Strona 1 z 3
Kalkulacja tuczu
: niedziela 23 lis 2008, 12:51
autor: hodowca78
Proponuję aby każdy z nas podał swoje kalkulacje dotyczące kosztów pro
odukcji tucznika
zacznę od siebie
prosiak 24kg 180zł
pasza 255kg razy 0,70 180zł (zużycie 2,8na 1kg )
energia , robocizna , leki , pracownik , 40zł
razem koszt ok 400zł szt 115kg
115kg-2%=112 razy 4,5 zł = 504zł
zysk 104 zł na 1 sztuce

: niedziela 23 lis 2008, 13:19
autor: maciek*
a czy nie bylo by bardziej ekonomicznie sprzedac np. w wadze 102-105 kg bo powyzej tej wagi jedna spada wykorzystanie paszy, jak sadzicie jaki jest koszt wyprodukowania prosiaka do odsadzenia w obecnej chwili,????? chociaż tak na oko
: niedziela 23 lis 2008, 14:29
autor: baraki
hodowca78 pisze:Proponuję aby każdy z nas podał swoje kalkulacje dotyczące kosztów pro
odukcji tucznika
zacznę od siebie
prosiak 24kg 180zł
pasza 255kg razy 0,70 180zł (zużycie 2,8na 1kg )
energia , robocizna , leki , pracownik , 40zł
razem koszt ok 400zł szt 115kg
115kg-2%=112 razy 4,5 zł = 504zł
zysk 104 zł na 1 sztuce

Hodowca 78 przedstawiłeś maksymalnie uproszczoną kalkulację.
Taka kalkulacja powinna zawierać jeszcze % upadków, amortyzację budynków i wyposazenia oraz koszt zainwestowanego kapitału (aktualne oprocentowanie lokaty bankowej)
Za ok. 2 miesiące po sprzedaży tuczników przedstawie wam rachunek

: niedziela 23 lis 2008, 15:00
autor: Bobo
oho zaraz będzie przypał.. Ktos przeczyta te wszystkie wyliczenia i zaraz bedzie ile to rolnik ma zysku na swiniach i w ogole, żyć nie umierać na wsi jak to piszą mieszczuchy w niektórych artykułach... ://////////
przy aktualnej cenie żywca i zboża można tą swinke troche lepiej upaśc, jak swina była po 3 zł to sie wypychało i 90 kg
: niedziela 23 lis 2008, 18:41
autor: hodowca78
Baraki to napisz jak to liczysz u siebie .
: wtorek 25 lis 2008, 15:32
autor: Robek
hodowca78 pisze:Baraki to napisz jak to liczysz u siebie .
ten teamat już był wałkowany chciażby pod tym linkiem
http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... ght=#31677
: wtorek 25 lis 2008, 21:52
autor: hodowca78
Robek koszty z lipca nie są porównywalne z obecnymi , inna cena prosiaka , inna cena paszy , inna cena żywca .
: wtorek 25 lis 2008, 22:40
autor: baraki
Pewnie licze podobnie jak Ty hodowca 78. Tylko zwróciłem uwagę że zapomniałeś o stratach.
Ja do niedawna mniałem produkcje w cyklu zamkniętym i dopiero pierwszy raz w życiu kupiłem prosiaki więc nie mam pojęcia jakie u mnie będa wyniki ekonomiczne, napisze po sprzedaży świnek.
: wtorek 25 lis 2008, 22:49
autor: arek
baraki myslisz ze na otwartym tuczu lepiej wyjdziesz
: środa 26 lis 2008, 13:30
autor: J.W.
baraki pisze:Pewnie licze podobnie jak Ty hodowca 78. Tylko zwróciłem uwagę że zapomniałeś o stratach.
Ja do niedawna mniałem produkcje w cyklu zamkniętym i dopiero pierwszy raz w życiu kupiłem prosiaki więc nie mam pojęcia jakie u mnie będa wyniki ekonomiczne, napisze po sprzedaży świnek.
W wyliczeniach opłacalności tuczu zdecydowanie lepiej posługiwać się wskaźnikiem MTF (ilość mięsa na tonę paszy) który jest zdecydowanie dokładniejszy i obejmuje min. straty z powodu wybojowości niż wskaźnikiem FCR(współczynnik wykorzystania paszy) który był używany powszechnie dotychczas !!!
