Uprawa zboz

marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Opryskałem w niedzielę jęczmień jary MODDUSEM I ARTEĄ ale po 3 godzinach spadl deszcz, o czym juz tutaj pisałem.Zastanawiam się czy nie powtórzyć zabiegu, ponieważ w wlkp ostatnie opady zapowiadają w czwartek a później kilka dni słońca.Nie wiem tylko czy jechać znów ARTEĄ czy polecacie coś innego?Może ARTEA ale nie w pełnej dawce 0,5l tylko np 0,3l??Czekam na podpowiedz
Niestety mieszanki nie dam rady już skrócić, bo jest już za duża ale mam nadzieję że dam radę wjechać z opryskiem na grzyba bo też mocno żółknie.Niestety zdaje sobie sprawę że wszystkie to opryski nic nie będą znaczyły jeśli nie zmieni się pogoda, bo od samego oprysku, bez zmiany pogody zboża nie zrobią się zielone.Mimo to wiele liści jest mocno porazonych przez grzyby i trzeba pryskać.Jedno pole z jęczmieniem niestety już szlak trafił.Dobrze że to tylko 4 ha.Pozdrawiam
małorolny

Post autor: małorolny »

Trochę zaciekawiła mnie tutaj mieszanka jęczmienia z grochem. Czy może mi ktoś powiedziec jakie są normy wysiewu takiej mieszanki no i jak to plonuje bo podejrzewam że poprawia ona na pewno strukturę gleby.Nigdy tego nie siałem ani nikt w okolicy , tak że wiedza na ten temat jest u mnie znikoma.Pozdrawiam!
brzydal

Post autor: brzydal »

ja wysiewam 120 kg jeczmienia + 50 kg grochu pastewnego taka mieszanka plonuje podobnie jak jeczmień w czystym siewie
arek

Post autor: arek »

ja jęczmienia w czystym siewie wysiewam 120 kg na ha wiec się nie dziwie ze ta twoja mieszanka plonuje tak samo jak jeczmien
jarki

Post autor: jarki »

małorolny pisze:Trochę zaciekawiła mnie tutaj mieszanka jęczmienia z grochem. Czy może mi ktoś powiedziec jakie są normy wysiewu takiej mieszanki no i jak to plonuje bo podejrzewam że poprawia ona na pewno strukturę gleby.Nigdy tego nie siałem ani nikt w okolicy , tak że wiedza na ten temat jest u mnie znikoma.Pozdrawiam!
zasiałem kilka lat temu groch {piast}+jęczmień
nasiona drogie,barox bardzo drogo,owsik-puma :? ,był suchy rok mieszanka była rzadka {a grochu bardzo mało} przed żniwami zaczęło padać wyrosła komosa-randap
plon był około 2,5t/ha wiec dołożyłem {nie było dopłat}

proponuje strączkowe w czystym siewie ewentualnie owies z peluszką
małorolny

Post autor: małorolny »

Dzięki za odpowiedzi! Chyba faktycznie strączkowe lepiej uprawiac w czystym siewie .
brzydal

moim zdaniem mniej ryzykowna jest uprawa mieszanek stanowisko jest duzo lepsze niz po zbożu a przy wystąpieniu suszy z mieszanki plon napewno bedzie duzo wiekszy niz czystego grochu przynajmiej na moich słabych glebach sie to sprawdza na 4 i 5 klasie bał bym sie zasiać sam groch
NROLNIK

Post autor: NROLNIK »

Witam! Czy ktoś już kiedyś pryskał pumą na zakłoszone pszenżyto bo trochę miotły odbiło a axiala nie mogę dostać bo co tu jeszcze zrobić
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

lepiej chyba dac sobie juz spokój bo tak pozny oprysk może juz kłosom zaszkodzic zeby czasem nie były puste
baraki

Post autor: baraki »

Zgadza sie jelonek! Ta miotła co miała zaszkodzić to juz swoje zrobiła, ajeśli juz koniecznie chcesz truć to chyba lepszy byłby apyros.
NROLNIK

Post autor: NROLNIK »

DZIĘKI MOŻE MACIE RACJĘ
Arek39

Post autor: Arek39 »

pszenżyto ma moczniaka bardzo mocno jest porażone czy mogę przejechać sarfunem poniewąż na etykiece jest napisane że można stosować do fazy 1 kolanka a ono już się wykłosiło?? Co o tym sadzicie duży atut sarfunu to cena
jaqbn

ceny

Post autor: jaqbn »

