FORUM
Uprawa zboz
- mytotoksyna1
Re: Uprawa zboz
Żniwa zakończone na amen.
Plony przyzwoite , ogólnie głowa do góry .
Plony przyzwoite , ogólnie głowa do góry .

Niestety sucho. Deszcze poszły bokiem ehh.
Dzisiaj rano opad 8 litrów
Cieszył bym się i z ośmiu. U mnie nawet kropla na metr nie spadła. Buraki i ziemniaki omijam z daleka, żeby nie patrzeć. Sieje ktoś międzyplony? Ja muszę, talerzówka na piachu wchodzi głęboko i tak samo głęboko albo i głębiej jest pył, na cięższej to tylko rysuje powierzchnię. Zasiałem kawałek ze dwa tygodnie temu, na 80% nic nie wzeszło, na może 10% jest w miarę dobrze. Ciekawe co na to agencja w razie czego?
Jak pszenżyto tomko sypało ?
-
To zależy dla kogo ta informacja!Dla TVN i Mytotoksyny to przyzwoicie a nawet jeszcze lepiej bo słuszną linie ma nasza partia i rząd
A dla komisji suszowej to 60 % plony gorsze a nawet i więcej

- mytotoksyna1

..tylko nie dawaj im za dużo motylkowych ,bo wzdęcie gotowe.
..tylko uczulam i sygnalizuję problem .
-
Pomyśl logicznie,jesteśmy na forum trzody a nie krów,to świadczy raczej że mam świnie,z krowami skończyłem na początku lat 90-tych!! A przy okazji po 8 latach rządu PO powróciliśmy do końca lat 80-tych,dziś mamy 20 stopień zasilania i ograniczenia w dostawie energii do dużych zakładów.Ostatnio takie komunikaty były w 1989 roku!!!
- mytotoksyna1
Narasta ogromny problem z wodą !!
..to też wina rządów ostatnich 8 lat?
.sucho wszędzie co to będzie ,co to będzie.
..to też wina rządów ostatnich 8 lat?
.sucho wszędzie co to będzie ,co to będzie.

Mietek chciał budować na własnych polach zbiorniki jako retencyjne , to biurokracja na to nie pozwoli i to właśnie dzięki tym mafiozom z Platformy . Wnioski obszarowe miały być prostsze a tu co rok bardziej skomplikowane , wyrównanie dopłat było zapowiadane przed przystąpieniem do tej zbiurokratyzowanej Unii, i co ? Stołków dla kolesi tylko narobili i normalnemu człowiekowi życie ta hołota Peowska uprzykrza .
a te zazielenienia to szczyt glupoty,w ta sucha ziemie po rzepaku zasiac zboze do 15 sierpnia i 1 pazdziernika zaorze i zasieje pszenice WIEKSZEJ GLUPOTY W AGROTECHNICE NIE SLYSZALEM a tu jeszcze WYKONAC!!!!!
-
Zwiększone zapotrzebowanie na energie elektryczną podczas upałów świadczy o tym że społeczeństwo bogatsze , no ale według fanatyka pisu każdy komunikat trzeba wykorzystać do kampanii wyborczejandrzej19570 pisze:Pomyśl logicznie,jesteśmy na forum trzody a nie krów,to świadczy raczej że mam świnie,z krowami skończyłem na początku lat 90-tych!! A przy okazji po 8 latach rządu PO powróciliśmy do końca lat 80-tych,dziś mamy 20 stopień zasilania i ograniczenia w dostawie energii do dużych zakładów.Ostatnio takie komunikaty były w 1989 roku!!!

policz sobie ile masz gniazdek elektrycznych dzisiaj , a ile miałeś w latach 90

zamiast głupio paplać to sobie jeszcze popatrz na stan wód , termometr i na prognozy pogody

-
Zazielenianie można jeszcze inaczej spełnić np zasiać strączkowe albo zostawić ugór , ale po co ?????????????? lepiej narzekać na cały świat tylko nie na siebieStanislaw pisze:a te zazielenienia to szczyt glupoty,w ta sucha ziemie po rzepaku zasiac zboze do 15 sierpnia i 1 pazdziernika zaorze i zasieje pszenice WIEKSZEJ GLUPOTY W AGROTECHNICE NIE SLYSZALEM a tu jeszcze WYKONAC!!!!!