: czwartek 27 lis 2008, 21:57
autor: lukas1982
Oto moje wyliczenie stan na 27.22.2008
Prąd 18000
woda 6000
opał 5000
nasienie 6000
paliwo 7000
amort. budynków 24 000
słoma 7500
weterynaria 35000
pensja pracowników 50000
daje to 88zł na sprzedanego tucznika
sprzedaż prosiąt (400 x 130) dAJE MINUS 29ZŁ DO sprzedanej sztuki
(przyjmuję że na prosiętach nie zarabiam tylko sprzedaje w przypadku braku miejsca do tuczu)
Pasza Prest.1150
W - 740
T- 680
LK - 700
LP - 580
locha koszty 41 zł na szt ( dokładne obliczenia)
4-9 tydzień 48 zł/szt
9-20 137zł/szt
20-23 46 zł/szt
wynik
88-29+41+48+137+46=331zł
+ upadki
331 x 1.06 =
351zł
Koszt wytworzenia tucznika 100kg w moim gosp wynosi ok 351zł
+kredyty
+zysk
W celu dalszej egzystencji przy obecnej sytuacji w gospodarstwie cena powinna się kształtować na poziomie minimum 4.45 zł/kg
Podzrawiam
: wtorek 19 maja 2009, 21:36
autor: tomek majos
koledzy jaka wedug was waga sprzedawanego żywca gwarantuje najlepszy wynik ekonomiczny. podpowiem ze chodzi mi o te wage w kilogramach
: wtorek 19 maja 2009, 21:46
autor: maciek*
moim zdnaiem maks 105 kg
: wtorek 19 maja 2009, 23:15
autor: Don
Prosię za 280zł to pasę jak długo się da 130-140 kilo optymalna waga
-obecnie 5,2-5,3 brutto a pasza dla tucznika 0,7zł za kg niech sobie zje jej 4kg na 1 kilo przyrostu a nawet 5 kilogramów * 0,7zł daje 3,5 to przynajmniej 1,5 zł do przodu na każdym kilogramie wagi żywej świnki.
- mięsność załóżmy ze 105kg i 135 kilogramów dzieli przepaść 5% czyli całą jedną klase ale to daje tylko 20kg groszy różnicy
105 kg*5,3zł=556złotych
135 kg*5,1zł= 688złotych
132zł dochodu więcej
a koszty? pasza 30kg * zużucie np. 4kg * koszt pt2 0,7 = 84zł psza + koszty pozostałe razem 100zł nie przekroczą.
czyli dobre 30zł wiecej na tuczniku ZYSKU
: środa 20 maja 2009, 13:34
autor: tomek majos
don powiedz mi jeszcze o ile wydłuża Ci sie okres tuczu w przypadku gdy sprzedał być sztuki 110 kg a 130 tak jak piszesz powyżej i jak długo trwa o ciebie cały cykl od prosiak do 130 kg bo twoja kalkulacja jest dośc ciekawa
: środa 20 maja 2009, 14:43
autor: baraki
Zgadzam sie z Don.
U mnie na holenderskich warchlakach przy średniej wadze 140kg średnia mięsność wyniosła 55%, co ciekawe przy wadze 115 była prawie identyczna, zakład policzył mi 10gr /kg taniej z uwagi na wyższą wagę, więc myśle że przy obecnej relacji opłaca sie przeciągać tucz ile wlezie.
: poniedziałek 10 sie 2009, 21:47
autor: WOJCIECH1236
na takim przeciąganiu nie wyjdziesz za dobrze na dłuższa mete bo teraz może zarobisz i te 30 zł wiecej ale policz ile by urósł już nowy prosiak do tego czasu i tak kilka razy przeciągniesz aż sie okaże że w ciągu roku mógłbyś sprzedać jedną partie tuczników więcej i wtedy wynik ekonomiczny sie zmienia
: niedziela 16 sie 2009, 10:37
autor: klechu
tomek majos pisze:koledzy jaka wedug was waga sprzedawanego żywca gwarantuje najlepszy wynik ekonomiczny. podpowiem ze chodzi mi o te wage w kilogramach
loszki - do 115kg
samce - 105 do 110kg
i pamietaj
wyprodukowanie dwóch tuczników o masie 100kg kosztuje tyle samo co wyprodukowanie tucznika o masie 150kg
pozdro
: niedziela 16 sie 2009, 12:18
autor: Muchozolali
W zaleznosci jaki materiał posiadasz do tuczu.
w USA ubija sie tuczniki w wadze ok 130kg
zuzycie paszy tuczników z krzyżowania naimy z p67 wynosci 3,2 kg
do wagi 167kgmasy ciała.
