FORUM
Uprawa zboz
-
Re: Uprawa zboz
u mnie w tym roku akurat ozimy jęczmień siany po kukurydzy jest najlepszy, siany był na początku października
siany normalnie był do przeorania
siany normalnie był do przeorania
Stanislaw pisze:uwazam ze najlepszym prezydentem byl sp. Lech Kaczynski ,byl madry wyksztalcony dr prawa nigdy nie splamil honoru Polski bedac pijanym czy niepismiennym a ze media robily z niego nieudacznika to mialy w tym interes ,poniewaz nie sa nasze a przewaznie niemieckie "jak swiat swiatem nigdy Niemiec nie byl Polakowi bratem" i nie bedzie ale jak stan i myto i paru innych mysli ze PIS sie myli stawiajac na Polske.W pi....du z tymi wszystkimi zachodnimi bankami firmami marketami.Polacy nie gesi i swoj rozum powinni miec .Uzasadnijcie dlaczego nie lubicie PISu ,czy tylko dlatego ze piekna pani w TVN tak mowi?

Co do jęczmienia jarego to jak na tę pogodę wygląda zaskakująco dobrze . Gdyby normalnie przepadywało to mimo zastosowania antywylegacza chyba miałby problem utrzymać się w pionie
Ale Ty krótkowzroczny jesteś jak był zakaz uboju rytualnego to była to wina PiS jak go przywrócono ceny wcale nie poszły do góry a niedługo polecą na łeb na szyję bo wszyscy cielaków nawstawilai bo im obiecali dopłaty tyle że nikt nie pomyślał że popyt wcale nie wzrośnie ilu z nas kupuje wołowinę po 50 zł za kg?andre pisze:Stanislaw pisze:uwazam ze najlepszym prezydentem byl sp. Lech Kaczynski ,byl madry wyksztalcony dr prawa nigdy nie splamil honoru Polski bedac pijanym czy niepismiennym a ze media robily z niego nieudacznika to mialy w tym interes ,poniewaz nie sa nasze a przewaznie niemieckie "jak swiat swiatem nigdy Niemiec nie byl Polakowi bratem" i nie bedzie ale jak stan i myto i paru innych mysli ze PIS sie myli stawiajac na Polske.W pi....du z tymi wszystkimi zachodnimi bankami firmami marketami.Polacy nie gesi i swoj rozum powinni miec .Uzasadnijcie dlaczego nie lubicie PISu ,czy tylko dlatego ze piekna pani w TVN tak mowi?Stasiu dobre ,ciekawe tylko jaki masz ciągnik ,samochód ,telewizor etc . daje flaszke że nie wszystko jest polskie a co do Lesia , Jarka i im podobnych wolę sie nie wypowiadać . To przestancie z niemiaszkami i całym ''brzydkim'' zachodem handlować to zobaczymy czy sie nie powtórzą 2 lata waszej ulubinej opcji poltycznej -emabargo goniło embargo ,ale co tam Polska jest mocarstwem i stać nas na taki gest. A co do ładnej pani podejrzewam że móisz o nielubianym przez pisiorów TVN ,to jak dla mnie lubię na coś innego popatrzeć jak moja stara
To jeszcze ekipa Bronka cały czas chyba tam siedzi większych głupot dawno nie czytałem http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 57849.html
F1 , rozumiem że wieś nie głosowała na Bronka ,ale za to posłuchała go żeby wpuścić cielaki
,no proszę Cie nie rób jaj z pogrzebu. Każdy powinien mieć swój rozum i rzeczą oczywistą będzie prawdopodobne załamanie cen na wołowine za 1-2lata . W mojej okolicy narobiło sie pełno wszelkiej maści handlarzy cielakami to świadczy o ssaniu na rynku. To samo jest z białkowymi ludziska siały na potęgę ,a przecież pula finansowa jest ograniczona ,czyli przy dużej ilosci chętnych na to działanie będą okrojone stawki ,tak ciężko to zrozumieć ? Tylko znając mentalność polskiego chłopa winę trzeba będzie zwalić na ,i tu do wyboru (każdy ma swoje typy) Troche zszedłem z tematu ,dopowiem tylko o jeczmieniu że ma iść jeszcze oprysk na grzyba ,ale cosik pogoda nie pozwala bo albo temp.albo i to przeważnie codziennie zbyt duży wiatr

