Uprawa zboz

kędzierzawy

Re: Uprawa zboz

Post autor: kędzierzawy »

u mnie w tym roku akurat ozimy jęczmień siany po kukurydzy jest najlepszy, siany był na początku października
siany normalnie był do przeorania
andre

Post autor: andre »

Stanislaw pisze:uwazam ze najlepszym prezydentem byl sp. Lech Kaczynski ,byl madry wyksztalcony dr prawa nigdy nie splamil honoru Polski bedac pijanym czy niepismiennym a ze media robily z niego nieudacznika to mialy w tym interes ,poniewaz nie sa nasze a przewaznie niemieckie "jak swiat swiatem nigdy Niemiec nie byl Polakowi bratem" i nie bedzie ale jak stan i myto i paru innych mysli ze PIS sie myli stawiajac na Polske.W pi....du z tymi wszystkimi zachodnimi bankami firmami marketami.Polacy nie gesi i swoj rozum powinni miec .Uzasadnijcie dlaczego nie lubicie PISu ,czy tylko dlatego ze piekna pani w TVN tak mowi?
:lol: Stasiu dobre ,ciekawe tylko jaki masz ciągnik ,samochód ,telewizor etc . daje flaszke że nie wszystko jest polskie a co do Lesia , Jarka i im podobnych wolę sie nie wypowiadać . To przestancie z niemiaszkami i całym ''brzydkim'' zachodem handlować to zobaczymy czy sie nie powtórzą 2 lata waszej ulubinej opcji poltycznej -emabargo goniło embargo ,ale co tam Polska jest mocarstwem i stać nas na taki gest. A co do ładnej pani podejrzewam że móisz o nielubianym przez pisiorów TVN ,to jak dla mnie lubię na coś innego popatrzeć jak moja stara :wink:
andre

Co do jęczmienia jarego to jak na tę pogodę wygląda zaskakująco dobrze . Gdyby normalnie przepadywało to mimo zastosowania antywylegacza chyba miałby problem utrzymać się w pionie
F1

Post autor: F1 »

andre pisze:
Stanislaw pisze:uwazam ze najlepszym prezydentem byl sp. Lech Kaczynski ,byl madry wyksztalcony dr prawa nigdy nie splamil honoru Polski bedac pijanym czy niepismiennym a ze media robily z niego nieudacznika to mialy w tym interes ,poniewaz nie sa nasze a przewaznie niemieckie "jak swiat swiatem nigdy Niemiec nie byl Polakowi bratem" i nie bedzie ale jak stan i myto i paru innych mysli ze PIS sie myli stawiajac na Polske.W pi....du z tymi wszystkimi zachodnimi bankami firmami marketami.Polacy nie gesi i swoj rozum powinni miec .Uzasadnijcie dlaczego nie lubicie PISu ,czy tylko dlatego ze piekna pani w TVN tak mowi?
:lol: Stasiu dobre ,ciekawe tylko jaki masz ciągnik ,samochód ,telewizor etc . daje flaszke że nie wszystko jest polskie a co do Lesia , Jarka i im podobnych wolę sie nie wypowiadać . To przestancie z niemiaszkami i całym ''brzydkim'' zachodem handlować to zobaczymy czy sie nie powtórzą 2 lata waszej ulubinej opcji poltycznej -emabargo goniło embargo ,ale co tam Polska jest mocarstwem i stać nas na taki gest. A co do ładnej pani podejrzewam że móisz o nielubianym przez pisiorów TVN ,to jak dla mnie lubię na coś innego popatrzeć jak moja stara :wink:
Ale Ty krótkowzroczny jesteś jak był zakaz uboju rytualnego to była to wina PiS jak go przywrócono ceny wcale nie poszły do góry a niedługo polecą na łeb na szyję bo wszyscy cielaków nawstawilai bo im obiecali dopłaty tyle że nikt nie pomyślał że popyt wcale nie wzrośnie ilu z nas kupuje wołowinę po 50 zł za kg?
To jeszcze ekipa Bronka cały czas chyba tam siedzi większych głupot dawno nie czytałem http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 57849.html
andre

