FORUM
Uprawa zboz
Re: Uprawa zboz
nawozy + srodki ochrony,ot i kalkulacja kosztow. Do szkoly bylo pod gorke czy jak.Zrob konkretna kalkulacje kosztowna na ktora sklada sie kilkanascie skladnikow .I ODEJMIJ KONIECZNIE DOPLATY 

- mytotoksyna1
..wy tylko za dużo nie liczta ,bo się pogubita w rachunkach.
..obecnie jest okres przejściowy i może być lepiej ,ale pod warunkiem ,że poprzeta obecną Silną koalicję ,bo inny DROGI NI MA.
..obecnie jest okres przejściowy i może być lepiej ,ale pod warunkiem ,że poprzeta obecną Silną koalicję ,bo inny DROGI NI MA.
Widzę ze niektórzy nawet na forum prowadzą kampanie polityczna.
Stanislaw pisze:nawozy + srodki ochrony,ot i kalkulacja kosztow. Do szkoly bylo pod gorke czy jak.Zrob konkretna kalkulacje kosztowna na ktora sklada sie kilkanascie skladnikow .I ODEJMIJ KONIECZNIE DOPLATY

- mytotoksyna1
W tym czasie w tej chwili wezta krucyfiks i módlta się o DESZCZ.
..to nas wzmocni.
..cała reszta ni ma znaczenia.
..to nas wzmocni.
..cała reszta ni ma znaczenia.
-
Chyba się nie wysiliłeś ????????????? bo tyle to ekolodzy na ha wydająnemezis pisze:Na dziś po podliczeniu- [nawozy plus środki ochrony roślin]-wyszło średnio na ha 875 zł , może jeszcze coś dolecieć jeśli pokaże się jakaś skrzypionka albo mszyca.

No widzisz prowadzę ekologiczno- intensywne uprawy zbożowe.
Ekolodzy nie zwalczają chemicznie skrzypionki i mszyc
Mi na 1ha mieszanki w uprawie bezorkowej po buraku i ziemniakach wyszło: materiał siewny kwalifikowany 260zł, nawożenie doglebowe 290zł i to zaokrąglone lekko w górę, do tego oprysk na chwasty + trochę mocznika i mikro i też lekko w górę 150zł. Razem 700zł, są to tylko koszty zakupu.

Mi na 1ha mieszanki w uprawie bezorkowej po buraku i ziemniakach wyszło: materiał siewny kwalifikowany 260zł, nawożenie doglebowe 290zł i to zaokrąglone lekko w górę, do tego oprysk na chwasty + trochę mocznika i mikro i też lekko w górę 150zł. Razem 700zł, są to tylko koszty zakupu.
- mytotoksyna1
..widzę ,że szastasz groszem!Falco pisze:Ekolodzy nie zwalczają chemicznie skrzypionki i mszyc![]()
a plonu jakiego się spodziewasz
za 7 czy 8 stówek to wódka i zakąska a nie ha pola uprawiać chyba że sie dopłaty uprawia nie zboże
-
Dobrze że po burakach , bo by trzeba było modusem że 2 x przeleciećFalco pisze:Ekolodzy nie zwalczają chemicznie skrzypionki i mszyc![]()

