teraz szukaja jak im potrzebne bo wszystko sprzedali lub świnie zrzarły , no to niech teraz płacą ,a Ci co mają teraz odpowiednią cenę wystawiają
arek

Post autor: arek »

wojs siew własnego zboża to czysty idiotyzm ja już od 1991 roku sieje tylko kwalifikat nie patrząc na cenę bo siew kwalifikatu zawsze się odpłaci
stan1069@o2.pl

arek pisze:wojs siew własnego zboża to czysty idiotyzm ja już od 1991 roku sieje tylko kwalifikat nie patrząc na cenę bo siew kwalifikatu zawsze się odpłaci
Kwalifikat jest pod różnymi postaciami
a idioci są po to żeby na nich się dorabiać
a łeb jest po to żeby myśleć
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

19.03.2012 Rynek tuczników w Polsce.

http://www.cenyrolnicze.pl/news/1427
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

baraki pisze:
mietko75 pisze:
Baraki to po jaki czort piszesz nieprawdę że sprzedaż materiał siewny , jak TY go nie masz . Po co do Ciebie dzwonić ? Bzdury wypisujesz i wprowadzasz ludzi w błąd .
Mietko o co Tobie chodzi? Czy jak Monika albo Jagienka pisze że sprzeda prosiaki to znaczy że ma je u siebie w kojcu?
Nawiązałem kontakt z firmami nasiennymi w Niemczech i materiał siewny jest do wyboru do koloru, na poniedziąłek mam dostać konkretną ofertę cenową i jak będą chętni to zamówię i sprowadzę całego tira ale powtarzam jak będa chętni i najlepiej wpłaca zaliczkę, niemam zamiaru inwestować kupe kasy w towar na który niewiadomo czy będą nabywcy. Jak potrzebujesz to masz mój telefon, dzwoń i dogadamy szczegóły.
Rozmawiałem też z Ukraińcami i mówili że żadnego szaleństwa u nich z materiałem siewnym niema, wiec przestań siać tą propagandę, chyba kupiłes ziarna zamiast prosiaków a teraz chcesz windowac cenę żeby nie stracić, ot i spekulant sie znalazł :D
Baraki- dzieciak z Ciebie i to nie czternastoletni. U nas czternastolatkowie są mądrzejsi, żeby naśmiewać się z kogoś tragedii. U nas do przesiania niektórzy mają cale zasiewy ozimin po 50- 100 ha a tobie z tego tak wesoło.
baraki

vicia1223

Post autor: vicia1223 »

W tym roku Ty przesiejesz a za rok On wszystko ... żeby ktoś nakosił to ktoś musi nie nakosić. Nigdy nie było po równo wszędzie i tak będzie :)
marucha

Post autor: marucha »

w sprawie świńskiej. Od jutra część będzie podnosić ceny bo jak mówią w tv świń brakuje i u nich właśnie brakuje. Inni mówią że im wystarczy i jeszcze mają namrożone i kolejki do końca tygodnia więc podnosić nie będą. Jak będzie - zobaczymy.
mietko75

PO-pulista pisze:
baraki pisze:
mietko75 pisze:
Baraki to po jaki czort piszesz nieprawdę że sprzedaż materiał siewny , jak TY go nie masz . Po co do Ciebie dzwonić ? Bzdury wypisujesz i wprowadzasz ludzi w błąd .
Mietko o co Tobie chodzi? Czy jak Monika albo Jagienka pisze że sprzeda prosiaki to znaczy że ma je u siebie w kojcu?
Nawiązałem kontakt z firmami nasiennymi w Niemczech i materiał siewny jest do wyboru do koloru, na poniedziąłek mam dostać konkretną ofertę cenową i jak będą chętni to zamówię i sprowadzę całego tira ale powtarzam jak będa chętni i najlepiej wpłaca zaliczkę, niemam zamiaru inwestować kupe kasy w towar na który niewiadomo czy będą nabywcy. Jak potrzebujesz to masz mój telefon, dzwoń i dogadamy szczegóły.
Rozmawiałem też z Ukraińcami i mówili że żadnego szaleństwa u nich z materiałem siewnym niema, wiec przestań siać tą propagandę, chyba kupiłes ziarna zamiast prosiaków a teraz chcesz windowac cenę żeby nie Ktoś stracić, ot i spekulant sie znalazł :D
Baraki- dzieciak z Ciebie i to nie czternastoletni. U nas czternastolatkowie są mądrzejsi, żeby naśmiewać się z kogoś tragedii. U nas do przesiania niektórzy mają cale zasiewy ozimin po 50- 100 ha a tobie z tego tak
wesoło.
Ktoś , kto jest przy zdrowych zmysłach nie wypisywałby takich bzdur . Do niedzieli częstuje ogromnym wyborem materiału siewnego a w poniedziałek chce sprzedać ostatni worek jęczmienia . Tak samo było z pustymi pułkami zaraz po nowym roku . Dobrze że Populista zaapelował o opamiętanie , to i krótko byliśmy uświadamiani .Normalnie szkoda słów .
wojce

