FORUM
Warchlaki
- Muchozolali
to byly tylko kartonyMuchozolali pisze:monikaa pisze:Witam,ziutek pisze:kupowalem polskiego 215zl.netto za 30 kg nie najgorsze sa jakosciowo. lepsze jak z lotwy co monika mi dostarczyla
chyba nie o mnie chodzi w powyzdzym poscie, gdyz nigdy nie sprzedawalam prosiakow z Lotwy. Pozdrawiam
a my tu już się po stypie rozeszliśmy po Pani

-
bierzesz cenę duńczyka np 280 zł za 30 kg (lub inne ze strony ceny rolnicze) Jeżeli masz 20 kilogramowe to wszystko powyżej 20 liczysz po cenie tucznika lub taniej np po 4 złote,
30-20=10
10X4=40 złotych
280-40=240 złotych
i wystawiasz 240 netto za 20 kilo i każdy następny kilogram po 4 złote netto.
Możesz odjąć kilka złotych na transport lub dowieźć własnym, Możesz udzielić jeszcze rabatu kilka punktów bo duńczyk to nie polak. I obserwujesz kupujących. Jak sprzedajesz bez problemu to znaczy że za tanio jak nie chcą kupować to znaczy że za drogo. Ogłoś się w internecie -ceny rolnicze lub nasze forum z podaniem ceny. Jak na naszym forum to nastaw grzbiet bo będziesz bity przez potencjalnych kupujących. Podzwoń po sprzedających (każde czasopismo rolnicze aż się roi od nich).Dowiedz się po ile sprzedają. Przedstawiaj się jako DUŻY, poważny odbiorca.
30-20=10
10X4=40 złotych
280-40=240 złotych
i wystawiasz 240 netto za 20 kilo i każdy następny kilogram po 4 złote netto.
Możesz odjąć kilka złotych na transport lub dowieźć własnym, Możesz udzielić jeszcze rabatu kilka punktów bo duńczyk to nie polak. I obserwujesz kupujących. Jak sprzedajesz bez problemu to znaczy że za tanio jak nie chcą kupować to znaczy że za drogo. Ogłoś się w internecie -ceny rolnicze lub nasze forum z podaniem ceny. Jak na naszym forum to nastaw grzbiet bo będziesz bity przez potencjalnych kupujących. Podzwoń po sprzedających (każde czasopismo rolnicze aż się roi od nich).Dowiedz się po ile sprzedają. Przedstawiaj się jako DUŻY, poważny odbiorca.
to tak jak nie można sprzedać dzisiaj tucznika po 5,8 netto. Można. Oczywiście że mówię o towarze znanym odbiorcy z którego był zadowolony.
To był tylko przykład wyliczania ceny. Ceny z portalu ceny rolnicze. Są tam i niższe. Ale z tygodnia na tydzień drożeje o 10-20 złotych. Może to dobry interes kupić dzisiaj za 240 niż zapisać się w kolejkę za 3 tygodnie bo może być drożej. Jest granica opłacalności. Ona wyznaczy kres podwyżkom. Jaka będzie to cena za 20 kilo?
Proponuję typować do jakiej ceny dojdzie 30 kilogramowy duńczyk i znajdzie nabywcę.
To był tylko przykład wyliczania ceny. Ceny z portalu ceny rolnicze. Są tam i niższe. Ale z tygodnia na tydzień drożeje o 10-20 złotych. Może to dobry interes kupić dzisiaj za 240 niż zapisać się w kolejkę za 3 tygodnie bo może być drożej. Jest granica opłacalności. Ona wyznaczy kres podwyżkom. Jaka będzie to cena za 20 kilo?
Proponuję typować do jakiej ceny dojdzie 30 kilogramowy duńczyk i znajdzie nabywcę.
Ciężko coś prognozować, jeśli euro skoczy na 5 zł albo więcej to może przekroczyć 300 zł. Podobnie jeśli zboże stanieje, ale to chyba mało realne. Jest jeszcze opcja że tucznik dojdzie do 7 i wtedy bardzo chętnie zapłacę 300 zł nawet za krajowego 23 kg, bo miło będzie się dzielić. Ale koniec fantazji. Co będzie zobaczymy.marucha pisze:to tak jak nie można sprzedać dzisiaj tucznika po 5,8 netto. Można. Oczywiście że mówię o towarze znanym odbiorcy z którego był zadowolony.