pewnie dał w 3 dawkach bo w 1 czy 2 mogło by zboże wypalićstan1069@o2.pl pisze:Dobrze że po burakach , bo by trzeba było modusem że 2 x przeleciećFalco pisze:Ekolodzy nie zwalczają chemicznie skrzypionki i mszyc![]()
Mi na 1ha mieszanki w uprawie bezorkowej po buraku i ziemniakach wyszło: materiał siewny kwalifikowany 260zł, nawożenie doglebowe 290zł i to zaokrąglone lekko w górę, do tego oprysk na chwasty + trochę mocznika i mikro i też lekko w górę 150zł. Razem 700zł, są to tylko koszty zakupu.![]()
a to nawożenie doglebowe na ile dawek podzieliłeś ??????????
Już odpowiadam, nawożenie przedsiewne, 100kg amonowej, 100kg lubofos c, 50kg sól potasowa, 100kg wapno tlenkowe granulowane magnezowe. Susza i chłodne noce sprawiły że żadne modusy nie potrzebne. Tak samo jak ewentualna pogłówna dawka azotu.stan1069@o2.pl pisze:Dobrze że po burakach , bo by trzeba było modusem że 2 x przeleciećFalco pisze:Ekolodzy nie zwalczają chemicznie skrzypionki i mszyc![]()
Mi na 1ha mieszanki w uprawie bezorkowej po buraku i ziemniakach wyszło: materiał siewny kwalifikowany 260zł, nawożenie doglebowe 290zł i to zaokrąglone lekko w górę, do tego oprysk na chwasty + trochę mocznika i mikro i też lekko w górę 150zł. Razem 700zł, są to tylko koszty zakupu.![]()
- mytotoksyna1
..azot przedsiewnie ,tylko w znikomych ilościach .Falco pisze:Już odpowiadam, nawożenie przedsiewne, 100kg amonowej, 100kg lubofos c, 50kg sól potasowa, 100kg wapno tlenkowe granulowane magnezowe. Susza i chłodne noce sprawiły że żadne modusy nie potrzebne. Tak samo jak ewentualna pogłówna dawka azotu.stan1069@o2.pl pisze:Dobrze że po burakach , bo by trzeba było modusem że 2 x przeleciećFalco pisze:Ekolodzy nie zwalczają chemicznie skrzypionki i mszyc![]()

max -10% jak na razie .arek pisze:a plonu jakiego się spodziewasz
-
Boże !!!! jeszcze w tych pieniądzach pole zwapnował

No to ja jeszcze pszenica po qq
uprawax2 + siew + opryski = 450zł za pracę traktorem
mat siewny 310
oprysk na chwasty 145
oprysk na grzyba 185 (póki co jedna dawka )
ale może jutro pójdzie druga za 140
saletra 200kd 280zł
gnojowica + pozostałości po kukurydzy bezcenne
Sumarum 1510zł stan na jutro.
+500zł transport gnojowicy i amortyzacja
uprawax2 + siew + opryski = 450zł za pracę traktorem
mat siewny 310
oprysk na chwasty 145
oprysk na grzyba 185 (póki co jedna dawka )
ale może jutro pójdzie druga za 140
saletra 200kd 280zł
gnojowica + pozostałości po kukurydzy bezcenne
Sumarum 1510zł stan na jutro.
+500zł transport gnojowicy i amortyzacja
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 cze 2015, 09:14 przez lukas1982, łącznie zmieniany 1 raz.
a teraz kukurydza
uprawa jesienna i wiosenna + jazda z opryskami - 380zl
siew kukurydzy 105
mat siewny 515
adengo 180
gnojowica bezcenne
Sumarum na dzisiaj 1180zl +500zł transport gnojowicy i amortyzacja
Bym zapomniał trzeba doda jeden oprysk randapem przed siewem to dojdzie jakieś 45zł+30 za traktor
Dużo drożej wychodzi natomiast burak ze względu na opryski 3x chwasty plus te co dojdą.

uprawa jesienna i wiosenna + jazda z opryskami - 380zl
siew kukurydzy 105
mat siewny 515
adengo 180
gnojowica bezcenne
Sumarum na dzisiaj 1180zl +500zł transport gnojowicy i amortyzacja
Bym zapomniał trzeba doda jeden oprysk randapem przed siewem to dojdzie jakieś 45zł+30 za traktor
Dużo drożej wychodzi natomiast burak ze względu na opryski 3x chwasty plus te co dojdą.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 cze 2015, 09:14 przez lukas1982, łącznie zmieniany 1 raz.
bardzo pobieżne te wyliczanki , brakuje wyceny npk sądzę że lekko 500zł ,amortyzacji maszyn /ha +zbiór ,ewentualnie RAta ZA ziemie a jak to zsumujemy to plonu na koszty może zabraknąc 

No brakuje wyceny NPK bo jest ona w gnojowicy której nie liczę ale faktycznie o transporcie jej na pole zapomniałem. Czyli trza do qq by dodać z 350zł za transport tej gnojowicy a do pszenicy z 200zl.
Zbioru jeszcze nie ma rzecz jasna
Amortyzacja maszyn wszystkich nie liczmy ( siew qq + zbiór usługa) ale myślę że śmiało możemy dodać ze 100-150zł /ha/qq i z 250zł/ha/pszenicy.
Pisałem na szybko także zawsze coś umknie. Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem
Zbioru jeszcze nie ma rzecz jasna