Dzis sa takie czasy ze tylko wydajne i efektywne zwierzeta mozna utrzymywac.
poz
: niedziela 16 sie 2009, 21:01
autor: klechu
jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce
: niedziela 16 sie 2009, 23:13
autor: Robek
klechu pisze:jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce
O sukcesie w tuczu decyduje zużycie paszy / kg przyrostu, przyrost dzienny i procent strat i tutaj należy szukać doraźnych rezerw ,inaczej mówiąc można szybko poprawić parametry ,zabawa w genetykę trwa dość długo ,często jest kosztowna a tak przy okazji premie za mięsność często nie pokrywają nakładów na jej uzyskanie poniesionych, tak to już jest i więcej zarobisz na niskim zużyciu paszy i szybkiej rotacji na tuczarni niż na premii za mięsność !!
: poniedziałek 17 sie 2009, 22:31
autor: andre
Robek pisze:klechu pisze:jasne od rasy dużo zależy
a mógłbyś napisać jakie rasy (lub ich krzyżówki) są według ciebie najlepsze do tuczu? myślę tu o tym aby uzyskać jak największą mięsność.
żywienie mam bardzo dobre a parametr mięsności wynosi ok.55,5% więc są jeszcze jakies rezerwy i myślę że właśnie w genetyce
O sukcesie w tuczu decyduje zużycie paszy / kg przyrostu, przyrost dzienny i procent strat i tutaj należy szukać doraźnych rezerw ,inaczej mówiąc można szybko poprawić parametry ,zabawa w genetykę trwa dość długo ,często jest kosztowna a tak przy okazji premie za mięsność często nie pokrywają nakładów na jej uzyskanie poniesionych, tak to już jest i więcej zarobisz na niskim zużyciu paszy i szybkiej rotacji na tuczarni niż na premii za mięsność !!
zgadzam sie z Toba ,dlugo pracowalem nad miesnoscia i dalo to jakis efekt ale jak piszesz wyzej miesnosc przynajmniej dzisiaj juz tak nie procentuje i zarabia sie na dlugosci tuczu ,wykorzystaniu rocznym stanowiska etc.
: środa 20 sty 2010, 07:44
autor: Peron
Witam. Oto moja statystyka przy prosiakach z Holandii: waga prosiaka 21, średni czas tuczu 110 dni, średnia waga tucznika 120,8, średni przyrost dzienny 0,91kg, upadki 3procent, zużycie paszy ok. 2,7dt
: środa 20 sty 2010, 20:52
autor: marek mokwa
naprawdę super tylko napisz ile ci zostanie w kieszeni
: środa 20 sty 2010, 22:11
autor: Peron
Aż się boję liczyć...
: czwartek 21 sty 2010, 00:05
autor: lukas1982
W dzisiejszych czasach mięsność jest słabo wynagradzana więc lepiej kryć rasami o wysokich przyrostach. Tylko który knur będzie do szybkiego tempa wzrostu najlepszy?? P76??
: wtorek 26 sty 2010, 16:05
autor: felix
W obecnych czasach warto wykorzystywać knury o bardzo wysokim tempie przyrostu - późno dojrzewające - by nie zwalniały koło 100 kg wagi żywaj. No i oczywiści by można je było je ubić w okolicach 120 kg bez znaczących spadków jakości tuszy!
Innym parametrem o którym wszyscy zapominają to wykorzystanie paszy - wierzcie mi różnice pomiędzy knurami są ogromne. Smutne jest to, że prawie nikt tego nie mierzy! Podobnie jest z knurami z zakupu - zapytajcie hodowcę o jego wykorzystanie paszy - nikt go nie zna

: wtorek 26 sty 2010, 18:20
autor: baraki
A zastanawiałeś sie dlaczego nikt tego nie mierzy? Może dlatego że trudno ten parametr obiektywnie oszacowac jeśli niema odpowiedniej metodyki i warunków! Wymagało by to standardowej paszy, standardowych warunków, zdrowotności itd. w innym wypadku to wrózenie z fusów.
