CENY TRZODY

Tadzio

Post autor: Tadzio »

Agryf na jutro cena bazowa 4,25 + vat + premia za 52% mięsności. To wychodzi około 3,50-3,55 zl kg żywej przy mięsności ok 55-56%
ciacho

ceny

Post autor: ciacho »

Do domin 22 możesz zdradzić jaki zaklad ci tak dobrze placi.Dzieki pozdrawiam
sirix_men

Post autor: sirix_men »

Panowie hodowcy!!!

Dziwię się Waszemu biadoleniu, bo sytuacja była do przewidzenia. Gro z Was produkuje tucznika w ciemno, bez kontraktacji, licząc na traf i przypadkowość. To jasne, że korzystają na tym zakłady, bo gdy przyjdzie górka (nie ważne, sztuczna, czy prawdziwa) dołują Was ile się da, a w konsekwencji tłumaczą kontraktowiczom (nie ważne, dużym czy mniejszym), że ceny na rynku spadają i oni też muszą iść za rynkiem. Myślę, że czas najwyższy uporządkować rynek wieprzowiny tak jak rynek mleka. Oczywiście trudno tu mówić o 100%-owej kontraktacji, ale chociaż bliskiej tej liczbie - my wiemy ile możemy produkować, mamy pewny rynek zbytu, a oni podobnie spokojną i planową. Ktoś mi zarzuci, że powstanie monopol. To zamiast tracić czas na szukanie dobrego odbiorcy, zorganizujmy się tworząc własne lobby jako partnera do rozmów.
Jakob

Post autor: Jakob »

sirix_men -------- popieram pomysł stworzenia loby bo to jest dobra droga do walki o swoje ( chodowców )racje.Przy obecnej polityce kształtowania ceny,czyli gdy się podnosi odrazu jest dołowana tańszym importem poprostu nie ma szans na indywidualną walkę.
Henryk

Post autor: Henryk »

cena spada 3.20 plus vat w siedlcu w wielkopolskim
domin 22

Post autor: domin 22 »

Wiem, że to może niejedego zdziwić cena 3,7 zł + vat za żywą, ale jak ktoś śledził wcześniej moje posty to gdy reszta dostawała nawet 4.6 zł + vat za żywą to ja miałem 4,1 zł + vat za żywą. Jako stały dostawca do jednego punktu skupu oraz wysoką mięsność jestem nieco inaczej traktowany niżpozostali. Stąd też ta cena. A jeśli chodzi o to że oszukał mnie na wadze to nie wchodzi to wogóle w rachubę. Nie jestem też takim ciemniakiem że nie wiem jakie są sposoby w oszukiwaniu i nie jestem też naiwniakiem, ale w tym przypadku wiem z kim mam do czynienia i z kim wspópracuje, choć nie zawsze jest kolorowo to jednak cenie sobie to że do ubojni mam bardzo blisko a za towar mam płacone max do 4 dni. Pozdrawiam i życze lepszych cen bo 3,7 to żadna cena.
maciek*

Post autor: maciek* »

jakie tendencje w ytm tygodniu i na poczatek nastepnego ? zdaje sobie sprawe ze ciezko to okreslic ale moze akurat
dani

Post autor: dani »

domin a ile odstawiasz tuczikuw rocznie temu odbiorcy ze tak ulgowo cie traktuje,,,,,,,,,,,
Don

Post autor: Don »

Ja słyszałem ze pułtusze z rezerw kupowanych wiosna miały zostac wypuszczone na rynek po wyborach. ponoc info z osoby z mrirw
a Wydawało by sie ze juz ich dawno nie ma...
ale oglądam kilka dni temu tv i mojzesowicz( jeszcze minister rolnictwa )mówi ze nie dopusci aby te pułtusze znalazły sie teraz na ryneczku... i bądź tu mądry:)
WALDEK

Post autor: WALDEK »

mam pytanie do chodowcow ,ktorzy oddaja swinki do zakladow Duda
slyszałem ze ten zaklad zakupil statek pultusz mrozonych w chinach i dzis ma problemy z wyplacaniem rolniką
piszcie jaka jest w tym prawda
krzyś

Post autor: krzyś »

okolice torunia całe 3 zł świń od jasnej holery w okolicy odwołane skupy i panika tak było wczorej
waldek tyle wiem na temat dudy że wponiedziałek duda wcale nie biła świń
morze czekają na ten statek
nita