F1 , rozumiem że wieś nie głosowała na Bronka ,ale za to posłuchała go żeby wpuścić cielaki :lol: ,no proszę Cie nie rób jaj z pogrzebu. Każdy powinien mieć swój rozum i rzeczą oczywistą będzie prawdopodobne załamanie cen na wołowine za 1-2lata . W mojej okolicy narobiło sie pełno wszelkiej maści handlarzy cielakami to świadczy o ssaniu na rynku. To samo jest z białkowymi ludziska siały na potęgę ,a przecież pula finansowa jest ograniczona ,czyli przy dużej ilosci chętnych na to działanie będą okrojone stawki ,tak ciężko to zrozumieć ? Tylko znając mentalność polskiego chłopa winę trzeba będzie zwalić na ,i tu do wyboru (każdy ma swoje typy) Troche zszedłem z tematu ,dopowiem tylko o jeczmieniu że ma iść jeszcze oprysk na grzyba ,ale cosik pogoda nie pozwala bo albo temp.albo i to przeważnie codziennie zbyt duży wiatr
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

od kilku lat sieje mieszanke jeczmien + groch ,stanowisko super 3 i4 kl .W tym roku grochu to juz niema nawet nie zdazyl zakwitnac[z powodu suszy].Wiem z doswiadczenia ze susza ogolnopolska jest czasem bardzo potrzebna,aby coniektorzy nabrali szacunku[ceny]do pracy rolnika.Tegoroczna susza[z prognozami] zanosi sie na najwieksza w moim zyciu.Mieszkam nie daleko od 50 tysiecznego silosu zbozowego ,wywoza wszystko na potege .co dzien dwa wychodzi pociag dwadziescia pare wagonow [okolo 1000 ton].
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Stanisław-susza niby największa w historii tylko że według IMIGW w maju i kwietniu w Polsce susza nie wystąpiła. Więc co tu jest grane, czy należy choć trochę wierzyć takim instytucją czy tak jak sondażownie które przed pierwszą turą wyborów dawały dużą przewagę Bredzisławowi są na usługach reżimu rządzącego. Przecież podmioty skupowe są głównie w rękach ludzi z PSL-u którym nie na rękę jest wywołanie paniki na rynku zbóż, bo kto im sprzeda wtedy pszenice po 500zł za tonę w trakcie żniw.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Ku-rwy celowo wiarę w błąd wprowadzają aby po stosunkowo niskich cenach magazyny pozapełniać . Nawet w kłamliwym programie południowym bąknęli że Ruscy wycofują się z kontraktów bo u nich pogoda jest niesłychanie niekorzystna i plony mogą być o kilka % niższe jak w poprzednich latach .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Stanislaw pisze:od kilku lat sieje mieszanke jeczmien + groch ,stanowisko super 3 i4 kl .W tym roku grochu to juz niema nawet nie zdazyl zakwitnac[z powodu suszy].Wiem z doswiadczenia ze susza ogolnopolska jest czasem bardzo potrzebna,aby coniektorzy nabrali szacunku[ceny]do pracy rolnika.Tegoroczna susza[z prognozami] zanosi sie na najwieksza w moim zyciu.Mieszkam nie daleko od 50 tysiecznego silosu zbozowego ,wywoza wszystko na potege .co dzien dwa wychodzi pociag dwadziescia pare wagonow [okolo 1000 ton].

.robisz podstawowy błąd siejąc groch z jęczmieniem .
Peluszka w mieszance z jarym jęczm.. to jest TO!
..daje efekty.
staś76

Post autor: staś76 »

ja jak patrze na te swoje piachy to nie wiem czy cokolwiek w tym roku utnę ,zboża schną a jeszcze dobrze nie okwitły ,tego nawet kombajnem nie będzie warto przejeżdżać ,kosiarka dyskowa i prasa... i po żniwach tylko gdzie to co najważniejsze????
Stanislaw

myto to sobie ugotuj grochowke z peluszki.Porownanie jak pszenica i pszenzyto.
staś76

tak wygląda moje pszenżyto....
Załączniki
Zdjęcie0190.jpg
Zdjęcie0190.jpg (41.75 KiB) Przejrzano 26819 razy
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

O kuwa, współczucia.
Falco

Post autor: Falco »

Niestety ten rok wybitnie pokazuje co to znaczy klasa gleby i dlaczego lepiej mieć dobrą klasę i płacić podatek niż mieć piach bez podatku. I jare i ozime na dobrej glebie nie wyglądają jeszcze źle, na piachach tylko żal patrzeć...