: wtorek 26 sty 2010, 22:26
autor: maciek*
w chlewniach o cyklu zamknietym zmierzenie zuzycia paszy wymaga niezmiernie duzo czas
: wtorek 26 sty 2010, 22:58
autor: lukas1982
Felix jakiego knura do genetyki PbzxWbp (linia francuska) byś polecił o największym tempie wzrostu (nie umniejszając zbytnio na mięsności)??
: środa 10 lut 2010, 00:25
autor: felix
lukas1982 pisze:Felix jakiego knura do genetyki PbzxWbp (linia francuska) byś polecił o największym tempie wzrostu (nie umniejszając zbytnio na mięsności)??
Powiem szczerze, że nie lubię reklamy ale ja używam od dłuższego czasu PIC (knur PIC337 i PIC410) tuczniki równo rosną, ubijam średnio w wadze 120-125kg wagi żywej - mięsność średnio na poziomie 56,5% choć czasami mam i wyższą ... nie ma sensu w tej sytuacji używać pietrainów i krzyżówek z pietrainem!
: poniedziałek 24 maja 2010, 22:15
autor: Peron
Witam
Mam takie pytanie: ile dziennie może przyrastać warchlak holenderski zakupiony w wadze 21 kg przy paszy swojej produkcji: jęczmień 700kg, pszenica 200kg, koncentrat 100kg, zakwaszacz, tlenek cynku? Po jakim czasie taki warchlak osiągnie wagę 28 kg? Pytam, bo zastanawiam się ile taniej wyjdzie zakup takiego warchlaka 21 kg razem z kosztami żywienia do wagi 28 kg od zakupu załóżmy duńczyka w wadze 28 kg?
: poniedziałek 24 maja 2010, 22:28
autor: Arek39
co to za koncentrat że go się daje tylko 10% w takim przedziale wagowym?
: poniedziałek 24 maja 2010, 22:44
autor: Peron
Makuch rzepakowy stosuje jeszcze. A Ty ile stosujesz koncentratu? Ile Ci średnio rosną świnie od zakupu prosiaka do sprzedaży w średniej wadze np. 122-125 kg? Jakie masz przyrosty dziennie średnie? Jakie masz zużycie paszy?
: wtorek 25 maja 2010, 01:10
autor: sergiusz
na dzień dzisiejszy 23kg holender to ok 220 zeta brutto dunczyk lub łotwa 28kg to ok 260+ vat ja stosuje 3-ci prestarter do ok 28-30kg cena 1200-1300 tona zużycie 1,5kg przyrost 700 gram wydaje mi się że dzisiaj nie opłaca się kupowac dużych warchlaków
pozdrawiam
: wtorek 25 maja 2010, 06:57
autor: lukas1982
Peron pisze:Witam
Mam takie pytanie: ile dziennie może przyrastać warchlak holenderski zakupiony w wadze 21 kg przy paszy swojej produkcji: jęczmień 700kg, pszenica 200kg, koncentrat 100kg, zakwaszacz, tlenek cynku? Po jakim czasie taki warchlak osiągnie wagę 28 kg? Pytam, bo zastanawiam się ile taniej wyjdzie zakup takiego warchlaka 21 kg razem z kosztami żywienia do wagi 28 kg od zakupu załóżmy duńczyka w wadze 28 kg?
Daj tego koncentratu 200 kg i pszenicy z 350 kg to możesz oczekiwać w tuczu przyrostów rzędu 900g/dobę
: wtorek 25 maja 2010, 07:41
autor: prosiaq
kalkulująć weźcie pod uwagę lepsze wykorzystanie paszy przez duńczyki w dalszym etapie tuczu
: środa 26 maja 2010, 08:54
autor: Robek
Peron pisze:Witam
Mam takie pytanie: ile dziennie może przyrastać warchlak holenderski zakupiony w wadze 21 kg przy paszy swojej produkcji: jęczmień 700kg, pszenica 200kg, koncentrat 100kg, zakwaszacz, tlenek cynku? Po jakim czasie taki warchlak osiągnie wagę 28 kg? Pytam, bo zastanawiam się ile taniej wyjdzie zakup takiego warchlaka 21 kg razem z kosztami żywienia do wagi 28 kg od zakupu załóżmy duńczyka w wadze 28 kg?