Post autor: nita »

będą z tego robić POLSKĄ ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ
krzyś

Post autor: krzyś »

morze to te z PRS
maciek*

no to fakt w chinach maja nowego prrs ale prrs nie ma wpływu na jakos miesa najgorsze jest toze jest to mieso gleboko mrozone !!!!!!!!! ale nie tylko z chin plynie tez z argentyny
kaBAD

Post autor: kaBAD »

co by nie powiedzieć o DUDZIE to płaci chyba najbardziej terminowo ze wszystkich - u mnie 7 dni i kasa jest - naprawdę nie zdarzyło się inaczej przez ponad 4 lata

chociaż z innymi sprawami jest tam różnie
Dominik

Post autor: Dominik »

Drodzy państwo chodzą pogłoski coraz częściej ze skupu interwencyjnego jako takiego nie było ponieważ były potrzebne pieniążki na wybory i przechodziły tylko same papiery. Powołane są teraz komisje do przeliczenia ton mięsa znajdującego się w chłodniach by można było prawdopodobnie dobrac sie komus do d... !!! Pozdrawiam.
maciek*

przepraszam bardzo kocieba płaci w 4-5 dni!!!!!!!!!!!!!!
siwy28

Co tu robić ?

Post autor: siwy28 »

Ja mam 50 szt. na sprzedaż.Sprzedaje w wadze żywej przez pośrednika.Miałem wczoraj odstawiać po 3.40.Myślałem że coś podejdzie, a on dzwoni do mnie i mówi że przyjedzie do mnie ale po 3.20.Odmówiłem.Dzisiaj się okazało że skup odwołany. Co tu robić? Czekać ? Byłem na Farma 2007 w Poznaniu było tam stanowisko dudy wstępnie rozmawiałem na temat kontraktu na następny rok. Co wy o tym wszystkim myślicie.Ile kór.. będziemy jeszcze dokładać do tego interesu.
maciek*

odstawiasz t6ye sztuk przez posrednika lepiej sie dogadaj z jakims zm
siwy28

???

Post autor: siwy28 »

Cholera wie jaką mam mięsność tych moich świń,chce odstawić trochę do dudy i zobaczyć.Ale nie 50 szt.Nie znam zakładu który skupuje w żywej?
gonzoo

Post autor: gonzoo »

Sprzedaj raz na mięsność i zobaczysz że do zprzedaży na żywiec już nie wrócisz. Jak masz na dobrym poziomie hodowlę to nie pękaj miesność masz dobrą. Dzisiaj mało kto juz ma miesność powiedzmy poniżej 52-54%
WALDEK

niewiem co otym sadzic
z tymi swinimi to jak w loterii
w poniedzialek niby mialo drgnac
a dzis peklo chyba pozegnam sie z tym interesem przeciez to mozna dostac swira
wole isc do pracy , bo to niema sensu
3 zl plus vat
co wy o tym sadzicie ?
arti

Post autor: arti »

u nas 3- 3.3 + vat wrzymuje się ze sprzedażą do przyszłego tyg. dla mnie to dno niespodziewałem się tego
a co uważacie o kontraktacji z sokołowem podlaskim strasznie mnie namawiają
maciejbolo

Post autor: maciejbolo »

Witam wszystkich dowiedziałem się że do Gdańska przyplneły 2 duże statki z putuszmi wiecie jaka to jest ilość to ceny spadąną jeszcze chyba ja myślę że trzeba zrobić blokady i wstrzymać sprzedaż naszych świń co otym myślicie :?:
maciejbolo

Witam dziś świnie są po 3,10+ vat woj. kujawsko pomorskie region (Bydgoszcz) normalnie katastrofa :(
Jakob

Post autor: Jakob »

Sprzedaż na żywo to przeżytek nawet przy R (45%)wychodzi się lepiej bo dochodzą kilogramy z wyboju ale świnie powinny mieć powyżej 115kg/żywo ale nie więcej niż 150 (zależy od sposobu karmienia)bo może przekroczyć 120 kg/wbc i mamy klase C i kasa w dól.Oczywiście świnie sprzedaje się na czczo,szkoda karmy.
Henryk

Post autor: Henryk »

mam umowe wieloletnia .odnawiana co rok niema klopotu zaplata od 10 do14 dni pieniac na kacie co do ceny to niemam wplywu z.m.sobkowiak
adam k