Jakie ceny zbóż paszowych są u Was ? Jak sądzicie, dzisiejsza propaganda zwyżek cen bedzie faktem czy farsą ??
arek

ja kupuje
żyto 260
pszenżyto 300
jęczmień 400
pszenica 420 do 450
na razie to widzę ze rolnicy chcą się pozbyć zboża za wszelka cenę
baraki

Ja kupuje jęczmień 470, pszenicę 580, także gratuluję arek udanych zakupów!
read

Post autor: read »

faktycznie w okolicach Rypina czy wyżej nic konkretnego nie rośnie pomimo deszczów byłem przejazdem wieć co region to inne plony i ceny normalnie w paszarniach masz wyższe ceny czy w elewatorach a i u nas sprzedający umilkli
andre

Post autor: andre »

ostatnio kupowalem jeczmien po 410 ,a dzis swoj pryskalem na grzyba ,skrzypionke i skracalem bo cos widze ze jak sie zrobi cieplo i przestanie padac to moze nie dotrwac do zniw :wink:
Bobo

Post autor: Bobo »

U nas tak jest ze rolnicy się nie chcą pozbyć za wszelką cenę i robi się powoli problem z kupnem ;/..
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

arek pisze:ja kupuje
żyto 260
pszenżyto 300
jęczmień 400
pszenica 420 do 450
na razie to widzę ze rolnicy chcą się pozbyć zboża za wszelka cenę
To jest koncert życzeń, czy na Kujawach filantropów nie brakuje i sponsorują jaśnie pana hodowce. U nas Ci co sprzedawali zboże w takiej cenie już dawno są bankrutami. Lepiej nic nie zasiać niż sprzedawać w takiej cenie i tak to mniejsza strata. Zboże ogólnie poszło do góry 400zł za tonę to minimum za mieszankę,poniżej to można kupić zmiotki z odchodami szczurów.
Widzę na Kujawach inny rodzaj rolników, a może przyszłe plony zapowiadają im się super, że tak się proszą żebyś od nich kupił to zboże po tej dziadowskiej cenie. Za tą kasę od ciebie tak nasiali nawozu że w ogóle im nic nie wymokło takie było mocne.
baraki

Myślicie że mogę pryskać Arteą pszenżyto które właśnie zaczyna kwitnąć?
Arek39

raczej chyba nie baraki warto ci truć!!!
arek

PO-pulista normalnie mi zal ciebie jesteś zły ze ktoś kupuje tanio u mnie większość rolników ma drugi dochód i maja gdzieś za ile sprzedadzą zboże ważne aby magazyny opróżnili przed następnym zbiorem raz drożej raz taniej pewnie wyjdzie im na zero fakt jest tez taki ze to nie są wielkie ilości max po 10 ton od jednego rolnika
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

KOleś oferował mi pszenicę po 400zł przedwczoraj!! Pytam się go z jakiego źródła to mi powiedział, że pojechał do scyzoryków ustawił się na środku wsi a wiara workami sypała na samochód :lol:
Uzbierał 21 ton :D
Ciekawe tylko po ile im płacił??
A towar, nie zaryzykowałem.
baraki

W mojej okolicy najczęściej tak to własnie wygląda! Na targu stoi łódka a ludziska podjeżdzają z woreczkami i nasypują.
Ceny jakie podałem są w firmie która handluje zbożem, oczywiście można by znaleźć taniej u rolników ale trzeba mieć czas jeździć po kilka ton, do tego zazwyczaj załadunek tez trwa, a tak jade do magazynu nasypuja mi teleskopówką do pełna i do domku!
PO-pulista

arek pisze:PO-pulista normalnie mi zal ciebie jesteś zły ze ktoś kupuje tanio u mnie większość rolników ma drugi dochód i maja gdzieś za ile sprzedadzą zboże ważne aby magazyny opróżnili przed następnym zbiorem raz drożej raz taniej pewnie wyjdzie im na zero fakt jest tez taki ze to nie są wielkie ilości max po 10 ton od jednego rolnika
Powiem krótko plewy(otręby żytnie) na giełdzie rolpetrol po 320zł tona a ty płacisz za żyto 260 gdzie masz wstyd żeby tak wykorzystać innych rolników. To że mają inny dochód to nie znaczy że mogą Cię sponsorować. U nas takich naiwnych rolników to niema, chcesz mieć tanio zboże to sobie sam zasiej i zobaczysz ile powinno kosztować żeby Ci zostało coś z tego.

