FORUM
CENY TRZODY
Panowie hodowcy!!!
Dziwię się Waszemu biadoleniu, bo sytuacja była do przewidzenia. Gro z Was produkuje tucznika w ciemno, bez kontraktacji, licząc na traf i przypadkowość. To jasne, że korzystają na tym zakłady, bo gdy przyjdzie górka (nie ważne, sztuczna, czy prawdziwa) dołują Was ile się da, a w konsekwencji tłumaczą kontraktowiczom (nie ważne, dużym czy mniejszym), że ceny na rynku spadają i oni też muszą iść za rynkiem. Myślę, że czas najwyższy uporządkować rynek wieprzowiny tak jak rynek mleka. Oczywiście trudno tu mówić o 100%-owej kontraktacji, ale chociaż bliskiej tej liczbie - my wiemy ile możemy produkować, mamy pewny rynek zbytu, a oni podobnie spokojną i planową. Ktoś mi zarzuci, że powstanie monopol. To zamiast tracić czas na szukanie dobrego odbiorcy, zorganizujmy się tworząc własne lobby jako partnera do rozmów.
Dziwię się Waszemu biadoleniu, bo sytuacja była do przewidzenia. Gro z Was produkuje tucznika w ciemno, bez kontraktacji, licząc na traf i przypadkowość. To jasne, że korzystają na tym zakłady, bo gdy przyjdzie górka (nie ważne, sztuczna, czy prawdziwa) dołują Was ile się da, a w konsekwencji tłumaczą kontraktowiczom (nie ważne, dużym czy mniejszym), że ceny na rynku spadają i oni też muszą iść za rynkiem. Myślę, że czas najwyższy uporządkować rynek wieprzowiny tak jak rynek mleka. Oczywiście trudno tu mówić o 100%-owej kontraktacji, ale chociaż bliskiej tej liczbie - my wiemy ile możemy produkować, mamy pewny rynek zbytu, a oni podobnie spokojną i planową. Ktoś mi zarzuci, że powstanie monopol. To zamiast tracić czas na szukanie dobrego odbiorcy, zorganizujmy się tworząc własne lobby jako partnera do rozmów.
Wiem, że to może niejedego zdziwić cena 3,7 zł + vat za żywą, ale jak ktoś śledził wcześniej moje posty to gdy reszta dostawała nawet 4.6 zł + vat za żywą to ja miałem 4,1 zł + vat za żywą. Jako stały dostawca do jednego punktu skupu oraz wysoką mięsność jestem nieco inaczej traktowany niżpozostali. Stąd też ta cena. A jeśli chodzi o to że oszukał mnie na wadze to nie wchodzi to wogóle w rachubę. Nie jestem też takim ciemniakiem że nie wiem jakie są sposoby w oszukiwaniu i nie jestem też naiwniakiem, ale w tym przypadku wiem z kim mam do czynienia i z kim wspópracuje, choć nie zawsze jest kolorowo to jednak cenie sobie to że do ubojni mam bardzo blisko a za towar mam płacone max do 4 dni. Pozdrawiam i życze lepszych cen bo 3,7 to żadna cena.
Ja słyszałem ze pułtusze z rezerw kupowanych wiosna miały zostac wypuszczone na rynek po wyborach. ponoc info z osoby z mrirw
a Wydawało by sie ze juz ich dawno nie ma...
ale oglądam kilka dni temu tv i mojzesowicz( jeszcze minister rolnictwa )mówi ze nie dopusci aby te pułtusze znalazły sie teraz na ryneczku... i bądź tu mądry:)
a Wydawało by sie ze juz ich dawno nie ma...
ale oglądam kilka dni temu tv i mojzesowicz( jeszcze minister rolnictwa )mówi ze nie dopusci aby te pułtusze znalazły sie teraz na ryneczku... i bądź tu mądry:)
Drodzy państwo chodzą pogłoski coraz częściej ze skupu interwencyjnego jako takiego nie było ponieważ były potrzebne pieniążki na wybory i przechodziły tylko same papiery. Powołane są teraz komisje do przeliczenia ton mięsa znajdującego się w chłodniach by można było prawdopodobnie dobrac sie komus do d... !!! Pozdrawiam.
Co tu robić ?
Ja mam 50 szt. na sprzedaż.Sprzedaje w wadze żywej przez pośrednika.Miałem wczoraj odstawiać po 3.40.Myślałem że coś podejdzie, a on dzwoni do mnie i mówi że przyjedzie do mnie ale po 3.20.Odmówiłem.Dzisiaj się okazało że skup odwołany. Co tu robić? Czekać ? Byłem na Farma 2007 w Poznaniu było tam stanowisko dudy wstępnie rozmawiałem na temat kontraktu na następny rok. Co wy o tym wszystkim myślicie.Ile kór.. będziemy jeszcze dokładać do tego interesu.
-
-
Sprzedaż na żywo to przeżytek nawet przy R (45%)wychodzi się lepiej bo dochodzą kilogramy z wyboju ale świnie powinny mieć powyżej 115kg/żywo ale nie więcej niż 150 (zależy od sposobu karmienia)bo może przekroczyć 120 kg/wbc i mamy klase C i kasa w dól.Oczywiście świnie sprzedaje się na czczo,szkoda karmy.
ja sprzedaję na żywą . 1,5 roku temu zakład miał wachlaż cenowy 60gr. teraz 40gr.jeżeli dostanież 40-60gr.więcej jak na skupie(bez obszlagu) to chyba nie najgożej,ale teraz daje tylko 20gr. i jak chcesz,najlepiej w ogóle by nie wzioł.Jutro(jak nie przełożom)mają przyjechać po towar,chyba po 3,4+vat. dopiero będę dzwonił.POZDRAWIAM
- Muchozolali
- Muchozolali
-
to juz na ten tydzien im starczy miesa bo dzis juz niebrali tylko dopiero w poniedzialek
i zrobja zapasy i starczy im do maja i tak w koleczko
a my tylko mamy nadzieje dobre i to
i zrobja zapasy i starczy im do maja i tak w koleczko
a my tylko mamy nadzieje dobre i to
Ostatnio zmieniony wtorek 30 paź 2007, 20:46 przez WALDEK, łącznie zmieniany 3 razy.