od kilku lat sieje mieszanke jeczmien + groch ,stanowisko super 3 i4 kl .W tym roku grochu to juz niema nawet nie zdazyl zakwitnac[z powodu suszy].Wiem z doswiadczenia ze susza ogolnopolska jest czasem bardzo potrzebna,aby coniektorzy nabrali szacunku[ceny]do pracy rolnika.Tegoroczna susza[z prognozami] zanosi sie na najwieksza w moim zyciu.Mieszkam nie daleko od 50 tysiecznego silosu zbozowego ,wywoza wszystko na potege .co dzien dwa wychodzi pociag dwadziescia pare wagonow [okolo 1000 ton].
-
Stanisław-susza niby największa w historii tylko że według IMIGW w maju i kwietniu w Polsce susza nie wystąpiła. Więc co tu jest grane, czy należy choć trochę wierzyć takim instytucją czy tak jak sondażownie które przed pierwszą turą wyborów dawały dużą przewagę Bredzisławowi są na usługach reżimu rządzącego. Przecież podmioty skupowe są głównie w rękach ludzi z PSL-u którym nie na rękę jest wywołanie paniki na rynku zbóż, bo kto im sprzeda wtedy pszenice po 500zł za tonę w trakcie żniw.
Ku-rwy celowo wiarę w błąd wprowadzają aby po stosunkowo niskich cenach magazyny pozapełniać . Nawet w kłamliwym programie południowym bąknęli że Ruscy wycofują się z kontraktów bo u nich pogoda jest niesłychanie niekorzystna i plony mogą być o kilka % niższe jak w poprzednich latach .
- mytotoksyna1
Stanislaw pisze:od kilku lat sieje mieszanke jeczmien + groch ,stanowisko super 3 i4 kl .W tym roku grochu to juz niema nawet nie zdazyl zakwitnac[z powodu suszy].Wiem z doswiadczenia ze susza ogolnopolska jest czasem bardzo potrzebna,aby coniektorzy nabrali szacunku[ceny]do pracy rolnika.Tegoroczna susza[z prognozami] zanosi sie na najwieksza w moim zyciu.Mieszkam nie daleko od 50 tysiecznego silosu zbozowego ,wywoza wszystko na potege .co dzien dwa wychodzi pociag dwadziescia pare wagonow [okolo 1000 ton].
.robisz podstawowy błąd siejąc groch z jęczmieniem .
Peluszka w mieszance z jarym jęczm.. to jest TO!
..daje efekty.
ja jak patrze na te swoje piachy to nie wiem czy cokolwiek w tym roku utnę ,zboża schną a jeszcze dobrze nie okwitły ,tego nawet kombajnem nie będzie warto przejeżdżać ,kosiarka dyskowa i prasa... i po żniwach tylko gdzie to co najważniejsze????
myto to sobie ugotuj grochowke z peluszki.Porownanie jak pszenica i pszenzyto.
tak wygląda moje pszenżyto....
- Załączniki
-
- Zdjęcie0190.jpg (41.75 KiB) Przejrzano 26819 razy
O kuwa, współczucia.
Niestety ten rok wybitnie pokazuje co to znaczy klasa gleby i dlaczego lepiej mieć dobrą klasę i płacić podatek niż mieć piach bez podatku. I jare i ozime na dobrej glebie nie wyglądają jeszcze źle, na piachach tylko żal patrzeć...
Byłem u znajomego, prawie po przeciwnej stronie drogi ktoś ma ze 4-5 ha pszenicy, nie dopryskał na chwasty i jest tam tyle maków, że pole jest całe czerwone. Przez godzinę zatrzymało się tam z pięć, sześć samochodów, ludzie wchodzą w to pole i się fotografują. Znajomy mi mówi że dziennie to najmniej trzydzieści takich tam staje. Ja mówię, niech postawi skarbonkę i zbiera opłatę za fotografowanie, 2zł od osoby i co dzień przynajmniej 60zł dodatkowego dochodu
Obok niech jeszcze zrobi pole gdzie nnie zwalczy chabrów i interes kwitnie
A, i jeszcze ludzie zabierają sobie po bukieciku, na kwiatach ciętych też można by zarobić 
Byłem u znajomego, prawie po przeciwnej stronie drogi ktoś ma ze 4-5 ha pszenicy, nie dopryskał na chwasty i jest tam tyle maków, że pole jest całe czerwone. Przez godzinę zatrzymało się tam z pięć, sześć samochodów, ludzie wchodzą w to pole i się fotografują. Znajomy mi mówi że dziennie to najmniej trzydzieści takich tam staje. Ja mówię, niech postawi skarbonkę i zbiera opłatę za fotografowanie, 2zł od osoby i co dzień przynajmniej 60zł dodatkowego dochodu