I jeszcze jedno jak ZM mało płacą za świnie to hodowcy klną na nich że ich wyzyskują a jak hodowca płaci skandalicznie mało za zboże to jest OK. wolny rynek.
arek

wiesz gdzie ja mam wstyd -------- zostawiłem go ze zbożem które kupowałem po 1tys zeta od tamtego czasu nie ma zmiłuj chcesz to sprzedaj chcesz to spal bo i tacy są tylko tym co co roku od nich kupuje place inna cenę nie zawsze wyższą a jeżeli myślisz ze nie uprawiam zboże to jesteś w błędzie tak samo sieje orze i młócę czasami klnę na cenę
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

słuchaj zeby wygrac z wrogiem czyli konkurencja czytaj drugi rolnik
musisz byc gorszy od niego
ja nawet nie załuje ze zboze jest tanie bo mnie to gówno obchodzi
jak byla pszenica po 900zł to niebyło zmiłuj
teraz to tylko moga sobie pomazyc o takich cenach

poz
robak

Post autor: robak »

To zbyt wiele.
Ostatnio zmieniony wtorek 02 lip 2013, 00:15 przez robak, łącznie zmieniany 1 raz.
PO-pulista

Hodowcy pamięć macie wybiórczą, pamiętacie zboże po 900zł które było raz na 10lat,ale czy ktoś kazał wam kupować w tej cenie jak było dla was za drogie trzeba było podać cenę 260 i wszyscy filantropi walili by do was z pełnymi przyczepami.. Arek pochwal się ile to kosztuje u Ciebie wyprodukowanie 1 tony zboża wyrobisz się w tych 260zł czy też drugie tyle dołożysz.
Arek39

pulista świnie też cały czas po 4 zł nie są raz jest lepiej a raz gorzej nie ma zmiłuj się
baraki

Populisto twoje rozumowanie działa także w drugą strone: kto wam każe sprzedawać po 300zł? Dajcie cenę 900 i wszyscy filantropi bedą sie w kolejce do was ustawiać po wasze drogo cenne zboża!
A ja dzisiaj dostałem kontakt do pobliskiego rolnika który ma jeszcze spore zapasy, pszenżyto 360, jęczmień 400!
arek

populisto nie nie wyrobie się w 260 zeta i co z tego przecież ja kupuje a nie sprzedaje
PO-pulista

arek pisze:populisto nie nie wyrobie się w 260 zeta i co z tego przecież ja kupuje a nie sprzedaje
Dobre- Jak będą świnie po 3zł to nie narzekaj na ZM one przecież skupują a nie sprzedają
Poza tym kiedyś sprzedałeś już po 5zł to powinno Tobie wystarczyć jak raz zdarłeś skórę z ZM oraz konsumentów.
Ostatnio zmieniony sobota 05 cze 2010, 22:17 przez PO-pulista, łącznie zmieniany 1 raz.
PO-pulista

baraki pisze:Populisto twoje rozumowanie działa także w drugą strone: kto wam każe sprzedawać po 300zł? Dajcie cenę 900 i wszyscy filantropi bedą sie w kolejce do was ustawiać po wasze drogo cenne zboża!
A ja dzisiaj dostałem kontakt do pobliskiego rolnika który ma jeszcze spore zapasy, pszenżyto 360, jęczmień 400!
Ja kupuje a nie sprzedaje ale w odróżnieniu od wielu hodowców na tym forum rozumiem iż cena jest tak niska że sprzedającemu przynosi same straty.
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

jakie straty 5,5 tony pszenicy *460+vat +dopłaty odjąć podatek dochodu wyjdzie z 1300-1600zł
masz 100 ha masz 130 tys zysku proste wszysscy by chcieli 20ha i 50 tys zysku nigdy juz tak nie bedzie tak samo na swiniach niee wystarczy sprzedac 100 tuczników na rok
Piotrek 2

Post autor: Piotrek 2 »

taka jest prawda 2 lata temu potrafili ceny po danym zadatku o 100 zl podnosic a teraz krzycza politycy i zwiazki ze niska cena a moze b pomysleli jak koszty obnizyc nawozy,paliwo,troche wiedzy niektorym rolnikom nt uprawy odmian odpowiednich ale najlatwiej jest krzyczec ze tanio bo to znajduje posluch.
złotnicka