Powinien dorosnąć te 7 kg w ciągu 10 dni przyrost 700g/dobę a zużycie dobrej paszy (starter bez rzepaku) średnio 1,5 kg/szt czyli 15 kg paszy x powiedzmy 0,85 zł = 12,75 i nawet niech stoją 2 dni dłużej to i tak ten koszt wynosi około 15 zł !!
: niedziela 18 lip 2010, 10:50
autor: Adam21i
Witam szanownych gospodarzy i mam do was pytanie odnośnie liczenia kosztów a mianowicie jak to się robi na jakiej zasadzie możne ktoś mógł by mi to wytłumaczyć . Może to dość głupie i dziwne pytanie ale jestem nowicjuszem w chodowi i stąd te pytanie . Z góry dziękuje za odpowiedz.
: czwartek 07 paź 2010, 09:33
autor: Peron
Panowie jest pytanie. Jakie osiągacie średnie przyrosty dzienne na prosiaku z Holandii? Ja miałem teraz bardzo dobra zdrowotność, 1 procent upadków, ale przyrosty wyszły mi średnio 0.8 kg na dzień. Słabo trochę. Duńczyk kastrat łapie nawet 1kg. Jakie macie średnie zużycie paszy na kg przyrostu? Podejrzewam, że u mnie wina koncentratu kupionego w promocji.
: piątek 08 paź 2010, 19:20
autor: turbogrocho49
peron niema tragedii, mysle za na genetyce holenderskiej to srednio max 0.9 kg przy dobrych lotach, zuzycie na poziomie 2,7 kg na 1 kg przyrostu
: piątek 08 paź 2010, 19:25
autor: turbogrocho49
własnie kończę lot kastratów z danii, wstawiłem 400 szt., przyrosty nie sięgnęły 1 kg na dobę, myślę że to przez upały. Przyrosty od 100kg rewelacyjne przy słabej paszy, mięsność byłem bardzo miło zaskoczony od 55,5% do 56% a wszyscy mnie straszyli ze miesnosc to kicha na kastracie, zużycie jeszcze do końca nie sprzedałem to nie powiem, ale po koncentracie widze że jest zdecydowanie lepiej jak na holendrze
: piątek 08 paź 2010, 19:27
autor: Peron
Na poprzednich Holendrach miałem właśnie 0.9 średni przyrost, na duńskich kastratach prawie 1kg. Na tych zużycie paszy wyszło prawie 3 kg. Wychodzi na to, że wina paszy.
: piątek 08 paź 2010, 19:29
autor: turbogrocho49
peron ile rocznie kabanów puszczasz?
: piątek 08 paź 2010, 20:10
autor: Peron
Około 900
: piątek 08 paź 2010, 20:15
autor: Peron
Ja wstawialem raz kastrata przy minus 26 stopni. Byłem bardzo sceptycznie nastawiony, ale wszystko było dobrze. Były u mnie średnio 94 dni cp-cp. Średnia waga prawie 125kg, średnia waga prosiąt 33kg. Szły jak burza.
: piątek 08 paź 2010, 22:35
autor: turbogrocho49
no różnie z tym bywa, ja z tego kastrata to ogólnie zadowolony nie jestem, straszne problemy z kończynami miały, analizując te problemy to myślę że to streptokokoza, leków zeszło mi w miarę ok, upadki też mieszczą się w granicach normy, ale dużo sztuk izolowałem, żebym tego nie robił upadki wzrosły by znacząco
: wtorek 23 lis 2010, 19:36
autor: ŁOWICZAK
Z JAKICH OKOLIC ŁÓDZKIEGO POCHODZISZ???

: wtorek 13 gru 2011, 16:57
autor: arek
panowie niby świnki takie drogie a w portfelu ciągle cieniutko dlaczego tak się dzieje
: wtorek 13 gru 2011, 17:09
autor: Grzesiek
Żeby portfel był gruby to by trzeba było tylko sprzedawać a nic nie wydawać
