FORUM
Uprawa zboz
- mytotoksyna1
Re: Uprawa zboz
Prezydent jako najważniejsza osoba wybrana w demokratycznych wyborach to Prezydent .
..i jak już ktoś ,coś chce od samodzielnego , silnego prezydenta to powinien zapukać do Belwederu ,a nie odwrotnie.
..i jak już ktoś ,coś chce od samodzielnego , silnego prezydenta to powinien zapukać do Belwederu ,a nie odwrotnie.
-
Czyli uważasz że prezydent kłamie????Mi nikt nie pogrzebie pod kapeluszem bo czerpię wiedze z różnych źródeł!1Nawet Lis z fryzurą młodego komsomolca mówił wczoraj wieczorem że jednak sie w instytucie spotkali a nie w domu a ty ciągle powtarzasz brednie TVN!!stan1069@o2.pl pisze:Widzę że Ci ładnie pod kapeluszem pogrzebali![]()
![]()
bo takie pierdoły powtarzasz
![]()
a co mieli kota budzić o północy !!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
instytut w nocy nawiedzał![]()
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/duda-o-swoim-spotkaniu-z-kaczynskim-jestem-krytykowany-za-wszystko-co-zrobie/x80kjfAndrzej Duda podkreśla na łamach "SE", że dawno nie widział się z Jarosławem Kaczyńskim, a spotkanie odbyło się w Instytucie im. Lecha Kaczyńskiego. I podkreśla, że nie widzi w takim spotkaniu niczego niezwykłego. A o czym ze sobą rozmawiali?
- O różnych rzeczach, także o wspomnianych pamiątkach, które są tam przechowywane. W instytucie znajduje się wiele bardzo cennych rzeczy. Choćby odznaczenia, które prezydent Kaczyński swojego czasu otrzymał. To bardzo specyficzne miejsce. Ważne dla mnie, ale także wielu innych ludzi - wyjaśnia prezydent.
-
To jest temat o uprawie zbóż , a nie szeryfie
no ale muszę Tobie wytłumaczyć
1 . nigdzie nie pisałem że pojechał do domu prezesa , bo chyba ma mieszkanie
a wizyta prezydenta w mieszkaniu jest nawet fizycznie nie możliwa
bo się być może sama ochrona nie zmieści a co dopiero w 4 oczy pogadać
poza tym na pewno by się ochrona nie zgodziła .
2. jak już mają potrzebę się widywać po kryjomu to przemycić prezesa w nocy do piwnicy i będzie cały czas dostępny

1 . nigdzie nie pisałem że pojechał do domu prezesa , bo chyba ma mieszkanie

2. jak już mają potrzebę się widywać po kryjomu to przemycić prezesa w nocy do piwnicy i będzie cały czas dostępny

kws ozon 180 kg /ha
-
To samo,też wczoraj

- mytotoksyna1
dwaj powyżsi siewcy pszenicy -kupta sobie puzon i odegrajta oberka!!!
..nawet zatańczta.
....przez najbliższy miesiąc tropikalna susza w całej POLSCE .
..przespaliśta termin siewu.

..nawet zatańczta.
....przez najbliższy miesiąc tropikalna susza w całej POLSCE .
..przespaliśta termin siewu.

czemu przespali termin gadasz glupoty w kuj-pom termin pszenicy do 5 pazdziernika !!!!!
- mytotoksyna1
..to termin siewu dla opieszałych leniów.mat pisze:czemu przespali termin gadasz glupoty w kuj-pom termin pszenicy do 5 pazdziernika !!!!!
Ja tam jeszcze pszenżyto 15 planuję posiać 

- mytotoksyna1
F1 pisze:Ja tam jeszcze pszenżyto 15 planuję posiać

Famarol 

gadasz bzdury pozniejsze siewy wygladja duzo lepsze niz wczesniejsze sa duzo zdrowsze wiele razy tak bylo i teraz tez tak bedzie zobaczysz !!!!!!mytotoksyna1 pisze:F1 pisze:Ja tam jeszcze pszenżyto 15 planuję posiaćbędziesz siał siewnikiem konnym , czy z płachty ,ręką ?
- mytotoksyna1
...dzban dużo razy wodę nosił i raz upadł.mat pisze:gadasz bzdury pozniejsze siewy wygladja duzo lepsze niz wczesniejsze sa duzo zdrowsze wiele razy tak bylo i teraz tez tak bedzie zobaczysz !!!!!!mytotoksyna1 pisze:F1 pisze:Ja tam jeszcze pszenżyto 15 planuję posiaćbędziesz siał siewnikiem konnym , czy z płachty ,ręką ?
..rok 2015 jest tego przykładem .
W czym jest przykładem? że jęczmień siany w październiku zdrowszy i dobrze plonujacy? że pszenica siana 20.10 ponad 8 ton? Jedynie późno schodzace z pola cierpią na brak wody.
-
To że zboże póżno siane jest zdrowsze to jest oczywiste , bo grzyby do rozmnażania potrzebują ciepła
ale żeby przez opóżniony termin siewu dobrze plonowało to już takie oczywiste nie jest
i nie dobrze plonuje dlatego że póżno siane , tylko dlatego że zima przyszła póżno , a w zasadzie to była tylko w kalendarzu 