Post autor: złotnicka »

tak świat przewraca się do góry nogami efekty widać na południu jak świnie to w tysiącach jak krowy to w setkach jak za dużo zboza to do pieca dokąd zmierzamy że ciągle nam mało
Arek39

złotnicka do dopiero początek przpomnia mi się cytat z pewnego filmu A ile u was kosztuje cały PGR?
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

i co po-pulisto placisz teraz za pszenice po 600 zł??? taki z ciebie patriota, wogole niewiem na jakim swiecie ty zyjesz, ludzie tacy jak ty sieja propagande, a trzeba spojrzec prawdzie w oczy i w koncu mowic prawde, zostana tylko najsilniejsi, ktorzy produkuja duzo i tanio i w dodatku w dobrej jakosci, badz mali gospodarze ktorzy co uhowaja to sami przerobia i sprzedadza(chodzi mi o tzw. zywnosc ekologiczna)
Awatar użytkownika
Muchozolali

jelonek pisze:jakie straty 5,5 tony pszenicy *460+vat +dopłaty odjąć podatek dochodu wyjdzie z 1300-1600zł
masz 100 ha masz 130 tys zysku proste wszysscy by chcieli 20ha i 50 tys zysku nigdy juz tak nie bedzie tak samo na swiniach niee wystarczy sprzedac 100 tuczników na rok
ty ale masz zysk
http://www.kpodr.pl/ceny/kalkulacje/index.php
poczytaj to zrozumiesz ze jak niebedziesz nic robił to bedziesz miał wiecej

poz
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Muchozolali pisze:
jelonek pisze:jakie straty 5,5 tony pszenicy *460+vat +dopłaty odjąć podatek dochodu wyjdzie z 1300-1600zł
ty ale masz zysk
http://www.kpodr.pl/ceny/kalkulacje/index.php
poczytaj to zrozumiesz ze jak niebedziesz nic robił to bedziesz miał wiecej

poz
No i jest zysk przy 480zł??
A poza tym niektóre wartości są zawyżone jak np 200kg/ha materiału kwalifikowanego i to po 1200zł ( szło kupić w ok 1000zł).
Usługa kombajnowania dla 6t ha/ 1godz i 40 min?? To już nawet bizonem szybciej się zrobi choć i tak zachodnim taniej wyjdzie.
No i plon przy intensywnej uprawie tylko 60dt?? bez przesady powinni wpisac ok 75dt.
Ponadto zamiast polifoski w naszym przypadku obornik i kolejna oszczędność.
\
Twierdze, że ten dochód będzie oscylował w granicach 600-800zł/ha

A co do Populisty też mam swoje zdanie, a w maju cena była po 4zł?? Panie mądralo!!
baraki

Ta kalkulacja dowodzi jedynie że przyjęta technologia jest ekonomicznie nieefektywna! Nie sztuka szastać pięniędzmi na prawo i lewo a potem sie dziwić że nic nie zostaje. Np kombajnowanie 1 ha pszenicy 400zł?? W mojej okolicy niema takich cen na usługi, w zeszłym roku ja brałem 240/h i raczej ha pszenicy więcej jak godzinę napewno bym nie kosił.
A przy takim poziomie nawożenia i ochrony jak w tej kalkulacji 6 ton ziarna? Takie plonowanie to ja mam bez żadnej ochrony i bez wydawania 900zł na nawozy!
Awatar użytkownika
Muchozolali

godzina kombajnu biozn skr wynosi ok 300zł
jeden ha pszenicy to ok 1.15minut
a tona obornika to koszt 100kg polifoski 6 plus nawozenie
to tak tanio to nie wychodzi
sredni plon z danego areału przez np 5 lat moze dac ok 6t
ziemnia nierówna od 3a np 5 susza przezimowanie choroby i szkodniki
np niemozna wjechac na pole bo mokro itp

poz
arek

mam takie pytanko stosował ktoś na grzyba w zbożu jarym taki środek bumper koszt około 40 zeta na ha czy to wogole działa
1963

Post autor: 1963 »

bumper stosuje od wielu lat efekty super porownywalne z tiltem a o niebo lepsze niz po np.falkonie
Piotrek 2

Post autor: Piotrek 2 »

potwierdzam ja tez stosuje bumpera
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Co to jest jak w pszenżycie w miejscu gdzie liść flagowy łączy się z łodygą to ten liść jest taki czerwony ale tylko własnie tam koło łodygi... :?:
brzydal

pojawiła sie u mnie w łubinie żółtym antraknoza nie mam doswiadczenia w uprawie łubinu i zastanawiam sie czy warto z tym walczyć a jeśli tak to co zastosować czy mógł by być tilt plus ??
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

na antraknoze to jakis tubekonazol, koszt niewielki w granicach 30-40 zł na ha, srodeki układowe badz systemiczne beda o wiele drozsze, a dadza podobny efekt
baraki

Ja stosowałem Sarfun 500 SC i się sprawdzał. Tubekonazol ma tę zaletę że jest stosnkowo najmiej toksyczny dla opryskującego...
ODPOWIEDZ