Jak tam Panowie z deszczem długo oczekiwanym dotarł? U mnie narazie trochę pokropiło, slaby 1mm.
nawet do ziemi nie dolecialo zboze,rosliny wchlonelo wszystko
u nas napadało dziś 12 litrów zbawienie dla upraw
U mnie 10 ... kropel na metr kwadratowy...
Kaluś, u mnie przez cały maj 12l spadło, z której ty części wielkopolski jesteś?
Kaluś, u mnie przez cały maj 12l spadło, z której ty części wielkopolski jesteś?
Północ łudzkiego cały maj 5mm od początku roku 80mm zboża wyglądają tragicznie
-
Żeby jeden zarobił to drugi musi stracić ,przykre ale prawdziwe 

północne mazowieckie 9 l/m2
powiat poznański gm,stęszew do wieczora dopadało jeszcze 5 mn czyli w sumie 17
- mytotoksyna1
..u nas sucho jak na czerwiec , ale nie załamujemy rąk .kaluś pisze:powiat poznański gm,stęszew do wieczora dopadało jeszcze 5 mn czyli w sumie 17
..każda ROŚLINA DOSTAŁA to co trzeba i jest wegetacja.
..och! roślina to ODZWIERCIEDLENIE siły polskiej GOSPODARKI.
PANI HEJTERKO , co w doniczce na balkonie urośnie to się nie liczy

Siano zamiast zboża na naszych polach pomału się robi!!
Cięższe ziemie jako tako, ale piaski z dnia na dzień schną na pniu!!!
Cięższe ziemie jako tako, ale piaski z dnia na dzień schną na pniu!!!
ładnie popadało chyba nie będzie tak źle patrząc na moje uprawy
ładnie czyli ile? u mnie wczoraj od 20:00 spadło 6 mm
u mnie praktycznie po zawodach...
z 18 litrów na metr i nadal pada jest dobrze
Skąd jesteś dkładnie u mnie tylko porosiło że już się kurzy jak słońce wyszło na polach to już pozamiatane może kuku jeszcze coś dadzą

Kukurydza na VI klasie też pomału wymięka....
Wczoraj Ruskich pokazywali to jeszcze gorzej jak u nas , Studnie puste , jeziora powysychały że ryby przenoszą do innych .
Dziś ten kłamliwy program poraz pierwszy o ostrych zwyżkach cen mówił .

U mnie na miszankach jeczmieniu z pszenica skrzypionka prawie wszedzie, a przez miedze zboze chudsze i ani jednej 