Myślałeś, że po co tyle wykwalifikowanej kadry siedzi w agencjach, min. ARiMR? Gdyby wnioski uprościć, zmarnowała by sięmietko75 pisze:ozwoli i to właśnie dzięki tym mafiozom z Platformy . Wnioski obszarowe miały być prostsze a tu co rok bardziej skomplikowane , wyrównanie dopłat było zapowiadane przed przystąpieniem do tej zbiurokratyzowanej Unii, i co ? Stołków dla kolesi tylko narobili i normal

Międzyplony ścierniskowe wysiewamy w terminie od 1 lipca do 20 sierpniaStanislaw pisze:a te zazielenienia to szczyt glupoty,w ta sucha ziemie po rzepaku zasiac zboze do 15 sierpnia i 1 pazdziernika zaorze i zasieje pszenice WIEKSZEJ GLUPOTY W AGROTECHNICE NIE SLYSZALEM a tu jeszcze WYKONAC!!!!!
Tak więc bez strachu Stachu, zdążysz wysiać zboże(międzyplon) do piachu

Stan opamiętaj się co Ty miałeś w latach 90 lampę naftową wtedy to jeden telewizor zużywał tyle energi co dziś całe gospodarstwo dziś wszystko energooszcęddne tylko PO nieudolne a co sądzidsz o ustawie o obrocie ziemią którą przygotowali po 8 latach na kolanie zwykła kiełbasa wyborcza bo chyba nikt nie uwierzył że to wejdzie w życiestan1069@o2.pl pisze:Zwiększone zapotrzebowanie na energie elektryczną podczas upałów świadczy o tym że społeczeństwo bogatsze , no ale według fanatyka pisu każdy komunikat trzeba wykorzystać do kampanii wyborczejandrzej19570 pisze:Pomyśl logicznie,jesteśmy na forum trzody a nie krów,to świadczy raczej że mam świnie,z krowami skończyłem na początku lat 90-tych!! A przy okazji po 8 latach rządu PO powróciliśmy do końca lat 80-tych,dziś mamy 20 stopień zasilania i ograniczenia w dostawie energii do dużych zakładów.Ostatnio takie komunikaty były w 1989 roku!!!![]()
![]()
![]()
policz sobie ile masz gniazdek elektrycznych dzisiaj , a ile miałeś w latach 90![]()
![]()
![]()
zamiast głupio paplać to sobie jeszcze popatrz na stan wód , termometr i na prognozy pogody

-
F1 nie wiem w jaki energooszczędny sprzęt wyposażone jest Twoje gospodarstwo ????? ale po tym co ostatnio tu wymyślasz , domyślam że masz na myśli radio z anteną skierowaną na Toruń

Stan jak tam jaskólki w tym roku się chowają ? Bo much sporo to pewnie mioty ładne wydały a tu niedługo czas do odlotu się szykować oj jak Ty bez nich przeżyjesz
kup radyjko na długie zimowe wieczory a n ie zasłyszane wiadomości tylko powtarzasz zboża kiepskie w tym roku a obsiać czymś trzeba 

- mytotoksyna1
Dobre , treściwe spostrzeżeniestan1069@o2.pl pisze:F1 nie wiem w jaki energooszczędny sprzęt wyposażone jest Twoje gospodarstwo ????? ale po tym co ostatnio tu wymyślasz , domyślam że masz na myśli radio z anteną skierowaną na Toruń![]()
![]()

-
Marne ceny świń i liche zbiory to nie powód żeby się mnie czepiać albo platformyF1 pisze:Stan jak tam jaskólki w tym roku się chowają ? Bo much sporo to pewnie mioty ładne wydały a tu niedługo czas do odlotu się szykować oj jak Ty bez nich przeżyjesz![]()
kup radyjko na długie zimowe wieczory a n ie zasłyszane wiadomości tylko powtarzasz zboża kiepskie w tym roku a obsiać czymś trzeba

ciekawe jak tam kuku u Baraki bo też o innych zbożach się brzydko wypowiadał ???????? bo po obejrzeniu filmu ze żniw żyta podejrzewam że tego roku dróg nie rozjeżdzi od zwożenia ziarna , chyba że ten film nagrywali jak kosił żyto które krowy nie wyskubały

jaskółki przyleciały wiosną troche były zdziwione że świń nie ma

U mnie zasiany rzadko jeszcze 2,5 tony wydał Ci co 200 kg siali to ledwo tona z ha
bo się ta szczzotka wydusiła wspólczuję utraty jaskółek u mnie lęgi w miarę liczne to Ci wiosną kilka par podeślę nie ma co narzekać Sawicki pomoc dużą z deminimis obiecuje to się chłopy trochę odkują 

7 litrów. W końcu coś
- mytotoksyna1
..to leczysz się teraz sokiem z kiszonych ogórków i , maślanką !lukas1982 pisze:7 litrów. W końcu coś

U nas zaledwie 1 litr w nocy spadł.