tak wygląda Stasiu po mulczerze (na innym polu jest drobniej bo było wolniej jechane tu 8km/h) i 35 kubikach gnojowicy . Dziś jadę to gruberem na 20-22 cm i Siew jutro lub po niedzieli.
- Załączniki
-
- 20151002_075557-1-1.jpg (107.71 KiB) Przejrzano 24199 razy
-
Lukas - nie będe Ciebie uczył jak masz uprawiać
jaki Ty biznes zrobisz na tej uprawie bez pługa ??????????????? przecież muczer na wodę nie chodzi
gruber też
poza tym on dużo szerszy od pługa nie jest
jak robisz głębiej to ciągnik tez lżej nie ma
morał z tego taki że pewnie pługiem taniej uprawa i poza tym ładnie wygląda
a po tej uprawie gruberkiem robota jest spierd...
a to ze z tego co piszesz plony masz dobre to pewnie zasługa gnojowicy a nie uprawy bezpłużnej 

jaki Ty biznes zrobisz na tej uprawie bez pługa ??????????????? przecież muczer na wodę nie chodzi

poza tym on dużo szerszy od pługa nie jest

morał z tego taki że pewnie pługiem taniej uprawa i poza tym ładnie wygląda

Stasiu mulczerem forterra zrobiła dwa ha/h więc pewnie z 10l/ha łyknął. Zalety szybszy rozkład resztek oraz przeciwdziałanie omacnicy.
Gruber 3m przy 11km/h zrobi 2.5ha/h i spali 34l/h czyli ok 13-14l/ha.
Przy orce też byś musiał najpierw ztalerzować.
Poza tym poczytaj warto http://www.agrofoto.pl/forum/topic/4241 ... apic-orkę/.
Robota spierdolona po uprawie gruberem? a to ci argument
rozwiniesz myśl?
Gruber 3m przy 11km/h zrobi 2.5ha/h i spali 34l/h czyli ok 13-14l/ha.
Przy orce też byś musiał najpierw ztalerzować.
Poza tym poczytaj warto http://www.agrofoto.pl/forum/topic/4241 ... apic-orkę/.
Robota spierdolona po uprawie gruberem? a to ci argument

- mytotoksyna1

- mytotoksyna1
..albo giną na miejscu . 

I tu się właśnie mylisz. To orka niszczy dżdżownice, których już prawie na polach nie widać. Uprawa bez orki zwiększa populacje kilkakrotnie co zresztą widać gołym okiem po wbiciu łopaty w ziemię.
Pszenzyto siane po 15 października- jakies doświadczenia?
Zostawilem Twingo bo ma 6 zimotrwałość i wydaje mi się ze najlepiej wiosna się krzewi, pytanie czy pózny siew pszenyzyta może udac się tam samo jak pszenicy
Zostawilem Twingo bo ma 6 zimotrwałość i wydaje mi się ze najlepiej wiosna się krzewi, pytanie czy pózny siew pszenyzyta może udac się tam samo jak pszenicy
Kolega siał w zeszłym roku w listopadzie i mimo tej suszy 5 ton wydało taak więc w pzdzierniku można siać spokojnie jak wilgoć w glebie będzie 

Ja w 2011 siałem na jednym polu pszenżyto ok 25 października i to było jedyne zboże które w tamtym roku przezimowało a ponadto plon miało rewelacyjny-inne zboża siane w terminie wymarzły.
sąsiad dziś próbował kosić qq ale 35%wilgotności skutecznie kombajn wygnało z pola
Ja będę jutro próbował. Ciekawe ile będzie. Sąsiad który ma mi kosić mówi że jak w poniedziałek kosił u siebie to mu wyszło 28%.arek pisze:sąsiad dziś próbował kosić qq ale 35%wilgotności skutecznie kombajn wygnało z pola
ja 28 miałem w zeszły czwartek na ricardinio
-
Ile sypnęła ????????? bo w tamtym roku wilgotność poprzedzała wydajność

kukurydza skoszona w ubiegły czwartek jedno pole wilgotnosc 21% plon 6,4 tony odmiana pionier 8400.
ja pierdo**
Jaka klasa ziemi?
Jaka klasa ziemi?
zle pytanie nie klasa tylko ile mm wody spadlo,ponad 6 ton to dobry plon ,niektorym to za kombajn sie nie wroci .Dzis jednak zaoralem po zazielenieniu,nowe lemiesze i stary b 201 prawie dal rade,5 ha i po lemieszach, sial jednak bede dopiero jak popada,tak suchej ziemi w zyciu nie oralem
9 - 9.5 tony
-
To ładnie sypnęła jak na takie sucho
Jak na taki rok poprawnie. Trzymało ją 90 kubików gnojowicy chyba 