Byłem u znajomego, prawie po przeciwnej stronie drogi ktoś ma ze 4-5 ha pszenicy, nie dopryskał na chwasty i jest tam tyle maków, że pole jest całe czerwone. Przez godzinę zatrzymało się tam z pięć, sześć samochodów, ludzie wchodzą w to pole i się fotografują. Znajomy mi mówi że dziennie to najmniej trzydzieści takich tam staje. Ja mówię, niech postawi skarbonkę i zbiera opłatę za fotografowanie, 2zł od osoby i co dzień przynajmniej 60zł dodatkowego dochodu :lol: Obok niech jeszcze zrobi pole gdzie nnie zwalczy chabrów i interes kwitnie :lol: A, i jeszcze ludzie zabierają sobie po bukieciku, na kwiatach ciętych też można by zarobić :lol:
FarmerB

Post autor: FarmerB »

Jak tam Panowie z deszczem długo oczekiwanym dotarł? U mnie narazie trochę pokropiło, slaby 1mm.
Stanislaw

nawet do ziemi nie dolecialo zboze,rosliny wchlonelo wszystko
kaluś

Post autor: kaluś »

u nas napadało dziś 12 litrów zbawienie dla upraw
Falco

Post autor: Falco »

U mnie 10 ... kropel na metr kwadratowy...
Kaluś, u mnie przez cały maj 12l spadło, z której ty części wielkopolski jesteś?
sebb1

Post autor: sebb1 »

Północ łudzkiego cały maj 5mm od początku roku 80mm zboża wyglądają tragicznie
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Żeby jeden zarobił to drugi musi stracić ,przykre ale prawdziwe :oops:
fix

Post autor: fix »

północne mazowieckie 9 l/m2
kaluś

Post autor: kaluś »

powiat poznański gm,stęszew do wieczora dopadało jeszcze 5 mn czyli w sumie 17
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

kaluś pisze:powiat poznański gm,stęszew do wieczora dopadało jeszcze 5 mn czyli w sumie 17
..u nas sucho jak na czerwiec , ale nie załamujemy rąk .
..każda ROŚLINA DOSTAŁA to co trzeba i jest wegetacja.
..och! roślina to ODZWIERCIEDLENIE siły polskiej GOSPODARKI.
mietko75

PANI HEJTERKO , co w doniczce na balkonie urośnie to się nie liczy :lol: :lol:
daniel0

Post autor: daniel0 »

Siano zamiast zboża na naszych polach pomału się robi!!
Cięższe ziemie jako tako, ale piaski z dnia na dzień schną na pniu!!!
arek

Post autor: arek »

ładnie popadało chyba nie będzie tak źle patrząc na moje uprawy
FarmerB

Post autor: FarmerB »

ładnie czyli ile? u mnie wczoraj od 20:00 spadło 6 mm
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

u mnie praktycznie po zawodach...
arek

z 18 litrów na metr i nadal pada jest dobrze
F1

Post autor: F1 »

Skąd jesteś dkładnie u mnie tylko porosiło że już się kurzy jak słońce wyszło na polach to już pozamiatane może kuku jeszcze coś dadzą :( :( :(
Kazik

Post autor: Kazik »

Kukurydza na VI klasie też pomału wymięka....
mietko75

Wczoraj Ruskich pokazywali to jeszcze gorzej jak u nas , Studnie puste , jeziora powysychały że ryby przenoszą do innych . :idea: Dziś ten kłamliwy program poraz pierwszy o ostrych zwyżkach cen mówił .
mlodyboy

Post autor: mlodyboy »

U mnie na miszankach jeczmieniu z pszenica skrzypionka prawie wszedzie, a przez miedze zboze chudsze i ani jednej :)
arek

dziś znów ładnie popadało chyba żniwa nie będą takie złe uprawy ładnie wyglądają kukurydza zapierdziela aż milo patrzec
jarekw

Post autor: jarekw »

Arek, nie wiem ile u Ciebie padało, ale u mnie chmury były tak ciemne, że zanosiło się na potop, a spadło 5l/m2 (oczywiście dobre i tyle!). Na lekkich glebach to co zostało przypalone to tylko rotacyjna pomoże, przynajmniej u mnie. Byłem dziś w pszenicy która rośnie na IVa to schnie od spodu, a na polu jak na asfalcie. Reasumując, moim zdaniem, wszyscy się w żniwa mocno ździwią, bo plonów rewelacyjnych nie będzie. I każdy kolejny deszcz jest ważny, ale tego co zabrakło do tej pory nic już nie zrekompensuje.
Kazik