dziś znów ładnie popadało chyba żniwa nie będą takie złe uprawy ładnie wyglądają kukurydza zapierdziela aż milo patrzec
Arek, nie wiem ile u Ciebie padało, ale u mnie chmury były tak ciemne, że zanosiło się na potop, a spadło 5l/m2 (oczywiście dobre i tyle!). Na lekkich glebach to co zostało przypalone to tylko rotacyjna pomoże, przynajmniej u mnie. Byłem dziś w pszenicy która rośnie na IVa to schnie od spodu, a na polu jak na asfalcie. Reasumując, moim zdaniem, wszyscy się w żniwa mocno ździwią, bo plonów rewelacyjnych nie będzie. I każdy kolejny deszcz jest ważny, ale tego co zabrakło do tej pory nic już nie zrekompensuje.
U mnie właśnie burza i pada dosyć ładnie.. Oby jak najdłużej...
- mytotoksyna1
Kazmierz tylko zachowaj spokój.Kazik pisze:U mnie właśnie burza i pada dosyć ładnie.. Oby jak najdłużej...
.. dzisiaj jesteś gość , bo gotówa WPŁYNĘĘŁA .
u nas spadło 20mm ale zboża są takie jak piszeszjarekw pisze:Arek, nie wiem ile u Ciebie padało, ale u mnie chmury były tak ciemne, że zanosiło się na potop, a spadło 5l/m2 (oczywiście dobre i tyle!). Na lekkich glebach to co zostało przypalone to tylko rotacyjna pomoże, przynajmniej u mnie. Byłem dziś w pszenicy która rośnie na IVa to schnie od spodu, a na polu jak na asfalcie. Reasumując, moim zdaniem, wszyscy się w żniwa mocno ździwią, bo plonów rewelacyjnych nie będzie. I każdy kolejny deszcz jest ważny, ale tego co zabrakło do tej pory nic już nie zrekompensuje.
U mnie 2 mm, niby dziś ma być więcej.
Ozime dość dobrze, zdrowe choć gdzie niegdzie liść flagowy delikatnie końcówka przypalona.
Niestety adengo puszcza w qq i miejscami sporo lebiody.
Burak zagaił, choć delikatnie rumian wylazi.
Ozime dość dobrze, zdrowe choć gdzie niegdzie liść flagowy delikatnie końcówka przypalona.
Niestety adengo puszcza w qq i miejscami sporo lebiody.
Burak zagaił, choć delikatnie rumian wylazi.
a u mnie znowu nic.
Lukas a po zbożu chodziłeś tak dogłębnie, bo z daleka to wszystkie są ładne, a w środku to już schną od spodu na maksa. Myśle że jak się gdzieś 6 ton zbierze to będzie luksus, a średnio pewnie koło 5 wyjdzie. Kukurydza ładna ale też chwast w tym roku puściło u mnie a na poprawke już za późno.
u nie wczoraj zachmurzyło się zagrzmiało i pokropiło tyle że schody przed domem się nie zmoczyły a na polach pustynia żółto się robi jak przed żniwami
Jak tak dalej pójdzie, to za dobry miesiąc już będziemy kosić
(nie mówię tu o rzepakach ani jęczmieniach ozimych)

pszenica z pszenżytem
- Załączniki
-
- 20150608_115257-1-1.jpg (95.06 KiB) Przejrzano 26536 razy
-
- 20150608_115317-1-1-1.jpg (122.43 KiB) Przejrzano 26536 razy
A tego h..a co to zrobił jak złapie to.....
- Załączniki
-
- 20150612_131817-1.jpg (108.04 KiB) Przejrzano 26535 razy
-
- 20150612_131717-1.jpg (101.21 KiB) Przejrzano 26535 razy
ooo to muszę powiedzieć że u mnie to dużo lepiej wygląda (łącznie z czereśnią)... Jak znajdę chwilę to wrzucę foty..
U nas też tylko symbolicznie pokropiło . Po niedzieli wciągam deszczownie w zboża , bo kłosy są ale ziarna to już raczej nie da rady zrobić . Przed domem mam jedyny kawałek 2 klasy, i ozima po cebuli była pokazowa ale z balkonu już przypaleniska widać . 

-
a u mnie wczoraj dopadało, woda stoi na dołkach do dziś
górki niestety siano
może kukurydza wypali
górki niestety siano
może kukurydza wypali
wczoraj 2mm i już nie ma znaku deszczu wcześniej tez 2mm
czyli w sumie 4mm to prawie tyle co w maju bo było 5mm a to dopiero 13 czerwca czyli jest szansa ze bedzie wiecej
Na pola nie chodzę od 2 tygodni żeby się nie wku...

Na pola nie chodzę od 2 tygodni żeby się nie wku...
Na dziś po podliczeniu- [nawozy plus środki ochrony roślin]-wyszło średnio na ha 875 zł , może jeszcze coś dolecieć jeśli pokaże się jakaś skrzypionka albo mszyca.