I dobra, gliniasta gleba.
Na V, VI klasie z domieszkami IV słyszałem o zborach poniżej 2t, na lepszych glebach powyżej 6t. Gmina Gołuchów zaczyna kukurydziane żniwa i 8t podobno nie jest taką rzadkością.
Na V, VI klasie z domieszkami IV słyszałem o zborach poniżej 2t, na lepszych glebach powyżej 6t. Gmina Gołuchów zaczyna kukurydziane żniwa i 8t podobno nie jest taką rzadkością.
sąsiad wykosił próbnie 2 ha to plon 5750 z 1ha przy wilgotności 35% szalu nie ma klasa gleby 4a
- mytotoksyna1
Na pewno za późno zasiał !
..tonę stracił na ha.
4a to dobra ziemia.
..tonę stracił na ha.
4a to dobra ziemia.

Ja będę zaczynał żniwa we wtorek.. V i VI klasa.. Aż się boję tego wtorku ..
15 kwietnia sial
u nas plony qq od 3t do 9 t
lukas w co ty chcesz siac to jest gips zejdz na ziemie malolacie po technikum rolniczym i nie rzucaj rozumem plonowym bo cie z wazymy i bedzie ci lyso wypad z forum po grzejesz atmosfere
No i wykoszone wczoraj 8 hektarow. Plon 8 t/ha, wilgotnosc srednia 27,5 %. Szalu nie ma, ale jak na taki slaby rok jeszcze nie jest zle
- mytotoksyna1
oscilek pisze:No i wykoszone wczoraj 8 hektarow. Plon 8 t/ha, wilgotnosc srednia 27,5 %. Szalu nie ma, ale jak na taki slaby rok jeszcze nie jest zle
..jeżeli to prawda ,to widzę jak poprawiasz czapkę na głowie i zakręcasz zamaszyście wąsy !!

Nie rozumiem tego komentarza...mytotoksyna1 pisze:oscilek pisze:No i wykoszone wczoraj 8 hektarow. Plon 8 t/ha, wilgotnosc srednia 27,5 %. Szalu nie ma, ale jak na taki slaby rok jeszcze nie jest zle
..jeżeli to prawda ,to widzę jak poprawiasz czapkę na głowie i zakręcasz zamaszyście wąsy !!![]()
Na oko 10t/2,5ha 6 na ful pełnych zbiorników w bizonie z056. Odmiana monsanto dekalb 3790. Rok temu było około 16t/ha z tej odmiany. Wilgoć około 32%, Dodam że jestem z lubelskiego pomiędzy Chełmem a Lublinem. Dodam jeszcze że w dołkach kolby piękne, a na górkach kolb brak i qq ma wysokość do 0,3m
- mytotoksyna1
................wy z tego chełmskiego nieslista na sztandarach komune i decydowaliśta o WSZYSTKICH POLAKACH od 1945rjacek472 pisze:Na oko 10t/2,5ha 6 na ful pełnych zbiorników w bizonie z056. Odmiana monsanto dekalb 3790. Rok temu było około 16t/ha z tej odmiany. Wilgoć około 32%, Dodam że jestem z lubelskiego pomiędzy Chełmem a Lublinem. Dodam jeszcze że w dołkach kolby piękne, a na górkach kolb brak i qq ma wysokość do 0,3m
..tera uklenknijta i DAJTA pierwszeństwo ,zdrowej ,bogatej ,rozumnej GOSPODARCE WIELKOPOLSKIEJ ,a KYSZ do misiej DZIURY.
po jakiemu ty to piszesz? dziwisz sie ze z toba nik na wiosce nie gada jak ciebie zrozumiec nie mozna
po ile mozna kupic sucha kukurydze ktos wie
-
Kupić po 700ziutek pisze:po ile mozna kupic sucha kukurydze ktos wie
sprzedać po 600
zarobić na uprawie po 1000

-
Trochę pomyśl przecież to nie boli .ziutek pisze:po jakiemu ty to piszesz? dziwisz sie ze z toba nik na wiosce nie gada jak ciebie zrozumiec nie mozna