mytotoksyna1 pisze:..to leczysz się teraz sokiem z kiszonych ogórków i , maślanką !lukas1982 pisze:7 litrów. W końcu coś![]()
mytotoksyna caly czas glupio komentujesz posty Łukasza, jak ci cos nie pasuje to powiedz wprost... a nie sie spinasz, zachowujesz sie jak maly dzieciak:)
Bo przecież mykotoksyna to takie zjeban. dziadostwo które trzeba tępićmytotoksyna1 pisze:..to leczysz się teraz sokiem z kiszonych ogórków i , maślanką !lukas1982 pisze:7 litrów. W końcu coś![]()
myko to stara i głupia heiterka z miasta . piz-a pisze aby tylko istnieć na forum
- mytotoksyna1
Przestrzegam P. Mietko -koper pęczkowany zanim rzucisz na rynek pryszcz na mszycę mieszanką octu mydła i wody.mietko75 pisze:myko to stara i głupia heiterka z miasta . piz-a pisze aby tylko istnieć na forum
no qrwa ciota..
- mytotoksyna1
pisowcy - rzuciliśta się z propagandą w centrum tematu CENY.
-
PO-wcy za to wszędzie pier..dolą że jest super
a prawda jest po środku, ci czy tamci i tak mają nas w D...pie

Bredzisz...turbogrocho49 pisze:PO-wcy za to wszędzie pier..dolą że jest supera prawda jest po środku, ci czy tamci i tak mają nas w D...pie
Akurat przed wyborami mają nas gdzie indziej...
https://www.youtube.com/watch?v=6qkIatyFTCA
-
U nas nawet literka w ciągu ostatnich 3 tyg
U nas wczoraj z 5 kropli na m2 spadło, dzisiaj nic, kukurydza na słabszych glebach już całkowicie sucha, plon szacuje na 2-2,5 tony/ha i nie wiem, czy niezbyt optymistyczne to prognozy. Na glebach wilogtnych też już zaczyna ją brać. Pod rzepak pola nie ma jak ruszyć. Wszystko uschnięte i albo pył albo skała. U mnie kukurydza już wiem, że kosztów mi nie pokryje, chyba że będzie w cenie rzepaku.
U mnie też tyle spadło, tylko że bez 4 z przodulukas1982 pisze:43 litry

-
W sobotę 30 litrów...i wiatr aż chlewnie trzeszczały:-o !
W miejscowości Józefow gm Koźmin pow Krotoszyn 51 litrów. Z drugiej strony gminy 5 litrów. Tak jest z burzami.
Dobre i 5 litrów..
U mnie wielkie ZERO!
U mnie wielkie ZERO!
Ja właśnie gdzieś bardziej z drugiej strony i koło 7 litrów.
-
Z kukurydza u nas nie za specjalnie, w Polsce też na ogół nie za ładnie, ale chlopaki stawiaja mi teraz biny i suszarnie to mówią ze po całej polsce jeżdżą i zboża sypaly dobrze
U mnie w zeszłym roku średnia 7 ton w tym roku 2,5 także nie wszędzie zboża sypały kuku kolba słaba może na kiszonkę krowiarze wezmą bo plonu z teggo nie będzie 

Jeżeli chodzi o kukurydzę, to na piachach jak wypychała kolbę to były deszcze i narobiło się jej po 2-3 nawet 4.. Co z tego, jak teraz ledwo się trzyma łodygi.. Jak nie odpadnie, to coś się zbierze.. Na lepszych glebach narazie nie ma co narzekać, ale jak ze 2 tygodnie jeszcze nie popada, to LIPA!
- mytotoksyna1
...a mówiłem -głosujta na Komorowskiego ,teraz na oczy przejżeliśta -mata susze egipską.F1 pisze:U mnie w zeszłym roku średnia 7 ton w tym roku 2,5 także nie wszędzie zboża sypały kuku kolba słaba może na kiszonkę krowiarze wezmą bo plonu z teggo nie będzie
Nowy jedzie najpierw do Estonii zamiast do Niemiec , przyniesie jeszcze z tej Estoni ASF do W-awy i Krakowa.

Ja tam suszę mogę mieć przez 5 lat byle Bronka nie było 

U nas w stronach niektórzy mówią: "susza chleba nie rusza", ale to i prawda. Plony w tym roku powyżej średniej z ostatnich lat. Ciekawe jak będzie z kukurydzą.F1 pisze:Ja tam suszę mogę mieć przez 5 lat byle Bronka nie było
-
I co z tego ze plony przyzwoite czy czasem rekordowe pszenzyto 480 brutto pszenica paszówka 600 brutto miesznaka 400-450 wiec obawiam sie że przy tych stawkach raczej i rekordowe zbiory nic poza pokryciem kosztów nie dadzą a czy podrożeje raczej marne szanse świń mało i mysle że wiekszosc robi swoje pasze bydło mleko tanie pełnoporcjówki nie idą firmy paszowe mają zapasy zeszłorczne na zachodzie obrodziło wiec do lutego raczej ceny nie drgną a potem sie okaże.........
dwie pierwsze polskie, jedna "blask" trzy ostatnie "ricardinio ,amoroso, sewero "KWS
- Załączniki
-
- CAM03331.jpg (17.75 KiB) Przejrzano 27099 razy
Zapomniałeś dodać, że polskie siane na ciężkiej III, IV klasie a zachodnie na piachu
Innego scenariusza nie przewiduję... Chyba że ktoś skuzował na nawożeniu i odżywkach w zagranicznych a walił wszystko w polskie..