U mnie właśnie burza i pada dosyć ładnie.. Oby jak najdłużej...
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Kazik pisze:U mnie właśnie burza i pada dosyć ładnie.. Oby jak najdłużej...
Kazmierz tylko zachowaj spokój.
.. dzisiaj jesteś gość , bo gotówa WPŁYNĘĘŁA .
1963

Post autor: 1963 »

jarekw pisze:Arek, nie wiem ile u Ciebie padało, ale u mnie chmury były tak ciemne, że zanosiło się na potop, a spadło 5l/m2 (oczywiście dobre i tyle!). Na lekkich glebach to co zostało przypalone to tylko rotacyjna pomoże, przynajmniej u mnie. Byłem dziś w pszenicy która rośnie na IVa to schnie od spodu, a na polu jak na asfalcie. Reasumując, moim zdaniem, wszyscy się w żniwa mocno ździwią, bo plonów rewelacyjnych nie będzie. I każdy kolejny deszcz jest ważny, ale tego co zabrakło do tej pory nic już nie zrekompensuje.
u nas spadło 20mm ale zboża są takie jak piszesz
Awatar użytkownika
lukas1982

U mnie 2 mm, niby dziś ma być więcej.
Ozime dość dobrze, zdrowe choć gdzie niegdzie liść flagowy delikatnie końcówka przypalona.
Niestety adengo puszcza w qq i miejscami sporo lebiody.
Burak zagaił, choć delikatnie rumian wylazi.
staś76

a u mnie znowu nic.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Lukas a po zbożu chodziłeś tak dogłębnie, bo z daleka to wszystkie są ładne, a w środku to już schną od spodu na maksa. Myśle że jak się gdzieś 6 ton zbierze to będzie luksus, a średnio pewnie koło 5 wyjdzie. Kukurydza ładna ale też chwast w tym roku puściło u mnie a na poprawke już za późno.
brzydal

Post autor: brzydal »

u nie wczoraj zachmurzyło się zagrzmiało i pokropiło tyle że schody przed domem się nie zmoczyły a na polach pustynia żółto się robi jak przed żniwami
Kazik

Jak tak dalej pójdzie, to za dobry miesiąc już będziemy kosić :shock: (nie mówię tu o rzepakach ani jęczmieniach ozimych)
Awatar użytkownika
lukas1982

pszenica z pszenżytem
Załączniki
20150608_115257-1-1.jpg
20150608_115257-1-1.jpg (95.06 KiB) Przejrzano 26536 razy
20150608_115317-1-1-1.jpg
20150608_115317-1-1-1.jpg (122.43 KiB) Przejrzano 26536 razy
Awatar użytkownika
lukas1982

A tego h..a co to zrobił jak złapie to.....
Załączniki
20150612_131817-1.jpg
20150612_131817-1.jpg (108.04 KiB) Przejrzano 26535 razy
20150612_131717-1.jpg
20150612_131717-1.jpg (101.21 KiB) Przejrzano 26535 razy
Kazik

ooo to muszę powiedzieć że u mnie to dużo lepiej wygląda (łącznie z czereśnią)... Jak znajdę chwilę to wrzucę foty..
mietko75

U nas też tylko symbolicznie pokropiło . Po niedzieli wciągam deszczownie w zboża , bo kłosy są ale ziarna to już raczej nie da rady zrobić . Przed domem mam jedyny kawałek 2 klasy, i ozima po cebuli była pokazowa ale z balkonu już przypaleniska widać . :oops:
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

a u mnie wczoraj dopadało, woda stoi na dołkach do dziś
górki niestety siano
może kukurydza wypali
sebb1

Post autor: sebb1 »

wczoraj 2mm i już nie ma znaku deszczu wcześniej tez 2mm :( czyli w sumie 4mm to prawie tyle co w maju bo było 5mm a to dopiero 13 czerwca czyli jest szansa ze bedzie wiecej :?: :!:
Na pola nie chodzę od 2 tygodni żeby się nie wku...
nemezis

Post autor: nemezis »

Na dziś po podliczeniu- [nawozy plus środki ochrony roślin]-wyszło średnio na ha 875 zł , może jeszcze coś dolecieć jeśli pokaże się jakaś skrzypionka albo mszyca.
ODPOWIEDZ