-
czy są chętni wielkopolska - 405 koron + 15zł za dowóz + koszty swiadectw i papierów - wolne miejsce transportowe 250-300szt.
http://www.spfselskabet.dk/portalen/da- ... gsaftaler/
To oferta giełdy spf - pierwsze cyfry po statusie to numer tygodnia w danym roku , dalej - liczba sztuk - przedostatnia tabelka - liczba ofert - ofertę możesz złożyć jak podasz duński numer gospodarstwa - oddzwonią - lepiej chyba jednak pojechać do danii , nie tak daleko.
Zadziwiające że im gorszy status tym więcej ofert - rekord to coś koło 60
To oferta giełdy spf - pierwsze cyfry po statusie to numer tygodnia w danym roku , dalej - liczba sztuk - przedostatnia tabelka - liczba ofert - ofertę możesz złożyć jak podasz duński numer gospodarstwa - oddzwonią - lepiej chyba jednak pojechać do danii , nie tak daleko.
405*0.6=243+15=258+koszty papierówmediastore pisze:czy są chętni wielkopolska - 405 koron + 15zł za dowóz + koszty swiadectw i papierów - wolne miejsce transportowe 250-300szt.
Wezmę i ja kilka samochodów pewnie Jagienka z Moniką też się przyłączą

-
Konrado i monisiu - proszę zadzwonić do miejscowości Pępowo do Pana Kopcińskiego firma JUKO czy ma gotówkę na tego tira Fosforanu , bo podobnie jak wy miał po 3,4 za kg i taniej sie nie da , a ja mam na legalu po 2,6zł/kg przy palecie , powiedział że jak kupię taniej to on bierze całego tira więc proszę zadzwonić czy zamierza zapłacić za tego Tira i czy wy macie gotówkę na te zamówione zestawy. A Ty Konrado sam mówiłeś że za 60 euro macie towar to ile to jest złotówek, no ile ???
No i jest pewien hodowca w okolicach czarnkowa i wstawia na raz 1,5-2 tys szt, no i wstawił łotysza przez "monisiokonradów" - a wstawia pusto-pełno , no i posypał mu się status , wzywa lekarza , znajdują przyczynę ZZZN , dzwonią po papierach do łotysza , ten przysyła lekarza z dani , sprawdzają potwierdzają i mówią że rozliczą się przy następnej dostawie, na to rodak " no jak się rozliczymy jak ja przez pośrednika biorę " , przy tej ilości może pan brać od nas bespośrednio i jak się dowiedział cenę to mało zawału nie dostał , to on jebie za 30-60zł od sztuki a tu przewoźnik sobie wykasował tyle za kilka godzin transportu wszyscy myślą że to jest 15zł ale to chyba jest inna cyfra
oczywiście i ta róża ma kolce - przedpłata i stały kontrakt a nie upychanie nadwyżek i braków kupionych od niemieckich pośredników .
No i jest pewien hodowca w okolicach czarnkowa i wstawia na raz 1,5-2 tys szt, no i wstawił łotysza przez "monisiokonradów" - a wstawia pusto-pełno , no i posypał mu się status , wzywa lekarza , znajdują przyczynę ZZZN , dzwonią po papierach do łotysza , ten przysyła lekarza z dani , sprawdzają potwierdzają i mówią że rozliczą się przy następnej dostawie, na to rodak " no jak się rozliczymy jak ja przez pośrednika biorę " , przy tej ilości może pan brać od nas bespośrednio i jak się dowiedział cenę to mało zawału nie dostał , to on jebie za 30-60zł od sztuki a tu przewoźnik sobie wykasował tyle za kilka godzin transportu wszyscy myślą że to jest 15zł ale to chyba jest inna cyfra

-
http://www.porc-ex.dk/722.asp
ziutek - a podziel się na PW kontaktem do tego litwina , bo ja tak piszę ale kontaktów narazie nie mam tylko obiecane .
ziutek - a podziel się na PW kontaktem do tego litwina , bo ja tak piszę ale kontaktów narazie nie mam tylko obiecane .