Post autor: wojce »

arek pisze:wojs siew własnego zboża to czysty idiotyzm ja już od 1991 roku sieje tylko kwalifikat nie patrząc na cenę bo siew kwalifikatu zawsze się odpłaci
No to u nas na wiosce sami idioci bo co roku z centrali to nie biorą
marucha

myślę, że jest pilna potrzeba stworzenia nowego tematu Rynek zbóż jarych ( prognozy i wszelkie przemyślenia)
mediastore

Post autor: mediastore »

marucha - konkretnie kto z wielkiej czwórki robi co (Animex,Duda,Pini,Sokołów) pominołem pomorze a są tam trzy znaczące zakłady
stan1069@o2.pl

Wszystcy na razie robią bankrutów
F1

Post autor: F1 »

mediastore pisze:marucha - konkretnie kto z wielkiej czwórki robi co (Animex,Duda,Pini,Sokołów) pominołem pomorze a są tam trzy znaczące zakłady
A o czym właściwie jest ten temat? :shock:
stan1069@o2.pl

O prognozach i przemyśleniach
a co pewnie byś chciał o marzeniach ? :lol:
marucha

pini - już podniósł w cenniku internetowym, duda- mysli o podwyżce, sokołów - podobno podniósł, inni mówią że czas by było coś kupić świeższego niż półtusze agencyjne. Pośrednicy mówią że bez zmian, lokalne rynki podnoszą symbolicznie albo mówią że będą podnosiły. 909 już po podwyżce. Wszyscy czekają na tucze otwarte - dadzą , nie dadzą albo na niemca, podniesie albo nie lub na walutę wzrośnie albo spadnie, albo na nagłe zamówienia ze strony odbiorców. Na razie jakoś tak bez rwania- jeszcze.
mediastore

Post autor: mediastore »

no agencja wystawiła 700 ton co w przeliczeniu na statystycznego Polaka daje koło 200g na szt teoretycznie starczy na święta :)

I ten ruch Agencji to jest ten nie przewidziany czynnik który może namieszać, choć do tego został właśnie stworzony.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

chyba 20gram :lol:
stan1069@o2.pl

Dobrze to podzieliłeś ?
7000 tyczników to na statystycznego obywatela, po plasterku nie wystarczy :lol:
Ostatnio zmieniony wtorek 20 mar 2012, 09:22 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
magier

Post autor: magier »

Pini ubija dziennie ponad 10.000 świń. Daje to ok 1000 ton mięsa dziennie!. Czy 700 ton rzuconych przez agencję na cały kraj to dużo??
Pozdrawiam
stan1069@o2.pl

W PKM chyba rekolekcje były
Simon33
Kontakt:

Post autor: Simon33 »

Czy ktoś z Was potwierdza że wczoraj zamknięto granicę z Ukrainą na mięso, a dzisiaj zamykają granice z Rosją? :evil:
marucha

i się nawrócili w dobrym kierunku
marucha

Septor. Rosja podawała że od 20 nie wpuści świń żywych unijnych bo mają niebieskie języki. To pewnie nie wpuści. A mięso to nie wiem.
Simon33
Kontakt:

Rosja już wcześniej informowała o zamknięciu granic z UE ale że Ukraina to nikt nie wiedział. Stawka celne wzrosła o 100% i sie podobno nie opłaca wwozić.
stan1069@o2.pl

Simon33 pisze:Rosja już wcześniej informowała o zamknięciu granic z UE ale że Ukraina to nikt nie wiedział. Stawka celne wzrosła o 100% i sie podobno nie opłaca wwozić.
Weż się chłopie lepiej porozglądaj w temacie ,a nie opowiadaj o pier....
Simon33
Kontakt:

Jeżeli chodzi Ci chłopie o zboża to już zakupiłem siew i mam chwile na coś innego. Ty też widze nie masz co robić jak z rana w necie siedzisz!
stan1069@o2.pl

Simon33 pisze:Czy ktoś z Was potwierdza że wczoraj zamknięto granicę z Ukrainą na mięso, a dzisiaj zamykają granice z Rosją? :evil:
Co ten i następny wpis miał na celu ?
wiesz to pisz a nie opowiadaj bajek :lol:
Simon33
Kontakt:

Jak byś był uważny to byś zauważył że na końcu mojego pytania był tzw znak zapytania! Więc jak bym wiedział na 100% to bym nie pytał! Pytałem czy ktoś to potwierdza.
krims

Post autor: krims »