Amortyzacja maszyn wszystkich nie liczmy ( siew qq + zbiór usługa) ale myślę że śmiało możemy dodać ze 100-150zł /ha/qq i z 250zł/ha/pszenicy.
Pisałem na szybko także zawsze coś umknie. Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem

-
Żeby być w posiadaniu gnojowicy to trzeba przy świniach gratis chodzić
żeby mieć słomę to trzeba pszenice gratis uprawiać
może i to jest śmieszne ale jak by dobrze policzył to przy świniach 4,5 i pszenicy 500 zł. to nie wiem czy wyjdzie na 0
bo tam jeszcze podatek , zbiór i te opryski nie wróża klęski urodzaju
a żeby mieć pieniądze z tego wystarczy się podpisać na wniosku o dopłaty

żeby mieć słomę to trzeba pszenice gratis uprawiać

a żeby mieć pieniądze z tego wystarczy się podpisać na wniosku o dopłaty

dawno nie widziałem takiej suszy żyto hybrydowe w tej chwili na 5 i 6 klasie jest całkowicie suche od iskry napewno by się zapaliło 

300 to ochrona grzybowa i to nie zawsze starczy .Robicie idiotow sami z siebie Juz raz przerabialismy ten temat Sa opracowania ile kosztuje uprawa poszczegolnych roslin i niepotrzebnie sie wychylacie z Waszymi"madrosciami"
Stasiu umiesz czytać ze zrozumieniem? Jest ponad 300 w pszenicy? Jest.
A w kukurydzy coś też się nie zgadza?
A w kukurydzy coś też się nie zgadza?
Ci sami liczący Stasiu, podają że koszty produkcji tucznika są koło 5,5 w tuczu zamkniętym. A tu ledwo 4 przekraczamy od roku a Ty budować chciałeś chlewnie.
koszt 1 ha to 2-3 tysie ,zależnie od uwarunkowań
No w tym roku może na słabszych glebach na pokrycie kosztów zabraknąć.
Rozlicz tą ochronę za 300 zeta.Stanislaw pisze:300 to ochrona grzybowa i to nie zawsze starczy .Robicie idiotow sami z siebie Juz raz przerabialismy ten temat Sa opracowania ile kosztuje uprawa poszczegolnych roslin i niepotrzebnie sie wychylacie z Waszymi"madrosciami"
-
w tych wyliczniach brakuje wapnowania a przy duzej ilosci gnojowcy raczej potrzebne a jakie stosujecie wapno??
gnojowica ma ph powyżej 7.0 także raczej nie zakwasza.
nemezis max dla ciebie to ile to jest
oglądałeś już zdjęcia moich upraw ,także myślę że się domyślasz.
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... anu-kleski
A niedawno ten młody głupek z agrobiznesu pieprzył o rekordowych zbiorach zbóż . Ci co deszczowni nie mają to boberki rwą na potęgę i sprzedają co jest , mimo że to powinno rosnąć jeszcze kilka tygodni . Jak krzaki usychają , to każdy ratuje co się da . Ja dziś gnojowicę do stawu wożę i tam idzie z wodą na deszczownie .
A niedawno ten młody głupek z agrobiznesu pieprzył o rekordowych zbiorach zbóż . Ci co deszczowni nie mają to boberki rwą na potęgę i sprzedają co jest , mimo że to powinno rosnąć jeszcze kilka tygodni . Jak krzaki usychają , to każdy ratuje co się da . Ja dziś gnojowicę do stawu wożę i tam idzie z wodą na deszczownie .

-
Po czym będziesz chlapał tym syfem ????????? po sałacie ????????

Nie tylko u nas tak sucho Chiny też to doświadcza i nie tylko .
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... iony-ludzi
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... iony-ludzi
Mietek wkleja linki z pogodą. Będzie klęska urodzaju i ceny kiepskie 

jak nie zapomnę wkleję zdjęciastan1069@o2.pl pisze:Boże !!!! jeszcze w tych pieniądzach pole zwapnował![]()
-
Falco mnie wcale nie zdziwi że to zboże masz ładne , za to troche mnie zastanawia jak dałeś rade 50 kg soli wysiać na ha
po burakach bez nawozu też będzie i czasami lepsze jak z nawozem