- Muchozolali
-
nie jestem specjalistą od vatu , ale jest jakaś opcja jak uzyskasz numer europejski nip - to jakoś można na vacie zaoszczędzić , coś idzie o podwójne opodatkowanie , jak jesteś obcokrajowcem to vatu się chyba nie płaci lub można się ubiegać o zwrot ??? kto może to wyjaśnić ???
http://rozliczenia-zagraniczne.pl/hasla ... warow.html
ktoś może wyjaśni jak to jest z warchlakiem ?
kupujac z UE, majac UE VAT, na podstawie deklaracji VAT placisz normalnie vat w PLmediastore pisze:nie jestem specjalistą od vatu , ale jest jakaś opcja jak uzyskasz numer europejski nip - to jakoś można na vacie zaoszczędzić , coś idzie o podwójne opodatkowanie , jak jesteś obcokrajowcem to vatu się chyba nie płaci lub można się ubiegać o zwrot ??? kto może to wyjaśnić ???
-
- Muchozolali
-
Zgłębię za dnia temat i poinformuję na forum - jak to jest z tym vatem i ile tego jest i gdzie komu co.
Muchozolali - tak nie może być bo dasz 2x vat po 25% do tego cło 10% , marżę 25% - i handel umrze bo wszystko będzie o 100% droższe , sam woziłem miedź czy drzewo z Polski np: do Czech na neutralizacje papierów , tam podmiana CMR i dalej z tym samym towarem na Słowacje , Francje Czy Austrie , Jakby za każdym razem zapłacić Vat to nie widzę w tym interesu więc tak nie jest chyba - Vat płaci się raz ale nikt nie będzie miał nic przeciwko jak Ty zapłacisz z własnej woli kilka razy , ja też się ucieszę.
Muchozolali - tak nie może być bo dasz 2x vat po 25% do tego cło 10% , marżę 25% - i handel umrze bo wszystko będzie o 100% droższe , sam woziłem miedź czy drzewo z Polski np: do Czech na neutralizacje papierów , tam podmiana CMR i dalej z tym samym towarem na Słowacje , Francje Czy Austrie , Jakby za każdym razem zapłacić Vat to nie widzę w tym interesu więc tak nie jest chyba - Vat płaci się raz ale nikt nie będzie miał nic przeciwko jak Ty zapłacisz z własnej woli kilka razy , ja też się ucieszę.
ja bym się bała przez pośrednika z Litwy. a jak coś Ci się będzie dziać z warchlakami to gdzie Go będziesz szukał? I do tego za przedpłatę...ziutek pisze:dlatego ja teraz bede wstawial lotysza przez posrednika z litwy i juz mi wychodzi 50 zl na sztuce taniej. u nas mowia ze tylko 10 zl biora za sztuk z transportem a wychodzi okolo 70 zl.
Juz objasniam - dosyc prosto i czytelniemediastore pisze: za 60 euro macie towar to ile to jest złotówek, no ile ???

Wystarczy policzyc nawet te 60EUR (nie wiem skad taka cena?) x4,5zł.Wychodzi 270zł (oczywiscie +VAT).
Do tego dodac koszt transportu (paliwa, oplat drogowych, kierowcow itp.) na 1500km. Powiedzmy niech to bedzie 1500EUR (+ok.7000zł).
Zakladajac, ze transport bedze 600szt to cena za 1szt wyjdzie ok 282zl.
Teraz juz tylko wystarczy kupic sklad za ok. 1.000.000zł i zaplacic za te 200.000zł za swinie (nikt na kredyt za granica nie daje tak jak w PL) i transportowac.
Nie wspominam oczywiscie o tym, ze moga byc upadki, choroby itp. za ktore wine ponosi zawsze posrednik, a nie producent!
Prosze probowac i sprawdzic ile jest tego zarobku