Rosja zamknęła granicę na żywe zwierzęta (trzodę i bydło) z krajów UE.
marucha

i dobrze bo w takim razie na jutro tylko 5,4 netto
baraki

Dobrostan niosek już poprawił cene jaj w całej UE, teraz pora na tuczniki.
stan1069@o2.pl

baraki pisze:Dobrostan niosek już poprawił cene jaj w całej UE, teraz pora na tuczniki.
Dobrostan niosek poprawił cene jaj to fakt , ale nasilił ból tym co się dostosowali jak pozostali zmodernizują to cena wróci , a ból pozostanie
robert0169

Post autor: robert0169 »

jak boli to znak ze zyjesz
marucha

Holandia nieznacznie spadła. Niemcy czekają na słońce w okopach- jak błyśnie to wylezą. Złoty słabnie. Zakłady szukają żywca na przyszły tydzień.
Pomimo wszelkich przeciwności potrafimy wytworzyć jako znaczący konsument własne ceny niezależnie od cen europejskich podobnie jak to było w pierwszej połowie grudnia. Teraz jest taki okres. Może na krótko ale jadnak. Na przyszły tydzień winno być wyłącznie w górę. Jak w to uwierzymy i własnym uporem dopomożemy to będzie. Pomimo słabnącej Holandii.
gofer

Post autor: gofer »

marucha pisze:Holandia nieznacznie spadła. Niemcy czekają na słońce w okopach- jak błyśnie to wylezą. Złoty słabnie. Zakłady szukają żywca na przyszły tydzień.
Pomimo wszelkich przeciwności potrafimy wytworzyć jako znaczący konsument własne ceny niezależnie od cen europejskich podobnie jak to było w pierwszej połowie grudnia. Teraz jest taki okres. Może na krótko ale jadnak. Na przyszły tydzień winno być wyłącznie w górę. Jak w to uwierzymy i własnym uporem dopomożemy to będzie. Pomimo słabnącej Holandii.
Poprę Cię w konkursie na świńskiego Nobla za te przemyślenia :idea:
baraki

Wygląda na to że przetwórnie mają wieksze zamówienia pod Ś.W. i zaczynają się martwić o surowiec. Słysze od znajomych że dzwonią za tucznikiem jak na Anioł Pański! Ja się troche pośpieszyłem i na obecna chwilę nie mam towaru ale jak ktoś ma to niech walczy o cenę i wyciąga ile sie da.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

U nas zamiast ZM szukać świń na święta to rolnicy jeżdżą po domach i szukają zboża jarego do siewu. Tego jeszcze nie było, dzisiaj odwiedziło mnie 2 gości za zbożem. CN sprzedaje niezaprawiany jęczmień na zapisy z terminem kwietniowym po 1500 zł tona.
marucha

wyniki giełdy niemieckiej i pięknie słabnący złoty upoważnia nas do ceny na poziomie przynajmniej 5,6 netto za żywiec na przyszły tydzień bez posądzania nas o pazerność. Marylka jest chyba bez serca. Dołuje nas wszystkich i detalicznie i hurtowo :cry:
nemezis

Post autor: nemezis »

marucha pisze:wyniki giełdy niemieckiej i pięknie słabnący złoty upoważnia nas do ceny na poziomie przynajmniej 5,6 netto :cry:
SSanie właczone walczcie o 6 zeta.
marucha

5,5 już jest. ZM czekają na rozwój sytuacji. Wsadzili czy nie wsadzili? Jak wsadzili to musza sprzedać i to już.. Jak się przestraszyli styczniowych obniżek i przekonywań o bezsensowności tuczu bo na Wielkanoc to tylko obniżki i nie wsadzili, to ZM się nie doczekają tych co muszą sprzedać i cena bedzie rosła. Słowa pochwały należą się tym wszystkim, w tym kilku naszym forumowiczom dzięki którym dziś nie grozi nam nadprodukcja tucznika a cena powoli osiąga poziom z grudnia 2011 roku.
Polskie Mięso już w trosce o klienta zapowiada że w zasadzie to cena wyższa nie będzie bo i tak jest bardzo dobra. Niech zaklinają cenę bo lepsze jest wrogiem dobrego. W trosce o swoje interesy Polskie Mięso i nasz minister stwierdził że embargo rosyjskie nam nie szkodzi bo eksport żywca był niewielki. Im nie szkodzi. Nam bardzo.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

to co ostatnio zauwazylem to z mis na mis robi konsolidacja produkcji
ci co produkowali z własnego zboza juz ograniczyli wstawienia
a produkcja na paszy kupowanej wymaga od producenta duzego zangażowanie w produkcje
tak wiec suma sumarum pogłowie maleje i bedzie malec i to mocno
bo niema co sie czarowac
ODPOWIEDZ