po burakach bez nawozu też będzie i czasami lepsze jak z nawozem

Ładnea to ona była jeszcze na początku czerwca. To pole 7,5ha i gleby od 4 do 6, na lepszej glebie i takich trochę podmokłych kawałkach faktycznie jest piękna, ma około metra wysokości i patrząc z góry ziemi nie widać, na piachu same przepaliska w których do kolan nie sięga. Miałem pokazać zdjęcia żeby udowodnić że właśnie w tych miejscach nawet pięciokrotnie większe nawożenie nic by nie zmieniło. A w najlepszych by poległa. Takie nawożenie jest logiczne, pod ziemniaki i buraki szedł obornik i raczej obfite nawożenie mineralne, nie było deszczu i mokrej zimy, azot nigdzie więc nie uciekł, po buraku glebę zasiliły potrzaskane liście. Z nawożeniem to troszkę skłamałem niechcący, po ziemniaku poszło mniej soli a więcej lubofosu, po buraku na odwrót. A to dlatego, że analiza gleby wykazała tam wysoki poziom fosforu. Jak wysiać 50kg? Ja wszystkie nawozy wysypuję warstwami na płycie lub przyczepie, potem szufla i ładuję rozsiewacz. Wszystkie te nawozy poszły za jednym przejazdem oczywiście
Jęczmień w okolicy prawie dojrzały a tu może być problem
http://www.twojapogoda.pl/polska/wielko ... a/16dniowa
http://www.twojapogoda.pl/polska/wielko ... a/16dniowa
Mam pytanko
Czy ktoś ma doświadczenie w skarmianiu świń ekspandowanymi śrutami zbóż?
Słyszałem, że jedna firma ma to w ofercie. Oprócz zbóż mają pełnotłustą soje i jakieś łubiny, bobiki itp.
Wiem, że może nie na temat ale nie mogę znaleźć nic w intern.
Czy ktoś ma doświadczenie w skarmianiu świń ekspandowanymi śrutami zbóż?
Słyszałem, że jedna firma ma to w ofercie. Oprócz zbóż mają pełnotłustą soje i jakieś łubiny, bobiki itp.
Wiem, że może nie na temat ale nie mogę znaleźć nic w intern.
Masz na myśli DDGS ?
Nie,
chodzi o obróbkę śrut zbożowych, nasion strączkowych
nazywa się to ekspandowanie lub expandowanie
Słyszałem, że Firma ta robią łubiny które po tej obróbce mogą być alternatywą dla soi.
chodzi o obróbkę śrut zbożowych, nasion strączkowych
nazywa się to ekspandowanie lub expandowanie
Słyszałem, że Firma ta robią łubiny które po tej obróbce mogą być alternatywą dla soi.
-
Jak u was wyglądają jęczmienie ozime? W mojej okolicy coraz bielsze i jeśli nadal tak będzie, to pierwsze za dobry tydzień pod kosę
Ten deszcz i słońce na przemian to raczej żniw nie opóźni i pierwsze będą za tydzień. Mój licze że za dwa tygodnie nie prędzej. Troche go zepsułem górną dawką modusa,ale jakoś z tego wyszedł.
- mytotoksyna1
marcin80wlkp pisze:Jak u was wyglądają jęczmienie ozime? W mojej okolicy coraz bielsze i jeśli nadal tak będzie, to pierwsze za dobry tydzień pod kosę
,latoś ,duży zupy nie będzie w rolnictwie ,bo tłuste lata za nami.
Teraz niestety siedem chudych lat trza przeżyć.
- mytotoksyna1
Pablo80 pisze:Ten deszcz i słońce na przemian to raczej żniw nie opóźni i pierwsze będą za tydzień. Mój licze że za dwa tygodnie nie prędzej. Troche go zepsułem górną dawką modusa,ale jakoś z tego wyszedł.
Modusem nie zepsułeś .
witam ! mam kilka ha zbóż jarych które kompletnie mi wyschły od początku maja dopiero dzisiaj spadł pierwszy deszcz i zastanawiam się czy tego nie zlikwidować i zasiać teraz jęczmień albo kukurydzę możed ma ktoś doświadczenie z tak późnym siewem jęczmienia ? jakiego plonu mogę się spodziewać ? i czy to ma sens
-
Sianie jęczmienia nie ma teraz sensu. Kukurydza o ile wzejdzie to urośnie, ale czy będzie miała kolbę, która jest przecież najcenniejsza z całej rośliny to wątpię