Post autor: adam k »

ja sprzedaję na żywą . 1,5 roku temu zakład miał wachlaż cenowy 60gr. teraz 40gr.jeżeli dostanież 40-60gr.więcej jak na skupie(bez obszlagu) to chyba nie najgożej,ale teraz daje tylko 20gr. i jak chcesz,najlepiej w ogóle by nie wzioł.Jutro(jak nie przełożom)mają przyjechać po towar,chyba po 3,4+vat. dopiero będę dzwonił.POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

jutro duda 4,3
niedługo ruszy skup interwencjny
krims

Post autor: krims »

Oby podwyżka Dudy była tylko początkiem lepszych cen. Nadzieję zawsze można mieć
kaBAD

Post autor: kaBAD »

czają się pewnie na przechowywanie półtusz - podniosą dla oka 20-30gr - zarobią kilka milionów i później znowu w dół ... tak samo było z zakupami na wymianę rezerw.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

macior to kupia kazda ilosc
niemcy kupuja kazda ilosc polskiej maciory
ciekawe czemu ale ........
brzydal

Post autor: brzydal »

sokołów w tym tygodniu płaci 4,41 cena bazowa dla uczestników "programu" i za tydzień może być jeszcze w dół chyba się zbliża koniec chodowli :(
marian

Post autor: marian »

Skiba kuj-pom cena w czwartek 4,2E+vat+pr 10gr niżej niż tydzien wczesniej ale zgodnie z tendencja zniżkową jak uDudy ciekawe czy w góre bedzie tak samo????
łysy

Post autor: łysy »

3.20 - 3.40 plus vat waga żywa. Świnek opór. A co będzie po niedzieli ??? Lepiej nie myśleć.
arti

dziś dostałem 3,50 + vat 10 gr niżej niż tydzień temu
czy ktoś na forum kupuje warchlaka przez sokołów?
robert

Post autor: robert »

do arti kupowałem niedawno ale bardzo drogie i niema kalkulacji cena około 7-7,5 zł za kg waga okolo 25 kg
arti

to cena kosmiczna jak na ten czas
a jak wypada mięsność i cena za ich towar?
masz umowe na te prosiaki ?
robert

Post autor: robert »

mam na nie umowe i jestem w programie ,,razem w przyszłość ,,średnia miesność okolo 58%
arti

to wysoka mięsność ile teraz dostajesz przy takiej mięsności razem z dodatkami za przynależność do programu
goście z sokołowa strasznie zachwalają się a ja chciałbym znac opinie hodowcy czy się to oplaca
WALDEK

jest cudownie
290 plus vat
corvina

Post autor: corvina »

2.90? Co ty sprzedawałeś knura czy maciorę.

Dobra wiadomość to że Duda podnosi cenę o 10 gr co drugi dzien.
domin 22

Post autor: domin 22 »

Witam. Dzisiaj świnki poszły po 3,60 + vat. spadek o 10 gr. w stosunku do ubiegłego tygodnia i już zapowiedział że w następnym tygodniu bedzie niżej o 10 gr.
brzydal

to jak w końcu jest duda podnosi co drugi dzień a inni obniżają ?? coś mi w tym nie gra
brzydal

to jak w końcu jest duda podnosi co drugi dzień a inni obniżają ?? coś mi w tym nie gra
maciek*

w sobote mama ładowac po 4.3 za e ale jeszcze nie wiem gdzie pojada kocieba lub salus
WALDEK

tak za tuczniki 290 plus vat wiem ze dziwne ale jak normalnie jest tucznikow 50 szt a bylo 220 to mial dac wiecej ?
niewiem skad biora sie te swinie
Rob

Post autor: Rob »

powiat wolsztyn 3,10 za wage zywom.to juz jest pszesada a oni caly czas ciagnom pultusze z niemiec!tak byc dluzej juz niemoze!zacznijmy walczyc o swoje!skoro protestujom lekarze, nauczyciele to dlaczego my nic nie robimy?
maciejbolo

Witam jutro świnie po 3,00 +vat okolice Bydgoszczy
WALDEK

to juz na ten tydzien im starczy miesa bo dzis juz niebrali tylko dopiero w poniedzialek
i zrobja zapasy i starczy im do maja i tak w koleczko
a my tylko mamy nadzieje dobre i to
Ostatnio zmieniony wtorek 30 paź 2007, 20:46 przez WALDEK, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